|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#661 |
|
Raczkowanie
|
Grecja -Problemy z powrotem do Polski-Strajki!!!
Kochane wizażanki, mam pytanie ...czy któras z was juz byla w okresie strajków w grecji?Mialam dylemat co do majorki i grecji ale ,po waszych wypowiedziach chyba raczej bedzie Grecja
co sadzice o tej calej sprawie
|
|
#662 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Grecja -Problemy z powrotem do Polski-Strajki!!!
Dziś słyszałam w radiu, że ludzie nie mogą polecieć na wykupione wakacje w Grecji, bo zaczął się strajk obsługi lotnisk[a?-dokładnie się nie przysłuchiwałam]. Ja bym brała tę Majorkę [byłam tam-polecam
] i spokojnie poleciała na te wakacje, bez stresu, że nagle się okaże, że nie wylecę z Pl, no chyba, że chcesz autokarem
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2010-07-08 o 11:49 |
|
|
|
|
#663 |
|
Raczkowanie
|
Grecki rząd pokrywa koszty gdyby przez strajki miał ktoś nie wylecieć z Grecji i musiał zostać na noc
![]() I jeszcze jedno nasze media przesadzają ze strajkami w Grecji... robią dużo szumu strasznie... wczoraj słyszałam w TV ze taki strajk w GR dnia wczorajszego , że nic nie działa , żadna komunikacja ani telewizja.... oczywiście stek bzdur :-/
Edytowane przez OliwiaAnita Czas edycji: 2010-07-09 o 13:05 |
|
|
|
|
#664 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#665 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Będę pewna Słyszę w TV co się dzieje to dzwonię do rodziny w GR i co ?? jakoś tego nie potwierdzają , co nie zmienia faktu że w GR fakt faktem są strajki ale nie przesadzajmy że trwają nie wiadomo ile też
Edytowane przez OliwiaAnita Czas edycji: 2010-07-09 o 19:18 |
|
|
|
|
|
#666 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() no ale jedno jest pewne - i może się z tym zgodzisz - troche nasza tv koloryzuje ![]() |
|
|
|
|
|
#667 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem jak sytuacja ma się na lądzie, ale ja dziś rano wróciłam z Krety i ani widu ani słychu żadnych strajków.. nawet strefa bezcłowa o 4 w nocy była otwarta
stek bzdur, strajki to może jeszcze są faktycznie ale jeśli już to w Atenach i ew. w Thessalonikach. Moim zdaniem - bez obaw
|
|
|
|
|
#668 |
|
Zakorzenienie
|
grecja->Chalkidiki-Aristoteles Beach, pomóżcie
Witajcie, Jeśli takowy wątek już jest to proszę o przekierowanie, bo gubię się w tej wyszukiwarce..
do rzeczy..zamierzam wykupić wczasy w Grecji( Chalkidiki) w hotelu Aristoteles Beach..czy któraś/któryś z Was może tam był i może coś więcej na jego temat powiedzieć? chodzi mi głównie o to jak wygląda opcja all inclusive, czy pokoje są ładne i czyste, czy jest co zwiedzać i gdzie chodzić? ponadto chciałabym żeby ktoś mi powiedział jak to jest z napiwkami..czy jeśli mam opcję all in to i tak powinnam kelnerom dawać napiwki? polecacie jakieś inne, konkretne miejsce? wiem, że to może głupie pytania, ale dla mnie bardzo istotne, bo pierwszy raz się wybieram w taką podróż.. i jeszcze jedno pytanie..czy ktoś korzystał z ofert na stronie traveligo.pl? czy można liczyć na jej rzetelność i uczciwość? wszystkim z góry wielkie dzięki za odpowiedzi..liczę na Was
|
|
|
|
|
#669 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: grecja->Chalkidiki-Aristoteles Beach, pomóżcie
Hej,
byłam w tym hotelu dwa lata temu w czerwcu. Wycieczkę miałam wykupioną z Triady, 2 tygodnie. Jeśli chodzi o pokoje, to były skromne, ale nie było w nich brudno. Jedzenie było bardzo smaczne, dużo lepsze niż w Tunezji czy Egipcie - oceniam na podstawie mojego doświadczenia i znajomych. Opcja all - oprócz podstawowych posiłków, w ciągu dnia podawali ciasto itp., ale tak szybko się rozchodziło więc ani razu nie zdążyłam spróbować ;p W barze można było dostać wodę, piwo, sok lub drinka. Obsługa miła, kelnerzy troszkę podrywają, ale kulturalnie Jeśli chodzi o napiwki, to nikt nie karze Ci ich dawać, ale wypadałoby raz na jakiś czas dać, szczególnie wtedy gdy kelner przynosi Ci drinka kiedy Ty wylegujesz się nad basenem W pobliżu nie ma praktycznie żadnych sklepów i restauracji. Niedaleko jest położone miasteczko, do którego trzeba dojechać czymś... Chyba kursują tam autobusy czy busy, nie pamiętam. My jeździliśmy samochodem wynajętym z wypożyczalni. Plaża jest niedaleko hotelu, czysta, bar na plaży dodatkowo płatny, leżaki chyba też. A co do imprez to Grecy organizowali na terenie hotelu coś w rodzaju greckich wieczorków, a jeśli chodzi o kluby to nic o nich nie słyszałam.Podsumowując: obsługa i jedzenie na +, pokoje czyste ale bez luksusów, plaża czysta, okolica bardzo spokojna, jeśli ktoś jedzie na 2 tygodnie i nie wykupuje wycieczek to może się troszkę nudzić, bo żeby coś zwiedzić trzeba wsiąść w autobus albo w samochód i pojechać troszkę dalej
|
|
|
|
|
#670 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: grecja->Chalkidiki-Aristoteles Beach, pomóżcie
dzięki wielkie za odpowiedź
a mogłabyś mi powiedzieć jaki jest koszt wypożyczenia samochodu? bo właśnie tak chcemy zorganizować transport
|
|
|
|
|
#671 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Grecja :) watek zbiorczy
A ja mam takie pytanie:p
Czy któraś z wizażanek wybiera się może we wrześniu (ok. 9-tego) do Aten AUTEM w dwie osoby, ma dwa wolne miejsca i chętnie przygarnie stopowiczów, którzy dołożą się do benzyny?:p
|
|
#672 |
|
Zakorzenienie
|
Grecja- rejony :)
Wizażanki, który z rejonów Grecjo możecie polecić na pierwszą wycieczkę tam? Czytałam wiele opinii o różnych rejonach i nie potrafię się teraz zdecydować
Chcieliśmy z TŻ jechać na wakacje do Egiptu ale teraz dowiedzieliśmy,że trzeba mieć paszport ważny o 6 miesięcy dłużej od daty przyjazdu więc odpada a nowych nie zdążymy wyrobić zostaje na nastę0pny rok![]() Także polujemy na jakiś last minute w Grecji Liczę na waszą pomoc i z góry dziękuję ![]() Jeśli macie jakieś uwagi o czym warto pomyśleć jadąc tam chętnie poczytam
|
|
|
|
|
#673 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Grecja- rejony :)
Na kontynencie jeszcze niestety nie byłam ale napewno się kiedyś wybiorę
. Porównując Egipt (byłam w Hurghadzie i Szarmie) a Kretę to bardziej podoba mi się Kreta, Egipt oczywiście też ma swój urok i jest taniej niz na Krecie ale ludzie zupełnie inni, inny klimat i czujesz się wolna bo możesz wypożyczyć samochód i zwiedzać sama. W Egipcie nie odważyłabym się zwiedzać "na własna rękę"chociaz tez czułam się tam bezpiecznie.Jeżeli interesuja cię wiadomości na temat Krety to służę uprzejmie |
|
|
|
|
#674 |
|
Wtajemniczenie
|
Skoro to pierwsza Twoja wycieczka do Grecji, to myślę, ze warto wybrać się na kontynent i trochę pozwiedzać, doświadczyć tego starożytnego ducha.
Ja byłam 3 lata temu na Riwierze Olimpijskiej i polecam kontynent chociażby ze względu na możliwość zwiedzenia takich miejsc jak klasztory Meteora, Ateny by night i Akropol, wyroczni w Delfach, stadionu olimpijskiego czy popłynięcia w rejs na urocza wysepkę Skiathos. Byłam w Grecji tylko raz, mieliśmy pobyt zaledwie siedmiodniowy, więc chcieliśmy zobaczyć jak najwięcej "perełek" Grecji starożytnej czy też miejsc, których w Grecji "nie można nie zobaczyć" i udało nam się to. Co prawda w swojej miejscowości spędziliśmy tylko 2 dni, ale coś za coś, my zawsze wolimy zwiedzać niż plażować. Byliśmy zachwyceni, a Ateny i Delfy to jak istna podróż w czasie!
|
|
#675 |
|
Zakorzenienie
|
chyba wybierzemy jednak kontynent, chcielibyśmy jak najwiecej tam zobaczyć i pozwiedzać
jak na pierwszy raz myślę, że to najodpowiedniejsza opcja chyba nie będziemy polować w takim razie na all inclusive bo w takim wypadku zbyt często w hotelu to nas nie będzie zastanawiam się czy wycieczki fakultatywne warto jest wykupić tu w Polsce czy lepiej na miejscu? Czy na własną rękę starać się zwiedzać? I też pytanie odnoście cen takich wycieczek, bardzo drogo wychodzą? I co polecacie najbardziej zwiedzić, chcemy jechać na 7 dn więc czasu też wiele nie będzie![]() I jak jest z ubezpieczeniem warto wykupić jakieś dodatkowe? ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- i jeszcze pytanie odnośnie wypożyczania samochodu orientujecie się jakie ceny i czy to opłacalne w porównaniu do wycieczek fakultatywnych?
|
|
|
|
|
#676 |
|
Raczkowanie
|
ja bylam w Grecji w malym miasteczku - Paralia. zwiedzilam Ateny i Akropol to oczywiste. + rejs statkiem na wyspe Skiathos, przesliczne widoki, cudowna zabawa na statku, plazowanie na najpiekniejszej plazy w Grecji
|
|
|
|
|
#677 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli jest to pierwsza Twoja podróż do Grecji to Riwiera jest o tyle wskazana, że jadąc ponownie w inny zakątek tego kraju stwierdzasz, że pobyt na kontynencie był nieporozumieniem. Jest to najbardziej "nie grecka część Grecji", bardzo zurbanizowana, niezbyt widokowa, nie licząc Meteorów, Aten-podróż strasznie męcząca, Olimp, wysepka Skiathos itp.
Ja w tym roku byłam na greckiej wyspie Thassos - cudo gaje oliwne, drzewa figowe, złoty piasek, mozliwość wypożyczenia samochodu, bądź podrózowanie świetną komunikacją miejską, zwiedzanie miejsc w których wydobywany jest marmur, typowych greckich wiosek, czego na kontynencie nie użyczysz, nie zobaczysz życia codziennego typowego Greka, ich greckich Kafenionów, procesu tłoczenia oliwy, domków zawieszonych w górach, wąskich uliczek, białych domków i niebieskich okiennic - nieocenione i niezapomniane. Ale wybór należy do każdego z osobna bo ile ludzi tyle opinii ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- A co do wypożyczenia samochodu na kontynencie to raczej nie jest to zbyt opłacalne, ponieważ raczej nim nie dotrzesz na Meteory, Skiathos i do Aten bo to bardzo daleko, jedynie na Olimp, ale myślę że to bez sensu, zwłaszcza że wykupując fakultety masz zagwarantowany przejazd, opiekę pilota i opłaconego przewodnika a to najważniejsze |
|
|
|
|
#678 |
|
Zakorzenienie
|
już sami nie wiemy gdzie powinniśmy jechać
w środę wybierzemy się do biur podróży i przejrzymy oferty last minute i wtedy zdecydujemy sprawdzałam ceny wypożyczalni samochodów i rzeczywiście bardziej opłaci się już wykupić wycieczki fakultatywne ale już chyba na miejscu? przynajmniej nie trzeba się wtedy nioczmym martwić![]() a macie jeszcze może jakieś wskazówki co należy ze sobą zabrać lub o czym pamiętać , niektóre rzeczy choć oczywiste czasami do główki nie przychodzą
|
|
|
|
|
#679 |
|
Wtajemniczenie
|
My w Grecji wykupowaliśmy wycieczki fakultatywne u rezydentki, wyszło nam chyba z 200 euro za Skiathos, Ateny, Delfy, Meteory.
Natomiast rok później, będąc w Turcji, korzystaliśmy z ofert lokalnych biur podróży i tam wycieczki były o połowę tańsze niż u rezydenta, więc polecam taką opcję. Tylko przed wyjazdem najlepiej zorientować się czy w tej miejscowości są jakieś biura oferujące wycieczki fakultatywne. Jeśli nie, to pozostają opcje u rezydenta, ale i tak warto.
|
|
#680 |
|
Zadomowienie
|
ja mieszkam w Atenach i oczywiscie jest to ciekawe miasto, ale wyspy są dużo duuużo piękniejsze! więc tym bardziej na pierwszy wyjazd polecam którąs z wysp.
|
|
|
|
|
#681 |
|
Zakorzenienie
|
wybraliśmy w końcu Kretę i już jutro lecimy do hotelu Golden Sun, mam nadzieję, że dokonaliśmy trafnego wyboru
|
|
|
|
|
#682 |
|
Zakorzenienie
|
wyciągam watek coby nie umarł
![]() wklejajcie foty z Waszych tegorocznych greckich wypadów ja w tym roku Kreta i Rethymnon (4-ty raz ), to moje miejsce na ziemi ![]() załączam pare fotek, m. innymi spalony las palmowy Preveli , smutny widok....
|
|
|
|
|
#684 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie dostałam nowy katalog na 2011 z Grecosa i szperam, szperam, szperam a nuż coś wybiorę
Grecja to moja Miłość więc na pewno coś wybiorę Tylko jest jeden problem mój TŻ - kalkuluje, rachuje itp.A ja chcę do Grecji- nie ważna cena, hotel, termin
|
|
|
|
|
#685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a miałam coś zarezerwować ale jednak nie mogę jechać a też bardzo kocham Grecję.Ja polecam hotele Aquis Grecos ma ich dużo w ofercie |
|
|
|
|
|
#686 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję ci bardzo za radę
|
|
|
|
|
|
#687 |
|
Przyczajenie
|
Polecam wyspę Zakynthos byłam tam w sierpniu 2010, żałuję że tylko tydzień:-( Wyspa piękna, a zatoka wraku cud natury, byłam z Itaką w hotelu Admiral, polecam z czystym sumieniem
|
|
|
|
|
#688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#689 |
|
Wtajemniczenie
|
Chciałam Was zapytac czy wiecie moze czy są jakies zniżki w hotelach dla dwulatka?
|
|
|
#690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2 latek musi mieć swoje miejsce w samolocie nie może lecieć u rodzica na kolanach.Myślę że zniżka powinna być ok 50%. za dwulatka płaci się za przelot, transfery, ubezpieczenie, opieka rezydenta |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.

co sadzice o tej calej sprawie

] i spokojnie poleciała na te wakacje, bez stresu, że nagle się okaże, że nie wylecę z Pl, no chyba, że chcesz autokarem 
62->61->60->59->58->57

stek bzdur, strajki to może jeszcze są faktycznie ale jeśli już to w Atenach i ew. w Thessalonikach. Moim zdaniem - bez obaw

01.08.2013
15.08.2014

zostaje na nastę0pny rok