|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sprzęty AGD (lodówka, kuchenka, pralka, zmywarka,okap) - porady, opinie
|
|
|
|
|
#2072 |
|
Zakorzenienie
|
czyli co, przy indukcji bardziej opłaca się czajnik wolnostojący, nie ten na płytę? Planowałam ten drugi by oszczędzić miejsca na blacie
|
|
|
|
|
#2073 |
|
Wtajemniczenie
|
Na upartego to nam nawet przy gazie wychodziło taniej. Bo za prąd ok 100 za dwa miesiące i za gaz jakieś 30 kilka zł. Kwestia kupienia osczednego czajnika
nabazgrane w notatniku |
|
|
|
|
#2074 |
|
... choć nie Westwood
|
My np mamy gaz w czynszu, wiec czajnik elektryczny to bezsensowny wydatek w naszym przypadku. Trzeba patrzec indywidualnie
|
|
|
#2075 |
|
Zakorzenienie
|
bardzo ladne czajniki, firmy kompletnie mi nieznane, mój budżet do 300 zl
|
|
#2076 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja poszukuję wąskiej do 40cm i długiej na max 80 cm płyty indukcyjnej, idealna byłaby z 3 polami grzewczymi i kurcze mam problem ze znalezieniem bo są albo długaśne powyżej 90cm albo zbyt głebokie. Obawiam się, że pozostaje mi kupno małej na 2 pola i zamontowanie jej poziomo ale czy 2 pola to nie będzie za mało 4 mi nie potrzebne, wydaje mi się, że optymalnie wystarczą mi 3 pola... Ktoś coś wie, posiada takiego, firma i cena nie mają znaczenia
|
|
|
|
|
|
#2077 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2078 |
|
Raczkowanie
|
Ja robię remont kuchni i nie wiem jaki okap kupić czy taki płaski co się mieści pod szafka czy taki hmm ala telewizor
|
|
|
|
|
#2079 |
|
Zakorzenienie
|
Powinnaś sobie zadać podstawowe pytanie - czy będziesz mieć w kuchni na tyle szafek. Bo co prawda szafka nad okapem krytym wcale nie jest pojemna (u mnie wchodzi do niej waga taka płaska i jakieś duperele typu szatkownica), ale zawsze to coś. No i się nie kurzy ani okap ani przestrzeń nad nim. Natomiast taki luźno wiszący okap można dobrać do stylu kuchni i zrobić z niego element wystroju. Przy tych krytych nie ma co wybierać, wszystkie wyglądają tak samo
|
|
|
|
|
#2080 |
|
Konto usunięte
|
Ostrzeżenie: odradzam zakup piekarnika Samsung Dual Cook BQ1D6G144. Przez pierwszy rok byłam zadowolona, wręcz go polecałam. Niestety po ok. 3 latach używania (przyznaję, że intensywnego, bo często coś pieczemy), piekarnik wygląda w środku źle. Od zbierającej się nadmiernej wilgoci ("urok" systemu dual cook), rynienka zaczęła rdzewieć. Poza tym piekarnik przekłamuje temperaturę - początkowo tego nie zauważyłam, w pewnym momencie zaczęłam mieć takie podejrzenia, w pewnym momencie to po prostu zmierzyłam. A taka byłam z niego zadowolona, że tak szybko się nagrzewa. I ostatnia, ale duża wada: emalia mega trudna w czyszczeniu, dosłownie stapia się z wszelkimi zabrudzeniami. A piekarnik nie jest tani, nadal kosztuje ok. 1500 zł (3 lata temu płaciłam za niego jakieś 1700 zł).
![]() I w związku z tym pytanie: które marki piekarników są kojarzone z równomiernym grzaniem, nieprzekłamywaniem temperatury?? Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-01-20 o 09:40 |
|
|
|
|
#2081 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2082 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
). Za płytka, wiecznie tam mam wodę, no i w końcu cholerstwo zaczęło rdzewieć. Nie pomyśleli po prostu o jakimś systemie odprowadzania wilgoci. Oczywiście on wytrzyma jeszcze długo, ale zamierzam zebrać kasę na nowy, a ten za jakieś 2 lata komuś oddam za symboliczną złotówkę.
|
|
|
|
|
|
#2083 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dobrze wiedzieć! właśnie jestem na etapie kupna piekarnika, szukam czarnego i najlepiej z pyrolizą aby łatwo się czyściło, ten brud mnie przeraża skreśliłam już samsung, podoba mi się jeszcze ta nowa seria amica i bosch, który pasowałby mi do lodówki ale nie ma tej pyrolizy... to wcale nie jest taki łatwy wybór ![]() co do płyty indukcyjnej wąskiej i długiej to jeszcze nic odpowiedniego nie znalazłam, mogę natomiast odhaczyć okap, zlew i baterię |
|
|
|
|
|
#2084 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tutaj artykuł wprawdzie z 2013 roku, ale może coś Ci pomoże w sprawie piekarników z pyrolizą: http://www.agdmaniak.pl/12562/jaki-piekarnik-pyroliza/.
|
|
|
|
|
|
#2085 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam electroluxa z pirolizą i uwielbiam ten piekarnik. Sprzątanie go jest banalne, demontaż elementów wewnętrznych też, bo wszystko jest na "klik", żadnych śrubek i kręcenia (max. 10 sekund roboty na każdą stronę biorąc pod uwagę, że notorycznie zapominam za co pociągnąć
). Potem wystarczy przetrzeć środek wilgotną szmatką i się lśni jak nowy ![]() Szukając piekarnika patrzyłam właśnie na to, żeby miał pirolizę i w sumie nie żałuję. Jak patrzyłam na mękę sąsiadki, która przypalony ser na dnie piekarnika próbowała zmyć przez godzinę to od razu myślałam "zdrap tylko to co grubsze, reszta się wypali ". Jedyny chyba do tej pory zauważony przeze mnie minus to to, że przy pirolizie piekarnik bardzo się grzeje (bo musi...) i przez to szyba robi się ciepła a w kuchni robi się automatycznie gorąco, mimo dobrej izolacji przy normalnym pieczeniu (wtedy szyba jest chłodna). |
|
|
|
|
#2086 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a demontaż kilku części co kilka tygodni będzie napewno mniej uciążliwy niż szorowanie przypalonego brudu, ale fakt nie wiedziałam o konieczności usuwania tych części ![]() W kombinowanym urządzeniu (piekarnik + mikrofala) miałam czyszczenie parą właśnie i hm... tak jak piszesz, pic na wodę Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2087 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2088 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam ustawiony piekarnik w słupku (tzn. na wysokości rąk) i jedyne co go "otacza" to z dołu szuflada z garnkami, z góry mikrofalówka, z lewej komin a z prawej powietrze
więc tym się nie martwię. Bardziej chodzi mi o to, że jak już "pirolizuje" to robi się w kuchni ciepło ![]() Jeśli chodzi o pieczenie - nie zauważyłam żadnych problemów, piecze równomiernie, dobrze, nie przypala (ma niby termoobieg i wentylator ale zwykle piekę tradycyjnie) - zarówno ciasta, pizzę, jak i mięso. No i ma termosondę, która pomaga przy pieczeniu np. mięs. Ja mam chyba ten model: http://www.euro.com.pl/piekarniki-do...a45551ox.bhtml - nie pamiętam niestety dokładnie modelu, ale tak "na oko" wygląda podobnie i kosztował też coś koło tego. |
|
|
|
|
#2089 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ps. z tego, co widzę na stronie, Ikea sprzedaje pod swoją marką kilka piekarników z pyrolizą. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-01-20 o 20:22 |
|
|
|
|
|
#2090 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
W Ikei na odwrocie na kartkach jest napisane jaka to firma
|
|
|
|
#2091 | ||
|
zielony stworek
|
Cytat:
Rok temu znajomy kupił zmywarkę, też wcale nie tanią i dobrze, że jest jeszcze na gwarancji, bo już są z nią problemy ![]() Cytat:
Piekarnik ponad 3 lata, używamy intensywnie praktycznie codziennie i jest jak nowy. |
||
|
|
|
|
#2092 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2093 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dla mnie i tak największym hitem jest moja lodówka Bosch KAN, w której po odkręceniu tylnej ściany zewnętrznej ukazały sie części oznakowane LG
|
|
|
|
|
|
#2094 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
a jak nie będzie tych szyn to panowie podali nam jeszcze inne rozwiązanie, ale zdecydujemy się na nie ostatecznie.
|
|
|
|
#2095 |
|
Rozeznanie
|
Mam ten sam problem. Niedawno do kupiłam zmywarkę 45 i nijak nie znajduję frontu Ikeowskiego. Kupiłbym zmywarkę nie pod zabudowę ale akurat trafiła mi się używana za bezcen. No i teraz czekam aż Ikea się ogarnie i zrobi fronty dla małych zmywarek ...
|
|
#2096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2097 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak sprawdzałaś faktyczną temperaturę wewnątrz? też bym to zrobiła póki jeszcze jest na gwarancji. Jedyne co mnie wkurza to nie odkryta nadal kataliza podczas pieczenia - chwalą się funkcja na stronie a nigdzie nie jest opisane jak ją uruchomić Cytat:
Niczym nie są odgrodzone, póki co (odpukać) nic się nie dzieje. Może dlatego, że piekarnik wentylację ma od frontu. Mam problem ze zmywarką - na szklankach pozostaje mi biały osad natomiast na sztućcach (osobna szuflada) po wyjęciu są ślady jakby rdzy takie pojedyncze plamki i nie na wszystkich. używam kapsułek z Finisha, soli i płynu nabłyszczającego również od nich. Pobieranie środka nabłyszczającego zmniejszyłam do minimum. Zmieniłam kapsułki, używałam innych producentów jednak problem nadal jest. Doradzicie coś - nie wiem czy problem jest ze zmywarką i należy ją reklamować, czy to poprostu taki urok tych sprzętów
|
||
|
|
|
|
#2098 |
|
Zakorzenienie
|
Rdzawe plamki mam na sztućcach, które nie są z nierdzewki albo są już tak zdrapane, że nierdzewka zlazła.
A jeśli chodzi o białe plamy - ja bym stawiała na zbyt twardą wodę - dowiedz się ile twoja woda ma stopni twardości i ustaw do tego dozowanie soli. Zobaczysz, czy coś się zmienia czy nie. |
|
|
|
|
#2099 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Temperaturę sprawdziłam termometrem do wysokich temperatur - pożyczony od koleżanki (chyba się tego do mięsa używa). |
|
|
|
|
|
#2100 | |
|
Blond forever!
|
Cytat:
Tak zamierzamy zrobić jeżeli Ikea nie wprowadzi do sprzedaży tych szyn od kwietnia. Stwierdziliśmy, że trzy miesiące jeszcze przebolejemy.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:29.

bo są albo długaśne powyżej 90cm albo zbyt głebokie. Obawiam się, że pozostaje mi kupno małej na 2 pola i zamontowanie jej poziomo
4 mi nie potrzebne, wydaje mi się, że optymalnie wystarczą mi 3 pola... Ktoś coś wie, posiada takiego, firma i cena nie mają znaczenia

a jak nie będzie tych szyn to panowie podali nam jeszcze inne rozwiązanie, ale zdecydujemy się na nie ostatecznie.