Sprzęty AGD (lodówka, kuchenka, pralka, zmywarka,okap) - porady, opinie - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-07, 12:45   #1531
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Dot.: Sprzęty AGD (lodówka, kuchenka, pralka, zmywarka,okap) - porady, opinie

Cytat:
Napisane przez fitness4you Pokaż wiadomość
Zapominasz o jednym. Z sentymentem wracamy do czasów PRL ale to w Zachodniej Europie i za oceanem bezkompromisowa jakość starych mercedesów budowała marki. U nas rozrzut był tak duży i warunki projektowe tak skromne, że awaryjność wpisana była w niskie koszty wytwarzania. Dlatego królował Adam Słodowy i prowizorki. I to właśnie jest symbol tamtych czasów - zaradność użytkowników Dziś nikt nawet nie próbuje naprawiać tylko biegnie do sklepu po nowe. Pan Józek złota rączka odchodzi do gabinetu figur woskowych bo jego praca staje się nieopłacalna, a mąż często nie potrafi podłączyć pralki czy (o zgrozo) zamontować kołka w ścianie, tak aby przy okazji jej nie zmasakrować i nie zrobić sobie krzywdy
Owszem, producenci na bazie inżynierii materiałowej doskonale potrafią dopasować żywotność produktu, tak aby napędzać sprzedaż. Zapewniam, że jednak da się naprawiać np. pralki z klejonym zespołem piorącym i dobry fachowiec za grosze kupi lepsze uszczelki oraz łożyska, wymieni, a sprzęt posłuży kolejne 5 lat. Tylko czy chcemy prać 30 lat w tej samej pralce na 800 obrotach skoro są już znacznie wygodniejsze rozwiązania?
Drugi aspekt do jakość wykonania, która w dzisiejszych czasach jest niesamowicie powtarzalna i pozwala na rozwiązania o których wcześniej można było marzyć
Żyjemy w ciekawych czasach i warto z tego rozsądnie korzystać zamiast sprzedawać farmazony o tym jak to kiedyś było lepiej :P
Największe farmazony to ty tutaj piszesz. Wskaż mi gdzie napisałam dokładnie że kiedyś było lepiej
A zresztą, co ja będę się wykłócać jak jakaś uczennica.

Edytowane przez 871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Czas edycji: 2014-02-07 o 12:55
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-07, 13:02   #1532
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
U nas rozrzut był tak duży i warunki projektowe tak skromne

Tylko czy chcemy prać 30 lat w tej samej pralce na 800 obrotach skoro są już znacznie wygodniejsze rozwiązania?
chyba nasi projektanci z "tamtych lat" mogliby się jednak pochwalić wieloma nowatorskimi/fajnymi prototypami z różnych dziedzin zablokowanymi przez wyższe instancje lub sprzedane do innych krajów-oglądałam jakiś mądry program i np. w motoryzacji, projektowaniu wnętrz/mebli itp. mieliśmy kilka perełek

wg mnie. pralka ma prać i być oszczędna a czy ma 1500 obrotów i program prania bąbelkami to już mnie mniej obchodzi, ale wiem, że są ludzie, którzy muszą mieć wszystkie bajery (a piorą w 2programach) i jeszcze jak świeci led dookoła to super (pewnie amatorzy podświetlanego bębna od środka też się znajdą)
ważne, żeby kupić świadomie
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-08, 17:52   #1533
fitness4you
Przyczajenie

[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;4503182 0]Wskaż mi gdzie napisałam dokładnie że kiedyś było lepiej [/QUOTE]
Wskaż mi gdzie odniosłem się bezpośrednio do Ciebie
Ale skoro jesteś orędowniczką starych radzieckich pralek czy lodówek Mińsk to inwestuj w taki sprzęt
Uwielbiam takie sentymentalne mitologie i to są właśnie te farmazony

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Cytat:
Napisane przez dorka1980 Pokaż wiadomość
chyba nasi projektanci z "tamtych lat" mogliby się jednak pochwalić wieloma nowatorskimi/fajnymi prototypami z różnych dziedzin
Nikt tutaj nie poddawał w wątpliwość ich wiedzy czy zdolności twórczych.
Ale czasy były jakie były - mięso na kartki, kolejki bo rzucili szynkę, pomarańcze i banany na święta... nawet o srajtaśmę bywało trudno.
Może właśnie dlatego ludzie byli bardziej zaradni ale to nie ma żadnego związku z tym jakiej klasy był sprzęt. A był prosty w myśl zasady gniosa nie łamiotsa
Naprawdę daleko mu do tego jaki dziś mamy wybór, a w razie awarii liczyć mogłaś tylko na zręcznego sąsiada majsterkowicza albo pana Józka z lutownicą z osiedlowego serwisu RTV
Dziś nawet nie musisz się zastanawiać co się zepsuło - kurier odbiera i przywozi pod drzwi, a serwis gwarancyjny nierzadko masz 5letni. Ludziom z tej wygody w d_pach się przewraca więc aby sobie ponarzekać z sentymentem kultywują jakieś mity o wspaniałych ruskich pralkach czy lodówkach

Cytat:
wg mnie. pralka ma prać i być oszczędna a czy ma 1500 obrotów i program prania bąbelkami to już mnie mniej obchodzi, ale wiem, że są ludzie, którzy muszą mieć wszystkie bajery (a piorą w 2programach) i jeszcze jak świeci led dookoła to super (pewnie amatorzy podświetlanego bębna od środka też się znajdą)
ważne, żeby kupić świadomie
Wbrew pozorom są funkcje i korzyści bardzo wymierne.
Możesz wybrać pralkę z maks 800, 1000 czy 1200 obrotów i wirowanie jest tu diametralnie różne. Z osiemsetki wyjmujesz znacznie cięższe i bardziej mokre pranie, które dłużej schnie. Oczywiście nie wszystko warto szybko wirować ale nie wyobrażam sobie dziś zakupu pralki bez minimum 1000 obrotów bo wiem jak to w praktyce wygląda.
Takie banalne opóźnienie startu to świetna sprawa. Ładuję pranie przed wyjściem z pracy, a kiedy wracam kończy się wirować więc oszczędzam swój czas.
Mało mnie interesuje dyskoteka z diodek ale ma być funkcjonalnie.
Elektronika mnie nie przeraża ale wszystko ma być tak przygotowane abym nie musiał się zastanawiać z instrukcją w ręku gdy chcę skrócić program, zmniejszyć obroty wirowania czy poziom wody przy płukaniu. Miło jeśli pralka rzetelnie informuje mnie ile czasu pozostało do końca prania i na jakim etapie jest obecnie program.
Dobrze jeśli nie tańczy przy tym wszystkim po łazience i nie płoszy wszystkich kotów w okolicy

Zgadzam się, przemyślany zakup na miarę potrzeb bo jest z czego wybierać
fitness4you jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-08, 18:28   #1534
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Takie banalne opóźnienie startu to świetna sprawa. Ładuję pranie przed wyjściem z pracy, a kiedy wracam kończy się wirować więc oszczędzam swój czas.
w jaki sposób?
Stary 2014-02-09, 10:26   #1535
Miss Saeki
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o opóźnienie startu, nie trzeba kupować pralki która jest droższa o kilka stówek od takiej, która tej funkcji nie ma. Wystarczy kupić za 10-20 zł programator czasowy, który wtykasz do kontaktu, a następnie pralkę do niego. I odłącza dopływ prądu do pralki do ustawionej godziny...
Stary 2014-02-09, 10:35   #1536
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Napisane przez margarite94 Pokaż wiadomość
W taki, że nie włącza, nie zajmuje się tym dopiero po przybyciu do domu i nie czeka na koniec prania, tylko zaraz wyjmuje uprane.
Wydaje mi się, że załadowanie i włączenie pralki zajmuje tyle samo czasu zarówno przed i po pracy i nie trwa to zbyt długo; czekanie na koniec prania jest nieporozumieniem-w tym czasie robi się coś innego i czy jest to praca czy obowiązki domowe to nie ma różnicy...także ten tego jaka tu oszczędność czasu? Pranie tak czy inaczej zajmuje pralce i nam tyle samo czasu czy z funkcją opóźnienia czy bez. A jakby ktoś chciał napisać, że powieszone zaraz po pracy wyschnie szybciej niż po odczekaniu procesu prania-no przecież mamy wirowanie z mega szybkością i wyjmujemy ledwo wilgotne to pranie Więc chyba chodzi o coś innego w tym opóźnieniu prania (przy czym 80% tego czegoś innego to tylko chłyt matetingowy)

Miss Saeki ta funkcja to raczej standard (mimo wszystko wynoszony do niezrozumiałej dla mnie rangi mega gadżetu) teraz i jest nawet w pralkach poniżej 1000zł

Edytowane przez dorka1980
Czas edycji: 2014-02-09 o 10:38
Stary 2014-02-09, 12:10   #1537
witch_18
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

Przede mną zakup całego AGD do nowo urządzanego mieszkania. Przejrzałam różne strony i opinie i wybrałam już sobie pewne modele, będę jednak wdzięczna jeśli dorzucicie swoje cztery grosze
- zmywarka http://www.oleole.pl/zmywarki-do-zab...Fha||||product
- lodówka http://www.oleole.pl/lodowki/samsung...wy|product-all
- pralka http://www.oleole.pl/pralki/whirlpoo...ki|product-all
- piekarnik http://www.oleole.pl/piekarniki-do-z...q1d6g144.bhtml
- płyta http://www.oleole.pl/plyty-do-zabudo...wy|product-all
- okap http://www.oleole.pl/search.bhtml?ke...y|products-all

Nie chciałabym wydać na to nie wiadomo jak dużo kasy,ale chciałabym też coś przyzwoitego jakościowo. Używałyście któregoś z powyższych?
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-09, 14:18   #1538
Miss Saeki
Zakorzenienie

[QUOTE=dorka1980;45058339]Wydaje mi się, że załadowanie i włączenie pralki zajmuje tyle samo czasu zarówno przed i po pracy i nie trwa to zbyt długo; czekanie na koniec prania jest nieporozumieniem-w tym czasie robi się coś innego i czy jest to praca czy obowiązki domowe to nie ma różnicy...także ten tego jaka tu oszczędność czasu? Pranie tak czy inaczej zajmuje pralce i nam tyle samo czasu czy z funkcją opóźnienia czy bez. A jakby ktoś chciał napisać, że powieszone zaraz po pracy wyschnie szybciej niż po odczekaniu procesu prania-no przecież mamy wirowanie z mega szybkością i wyjmujemy ledwo wilgotne to pranie Więc chyba chodzi o coś innego w tym opóźnieniu prania (przy czym 80% tego czegoś innego to tylko chłyt matetingowy)

Miss Saeki ta funkcja to raczej standard (mimo wszystko wynoszony do niezrozumiałej dla mnie rangi mega gadżetu) teraz i jest nawet w pralkach poniżej 1000zł[/QUOTE]

Póki co na głowie mam kupno innych sprzętów, pralka jest w nieco dalszej perspektywie, więc nie wiem co "króluje" obecnie w tym sprzęcie. Nie mniej jest to bardzo przydatna funkcja, np. jeśli korzystasz z taryfy G12, to może sobie ustawić pranie między 13 a 15 i ma zwyczajnie taniej...
Stary 2014-02-09, 15:25   #1539
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Argument z taryfą jest jak dotąd jedynym trafnym (wg mnie) przy funkcji opóźnionego startu
Stary 2014-02-09, 15:37   #1540
Miss Saeki
Zakorzenienie

Jeśli do domu przychodzisz właściwie tylko spać, to też może się przydać
Stary 2014-02-09, 23:25   #1541
fitness4you
Przyczajenie

Cytat:
w jaki sposób?
Jeszcze raz uważnie przeczytaj post margarite94
Ładuje rano przed pracą i chwilę po tym jak wejdę do domu, mogę spokojnie zabrać się za wieszanie prania. Nie tracę czasu na czekanie aż pralka skończy, a argument o tym że możesz zająć się czym innym jest o tyle chybiony, że ja po rozwieszeniu prania mogę planować dalszą część dnia w sposób dowolny, Ty natomiast możesz na chwilę zająć się czymś innym ale w praktyce czekasz aż pralka skończy (ja w tym czasie jestem już np. w kinie i nie muszę myśleć o praniu ). Dopasowanie do planu taryfowego to kolejny bonus. Tak samo pomocny jest orientacyjny czas do końca programu. Generalnie to fcje dziś standardowe ale nie zawsze zorganizowane w sposób na tyle intuicyjny aby z nich korzystać.

Pomysł z osobnym programatorem nie jest dobry bo odcina prąd w trudnym do określenia momencie, a pralki kalkulują czas programu zależnie od wielu czynników, np. ciśnienia wody w dopływie. Zresztą sprzęt AGD dziś już nie przypomina budową cepa więc często istotne są pewne kroki, które wykonuje automatyka urządzenia przed odcięciem zasilania. Pewne elementy mogą wirować, być w ruchu albo uzależnione od różnych czujników czy pompy lub ciśnienia wody, a tu ciach i woda zostaje w takich miejscach gdzie nie powinna albo bęben wiruje bezwładnie mimo, iż jakiś układ powinien go stabilizować, hamować itp. Tutaj to zły pomysł moim skromnym zdaniem, choć w wypadku bardzo prostych urządzeń może mieć zastosowanie np. Frania

---------- Dopisano o 00:25 ---------- Poprzedni post napisano o 00:19 ----------

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
http://www.neo24.pl/?p=beko_wmb_6104...ceneo_spo=true
Cena praktycznie ta sama, a na ten model BEKO masz teraz w promocji 5 lat gwarancji
(a dostawa do domu za darmo)

Edytowane przez fitness4you
Czas edycji: 2014-02-09 o 23:26

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-10, 12:09   #1542
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Nie tracę czasu na czekanie aż pralka skończy, a argument o tym że możesz zająć się czym innym jest o tyle chybiony, że ja po rozwieszeniu prania mogę planować dalszą część dnia w sposób dowolny, Ty natomiast możesz na chwilę zająć się czymś innym ale w praktyce czekasz aż pralka skończy (ja w tym czasie jestem już np. w kinie i nie muszę myśleć o praniu ).
Ja dalej nie rozumiem, bo jak mam iść do kina (nagle) to nastawię ją najwyżej tak żebym miała uprane po kinie a jak wiem, że siedzę w domu to co mi przeszkadza piorąca pralka? Tak czy siak siedzę w domu. Wg mnie to nie jest funkcja oszczędzająca czas, co najwyżej ułatwia planowanie dnia. Równie dobrze można obalić koncepcję "rozwieszania tuż po powrocie do domu", bo jak Ci wypadnie zostać dłużej w pracy albo jakaś inna sytuacja to uprane pranie leży sobie w bębnie pralki kilka godzin i kiśnie, mnie się itp. No, ale ja nie chcę się tu naprawdę rozwodzić nad tą funkcją i czasem Dajmy spokój.
Stary 2014-02-10, 19:00   #1543
Angel_007
Shopping Queen

witch_18, niestety nie używałam żadnego z tych sprzętów, ale mam podobny piekarnik:
http://www.oleole.pl/piekarniki-do-z...bct.bhtml#opis
i lodówkę:
http://www.oleole.pl/lodowki/samsung...gih.bhtml#opis
z których jestem bardzo zadowolona.

Jeśli chodzi o piekarnik to często korzystam z dzielenia komory, wszystko ładnie się piecze (od czasu kiedy go w końcu wyczułam ).
Lodówki już nie wyobrażam sobie bez funkcji "no frost" i bez tej dużej szuflady w zamrażarce
Ogólnie polecam!
Angel_007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-11, 09:58   #1544
fitness4you
Przyczajenie

Cytat:
Ja dalej nie rozumiem, bo jak mam iść do kina (nagle) to nastawię ją najwyżej tak żebym miała uprane po kinie a jak wiem, że siedzę w domu to co mi przeszkadza piorąca pralka? Tak czy siak siedzę w domu. Wg mnie to nie jest funkcja oszczędzająca czas, co najwyżej ułatwia planowanie dnia. Równie dobrze można obalić koncepcję "rozwieszania tuż po powrocie do domu", bo jak Ci wypadnie zostać dłużej w pracy albo jakaś inna sytuacja to uprane pranie leży sobie w bębnie pralki kilka godzin i kiśnie, mnie się itp. No, ale ja nie chcę się tu naprawdę rozwodzić nad tą funkcją i czasem Dajmy spokój.
Groch o ścianę
Na maraton filmowy też możesz się wybrać? :P
Szczerze mało mnie interesuje jak to sobie wykombinujesz bo ta fcja jest własnie po to aby nie kombinować.
Poza tym mówimy o nieplanowanym spontanicznym wyjściu do kina bo właśnie istotą sprawy jest to, że nie trzeba z góry planować dalszej części dnia jeśli wcześniej odrobimy się z praniem - sądziłem, że to oczywiste ;]
Jeśli natomiast wiem, że po pracy czeka na mnie pranie to jestem w stanie tak się zorganizować aby zdążyć wyjąć je z pralki zanim spleśnieje więc znowu nie dopisujmy jakichś herezji
Takich sytuacji kiedy praca naprawdę poważnie się przedłuży mam w roku mniej niż palców w jednej ręce. Zresztą zawsze można to jakoś awaryjnie rozwiązać, a takie sytuacje to raptem jakiś procent walki z brudownikiem w skali roku. Na tym kończę bo dyskusja zmierza w ambicjonalnym kierunku

Edytowane przez fitness4you
Czas edycji: 2014-02-11 o 09:59
Stary 2014-02-11, 21:44   #1545
witch_18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Angel_007 Pokaż wiadomość
witch_18, niestety nie używałam żadnego z tych sprzętów, ale mam podobny piekarnik:
http://www.oleole.pl/piekarniki-do-z...bct.bhtml#opis
i lodówkę:
http://www.oleole.pl/lodowki/samsung...gih.bhtml#opis
z których jestem bardzo zadowolona.

Jeśli chodzi o piekarnik to często korzystam z dzielenia komory, wszystko ładnie się piecze (od czasu kiedy go w końcu wyczułam ).
Lodówki już nie wyobrażam sobie bez funkcji "no frost" i bez tej dużej szuflady w zamrażarce
Ogólnie polecam!
Właśnie zastanawiała mnie ta dzielona komora, jak to się sprawdza Super, dzięki za opinie
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 11:27   #1546
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez witch_18 Pokaż wiadomość
też ją wybrałam ale w inoxie

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 09:55   #1547
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

No, po 5 latach padła nam pralka
Dzisiaj mężasty spróbuje przywrócić ją do życia, ale już mówi że większej szansy nie ma.

Myślałam o pralce z wbudowanym panelem odmierzającym czas (nie pamiętam jak to się nazywa), ale słyszałam że to ustrojstwo lubi się psuć. A u nas jednak o pralkę się nie dba, więc nie wiem czy jest sens.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 16:42   #1548
aneczka_g8
Przyczajenie

Mi także jakiś czas temu padła pralka. Wraz z mężem przeglądaliśmy różne fora internetowe i wybór padł na LG F14A8TDS. Nie byłam do niej przekonana,ale zaufałam sprzedawcy oraz opiniom. Pracuje bardzo cicho ( pranie mogę robić nawet wieczorem), ładowana jest od frontu, a co najważniejsze ma fajna opcje blokowania drzwiczek ( mam małe dziecko i ta opcja jest ważna). Cenowo oraz gabarytowo też przyzwoicie
aneczka_g8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 11:36   #1549
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

tez jestem od niedzieli na etapie szukania pralki, ale najlepiej tak do 40cm, mi padla po 17 latach, to nie jest źle, ale wiem, ze teraz beda mialy krotszy żywot

mysle nad Samsungiem, tez LG albo nad Hotpoint-Ariston, zna kto tez firme

a dalej prośba o opinie na temat płyt gazowych do zabudowy, co polecacie : szkło, emalie czy stal ?

bedzie jeszcze do kupienia okap i kiedys lodowka

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-27, 13:12   #1550
Copykat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość
tez jestem od niedzieli na etapie szukania pralki, ale najlepiej tak do 40cm, mi padla po 17 latach, to nie jest źle, ale wiem, ze teraz beda mialy krotszy żywot

a dalej prośba o opinie na temat płyt gazowych do zabudowy, co polecacie : szkło, emalie czy stal ?

U nas jest na szkle (czarnym) i okropnie się brudzi. Ale jak jest czysta to wygląda super dużo zależy od tego w jakim stylu masz kuchnię

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Copykat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 13:17   #1551
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez Copykat Pokaż wiadomość
U nas jest na szkle (czarnym) i okropnie się brudzi. Ale jak jest czysta to wygląda super dużo zależy od tego w jakim stylu masz kuchnię
mam teraz w kuchence na szkle, szklo mnie nie przeraza, ale te palniki, kuchnia w stylu angielskim, jasne meble

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
Stary 2014-02-28, 11:30   #1552
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

jakich to firm te pralki co tak Wam padają?

Cytat:
dalej prośba o opinie na temat płyt gazowych do zabudowy, co polecacie : szkło, emalie czy stal
też jestem ciekawa czy szkło na płycie grzewczej ktokolwiek poleca?
emaliowaną płyte grzewczą to chyba trudno kupic obecnie, nie?
podobnie jak emaliowany zlewozmywak, wczoraj widziałam w castoramie jeden jedyny emaliowany na bialo i to jakis malutki.

chciałam sie podpytać, czy ktokolwiek ma (osobiście lub u znajomych chociaz widział ) lodówkę firmy SHARP? bo mają model - jedyny, jaka mi pasuje wymiarami, funkcjami i ładny (na zdjeciu, bo w sklepach nie znalazłam tego konkretnego "mojego" tylko jakis większy, bardziej eksluzywny).

Edytowane przez 71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Czas edycji: 2014-02-28 o 11:32
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-28, 11:36   #1553
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

mi to padla Whirlpoola, ale moja spoko, miala juz swoje 17lat, raz tylko cos w niej robilismy i zero problemow

a sa wlasnie emaliowane płyty, bezowe, piaskowe, antracyt, biale

a lodowke to bym chciala kremowa, widzialam taka, ale tez nad marka mysle

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2014-02-28, 12:01   #1554
Konto usunięte

masz rację, groszek, są emaliowane, w necie mi wyszukało kilka (tzn. 23 sztuki w jednym z popularniejszych sklepów) w tym czarne. Zasugerowałam się oględzinami sklepowymi i 'tradycyjnym" mysleniem , że emalia to głównie biała a białej na sklepie nie znalazłam ani jednej, 1 szt. beżowa stała.
Już lekko na głowe dostaje od tego ogladania i wybierania sprzętu, bo wszystko nowe do mieszkania nam potrzebne ... i się boję tych "nowych" sprzętów, bo tylko góra 5 lat ona mają dzialać?? Znajomy mi radził, żeby kupowac najtańsze bo i tak sie pewnie szybko popsują

taka dygresja sprzed 5 minut- dzwoni do mnei TŻ , czy aby na pewno zamowilam pasujące do siebie szafke pod umywalke i umywalkę, bo coś nawiercone dziury nie pasuja... sprawdził i faktycznie dobrze przysłali - zestaw, tylko fuszerka z tymi nawiertami
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-28, 12:23   #1555
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

no niestety tez slysze 5 lat gora

a co tez chcesz emaliowana ?

jak sie na pierwszy raz kupuje to sie czlowiek dopiero na błedach uczy, a my teraz kazdy szczegol patrzymy,bo wiadomo juz cos wkurzalo, jak myc przy planikach by wyogdnie bylo i takie

a co to za sklep ma tyle emaliowanych

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2014-02-28, 14:17   #1556
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
mi to padla Whirlpoola, ale moja spoko, miala juz swoje 17lat, raz tylko cos w niej robilismy i zero problemow

a sa wlasnie emaliowane płyty, bezowe, piaskowe, antracyt, biale

a lodowke to bym chciala kremowa, widzialam taka, ale tez nad marka mysle
O matko to i tak długo pochodziła,u nas zepsuł sięWhirlpool zaraz po gwarancji
Cytat:

Może taka pralka? AEG
http://www.skapiec.pl/site/cat/302/comp/7186968
http://www.skapiec.pl/site/cat/302/comp/565695
O płytach na szkle słyszałam,że trudno się czyści i stal bardziej praktyczna.
Gazowe płyty nawet fajne ma polska Amica
http://www.skapiec.pl/site/cat/328/comp/1804373

A co do psucia się to Amica ma tą przewagę,że ewentualne części do płyty można dokupić i to za grosze
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-28, 15:14   #1557
Konto usunięte

oleole (hej! ) tyle mi wyszukało.
troche sprzętu AGD kupowalam 10 lat temu, emaliowana kuchenka wolnostojącą, ale Mastercooka, a firma niestety padła więc raczej juz nic z tej firmy nie kupię.
Boję sie tej całej modnej (?) stali, nie dośc, że szary kolor brzydki dla mnie (subiektywnie), to ta tańsza wydaje sie cienka jakaś, nieodporna na upadki, zarysowania, a szkło to juz w ogóle... a ja niezdara bywam niestety. emalia to mi odpryśnie co najwyżej, chociaz to też na stali malowana powłoka przecież hmmm. granitowa by mi sie chyba przydala

Pralke mam Mastercooka od 10 lat, żyje nadal, tylko czasem jak za dużo napcham prania troche puszcza uszczelka (no ale 10 lat nie wymieniana uszczelka...)

Za to lodówke mam firmy Amica i cos sie zapycha z tyłu ten odpływ wody i czasem woda się leje bokami.
Stary 2014-03-01, 10:17   #1558
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
O matko to i tak długo pochodziła,u nas zepsuł sięWhirlpool zaraz po gwarancji

Może taka pralka? AEG
http://www.skapiec.pl/site/cat/302/comp/7186968
http://www.skapiec.pl/site/cat/302/comp/565695
O płytach na szkle słyszałam,że trudno się czyści i stal bardziej praktyczna.
Gazowe płyty nawet fajne ma polska Amica
http://www.skapiec.pl/site/cat/328/comp/1804373

A co do psucia się to Amica ma tą przewagę,że ewentualne części do płyty można dokupić i to za grosze
ale pewnie jakos niedawno kupowany, a nie latach 1900

o dzieki za linki zaraz pozerkam

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

a tez zerkalam tam i polecaja, mastercooka podobno spoko, no wlasnie, ale jak spoko to padlo

kuchenke mam amica, i juz nic wiecej nie kupie, bo siadl jedne planik szybko, a piekarnik to makabra totalna, i na gwarancji od razu tez poszedl termostat

ja mysle nad Hotpointem, Zelmery tez maja te plyty spoko, ale znw mi sie odkurzacze kojarza i nie wiem czy plyta

lodowke mam Ardo, az poszlam sprawdzic, to tez juz 17 lat, tylko porzewiala, a tak spoko, ale takich firm juz nie ma

meble wczoraj djechaly, to cza sie juz zastanowic i kupowac

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

pralki szukam tam do 1000, nie chce sie rozrzucac i nie od gory otwierana

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2014-03-02, 22:37   #1559
Silesian Girl
Rozeznanie

Kupiliśmy dziś pralkę zdecydowałam się na boscha model wae20465pl, z serii vario perfect. Ma ktoś taką? Mam nadzieję, że długo nam pochodzi, bo nie jestwm zwolenniczką częstych zmian tego typu sprzętów Planuję przedluzyc jej gwarancje do 5 lat, mam na to 30 dni od daty zakupu, wiec poczekam do nastepnej wyplaty Zostal nam teraz piekarnik i zmywarka, chyba powoli zaczniemy szukac... Jesli chodzi o firmy stawiam na Boscha
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://8-pietro.blogspot.com/

Kupujemy, remontujemy i urządzamy mieszkanko
Cieszymy się, wkurzamy, rozmyślamy i lamentujemy

Zapraszam na pierwszego bloga
Silesian Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-03, 15:18   #1560
Vivienne
... choć nie Westwood

Ponawiam pytanie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Jakie polecacie lodówki (wysokie) pod zabudowę? czy istnieją w ogóle podwójne pod zabudowę?

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości