|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: | |||
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% | |
Głosujący: 0. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: boję się gastroskopii :(
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Gonko, kiedy przeprowadzano mi sondę(to z tego co słyszałam gorsze) miałam kilkanaście lat i byłam wystraszoną nastolatką, którą raczono strasznymi opowieściami na temat tego zabiegu. Nie ma co oszukiwać się, do przyjemności on nie należy, ale da się przeżyć. Ja-histeryczka
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#33 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() wiem też, że dużo będzie zależeć od lekarza, który będzie mi badanie przeprowadzał. jeśli będzie niemiły/a, może to spowodować jeszcze większy lęk ![]() ale skoro mówisz, że sobie poradzę to nie pozostaje mi nic innego jak tylko CI uwierzyć ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Gonko, ja tego badania nie przechodziłam, ale pamiętam jak miał je mieć robione mój tato.
Panikował jak mały chłopiec, a po badaniu sam powiedział, że nie było powodów. Może, żeby troszkę zniwelować strach weź sobie przed badaniem coś na uspokojenie. Łatwiej to wszystko wtedy pójdzie. Będzie dobrze, duża dziewczynka jesteś to dasz radę ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
duża, duża, ale panikara straszna ![]() ![]() ale dziś wstałam z myślą - co ma być to będzie. żołądek boli, więc trzeba coś z tym zrobić. a żeby dowiedzieć się co zrobić, trzeba iść na badanie. żeby mi tylko to moje mądre myślenie nie przeszło do czwartku ![]() pozdrawiam również ![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Gonka, odświeżam wątek. Jak po badaniu? Bo ja się dziś dowiedziałam, że "spróbujemy jeszcze tego płynu i tego lub tego, ale proszę się już psychicznie przygotowywać do gastroskopii". No i Houston mamy problem - boję się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na początku się cieszyłam, że nie muszę iść. ale teraz wiem, że miałabym to już za sobą. a tak znowu nerwy, znowu przeżywanie. staram się narazie o tym nie myśleć. a mam nadzieję, że TY nie będziesz musiała iść ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Gastroskopia - pomóżcie mi zdecydować
Moje problemy zaczęły się od zgagi, bólu żołądka.....teraz natomiast mam uporczywe uczucie ciała obcego w przełyku, ciężko mi jest połknąć ślinę, cofa mi się kwaśną treścią z żołądka
![]() ![]() ![]() ![]() Może przesadzam tym, że przy takim badaniu myślę o znieczuleniu ogólnym, ale obawiam się, że mogę nieźle spanikować, więc nie wiem co mam robić ![]() ![]() I jeżeli możecie to podpowiedzcie mi jak mam sobie poradzić z tymi dolegliwościami do czasu badania, które ma być za 2 tygodnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Gastroskopia - pomóżcie mi zdecydować
współczuje ;/
ja wolalabym wszystko tylko nie to. tez mam tak, ze kiedy lekarz probuje mi zbadac gardlo to prawie wymiotuje. moim najgorszym wspomnieniem jest to jak bylam u laryngologa i miala mi badac migdalki tym lusterkiem ale ja nie dalam sobie tego zrobic, musiala mi wsadzic palec do gardla ![]() okropnosc takze bierz wszystkie mozliwe znieczulenia i trzymaj sie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
ja miałam gastroskopie ale tylko jakies psikadełko mi do gardła dali i nic nie czujesz tylko troche źle sie oddycha.Dostałam taki ustnik zeby nie zamknąc buzi i to jest dosłownie momęt nawet da sie jak przeszkodzic lekarzowi czy cos bo on tylko pyk i juz masz rurke w żołądku.
Podczas badanai nie radze próbowac połykac sliny i spokojnie oddychac.Tak ogólnie to nie było tak mega źle u mnie z tym znieczuleniem ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie i tu pojawia się kolejny problem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Byłam na gastroskopii i przeżyłam. Bez żadnego znieczulenia. Nie jest to przyjemne, ale jak trzeba to trzeba.
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Ja również miałam znieczulenie "psikaczem"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
gamma Orionis
|
Ja poszłam na całość - miałam robioną gastroskopię ze znieczuleniem totalnym - strzykaweczka, pięć minut i błogo odpłynęłam. Jak przez mgłę pamiętam wsadzanie rury do gardła; potem tylko biały sufit i uśmiechniętego lekarza, próbującego mnie dobudzić
![]() Badanie zleciła mi internistka, miałam podejrzenie wrzodów żołądka, ciągle wymiotowałam, nawet jak już nic nie było w żołądku - poza kwasami... Okazało się, że to 'tylko' mocno upierdliwa odmiana nerwicy. Przepiszę Ci informacje z ulotki, którą dostałam przed zabiegiem w mojej lecznicy. Sądzę, że obowiązują wszędzie. GASTROSKOPIA - badanie wykonywane na czczo. Jeżeli wykonywane jest wieczorem, dopuszczalne jest lekkie śniadanie. Należy przynieść aktualne badanie w kierunku żółtaczki zakaźnej typu B (BHS) i badanie anty-HCV. Badania są ważne dwa tygodnie. Ja zabieg miałam o 16.30, więc mogłam zjeść coś lekkiego (i tak to błyskawicznie spaliłam, z nerwów...). Po badaniu nie bolało mnie gardło - może dużo zależy od wprawy lekarza? Uszy do góry! ![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
Ja też powinnam isc do gastrologa na tą cholerną gastroskopię. ale nie pójdę, nie chcę, boję się i w ogóle. Ja przy myciu zębów mam odruch wymiotny a co dopiero wsadzanie jakiejś rury do gardła, fuujj!!
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
No to moze ja sie wypowiem bo naprawde ten temat nie jest mi obcy.Choruje na wrzody od 2 lat.Mialam 12 gastroskopii w tym 2 w uspieniu.Moja pierwsza gastroskopia byla bez znieczulenia miejscowego (taki plyn ktorym lekarz psika gardlo)ale najczesciej robia ja wlasnie z tym plynem,Za pierwszym razem bardzo sie balam a juz widok samej rury ...brrr.Ale nie martw sie to tylko tak strasznie wyglada,samo badanie nie jest bolesne jest tylko nieprzyjemne bo mamy odruch wymiotny,ale mozna go troszke zmniejszyc nie ruszajac sie i trzymajac brode przyciagnieta do klatki piersiowej(tak jakbysmy chcieli trzymac np koperte miedzy broda a klatka),nie polykajac sliny.Dlugosc badania jest rozna,zalezy na jaka przypadlosc cierpi pacjent( np.refluks ,wrzody).W moim przypadku bywalo roznie.Raz 15 min raz prawie 1h poniewaz mam nadzerke na oddzwierniku(czyli w bardzo niefajnym miejscu ukladu pokarmowego
![]() ![]()
,,Chcę czuć się bezpiecznie, a jednocześnie pragnę być wolny" F. Mercury 60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50 ![]() Edytowane przez Tamlin Czas edycji: 2006-09-12 o 07:21 Powód: literowka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
ja moge sie wypowiedziec, ale jako obserwator, poniewaz bylam na praktykach w szpitalu i mialam okazje ogladania wielu takich zabiegow u pacjentow... rzeczywiscie najczesciej uzywane jest znieczulenie tylko gardla i lekarz zazwyczaj jest tak szybki, ze zanim sie zorientujesz juz jest po badaniu
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Gastroskopii nie miałam (miała moja mama - nie narzekała, miała psikane, potem tylko troszkę gardło ją bolało), za to miałam znieczulenie ogólne - przy operacji kolana. Zabieg inny, mój wprawdzie troszkę bardziej
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też miałam z tym znieczuleniem miejscowym. Wymiotowałam kilka razy, ustnik mi się przesunął w bok, więc czułam jak ta rura mi 'leci' po bocznej (?) ścianie gardła, dusiłam się.. ![]() Na Twoim miejscu nie myślałabym, że to głupie, tylko cieszyła się, że mam taką możliwość. ![]() ps: tak na pocieszenie: kilka moich koleżanek z oddziału mówiło, że nic nie czuły, nie wymiotowały i wszystko było ok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
oświec mnie co to takiego jest bo nie mam pojecia ![]() juz znalazlam w necie. ani tego ani tego nie chce meic ![]() Edytowane przez kate1991 Czas edycji: 2006-09-12 o 15:17 Powód: chcialam cos dopisac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Żesz... kolonoskopia odpada. Choćby nie wiem co. [fuj]
![]() |
![]() |
#57 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję tobie i innym dziewczynom za pomoc ![]() ![]() ![]() ![]() Ja właśnie boję się, że będę chciała połknąć ślinę lub będę z nerwów zbyt szybko oddychać, czy też będzie mi się ciągle odbijać i to uniemożliwi lekarzowi przeprowadzenie badania ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie zdaję sobie sprawę z tego, że lekarze nie dają raczej takiego znieczulenia, więc idę na badanie prywatnie ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam tak silne bóle, że przez 8 dni leżałam cały czas zgięta i 'wyłam'. Nic nie mogłam zjeść ani wypić (nawet łyka wody), bo bóle były wtedy jeszcze silniejsze. Musiałam zostać w szpitalu. (CZMP) Zrobili mi gastroskopię i okazało się, że mam żółciowe zapalenie błon śluzowych żołądka i helicobacter pylori. ![]() ![]() ![]() Niech Ci zrobią to badanie na znieczuleniu ogólnym.. po co masz się męczyć? ![]() ![]() ![]() ..dzieki ![]() Edytowane przez klaudiaa Czas edycji: 2007-02-05 o 08:46 Powód: sama miałam refluks, nie wiem o czym myślałam, kiedy to pisałam;) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Witaj ![]() Hmmm.....nie jesteś lekarzem, ale dobrze zdiagnozowałaś moją chorobę ![]() ![]() ![]() Dziękuję wam za wszystkie rady ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.