|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 |
kosmitka
|
Dot.: Sprzęty AGD (lodówka, kuchenka, pralka, zmywarka,okap) - porady, opinie
A ja zrozumiałam, że no frost tzn że nie trzeba rozmrażać...
![]()
![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
podobno wszystkie trzeba rozmrozic raz na jakis czas , cudów nie ma
![]() ja jestem dzisiaj po bardzo owocnych poszukiwaniach i rozmowie z fachowcem, nawet nie sądziłam, że mi tak pomoże - a mianowicie o 19.00 ruszyłam do miasta do lekarza, przebadał i stwierdził, że jest lepiej niż mogłoby być, więc ucieszona dostałam wiatru w żagle i wpadłam na chwilę do sklepu z AGD. chwila trawała do 21, ale za to dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy i moja kuchnia zaczęła się klarować ![]() mam już wybrany piekarnik, płytę i zmywarkę, zostaje lodówka, ekspres i okap, ale lodówka side by side, więc wyboru kolosalnego nie mamy, ech poczułam powiew twórczej świeżości i jak dobrze pójdzie, skończę dzisiaj poprawiać projekt kuchni - może pochwalę się, co spłodziłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest to praktyczne rozwiązanie, ale nie można zapominać że lodówka się brudzi i trzeba ją co jakiś czas umyć, no i taki system nie działa w zamrażalniku który trzeba co jakiś czas rozmrozić.
![]() |
![]() |
#154 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na pewno nie tworzy się szron na tylnej ściance. Druga sprawa - przez ten wiatraczek jest niższa temp - dla przykładu u mnie na "1" jest 7 stopni, u rodziców w Polarze 7 stopni jest przy ustawieniu na "4" - a im wyższe ustawienie, tym więcej prądu żre ![]() Nie zauważyłam, żeby jedzenie wysychało - a najczęściej wstawiam luzem, nie opakowane. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
kosmitka
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w naszym starym mieszkaniu kuchnię projektował nam wykonawca, niby wszystko było OK, ale w użytkowaniu wyszło wiele błędów i jego "pójścia na skróty" bo tak mu wygodniej było zresztą właściwie wszystko w domu projektujemy sami, z racji profilu naszej firmy, mamy odpowiednie programy architektoniczne, więc nie stanowi to problemu ![]() sprzęt na razie wybrałam w MediaMarkt, czyli dokładnie połowę, dzisiaj jadę na drugie spotkanie, wczoraj rozmawiałam z kierownikiem działu AGD i on mi wiele pomógł, przedstawił katalogi, dane techniczne, a że trochę się w tym orientuję, więc nie wciskał mi kitów, sam przyznał, że lubi dobrze poinformowanych i zdecydowanych klientów, odradził niektóre modele, ze względu na cenę nieadekwatna do jakości i funkcjonalności, naprawdę kompetentna osoba poza tym w MM w połowie miesiąca mają akcję - VAT od ceny sklepowej, więc na razie spisuję modele i skompletuje listę, apotem podliczę jaka wyszłaby mi różnica w cenie zamawiając u nich i w sieci PS. a gdzie na Dajtkach ? chętnie bym porównała oferty |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
Mad ,maly OT - co bedziesz miala na scianach ,plytki czy cos innego ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Raczkowanie
|
Gdzieś tu w temacie pojawiła się nie najlepsza opinia o pralkach włoskich i niestety ja ją potwierdzę, choć moja ma 6 lat, ale już ostatnio to po prostu chyba jej programator wysiada, totalnie się przestawia i nigdy nie wiem kiedy skończy prać, czy pobierze proszek z właściwego pojemnika itd. Więc zmieniam i to wkrótce. Tylko myślę o tym, zeby wziąć juz może wszystko od jednego producenta. Myślałam o Boschu, tym bardziej ze i tu znalazłam pochlebne opinie
http://forum.leroymerlin.pl/read.php...,2422#msg-2422 A zmywarkę od niego już mam i póki co sprawdza się znakomicie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
kosmitka
|
Mad, nie znam ulicy na Dajtkach, ale jak się dowiem, to dam znać, gdzieś za giełdą samochodową skręca się w lewo.
Ciekawie to zabrzmiało, czym zajmuje się Wasza firma? Ja projekt pośrednio robiłam razem ze stolarzem, ale rzeczywiście wprowadziłam kilka zmian, tylko nie znam się aż tyle na tym, by całość zaprojektować samemu. W obecnym mieszkaniu projekt też robił stolarz, trochę jest mało szafek, ale sam układ jest bardzo funkcjonalny ![]()
![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
będę miała łączone materiały, ale wszelkie okładziny tylko w miejscach szczególnie narażonych na brudzenie, bo kuchnię mam otwartą i tylko jedna jej część przebiega przy ścianie
łączymy opalizującą czekoladowo-fioletowo-złotą mozaikę, corian na blatach z wgłębieniem na zlew i listwą ochronną wzdłuż ścianek oraz przy płycie grzejnej aż pod okap - chyba że w tym miejscu zastosujemy szkło hartowane barwione, bo też mi sie takie rozwiązanie podoba na uwadze mam jeszcze metalizowane płytki Loft, ostatnio takie widziałam w sklepie i też by mi pasowały, zwłaszcza w połączeniu z mozaika Cytat:
![]() stąd tez mamy programy architektoniczne, projektowe, i jakieś typowo techniczne do obliczeń konstruktorskich na których ja się kompletnie nie znam ![]() więc kuchnię wymyśliłam sobie sama , naniosłam na projekt naszego domu, stworzony przez męża , kolory frontów wybrałam już u wykonawcy, bo szafek też nie będziemy mieć w jednym kolorze, jedna ściana będzie w odcieniu aluminium bo zabudowujemy wysokimi szafami i cargo wnękę obok lodówki side by side i chcemy żeby kolorystycznie szafy wpasowały się w tło, a reszta będzie już częścią przynależną do reszty otwartego dołu, jadalni i salonu, więc musi grać kolorystycznie i nie przytłaczać jednoczesnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wszystkim za zainteresowanie problemem
![]() Decyzja już podjęta. Mieliśmy z moim narzeczonym dość trudny orzech do zgryzienia.. W trakcie którejś z wizyt w sklepie przedwczoraj zadzwoniła do mnie moja Połówka, gdy byłam w pracy: "Kochanie, ja już sam nie wiem... mam przed sobą Samsunga, Whirlpoola i LG i..." (wymienił jeszcze symbole) - w tym momencie zadzwonił mój firmowy telefon. "Poczekaj chwilę" - odebrałam telefon, a tu Szefowa dzwoni. "Kochanie, bierz tego Whirlpoola, muszę kończyć, Szefowa mnie woła". No i tak kupiliśmy lodówkę... ![]() Za chwilę będę w domu i zobaczę, jak to cudo wygląda. Obiecuję za jakiś czas zdać relację, czy wybór był trafiony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
w moim przypadku firma jest mniej ważna, najważniejsze są funkcje, których szukam, design i cena, a czy coś będzie marki X czy Y większej różnicy mi nie robi, i tak nigdy nie miałam sprzętów jednej marki właśnie z powodu niespełniania wszystkich moim zachcianek
![]() ja właśnie po przeanalizowaniu dostępnych funkcji i parametrów technicznych wybrałam zmywarkę i płytę grzejną, wybór był bardzo ograniczony, bo okazało się , że wyroby tylko jednej firmy spełniają wszystkie moje oczekiwania w tym względzie, z piekarnikiem było podobnie - tutaj akurat jeden z modeli Siemensa jest tym wymarzonym pod względem jego możliwości i ich wykorzystania oraz przystępnej ceny - drugiego takiego w zbliżonej cenie nie udało mi się znaleźć, mimo że przez tydzień wertowałam specyfikacje techniczne i opisy kilkudziesięciu piekarników dostępnych na rynku gorzej mam z okapem. jest przynajmniej 20 modeli różnych producentów, których parametry są prawie identyczne, więc akurat w tym przypadku zadecyduje design i cena - bo inaczej nigdy się nie zdecyduję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
kosmitka
|
Mad, bardzo ciekawie to brzmi. Pochwal się zdjęciami, jak będziesz miała
![]() Ja też nie sugeruję się już teraz tak bardzo marką, bardziej patrzę na funkcjonalność i wygląd, bo z tego co zauważyłam, produkty jednego producenta nie spełnią wszystkich oczekiwań, a często są wręcz przereklamowane i mają mniej funkcji niż odpowiednie innych firm.
![]() |
![]() |
#164 |
Zadomowienie
|
Madlaine, Kłosowa 80, sklep Domestic. Rzeczywiście przy zakupie całego wyposażenia do kuchni dali spory rabat, ale pojedynczych rzeczy kupować się nie opłaca. Nie wszystko mają na stanie a sprowadzać nie chcą, przynajmniej mojej pralki nie chcieli - model sprzed roku pan określił jako "przestarzały" i stwierdził że nigdzie go już nie dostanę. Bez trudu znalazłam w EuroAGD.
![]() |
#165 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
kosmitka
|
Dlaczego omijałaś Amicę?
Mad, tak to ul. Kłosowa.
![]() |
![]() |
#167 |
Zadomowienie
|
Bo słyszałam o niej same złe rzeczy, na powiedzmy 20 użytkowników 17 krytykowało za szybkie psucie się, natomiast bardzo chwalono Boscha, że bezawaryjny, natomiast o lodówce Liebherr czytałam same pozytywy - ze cichutko pracuje, że bardzo mało pożera prądu itp., no i że to "Mercedes wśród lodówek"
![]()
![]() |
#168 |
kosmitka
|
Mam obecnie Amicę i jestem zadowolona. Planowałam też zakup kuchenki Amica do nowego mieszkania i trochę mnie zaskoczyłaś. Aż z tak złymi opiniami się nie spotkałam.
![]() |
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
ja miałam już piekarnik, okap i płytę Amica i prawdę powiedziawszy więcej nie planuję
![]() okap beznadziejny, nie pochłaniał jak trzeba, po kilku czyszczeniach specjalistycznym preparatem wyglądał jakbym go miała przez długie lata, a na powłoki zewnętrzne gwarancji producent zapobiegawczo nie dął, więc się bujałam z nim 2 lata, aż wkurzona wywaliłam i kupiłam nowy płyta była słaba, długo się nagrzewała, długo stygła, sterowanie jakies dziwne, nie pasowała mi w ogóle, piekarnik zaś był z tej trójki najlepszy, nic mu nie moge zarzucić, równo się nagrzewał, ładnie wypiekał, był dość łatwy w czyszczeniu, po poewnym czasie rozszczelnił się jednak trochę i było czuć, że ciepło z niego ucieka na zewnątrz, |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
To pozeranie pradu to taki troche mit bo na przestrzeni tych lat to wychodza groszowe sprawy.
My nadal w proszku ,juz niby zdecydowani na Boscha lub Samsunga-pojechalam obejrzec i owszem maja plusy ale tez minusy grr i spodobal mi sie Whirpool :-D ale ma tylko 2 szuflady mrożace. Tż znowu usiadl do neta i szuka i wyszukał Hoover -na foto fajny ,nowoczesny design np. balkonik na drzwiach zamrazalki ale wolalabym zobaczyc w realu :-D i pewnie zmienic zdanie :-D najgorsze ze nie wszytskie modele sa dostepne w naszym miescie czyt. wsi a do krakowa mam "troche" daleko . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zadomowienie
|
Każda firma słynie z konkretnych sprzętów - np. Liebherr z lodówek, Bosch i Teka podobno robią świetne kuchenki indykcyjne, z kolei np. odradzano indukcję Electroluxa. Wybrałam firmę Teka, bo podobno świetna, a ceny ma dużo niższe od Boscha. Ja akurat kierowałam się opiniami ludzi, którzy mają konkretny sprzęt i polecają/odradzają. Podobno dobra jest również - stosunkowo nowa na rynku - firma Beko. Natomiast nie słyszałam o specjalnych zachwytach nad firmą Candy, także ich produktów nie brałam pod uwagę.
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
Candy wdg mnie jest jedna z lepszych firm,sama posiadam pralke juz 9 rok i nigdy nie bylo z nia problemow a pierze sie u nas duzo bo pralka pojawila sie gdy urodzila sie corka wiec bylo co prac a i teraz potrafie prac 3 razy w tygodniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Ja osobiście moę polecić sprżęt firmy Simens/ Bosh (to są bliżniacze firmy iwec ceny, design itp mają prawie identyczne) mam ich pralkę, okap,lodówkę wszystko spisuje sie bez zarzutu.
kuchenke mam amica nie mam do niej zastrzeżeń, ale piekarnik troch przy długo się nagrzewa.. do dziewczyn z olsztyna!!! Pan z Dajtek ma sprzęt głownie Bosha i Simensa (sama u niego kupowałam), byłam bardzo zadowolona.. Ale to bylo trzy lata temu.. jakieś 2 miesiące temu mama wymieniała zmywarkę i udala si e do tego pana po nową.. dał jej promocyjną cenę (o 600 zł ) droższą niż w necie ![]() wydrukowałyśmy ofertę z netu i spytałyśmy co pan na to (cala rodzina kupuje u niego sprzet wiec po niekąd czułyśmy się stałymi klientkami) a pan sie obrazil, ze mu nie ufamy i jego promocjom itp był bardzo nie miły i do zakupu u niego nie doszło... wiec dziewczyny ufać i sprawdzac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
scorpionec, dzięki za ostrzeżenie, ja już się zdecydowałam i wszystko kupiłam, część dzisiaj w Media Markt z akcji "Olsztyn kupuje bez VATu"
![]() ![]() ogólnie jesteśmy z mężem zadowoleni, teraz już ekipa może działać, bo wiadomo, co i gdzie będzie w kuchni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
kosmitka
|
Mad, na jakie firmy ostatecznie się zdecydowałaś? Ja niestety zachorowałam i nici z zakupów.
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zmywarka AEG Favorit 88080I-M płyta ceramiczna AEG 96901K-MN piekarnik Siemens HB 65U511, wolnostojące : lodówka side by side LG GR-P227XTMA, mikrofala LG - bo teraz tez mam tej marki i jestem bardzo zadowolona, niestety nie będzie pasowała do nowego wnętrza, więc musieliśmy pomyśleć o innym modelu, okap Faber, ewentualnie Falmec - ale akurat ten zakup dopiero za miesiąc, więc się nie stresuję ![]() PS. dużo zdrówka, mnie tez coś rozkłada, ale mam nadzieję, że będzie dobrze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Wtajemniczenie
|
o, jak dobrze że jest ten watek, troche się podszkoliłam, choc poprosiłabym o przypomnienie jeszcze raz jak to jest z rankingiem sprzętów do zabudowy - która firma co ma dobre...
czeka mnie totalna rozwałka w kuchni i w łazience i juz się boję... Interesuja mnie sprzety energooszczędne, i niezbyt drogie. Mieszkam teraz w wynajetym mieszkaniu i pierwszy raz spotkałam sie z płytą elektryczną -trochę się jej bałam, ale po kilku miesiącach uzywania bardzo mi sie podoba, chociaż... trzeba być ostrożnym przy zachlapywaniu i uważac żeby nie kipiało i żeby stawiac czyste garnki. Mimo to chciałabym płytę elektryczną, ale niestety tu kicha, bo w bloku 9stara kamienica) nie ma podłączenia 3 fazy (administracja się nie zgodzi na rozwalanie instalacji po właśnie skończonym remoncie klatki schodowej ![]() 1.Ciekawa jestem jak sie sprawdzają płyty szklane gazowe - ma ktoś taką??? 2. jakie okapy bez podłączenia do komina możecie polecic (to się wyciąg chyba nazywa??) 3. czy zmywarka 45 cm naprawde będzie za mała dla 3 osób? ja i tak nie zamierzam zmywac tylko raz dziennie, chyba że to nie jest dobre dla sprzetu... 4. W piwnicy stoi moja pralka Candy, taka płytka, zastanawiam sie czy po ponownym podłączeniu jeszcze będzie działać. Ma jedna wadę - nie chce mi prać w wyższych temerturach (programator przeskakuje) ale to moja awina chyba bo nawet nie moge stwierdzić czy było tak od początku czy też "nieużywana funkcja zaniknęła"..... Jako singiel prałam głównie w opcji 30 minut.... dużo pytań, ale mam nadzieję,że cos doradzicie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
a ja prosze o pomoc w wyborze kuchenki
![]() 1. szeroka na 50cm (koniecznie) 2. biala (niestety) ![]() 3. Zimne drzwi(mam male dziecko, ktore niedlugo rozpocznie samodzielne wedrowki po mieszkaniu, i nie chce by przytulil sie do goracego piekarnika ) 4. gora gazowa, dol elektryczny
![]() |
#179 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#180 |
Raczkowanie
|
a ja wymieniam (pomału i po kolei) wszystkie sprzęty na markę MIELE
![]() ![]() ![]() miałam też 4 lata zmywarkę AEG, padł w niej wąż odprowadzający wodę, w trakcie mycia. wymieniliśmy go, ale zmywarka już więcej nie ruszyła, bo wszystko skupia się u niej w programatorze, nawet odprowadzanie wody. naprawa poprostu się nie opłacała ![]() ![]() ![]() wszystkie produkty MIELE mają ileś tam h niepisanej gwarancji, po przeliczeniu na lata- u mnie wychodzi jakieś 25 lat pracy...te rzeczy na prawdę się nie psują i są bardzo oszczędne ![]() ![]() potem będzie okap, pralka, na końcu suszarka (chyba, że coś wcześniej się skończy, to kolejność zmienię) ![]() śmiało mogę polecić tą markę, ja jestem zachwycona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.