![]() |
#91 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Zawalcz z futrem!
Cytat:
Ja jestem kulturalna, ale za to chyba ograniczona, bo dwa razy przeczytałam wypowiedź Soulsweeper i nic niekulturalnego tam nie widze, więc może mnie ktoś oświeci. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#93 |
Raczkowanie
|
..
![]()
![]() |
#94 |
Rozeznanie
|
Zidiocenie przejawia się między innymi w braku wytłumaczenia swoich poglądów, co właśnie zaprezentowałaś.
Nie mam zamiaru dostać bana za tak prymitywną dyskusję z równie prymitywną osobą, więc EOT z mojej strony. Smacznej marchewki! Pa! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() p.s.jakoś nie widzę rzekomo zadanego przez ciebie pytania o powód moich poglądów ![]()
![]() |
![]() |
#96 |
Rozeznanie
|
Owszem, kultura to również wartości duchowe
![]() ![]() ![]() ![]() BTW - nie wiem, czy zamiast apelować o zaprzestanie produkcji futer w ogóle, nie widziałabym większego sensu w ściganiu nielegalnych hodowli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zadomowienie
|
Uważam, że kupowanie futer świadczy o głupocie i braku wrażliwości. Ale przecież pytanie było o przeróbkę starego futra!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Autorytetem w jakiejś dziedzinie? Wzorcem etycznym, takim jak w wzorzec metra i kilograma? Narzucanie komuś swoich wzorców wymaga jednak odpowiedniej kultury wypowiedzi, którą niekoniecznie odzwierciedla wklejenie kilkunastu pośladków... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raróg
|
Hahaha, to z mlekiem mnie rozwaliło kompletnie!
Kup sobie krowę, moja droga, i spróbuj jej nie doić kilka dni - dopiero jej zapewnisz cierpień! Nie jestem posiadaczką krów (niestety nawet powiem ![]() Tyle mam do powiedzenia, futer nie noszę, bo mój kot ciągle na mnie wisi lub leży, więc nie potrzebuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
Ok, nikt nie powiedzial ze zabijanie zwierzat jest ladne i przyjemne. Jednak tak juz tez swiat wyglada ze czlowiek hoduje pewne zwierzeta dla pewnych korzysci- czy to skory, futra, miesa, mleka, pior, jajek, ale rowniez pizmo, ambra. Dla niektorych korzysci trzeba zwierze zabic. Owszem mozna zastapic prawdziwe skory -sztucznymi a mieso -marchewka. Ale to jest kazdego z nas wybor co woli i mysle ze (jak ktos juz wspomnial) nalezy bardziej zajac sie nielegalnymi hodowlami niz w ogole wojowac z wybranymi z nich, bo tego raczej nie zmienicie. Tak samo jak nie zatrzymacie produkcji samochodow-choc w wypadkach samochodowych ginie mnostwo niewinnych osob. Chodzi raczej o produkcje jak najbardziej bezpiecznych aut. - i o jak najbardziej humanitarne traktowanie zwierzat w jakiejkolwiek hodowli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Moge jeść mięso, bo niestety jest nam potrzene- choć wiem, że można je zastąpić.
Ale noszenie futra nie jest mi do niczego potrzebne, zabijanie dla zaspokajania zachcianek ludzi to głupota. Może zaczniemy chodować ludzi żeby potem pozbawic ich skóry- bo to moze kiedyś być modne ? Ale przecież każdy człowiek ma swoje zdanie i ja nie każe myśleć jak ja. A co do samochodów- gdyby ludzie nie spowodowywali tych wypadków to by ich nie było- mówcie co chcecie to wina człowieka. Samochód sam nie zabija i nie wpada na drzewo. Niestety ludzie są najbardziej bezwzględni, nawet zwierzęta zabijają tylko po to zeby żyć a nie dla zachcianki.
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
nie wiem dlaczego, ale pewna "wysoko postawiona osoba" bardzo sie na mnie uwzięła.Ani razu nie wspomniałam ze chce aby naśladowano moje wzrory postępowania,nie przypominam sobie żebym takie zdanie formuowała. jedyne co robie to sprzeciwiam sie czemuś co mnie osobiście boli,i robie to chyba w dobrym miejscu, ponieważ jeżeli dobrze widze to wątek nazywa sie
" Zawalcz z futrem" , więc chyba dobrze trafiłam. jeżeli chodzi o pytanie kim ja jestem?(co w tym przypadku bylo aluzja do "jestes nikim"), to odpowiadam że nie jestem kimś nadzwyczajnym , jestem wrażliwą dziewczyną, która serce ściska kiedy ma świadomość ze jej przyjaciołom(zwierzątkom) dzieję się krzywda, tylko daltego ze ktos chce łądnie wyglądac.Dobrze, może przesadziłąm z ilościa "tych"emotów,.może jeden by wystarczył, ale poprostu ja nie mam na to siły. Czasami jestem zła bo czuje sie bezsilna,ale to chyba nie jest powoodem ,by zeby sugerowac mi złośliwe pytanie" a kim ja jestem"? albo mówic ze ejstem "zidiociała", "prymitywną osobą". jeżeli to ze chce mi się płakać kiedy czytam o czyjejś krzywdzie i prostesuje przeciwko temu jest powodem żeby grozić, lub sugerować mi opuszczenie tego forum,to chyba cos jest tutaj jednak nie tak.
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z LadyLuck. Dobrze wiedzieć, że są jeszcze tacy ludzie i że nie ja jedyna zalewam się łzami, gdy widzę cierpienie zwierząt.
![]()
68- 66.5 - 63.9 - 62.2 - 60.9 - 58.5 -56.8 - 55.6 - 54.0 - 50 (164 cm) Agencja Interaktywna Poznań 21.02.11 - start "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie" Żadne jedzenie nie jest aż tak dobre, by było warte chociażby kilograma ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | ||||
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Odnośnie bestialstwa wobec zwierząt mamy identyczne zdanie, jednak nie zgadzam się z agresywną kampanią prowadzoną w pośladkowy sposób, ponieważ bardziej to szkodzi sprawie, aniżeli jej pomaga. W ten sposób utrwala się obraz ekologa jako histeryka odzianego w liście palmowe jedzącego marchewki w namiocie (tzw. przerwa na obiad, pomiędzy przywiązywaniem się do drzew - zajęcia poranne - a samobójczymi wyprawami rowerowymi po trasach szybkiego ruchu w stolicy - zajęcia przedpogrzebowe.). Obraz mylny, jak oboje wiemy... Ad meritum - filmy przedstawiające "ręczne" mordowanie zwierząt stwarzają wrażenie, że wszystkie hodowle zwierząt futerkowych prowadzą ubój zwierząt właśnie w ten sposób. Wystarczy jednak spojrzeć na narodowość i widzimy, że znajdujemy się dość daleko od Europy... a nawet od wszelkiej cywilizacji. Odnośnie zabijania zwierząt w ogóle, to bardzo nie podoba mi się to, że obrońcy futerek omijają zgrabnym łukiem tematy: - wykorzystania skór zwierzęcych do produkcji galanterii i ubrań skórzanych - uboju koni "na kabanosy" - uboju dla pozyskania mięsa... Tak jakby fakt, że jakieś zwierzątko malutkie i futrzane wywołuje uczucia litości, ale jak zwierzę ma krótsze futerko i nie da się wziąć na rączki, to pal sześć! - niech rżną jak chcą. pozdrawiam i zalecam melisankę przed odpowiedzią. ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że LL nie wspomina o wymienionych przez Ciebie sprawach ze względu na temat tego wątku.
![]() Ja osobiście nie jem mięsa i nie noszę nic skórzanego. A co do pośladków ... wypowiedź nijaka, ale chyba wziąłeś ją zbyt poważnie. ![]() ![]()
68- 66.5 - 63.9 - 62.2 - 60.9 - 58.5 -56.8 - 55.6 - 54.0 - 50 (164 cm) Agencja Interaktywna Poznań 21.02.11 - start "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie" Żadne jedzenie nie jest aż tak dobre, by było warte chociażby kilograma ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Odnośnie niejedzenia i nienoszenia - ja wcinam mięso, mam skórzane buty i paski od spodni. Oznacza to, że nie jestem człowiekiem - bo promuję zabijanie zwierząt? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlaczego wypowiadający się tutaj obrońcy zwierząt kompletnie pominęli wypowiedzi osób, którzy mają bezpośredni kontakt z warunkami chowu zwierzaków na futra? Bo burzą wasz obraz świata, gdzie każdy hodowca to kat i morderca? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie śmierć to śmierć. Pewnie, że istnieją hodowle (na szczęście są większością), gdzie zabija się w sposób .. humanitarny (moim zdaniem brzmi bez sensu i irracjonalnie, no ale cóż ...). Jednak zwierzę traci życie z głupiego powodu.
Złośliwiec - nie, nie chodzi o wszystkie wypowiedzi. Dupa, przynajmniej w moim przekonaniu jest emotem żartobliwym, co innego słowa. Nie rozumiem ludzi, którzy jedzą mięso, ale stwierdzenie "promuję zabijanie zwierząt" jest przesadzone.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kiedys mialam watpliwa przyjemnosc uczestniczyc /byc obserwatorem bo mialam wtedy z 10 lat ![]() ![]() nie jestem przeciwnikiem zabijania zwierzat na mieso - bo nasz uklad pokarmowy jest tak skonstruowany ze tego miesa potrzebuje. Wtedy tez jestem juz za clkowitym wykorzystaniem danego zwierzaka - slowem, spokojnie kupilabym skore owczą, renifera, krowy czy kozy (kozę rowniez jadlam - ma bardzo dobre miesko i rownie mieciutka skore ![]() Nie kupilabym natomiast skory/futra zwierzaka ktory jest tylko w tym celu hodowany bo uwazam to hmm.. powiem moze w ten sposob: uznaję tylko te argumenty dotyczace zabijania zwierzat, ktore sluza zaspokajaniu podstawowych potrzeb fizjologicznych. Pozostały ubój zwierząt uważam za niepotrzebny. ![]()
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Wiesz ... dla mnie to jest bez sensu, takie mówienie, że 'człowiek musi jeść mięso'. Nie musi i wszyscy wegetarianie są tego żywym dowodem. Ba, wegetarianie są zdrowsi od ludzi, którzy jedzą mięso np. krówki czy świnki. Zastąpić mięso można chociażby soją, która nawet w smaku jest podobna (polecam kotlety sojowe
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() pozdr. ps: ja nie mieszkalam jeszcze w jaskini ale to pewnie tylko dlatego ze wszystkie byly juz zajete ![]()
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Słyszałam, jakie wegetarianie mają problemy z zębami. Kumpel ma dużo kasy i wspaniale potrafi sobie zorganizować dietę tak, aby żadnych składników mu niebrakowało, chociaż nie je mięsa. Na zęby jednak się skarży, tak jak inni wegetarianie. Zadna twarda marchewka nie uchroni przed wypadaniem zębów tak, jak rozgryzanie mięsa.
Porównajcie też 2 sytuacje grilowe: 1) Dziewczyna przyszła na grila. Obrzydzała wszystkim jedzenie. Mówiła, że gdyby miała zjeść kiełbaskę, czułaby się tak, jakby jadła ludzkie zwłoki wykopane z grobu. Pokłóciła się ze wszystkimi i poszła do domu. 2) Grilowaliśmy z wegetarianami. Przynieśli kupę pysznego żarcia. Teraz już żaden grill nie obejdzie się bez sojowych kotletów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Uważam, że nasze czasy jaskiniowe są niedoceniane. Układ pokarmowy człowieka dostosowany jest do diety mieszanej i ersatze białek zwierzęcych - vide soja - pozostają jedynie próbą oszukania organizmu. Faktem jest, że nadmierne spożycie mięsa nie jest zdrowe. Ale myślę, że nadmierne spożycie marchewki również ![]() Próbowałem potraw opartych na soi i niestety do chwili obecnej mój zmysł smaku nie jest w stanie zaakceptować wysoce przetworzonej chemicznie żywności z soi udającej mięso. Podobnie zresztą jak momentalnie wyczuwam sztuczny materiał koszuli, tak też chemia dodana do soi, żeby mogła ona udawać mięso powoduje u mnie coś na kształt szoku chemicznego. Dlatego i z innych powodów podzielam zdanie Palomino w kwestiach związanych z futerkami i stekami. Futra - nie, stek - owszem, raz na jakiś czas. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Dot.: futerko
Ja też nie obejrzałam do końca
![]() ![]() ![]() ![]() I naprawdę potępiam ludzi kupujących naturalne futra... Jeśli chodzi o stuczne to jestem na TAK, nawet na zimę planuje kupic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
Za to wegetarianie nie mają problemów z wszelkimi chorobami serca (nadciśnieniem itd.), dla mnie nie ma porównania co do zębów.
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
A co się tak na tą marchewkę uwziąłeś?
![]() ![]() Soja to ciekawa roślina, która może naśladować przeróżne smaki, m. in. czekoladę. ![]() ![]() Ja za to samą chemię widzę w m. in. Coli, którą chyba każdy człowiek pije litrami. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A druga sprawa to taka, że taka dieta jest jednak droższa od normalnej, jak zresztą każda dieta, niekoniecznie powiązana z ideologią. Wracając do futer: zgadzam się, że nad zabijaniem tylko po to, by zaspokoić zachcianki można by się zastanowić, ale to nie jest powód do wyzywania osób, które nie mają do tego tak emocjonalnego podejścia. OK, można uświadomić, a nóż widelec akurat ktoś nie wie, ale jeśli wie i mimo to nie zamierza spalić swojego futra, warto po prostu się odczepić. Choć mnie ogólnie, jak już mówiłam, samo zabijanie zwierząt dla naszych korzyści nie porusza za bardzo, dopóki nie powoduje się przy tym niepotrzebnych cierpień. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() Zauważ, że dla mnie taką "marchewką" jest właśnie przetworzona chemicznie soja. Sorry, ale nie jestem w stanie przełknąć tych wszystkich E-321, które robią z prostej soi racze szyjki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zadomowienie
|
Przezłośliwa, przesadzasz z generalizacjami. Co chwilę "wszyscy", "każdy", "nikt", "żaden", a nie masz chyba dowodów na potwierdzenie tego. Wystarczy jeden wyjątek i już nie "każdy". Ja np nie piję Coli i tego typów napojów, choć jestem mięsożerna :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
W swoich wypowiedział znalazłam tylko słowo KAŻDY, przed którym na dodatek jest 'chyba'. Ojjj, przepraszam - dwa razy użyłam to straszne słowo.
![]() Nie mówię, że właśnie mięsożercy piją Colę, bo tak nie jest. W swoim towarzystwie tylko ja nie piję Coli (i piwa, ale to nie ten temat ![]() Ps. Mi mięsożerca nie kojarzy się z osobą jedzącą krwawego steka. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:01.