|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Którą z greckich wysp najlepsza do zwiedzania?
Czerwiec to fantastyczny miesiąc ! Ja w czerwcu byłam na Rodos i było wspaniale. Wszystko się rozkręca a nie ma jeszcze tłumów. Teraz już rozumiem i wiem że róże miejscowości są fajne w różnych terminach. Nie polecam października (14-28) na pobyt ! Wybierajcie inne miesiące a będziecie zadowolone
)
|
|
|
|
|
#1172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takze, chcialabym kiedys sie tam wybrac, ot tak dla porownania. Jakie sa tam plaze? Duzo do zwiedzania? |
|
|
|
|
|
#1173 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Plaże w tej części Rodos są niestety kamieniste, musisz mieć buty do pływania. Dla mnie te kamienie nie stanowiły żadnego problemu. Na Rodos występują też plaże z pięknym piaseczkiem ale po drugiej stronie wyspy gdzie jest więcej turystów, większy ruch turystyczny, więcej sklepów tawern i dyskotek. Po drugiej stronie wyspy nie ma również takiego wiatru i można uprawiać nieco mniej sportów, jadą tam zazwyczaj imprezowicze. W Ialyssos wieje, ale przy 32 stopniach C to rarytas taki wiaterek. Jedzenie typowo greckie pycha. W hotelu również kuchnia międzynarodowa. Z wycieczek polecam rejs na wyspę Simi( bardzo fajnie było), objazd samochodem(40 Euro za 3 dni nissan micra z tylnymi drzwiami) i oczywiście popłynięcie do Turcji do Marmaris-trochę zwiedzania i zakupów(potrzebny paszport i żyłka do targowania )Do Rodos 10km można autem albo autobusem, najlepiej o 7 rano, wiem wcześnie ale miejsce ma urok bo już o 11.00 nadciąga fala turystów i jest średnio ciekawie z tymi tabunami. Polecam również wieczorem wybrać się do Rodos, do fajnej tawerny(poznasz po tym że będzie tam dużo, bardzo dużo ludzi i turystów i miejscowych) i skosztować typowo greckiego dania popić winkiem i wczuć się w typowo grecką atmosferę )POLECAM RODOS
|
|
|
|
|
|
#1174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do jedzenia, masz racje! Kocham Grecka kuchnie i strasznie tesknie za nia. Bedac na Kos'ie przestalam byc wegetarianka (po 9 latach)Poki co lece na Teneryfe, mam nadzieje, ze tez nie zawiedzie ![]() A Ty, masz juz jakies plany wycieczkowe? Pozdrawiam! |
|
|
|
|
|
#1175 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Rodos jest dla każdego. Spotkasz tam i maluszki po pierwszym roku życia, młode osoby pragnące się wybawić, rodziny, pary i osoby starsze. Teneryfa- ja byłam na Lanzarote, ale 4 lata temu w 2009 więc trochę dawno. Teraz wybieram się na wyspę o nazwie Kefalonia W październiku Egipt
|
|
|
|
|
|
#1176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieje, ze nikt mnie nie skrzyczy za ten off top
|
|
|
|
|
|
#1177 |
|
Raczkowanie
|
polecam Kretę lub Santorini. pozatym wina z Santorini są świetne!
|
|
#1178 |
|
Zakorzenienie
|
gdybym miała wybierać to pojechałabym na Santorini
|
|
|
|
|
#1179 |
|
Rozeznanie
|
W sierpni na Santorini jest bardzo gorąco, od maja nie pada deszcz. Jednym słowem piekarnik, ale warto pojechać tam na zwiedzanie. @ tygodnie Kreta plus wypad statkiem na Santorini i będzie fajnie
![]()
|
|
|
|
|
#1180 |
|
Przyczajenie
|
Ja miałam okazję zwiedzić większość najważniejszych greckich wysp i z czystym sumieniem mogę polecić Mykonos. Niektórzy porównują je do Santorini, ale jak dla mnie Mykonos bije je na głowę
Czerwone dachy i piękne wiatraki sprawiaja, że chciałabym tam wrócić! Ahhhh..
|
|
#1181 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1182 |
|
Zadomowienie
|
A ja w zeszłym roku byłam na Corfu!
Ponoć to najbardziej zielona wyspa z tych greckich-wcześniej byłam tylko na Krecie,więc nie mogę tego potwierdzić choć zielono faktycznie było ![]() Wyspa ma powierzchnię ok.700km-byliśmy tam na tydzień-myślałam,ze się wynudzimy,a okazało się,ze jeszcze czasu zabrakło na zobaczenie wszystkiego!! W sumie tylko jeden dzień plażowaliśmy i to też czynnie,bo wynajęliśmy na 3h rower wodny i poszukaliśmy sobie dzikiej plaży-jakich tam wiele!! Generlanie wyspę objechaliśmy wszerz i wzdłuż by auto i by skuter-bo koniecznie chciałam zobaczyć jak to jest ![]() Dużo fajnych romantycznych miejsc,także na wyjazd dla dwojga jak najbardziej polecam!!!
|
|
#1183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak korfu jest super, spędziłam tam prawie 3 miesiące latem ahhh ![]()
|
|
|
|
|
|
#1184 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Grecja :) watek zbiorczy
Hej,
Jestem tu nowa. W czerwcu z mężem i dziećmi lecimy na Krete- pierwszy raz. I widzę, że Wy już jesteście obeznane chciałałabym kilku porad a mianowicie na co szczególnei zwrócić uwagę, co zabrać, jeśli jedzie się z dziećmi z góry dziękuję
|
|
|
|
|
#1185 |
|
Przyczajenie
|
Olimpic Beach czy Paralia?
Mamy po 20 lat. Jesteśmy studentkami i nie mamy wiele kasy. Dlatego wybrałyśmy najtańsze miejsca. Jednak teraz mamy problem która z tych dwóch? Podobno Paralia jest bardziej rozrywkowa z kolei O.B. ma lepszą plaże. Jedziemy we wrześniu. Co polecacie?
|
|
|
|
|
#1186 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z jakiego biura są te hotele? My już za 2 mies lecimy ![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Cytat:
Termin też jest ważny im bliżej lipca tym o wiele cieplej różnica nawet paru dni jest odczuwalna w temp. Jadąc z dziećmi musi być b.dobre wyżywienie fajnie gdyby hotel miał spec, menu dla dzieci, plac zabaw, duży teren do chodzenia.Dla dzieci musisz zabrać wiele rzeczy trzeba być przygotowanym na każdą ewentualność.Dużą apteczkę dla dzieci bo nie wiadomo jak zareagują na zmianę klimatu, wody itd |
||
|
|
|
|
#1187 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za info
o własnie o takie porady jak apteczka mi chodzi itp. My już mamy wycieczkę wykupioną na 9 czerwca- Kreta Wschodnia z Grecos Holiday, all invlusiv, hotel sprawdzony z animacjami dla dzieci, jedna wycieczka w cenie. Tylko wlasnie co jeszcze zabrac??? Dowiedzialam, że dla dzieci kremy z filtrem 70, a ja mialam 15
|
|
|
|
|
#1188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja miałam dla chłopaków 50 z filtrem mineralnym Avene i super się sprawdził. dla dzieci coś na wymioty, gorączkę biegunkę, plaster, wodę utlenioną, coś na oparzenia słoneczne. |
|
|
|
|
|
#1189 |
|
Zakorzenienie
|
a ja w tym roku atakuję Kefalonię. Pierwszy raz. Czy ktos tam moze był i moze sie podzielic wrazeniami?
![]() w zamian słuze wrazeniami z Krety, Rodos, Zakynthos i Kos
|
|
|
|
|
#1190 |
|
Raczkowanie
|
A my z TŻ planujemy w tym roku zwiedzać Grecję na własną rękę
Co roku wyjeżdżaliśmy z biur podróży i nie byliśmy zadowoleni... Ostanio byliśmy na KOS i hotel był oddalony ok. 1km od plaży, więc codziennie w 40stopniowym upale drałowaliśmy nad morze Kefalonii nie widzieliśmy, ale rozważamy w tym roku, może się uda ![]() Na początek planujemy zrobić sobie krótki wyjazd w maju kupując przelot do Chanii z Wrocławia, teraz bilety są po ok. 100zł z hakiem więc się opłaca Hotelik na pewno w jakiejś przystępnej cenie też się znajdzie
|
|
|
|
|
#1191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1193 |
|
Raczkowanie
|
Nasze wczasy zawsze są dość spontaniczne
Ostatnio kupiliśmy na dzień przed odlotem Nie było tak tragicznie, ale mogło być dużo lepiej, tym bardziej,że kupiliśmy z dość dobrym biurem podróży..Co do wczasów z dziećmi, to na pewno lepiej i wygodniej z biurem podróży Choć teraz nie można być pewnym czy nie upadnie....
|
|
|
|
|
#1194 |
|
Zakorzenienie
|
Smerfetka - rozumiem, jak się wybiera wczasy w ostatniej chwili to ciężko przebierać
![]() Ja akurat lubię organizować sama i myślę, że jak będę miała dzieci to również będę jeździła sama, chyba że ceny będą super konkurencyjne w co raczej wątpię. |
|
|
|
|
#1195 |
|
Raczkowanie
|
Byłem na Krecie, w miejscowosci Amadoura. Blisko stolicy wyspy, komunikacja dobra, a w samej miescinie i tak dobre imprezy. Tylko nie mam pojecia jak dzisiaj wygladaja ceny odnosnie hoteli. Ale i tak warto
|
|
|
|
|
#1196 |
|
Raczkowanie
|
Ja z TŻ jedziemy 19maja na Kretę, ja oczywiście już wszystko planuję co zabrać itp. mamy hotel Blue Marine z opcją all inclusive
I jedziemy pierwszy raz z biurem Grecos Holiday, mam nadzieję, że sie nie zawiedziemy
|
|
|
|
|
#1197 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A czy nowej osobie z tym wątku mogłabyś opowiedzieć o Zakynthos Tak się przewija z moich planach wakacyjnych na ten rok i szukam jakiś informacji od osób co były Co warto zobaczyć gdzie się wybrać itp ![]() Z góry Ci dziękuję
|
|
|
#1198 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Osobiście najbardziej tęsknie za Korfu, choć Zakynthos też było super! Oczywiście obowiązkowo przed wyjazdem zaopatrzyliśmy się w przewodnik, krok po kroku zaznaczyliśmy co warto zwiedzić, na miejscu wynajmowaliśmy auto i jeździliśmy po całej wyspie realizując plan Niestety jedne miejsca, choć bardzo śliczne i konieczne do zobaczenia zalatywały sztucznością, jakby to powiedzieć - robieniem pod publikę. Osobiście cenimy sobie z rodziną spokój, ciszę, radość z odkrywania czegoś nowego, ale do rzeczy. Warte uwagi na Zakynthos na pewno są:Błękitne groty - Przylądek Skinari - oczywiście skorzystać z rejsu/rejsów Plaża Kalamaki Kambi Keri Makrigialos Porto Roxa, Porto Vromi Xigia - ujścia siarki no i Zatoka Wraku (popłynąć i obejrzeć z góry) Koniecznie trzeba zabrać ze sobą prosty zestaw do nurkowania - wszędzie można popływać z rybkami Jeść w tawernach i szukać miejsc bezludnych, urokliwych (chyba, że się tłumy lubi). Mam nadzieję, że pomogłam
|
|
|
|
|
|
#1199 |
|
Rozeznanie
|
Odp: Grecja :) watek zbiorczy
Witam
w sierpniu jade na oboz do Grecji, widzialam w pragramie "wieczor grecki" i tak sie zastanawiam czy to nie bedzie cos bardziej dla osob hmm po 40 itp, niz dla mlodziezy? Dwa lata temu bylam na obozie w Chorwacji, chyba z tego samego biura, byly wyjscia do klubu, a tu tylko ten wieczor grecki widze ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1200 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Grecja :) watek zbiorczy
Fakt, że było to lata temu, ale wieczór grecki bardzo mi się podobał. Dużo śmiechu zabaw i tańców, do tego wieczorem można było popływać basenie, dobre jedzonko i w ogóle super
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.

Ja bylam w czerwcu, wiec inne odczucia