|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 |
BAN stały
|
Dot.: przesunąć okres bez tabletek anty?
Ja dostałam leki przeciwwirusowe, zeby zwalczyc opryszczkę, dodatkowo dla wzmocnienia cerutin i wapno. Cerutin 3x dziennie równolegle z lekami na wirusa. Dobrze rozumuję, ze to jest przyczyną opóźnienia okresu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
Zakorzenienie
|
Są tabletki na wywołanie okresu jeśli został z jakiś powodów np przez stresy wstrzymany,ale tylko na recepte.
![]() |
![]() |
#393 |
Raczkowanie
|
ja znalazłam coś takiego ostatnio "orgametril"
muszę przejść się do ginekologa i zapytać o to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Przyczajenie
|
Jak przesunąć okres?
Witam! Mam pytanie. 16 czerwca mam wesele, a okres popada mi 14 <cykl 28dniowy> chciałabym jakoś go przesunąć <wykluczam tabletki antykoncepcyjne-nie biorę> jak to zrobić? Jest szansa, żeby go chociaż 2dni opóźnić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Przyczajenie
|
jak opóżnić okres czy są jakieś tablety
moze ktoś wie jak opóznić okres mam akurat wczasy nad morzem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak opóżnić okres czy są jakieś tablety
jezeli bierzesz tabletki anty to sie da
![]() wyszukiwarke polecam...
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak opóżnić okres czy są jakieś tablety
Watek lacze z inny, podobnymi
![]()
![]() |
#398 |
Raczkowanie
|
Pytanie do Pana Ginekologa o miesiaczkę
Proszę o poradę. Interesuje mnie czy jest możliwość przesunięcia miesiączki o 2-4 dni przed terminem lub po terminie?. Pytam dlatego, ze 7 lipca (tego roku oczywiście) czyli za 25 dni biorę ślub. Niestety stało sie tak, że dokładnie tego dnia dostanę też okresu
![]() Pierwsze dwa dni miesiączki są dla mnie baaaardzo uciążliwe (ze względu na ból podbrzusza też) ale przede wszystkim, ze względu, ze tak mnie wtedy krzyż boli, że stać nie mogę (a przecież na własnym ślubie to i w kościele i sesji zdjęciowej sie wystoję to jeszcze mam zamiar przetańczyć cała noc) oraz co jest oczywiste mam wtedy obfite krwawienie. Gdyby ślub przypadł na 3-4 dzień okresu to byłoby całkiem inaczej. Dodam, ze nie stosuję i nigdy nie stosowałam żadnych środków hormonalnych, a miesiączkę mam praktycznie jak w zegarku terminową. Proszę o pomoc, bo nie chcę dnia ślubu zapamiętać jako męczącego i trudnego przez ból, złe samopoczucie i obfite krwawienie. Chcę cieszyć się tym dniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie do Pana Ginekologa o miesiaczkę
1. Naturalnie - nie ma takiej mozliwosci
2. mozna, ale przy uzyciu tabletek antykoncepcyjnych, a na nie w chwili obecniej jest za pozno, bo trzeba je wziac 1 dnia okresu 3 walek lacze! 4. nastepnym razem uzyk wyszukiwarki ![]()
![]() |
#400 |
BAN stały
|
[Harmonet] Czy mogę przesunąc miesiączkę?
Zazywam Harmonet od stycznia.
Nigdy nie mialam z nim zadnych problemow. Chcialabym w wakacje przesunac miesiaczke o tydzien np. (pozniej) Czy w takim razie, mam nie przerywac tabletek po 21 dniach i jesc je dalej? Czy moge przedluzyc maksymalnie o tydzien, czy moge zjesc kolejne 21 tabletek (jesli bym gdzies wyjechala?) Czy moze lepiej wziac np 14 tabletek z tego opakowania i miec miesiaczke wczesniej, przed tym, kiedy nie "jest mi potrzebna"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Zakorzenienie
|
Dot.: [Harmonet] Czy mogę przesunąc miesiączkę?
Czy zechcialabys przeczytac ulotke?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#402 |
BAN stały
|
Niestety, w tym momencie nie mam takiej mozliwosci.
Pozatym moja matka uwaza, ze wie lepiej nawet od lekarzy i ulotki, dlatego pytam tutaj, bo uwazam, ze jestescie bardziej doswiadczeni i kompetentni od mojej matki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Zakorzenienie
|
Na gorze forum przypieta jest "uniwersalna ulotka".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
BAN stały
|
proszę, przeczytaj moj post jeszcze raz.
Ja wiem, co jest w ulotce tych lekow, bo czytalam ja kilkanascie razy. Jednak nijak nie moge przekonac do tego matki, chcialam sie podeprzec na wypowiedziach ludzi z tego forum. Bo co z tego, ze ja wiem, jak moja matka mi nie wierzy, mowi co innego i ja sie juz poprostu sama gubie. Bo niby autorytet, bo rodzice wiecej przezyli i wiecej wiedza. (do ginekologa nie moge pojsc teraz - strajki w krakowie, a moj gin przyjmuje w przychodni przyszpitalnej) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś pytałam o to mojego ginekologa, i powiedział, że nie można wziąć np. 14 tabletek z opakowania i zrobić wcześniej przerwy, bo nie będziesz odpowiednio zabezpieczona.
Ja czasem robię tak, że biorę 2 opakowania pod rząd, nie robiąc przerwy. Jednak nie można tego robić zbyt często, gdzieś mi się obiło o uszy, że max 3 razy w roku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Przyczajenie
|
Hej, musisz zjesc dwa opakowania pod rzad (42 tabletki). Tez zazywam harmonet i tez przesuwalam okres.Poszlam z tym problemem do lekarza i tak wlasnie mi powiedział. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mama moze byc autorytetem w dziedzinach na ktorych sie zna, ale nie w takich gdzie jest wymagana wiedza profesjonalna, wyuczona, czesto poparta badaniami. Dla przykladu - jezeli bedziesz budowac dom to zaufasz architektowi, ktory uczyl sie cale lata , praktykowal, ma ciagly dostep do literatury fachowej i sie ciagle uczy czy mamie , ktora cos-tam-slyszala-cos-tam-widziala w kwestiach budowlanych /zakladam, ze mama nie jest architektka ani nadzorca budowlanym/. Dlatego raz jeszcze mowie: przeczytaj i przeanalizuj ulotke i sie kieruj wiedza z ulotki. Bo to ona oparta jest na badaniach i sprawdzonej wiedzy medycznej. Edytowane przez nekome Czas edycji: 2007-06-13 o 16:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
BAN stały
|
Ona uwaza, ze sie zna, bo jadla iles tam lat femodem i wie lepiej.
I ona akurat mowi, ze powinnam wziac tabletki 14 dni, a nie 21. Kasiek, chce przesunac okres ten jeden raz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Raczkowanie
|
nie mozna 14 ! po prostu nie robisz przerwy i bierzesz 2 opakowania pod rząd
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#410 |
BAN stały
|
Dziekuje, bardzo mi pomogliscie.
Mamie juz to powtorzylam, zrobila wielkie oczy, ale zamilkla i nie jeczy mi nad glowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Raczkowanie
|
Pytanie do dr
Witam
Za tydzień mam ważny występ i wtedy też dostane okres. Niestety w pierwszych dniach menstruacji bardzo zle sie czuję. Czy istnieje możliwość przesunięcia okresu? Tabletek antykoncepcyjnych nie biore. Dziękuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie do dr
Uzyj wyszukiwarki, bylo kilka watkow dotyczacych prob niehormonalnego przesuwania okresu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie do dr
watek lacze
![]()
![]() |
#414 |
Przyczajenie
|
Dot.: Przesuwanie okresu - wątek zbiorczy!
Dziś dostałam okresu w pierwszy dzień jest bardzo słaby czy jest jakiś sposób żeby go przesunąć na jutro?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam szanowne panie i pana Doktora
![]() Ratunku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Naturalne PRZESUNIĘCIE miesiączki?
były juz watki na ten temat. Uzyj wyszukiwarki
![]()
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem? Jesteś? A więc musisz minąć. Miniesz? A więc to jest piękne. "Inaczej serce żąda, inaczej myśl sądzi, inaczej świat spogląda, inaczej los rządzi" Jak zrozumieć sens słów, które nie padły, ze strachu, że mogą coś zepsuć...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
byly i to duuuuuzo....
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
ano bylo, bylo. Nawet zbiorczy watek o przesuwaniu okresu jest od kilku miesiecy, do ktorego z reszta i ten lacze...
![]() |
#419 |
Przyczajenie
|
mam pytanko ile opakowan tabletek mozna brac pod rzad?Ja mam wczasy, a potem slub i nie chcialabym miec w tedy krwawien w czasie 7 dniowej przerwy.Wychodzi ze musialabym wziasc 3 opakowania po sobie, bez przerwy. Można tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
Wtajemniczenie
|
Można, ale wtedy b. prawdopodobne są plamienia i złę samopoczucie. No i oczywiście, nie można tego zrobić przy pierwszym czy drugim opakowaniu pigułek
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.