Sprzęty AGD (lodówka, kuchenka, pralka, zmywarka,okap) - porady, opinie - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-31, 01:03   #1591
fitness4you
Przyczajenie

Dot.: Sprzęty AGD (lodówka, kuchenka, pralka, zmywarka,okap) - porady, opinie

BOSH czy BEKO to jeden pies ale ludzie wybierają tą pierwszą markę bo kiedyś była synonimem solidnych niemieckich narzędzi i utarł się taki stereotyp, że niemiecki BOSH to solidne urządzenia. Prawda jest taka, że to dokładnie ten sam poziom klejonek, a potężne tureckie fabryki BEKO nawet chyba tłukły coś dla BOSHa jako podwykonawcy (zresztą dla innych marek również).
Miałem czajnik tej pono solidnej niemieckiej marki i padł miesiąc po skończeniu się gwarancji.

Jeśli jednak ktoś stawia na wieloletnie doświadczenie, solidność i europejskie standardy produkcji to polecam zainwestować w słoweńskie GORENJE. Zresztą mamunię i po rodzinie też warto zapytać o tą markę, bo od dziesięcioleci robi sprzęt "nie do zdarcia"
A ceny? Za tysiak masz pralkę z rozbieralnym zespołem piorącym i np. 7KG wsadu + 1400 obrotów i bez psujących się wyświetlaczy
http://www.mediamarkt.pl/pralka-gorenje-w-749,id-870900

Edytowane przez fitness4you
Czas edycji: 2014-03-31 o 01:10
fitness4you jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 10:25   #1592
kkk_kamila
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez fitness4you Pokaż wiadomość
BOSH czy BEKO to jeden pies ale ludzie wybierają tą pierwszą markę bo kiedyś była synonimem solidnych niemieckich narzędzi i utarł się taki stereotyp, że niemiecki BOSH to solidne urządzenia. Prawda jest taka, że to dokładnie ten sam poziom klejonek, a potężne tureckie fabryki BEKO nawet chyba tłukły coś dla BOSHa jako podwykonawcy (zresztą dla innych marek również).
Miałem czajnik tej pono solidnej niemieckiej marki i padł miesiąc po skończeniu się gwarancji.

Jeśli jednak ktoś stawia na wieloletnie doświadczenie, solidność i europejskie standardy produkcji to polecam zainwestować w słoweńskie GORENJE. Zresztą mamunię i po rodzinie też warto zapytać o tą markę, bo od dziesięcioleci robi sprzęt "nie do zdarcia"
A ceny? Za tysiak masz pralkę z rozbieralnym zespołem piorącym i np. 7KG wsadu + 1400 obrotów i bez psujących się wyświetlaczy
http://www.mediamarkt.pl/pralka-gorenje-w-749,id-870900
W nawiązaniu do tematu lodówka, kuchenka, pralka, zmywarka, okap po kolei:

Ja mam z Boscha pralkę i ma Boscha moja teściowa. Moja pralka ma raptem 4 lata, ale teściowej już pewnie z 20 i pracuje można powiedzieć jak nówka. Jest cicha i stylistycznie wygląda podobnie do tych co są obecnie na rynku. Moi rodzice mieli pralkę Amici która po ok. 7 latach poza tym, że zaczęła zdzewieć to skakała po całej łazience. Dali się przekonać i kupili Boscha. Lodówkę i zmywarkę mam z Siemensa - super bez problemu. Zmywarka perfekcyjnie myje i płucze. Okap mam natomiast z Globalo (polska firma) i jest bardzo cichy i wydajny, czyli "wciąga" każdy kuchenny smrodek powstały podczas gotowania. Piekarnik mam z Whirpool i tutaj nie do końca mogę się cieszyć, bo trochę pali - nie wiem może nierównomiernie grzeje, mimo, że ma termoobieg.

Z wszystkich tych jakbym miała firmy uszeregować od najlepszych do najsłabszych byłoby najlepsze GLOBALO, później Bosch, Siemens, Whirpool i na szarym końcu Amica.
kkk_kamila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 10:48   #1593
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

teraz juz nie ma cos ie sugerowac, ze ktos ma pralke 20 lat i tej samej firmy pociagnie tyle, tez mialam 17, ale juz kupialam inna, bo patrzylam na prametry, czytalam opinie, ale zadna nie pociagnie juz tyle na pewno bez usterek oczywiscie

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 13:16   #1594
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

z AGD jak z autami pewnie- im wiecej elektroniki tym większa potencjalna usterkowość (zalezy jakiego kto ma pecha ), ale też im wiecej elektroniki- tym wiekszy wypas = wygoda, funkcjonalnośc, a to tez lubimy, nie?
niedawno kuzynka wspominała,że jak we frani robiła pranie to 3 godziny przy pralce stala i wykręcała (ale pranie podobno miała czyściejsze hm...?)
o Gorenje słyszałam w piatek od mojej starszej koleżanki z pracy, że duzo reklamacji jej maż miał- pracujacy w sklepie z AGD kilka lat temu. i że nie poleca.

mogłby ktoś napisac o tych systemach samoczyszczenia się piekarników? pyrolityczne, katalityczne, teorie poczytałam, ktoś tego uzywa? ułatwia życie?
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 23:49   #1595
fitness4you
Przyczajenie

Gdybym miał się sugerować tym co słyszę w pracy od bajdurzących koleżanek, a już w temacie, że mąż słyszał... wybacz ale takie źródła wiedzy są przyczyną wielu nieporozumień. Obiegową opinię o Gorenje można sobie wygooglać czytając posty użytkowników tego sprzętu. Warto zerknąć sobie na forum elektrody albo inne miejsca gdzie często zaglądają manualnie obdarzeni.
Dobrym pomysłem jest również telefon do kilku serwisantów, to mili i zwykle chętni do rozmowy ludzie jeśli obdarzy się ich zainteresowaniem. Z mojego dłuższego wywiadu wynikało jasno - BOSH leci na stereotypie niemieckiej solidności ale to praktycznie ten sam poziom co BEKO, któremu często zleca produkcję niektórych podzespołów.

Generalną zaletą jest rozbieralny moduł piorący. Dlaczego? Bo to logiczne. Uszczelki i łożyska zużywają się z czasem. Jeśli moduł jest rozbieralny to można w łatwy sposób (niższym kosztem) wymienić je po pewnym czasie.
Na rynku dominują klejonki - pralki z modułem piorącym trwale zespojonym.
Jednak zarówno BOSH, BEKO jak i inni producenci wciąż mają modele z modułem rozbieralnym. Takiej należy szukać
Model GORENJE, który wskazałem ma właśnie rozbieralny moduł piorący.

PS. Amica prała mi od 14 lat z jedną wymianą krzyżaka jakieś 7 lat temu. Teraz padł znowu ale postanowiłem, że pora na nową pralkę bo jest różnica pomiędzy 800, a 1400 obrotów i stać mnie na ten luksus :P
Stary 2014-04-01, 05:12   #1596
Silesian Girl
Rozeznanie

Cytat:
Gdybym miał się sugerować tym co słyszę w pracy od bajdurzących koleżanek, a już w temacie, że mąż słyszał... wybacz ale takie źródła wiedzy są przyczyną wielu nieporozumień. Obiegową opinię o Gorenje można sobie wygooglać czytając posty użytkowników tego sprzętu. Warto zerknąć sobie na forum elektrody albo inne miejsca gdzie często zaglądają manualnie obdarzeni.
Dobrym pomysłem jest również telefon do kilku serwisantów, to mili i zwykle chętni do rozmowy ludzie jeśli obdarzy się ich zainteresowaniem. Z mojego dłuższego wywiadu wynikało jasno - BOSH leci na stereotypie niemieckiej solidności ale to praktycznie ten sam poziom co BEKO, któremu często zleca produkcję niektórych podzespołów.

Generalną zaletą jest rozbieralny moduł piorący. Dlaczego? Bo to logiczne. Uszczelki i łożyska zużywają się z czasem. Jeśli moduł jest rozbieralny to można w łatwy sposób (niższym kosztem) wymienić je po pewnym czasie.
Na rynku dominują klejonki - pralki z modułem piorącym trwale zespojonym.
Jednak zarówno BOSH, BEKO jak i inni producenci wciąż mają modele z modułem rozbieralnym. Takiej należy szukać
Model GORENJE, który wskazałem ma właśnie rozbieralny moduł piorący.

PS. Amica prała mi od 14 lat z jedną wymianą krzyżaka jakieś 7 lat temu. Teraz padł znowu ale postanowiłem, że pora na nową pralkę bo jest różnica pomiędzy 800, a 1400 obrotów i stać mnie na ten luksus :P
Rownie dobrze Twoj post mozna by uznac za bajdurzenie

Wywiad warto robic dzwoniac po serwisach (tu niespodzianka - u mnie padla informacja ze Gorenje niczym nie przesciga innych firm), ale wlasnie i pytajac o reklamacje w sklepach. Opinie znajomych uzytkujacych sprzet tez sa pomocne, jesli sa obiektywne (pominmy fanatykow danych firm).
Nie mozna wskazac najlepszej firmy, bo najczesciej kazdy producent ma dobre i mniej dobre modele, aczkolwiek istotny jest stosunek jednych do drugich
Dla mnie dobra opcja bylo przejscie sie do kilku sklepow agd i wlasnoreczne obmacanie sprzetu Roznice w wykonaniu, np. miekkie, uginajace sie i skrzypiace plastiki, zadziory, itp, rowniez pomogly mi w wyborze.
To czy wybor byl trafny przekonamy sie za kilka lat.
Jakby nie bylo, kupijac pralke, warto przedluzyc gwarancje do 5 lat. Nie chce wysuwac teorii spiskowych, ale warto poczytac o tzw. "Zmowie producentow", temat nie omija ani tanszych ani drozszych firm.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://8-pietro.blogspot.com/

Kupujemy, remontujemy i urządzamy mieszkanko
Cieszymy się, wkurzamy, rozmyślamy i lamentujemy

Zapraszam na pierwszego bloga
Silesian Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-01, 07:12   #1597
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

teraz w sprzetach to po prostu trzeba miec szczescie, zalezy juz od egzemplarza, a nie marki

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
Stary 2014-04-01, 08:39   #1598
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Napisane przez Silesian Girl Pokaż wiadomość
Wywiad warto robic dzwoniac po serwisach

Jakby nie bylo, kupijac pralke, warto przedluzyc gwarancje do 5 lat.
tylko czy Panowie z serwisu zawsze powiedzą prawdę odbierając sobie tym samym robotę?

takie przedłużenie należy dokładnie przeczytać, bo może się okazać, że obejmuje gwarancją to co się raczej nie zepsuje albo nie ma dla nas znaczenia

te "przedłużenia" są czasami tak ogólne i pisane pod wszystkie sprzęty sprzedawane w sklepie agd
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-01, 09:01   #1599
Konto usunięte

Cytat:
Gdybym miał się sugerować tym co słyszę w pracy od bajdurzących koleżanek, a już w temacie, że mąż słyszał... wybacz ale takie źródła wiedzy są przyczyną wielu nieporozumień.
Gdybym miala sie sugerowac opiniami wyczytanymi w necie od osób, ktore uprawiają tzw. marketing szeptany na zlecenie firm... wybacz, ale takie źrodła informacji są przyczyna wielu rozczarowań
Koleżanke znam od lat i jej ufam, w tym sensie, że jej opinie nie są tendencyjne. Ale oczywiście sie nie upieram, że opinie sprzed kilku lat jest miarodajna dla sprzętu produkowanego aktualnie. i też w sumie wydaje mi się, że masz rację pisząc, ze "BOSH leci na stereotypie niemieckiej solidności".
forum elektrody też lubię

fitness4you, a moze , skoro masz takie wtyki u serwisantów sprzętu, mogłbys pomóc? tzn. podpytac się o ten konkretne model zmywarki Beko: DIS 5831? (do zabudowy, model na 2011, 2012, 2013r.)

Porównałam do Boscha w zbliżonej cenie (Beko - 1299, Bosch- 1249) i w zasadzie poza klasą energetyczną Beko A++ (211KWh/rok, Bosch A+ (220kWh/rok - czyli znikoma różnica..) i pojemnością (Beko- 10 kpl, bosch- 9) to niewiele się róznią. Beko ma 3 dodatkowe programy, ale czy to kto używa tych jakichś wymyślnych?
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-01, 09:15   #1600
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

ja np. wypisalam sobie rozne pralki i szukalam i co sie okazlo, ze jedna zostala, bo miala najlepsze wirowanie czyli B, a reszta to juz szla z C i D, a w ogole na to nie zwrocilam uwagi, tylko pani w sklepie cos komus mowila i tak sie dopytalam

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2014-04-01, 18:24   #1601
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;45838875]
fitness4you, a moze , skoro masz takie wtyki u serwisantów sprzętu, mogłbys pomóc? tzn. podpytac się o ten konkretne model zmywarki Beko: DIS 5831? (do zabudowy, model na 2011, 2012, 2013r.)

Porównałam do Boscha w zbliżonej cenie (Beko - 1299, Bosch- 1249) i w zasadzie poza klasą energetyczną Beko A++ (211KWh/rok, Bosch A+ (220kWh/rok - czyli znikoma różnica..) i pojemnością (Beko- 10 kpl, bosch- 9) to niewiele się róznią. Beko ma 3 dodatkowe programy, ale czy to kto używa tych jakichś wymyślnych?[/QUOTE]
hehe chyba te same sprzęty porównywałam przed swoim zakupem, wybrałam beko, bo akurta było na liście sprzętu - 5lat gwarancji
faktycznie różnice są niewielkie ja jestem zadowolona z beko ale tego boscha ma moja kumpela i kuzynka (ze3lata) i też sobie chwalą
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-01, 18:55   #1602
Miss Saeki
Zakorzenienie

U rodziców mojego TŻa zmywarkę BEKO szlag trafił po niecałym pół roku użytkowania. Okazało sie, że w montowni zamontowano niewłaściwą uszczelkę. Na szczęście gwarancja i niedługo wymiana.

Chcę kupić biały piekarnik, co sądzicie o tym?
http://www.skapiec.pl/site/cat/332/c...893#techniczne
Stary 2014-04-01, 22:52   #1603
Konwalijka123
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o kolor to moim zdaniem kwestia upodobań i stylu kuchni - nie mam nic przeciwko. Jeśli chodzi o firmę to ja chyba bardziej na electroluxa bym stawiała. Pytanie na czym Ci zależy.... ? Piekarnik parowy, nieparowy ?
Konwalijka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-02, 09:01   #1604
Konto usunięte

Cytat:
U rodziców mojego TŻa zmywarkę BEKO szlag trafił po niecałym pół roku użytkowania. Okazało sie, że w montowni zamontowano niewłaściwą uszczelkę. Na szczęście gwarancja i niedługo wymiana.
podpytaj sie o model, jak masz możliwośc, co? może to tzw. błąd konstrukcyjny - dla całej serii (bo chyba ręcznie tego sprzętu nie składają? bo wtedy pomyłka dla 1 egzemplarza mozliwa)

Cytat:
ja sądzę, że bardzo ładny : bierz!
jako ze remont u mnie sie bardzo przedłuża to pewnie długo jeszcze będę czytac i oglądac sprzęty, póki co na elektrodzie i w ogóle w necie wyczytałam a propos piekarników, że:
- z pyrolizy to mało kto korzysta (jak ma), bo sie chyba ludziom nie chce tego załączać, ale ponoć jest super; kataliza jest be, bo droga wymiana i niedokładnie czyści (i tak trzeba ręcznie-bez sensu), najlepiej jak ma gładką emalie w środku (ten ma? obmacałaś go na żywo może?)
piekarniki do "tanich" mebli (z laminatem kiepskim) dobrze żeby miały tzw. chłodzenie obudowy albo chociaż duzo szyb w drzwiach (ten ma tylko 2, ale moze masz solidniejsze meble kuchenne?)
a tak poza tym to kwestia gustu i tego, co masz zwyczaj piec
odcisków palców na nim chyba nie bedzie widac

groszek75 - to jaką masz pralkę? wiruje do sucha?
Stary 2014-04-02, 09:21   #1605
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

e tam do sucha to nie tak calkiem wiadomo, ale chyba po starej to lepiej, LG wzielam , bo ja szujalam nie za szerokiej i one maja slabe parametry w tym wirowaniu

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2014-04-02, 09:24   #1606
kkk_kamila
Przyczajenie

Cytat:

Miss Saeki piekarnik fajny, wygląda na prosty w obsłudze. Tutaj widać trochę lepiej kolor i te pokrętła. http://goracakuchnia.pl/piekarnik-beko-oim-24500-w.html . Zastanawiam sie tylko co to oznacza "umozliwia pieczenie w 3D" Podoba mi się, że jest biały, pasowałby mi do kuchni, ale na kolejny remont chyba troszkę poczekam.
kkk_kamila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-02, 16:16   #1607
Miss Saeki
Zakorzenienie

Wygląd ma świetny, pod tym kątem strasznie mi się podoba. Chodzi mi o funkcje. Z Eletroluxa nie znalazłam białego piekarnika...

Co do zmywarki rodziców TŻa. BEKO DIS 1520N
Stary 2014-04-03, 12:07   #1608
kaledonia
zielony stworek

Cytat:

U mnie zmywarka padła zaraz po gwarancji,ale była wtedy rzadko używana. Wcześniej nie domywała jak trzeba.

Piekarnik fajny,ale ja bym kupiła taki z funkcją samoczyszczenia
http://www.redcoon.pl/B485940-Gorenj...9B%C4%87-60-cm
http://www.euro.com.pl/piekarniki-do...ik-pyroliza%2F
http://www.euro.com.pl/piekarniki-do...2pm.bhtml#opis
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 12:32   #1609
Konto usunięte

opis funkcji "samoczyszczenia" do pierwszego z linku- tego Gorenje: "Funkcja łatwego czyszczenia AquaClean pozwala na utrzymywanie wnętrza piekarnika w dobrym stanie. Wystarczy do brytfanny wlać pół litra wody i aktywować funkcję samoczyszczenia. Piekarnik nagrzeje się do 70 stopni Celsjusza, a para wodna zmiękczy nawet najgłębsze zabrudzenia. Po 30 minutach można otworzyć drzwiczki i wyczyścić środek piekarnika wilgotną szmatką"
jak to jest samoczyszczenie to ja jestem zając wielkanocny (z braku zająca )
chyba ze ktos jest uprzedzony do detergentów czy jakos uczulony to może sie skusić

elektrolux ma pyrolize, tyle że do tego trzeba podobno odmontowac drabinki (odkręcić, właczyć na pyrolize, a potem przykręcić, tez samo sie nie zrobi no i wielki gorunc to jest 500st C. , a nie ma chłodzenia obudowy (chociaz wkomentarzach, opiniach doczytałam, że sie nie nagrzewaja szafki obok...
ten ostatni za 1900 zł ma, ale za to jaka cena

Edytowane przez 71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Czas edycji: 2014-04-03 o 12:53

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-03, 13:06   #1610
fitness4you
Przyczajenie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;45838875]
[/QUOTE]

Telefon do ręki, szukasz lokalnych punktów serwisowych dla wybranych marek i jedziesz z koksem. Ludzie są mili i przeważnie jeden pkt obsługuje kilka marek więc jeśli z kulturą podejdziesz do tematu to otrzymasz bardzo konkretne wskazówki

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;45874328]opis funkcji "samoczyszczenia" do pierwszego z linku- tego Gorenje: "Funkcja łatwego czyszczenia AquaClean pozwala na utrzymywanie wnętrza piekarnika w dobrym stanie. Wystarczy do brytfanny wlać pół litra wody i aktywować funkcję samoczyszczenia. Piekarnik nagrzeje się do 70 stopni Celsjusza, a para wodna zmiękczy nawet najgłębsze zabrudzenia. Po 30 minutach można otworzyć drzwiczki i wyczyścić środek piekarnika wilgotną szmatką"
chyba ze ktos jest uprzedzony do detergentów czy jakos uczulony to może sie skusić
[/QUOTE]

W dobie wszechobecnej w jedzeniu chemii i ludzi wokół z niewiadomych przyczyn umierających masowo na raki itp. przed 50tką, czy nawet 40tką, mocno zastanowiłbym się nad bagatelizowaniem detergentów.

Parę wodną stosuje się do profesjonalnego mycia cystern, zsypów ale także do sterylizacji narzędzi chirurgicznych jak i całych łóżek. Tak więc pomyśl, poczytaj, a później dedukuj na ten chłopski rozum
Zresztą niech Ci chłop kiedyś kupi mopa na parę to sama ocenisz jaka jest siła działania takiej pary w stosunku do wiadra wody z płynem i szmaty na której latasz przez pół soboty aby domyć podłogi.
Z mojej strony szacun, że firma zdecydowała się na tak zacne rozwiązanie bez detergentów i chemicznych dodatków

Edytowane przez fitness4you
Czas edycji: 2014-04-03 o 13:13
Stary 2014-04-03, 13:32   #1611
iceflower
Przyjaciółka KWC

No akurat na "chłopski rozum" to 70 st. C to o wiele za niska temperatura, żeby wytworzyć ilość pary wodnej umożliwiającą łatwiejsze czyszczenie z brytfanny stojącej w tym piekarniku. Co innego gdyby ta para była wtłaczana z zewnętrznego obiegu, ale nie trzeba piekarnika z funkcją czyszczącą, żeby wstawić sobie brytfankę z wodą, nagrzać do 70 st. i zobaczyć że efekt jest mizerny.

Strasznie uszczypliwy się zresztą "chłopski rozum" robi jak ktoś podważy walory produktu, który zachwala.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 16:02   #1612
kaledonia
zielony stworek

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;45874328]opis funkcji "samoczyszczenia" do pierwszego z linku- tego Gorenje: "Funkcja łatwego czyszczenia AquaClean pozwala na utrzymywanie wnętrza piekarnika w dobrym stanie. Wystarczy do brytfanny wlać pół litra wody i aktywować funkcję samoczyszczenia. Piekarnik nagrzeje się do 70 stopni Celsjusza, a para wodna zmiękczy nawet najgłębsze zabrudzenia. Po 30 minutach można otworzyć drzwiczki i wyczyścić środek piekarnika wilgotną szmatką"

elektrolux ma pyrolize, tyle że do tego trzeba podobno odmontowac drabinki (odkręcić, właczyć na pyrolize, a potem przykręcić, tez samo sie nie zrobi no i wielki gorunc to jest 500st C. , a nie ma chłodzenia obudowy (chociaz wkomentarzach, opiniach doczytałam, że sie nie nagrzewaja szafki obok...
ten ostatni za 1900 zł ma, ale za to jaka cena[/QUOTE]
Ja mam bliźniaczy model do tego Electroluxa tylko AEG i teraz już bym piekarnika bez pyrolizy nie kupiła. To odkręcanie drabinek zajmuje dużo mniej czasu niż czyszczenie piekarnika tradycyjnymi metodami. I nie trzeba potem wietrzyć go po chemikaliach.
Cytat:
W dobie wszechobecnej w jedzeniu chemii i ludzi wokół z niewiadomych przyczyn umierających masowo na raki itp. przed 50tką, czy nawet 40tką, mocno zastanowiłbym się nad bagatelizowaniem detergentów.

Parę wodną stosuje się do profesjonalnego mycia cystern, zsypów ale także do sterylizacji narzędzi chirurgicznych jak i całych łóżek. Tak więc pomyśl, poczytaj, a później dedukuj na ten chłopski rozum
Zresztą niech Ci chłop kiedyś kupi mopa na parę to sama ocenisz jaka jest siła działania takiej pary w stosunku do wiadra wody z płynem i szmaty na której latasz przez pół soboty aby domyć podłogi.
Z mojej strony szacun, że firma zdecydowała się na tak zacne rozwiązanie bez detergentów i chemicznych dodatków
Dokładnie.
Stary 2014-04-04, 07:03   #1613
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Ja mam bliźniaczy model do tego Electroluxa tylko AEG i teraz już bym piekarnika bez pyrolizy nie kupiła. To odkręcanie drabinek zajmuje dużo mniej czasu niż czyszczenie piekarnika tradycyjnymi metodami. I nie trzeba potem wietrzyć go po chemikaliach.
a możesz coś wiecej napisac o tym czyszczeniu pyrolitycznym? jak cżesto to włączasz? i czy potem tylko ciach ciach zamiatasz spopielone brudy zmiotką i piiekarnik jak nówka? długo juz masz to cudo techniki?
drabinki śrubokrętam sie odkręca? jadę dziś do sklepu z AGD i nie wiem w jakie narzędzia się uzbroić?
Stary 2014-04-04, 19:32   #1614
kaledonia
zielony stworek

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;45885008]a możesz coś wiecej napisac o tym czyszczeniu pyrolitycznym? jak cżesto to włączasz? i czy potem tylko ciach ciach zamiatasz spopielone brudy zmiotką i piiekarnik jak nówka? długo juz masz to cudo techniki?
drabinki śrubokrętam sie odkręca? jadę dziś do sklepu z AGD i nie wiem w jakie narzędzia się uzbroić? [/QUOTE]
Częstotliwość zależy od tego jak intensywnie używasz piekarnik i jak brudny jest. U nas wystarcza raz na kilka miesięcy.
Piekarnik mamy prawie 2 lata to coś już o użytkowaniu mogę napisać.
Nie uruchomi się pyroliza jak się nie wyjmie kratek (to blokada uruchamiająca system). Kratki siedzą na klik, łatwo się je wyjmuje i jeszcze łatwiej zakłada (bez użycia narzędzi).
Po skończonym programie czyszczenia sam się wyłącza i chłodzi. Po tym wygląda jak nowy. Przecieram z przyzwyczajenia szmatką,ale nie ma jakieś dużej potrzeby.
Stary 2014-04-05, 08:13   #1615
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Częstotliwość zależy od tego jak intensywnie używasz piekarnik i jak brudny jest. U nas wystarcza raz na kilka miesięcy.
Piekarnik mamy prawie 2 lata to coś już o użytkowaniu mogę napisać.
Nie uruchomi się pyroliza jak się nie wyjmie kratek (to blokada uruchamiająca system). Kratki siedzą na klik, łatwo się je wyjmuje i jeszcze łatwiej zakłada (bez użycia narzędzi).
Po skończonym programie czyszczenia sam się wyłącza i chłodzi. Po tym wygląda jak nowy. Przecieram z przyzwyczajenia szmatką,ale nie ma jakieś dużej potrzeby.
Dzięki że objaśniłaś
Właśnie za jakiś czas będziemy kupować piekarnik i też się zastanawiałam nad takim rozwiązaniem
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-06, 10:57   #1616
BlueDecoria
Rozeznanie

Mam pecha do pralek Samsung. Pierwsza zepsuła się po 3 latach użytkowania. Serwisowaliśmy ją, ale w efekcie nic to nie dało. Pomyślałam, że być może zepsuł się programator. Kupiliśmy nową - znów dałam się namówić na Samsunga (tym razem jednak z ograniczonymi funkcjami, żeby nie przekombinować). Niby pierze dobrze, ale z wirowaniem bardzo kiepsko. Albo ja mam pecha, albo z tymi pralkami jest coś nie tak Co ciekawe, inne sprzęty z Samsunga działają bez zarzutu.
BlueDecoria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-06, 11:35   #1617
fitness4you
Przyczajenie

A jaką ma klasę wirowania?
Stary 2014-04-07, 20:04   #1618
annra12
BAN stały

ja niedawno kupiłam pralkę LG, jak na razie działa bez zarzutu, a mocno jest eksploatowana, bo jednak przy dziecku to nie da się rzadko prać, no chyba że ma się sto par ubrań. Śmiało polecam, jest cichutka, pobiera mało prądu i wody
annra12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-08, 13:07   #1619
tarka12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BlueDecoria Pokaż wiadomość
Mam pecha do pralek Samsung. Pierwsza zepsuła się po 3 latach użytkowania. Serwisowaliśmy ją, ale w efekcie nic to nie dało. Pomyślałam, że być może zepsuł się programator. Kupiliśmy nową - znów dałam się namówić na Samsunga (tym razem jednak z ograniczonymi funkcjami, żeby nie przekombinować). Niby pierze dobrze, ale z wirowaniem bardzo kiepsko. Albo ja mam pecha, albo z tymi pralkami jest coś nie tak Co ciekawe, inne sprzęty z Samsunga działają bez zarzutu.

Sprawdź Electroluxy są wytrzymałe, mają nawet 10letnią gwarancję na silnik.
Niedawno kupiłam Electrolux EWF107GDW, 7kg ładunku, klasa A+++, klasa wirowania C i jestem bardzo zadowolona
tarka12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-08, 19:09   #1620
fitness4you
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tarka12 Pokaż wiadomość
klasa wirowania C
Niższa klasa wirowania.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości