|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Herbata
niby biała
Mi najbardziej przypomina bardzo łagodną zieloną Kupiłaś?
|
|
#302 |
|
S. Sssss. SSSSS.
|
nie, nie byłam dziś na zakupach... jutro ide
|
|
#303 |
|
Raczkowanie
|
Bo zielona i biała są suszone w sposób w miare naturalny- tzn. biała jest suszona w pełni naturalny sposób. I jest chyba najszlachetniejszym rodzajem herbaty, bo robiona jest z młodych pąków herbaty
Ma najmniej barwników, natomiast znacznie więcej teiny. Zielona czasem bywa cierpka i można ją zaparzać wiele razy, natomiast białą można zaparzyć tylko raz. To chyba najbardziej ekskluzywny rodzaj herbaty.
|
|
|
|
|
#304 |
|
Raczkowanie
|
Gdzieś czytałam, że w ogóle najdroższą herbatą jest herbata White Ring. To biała herbata z Chin, każdy listek jest ręcznie zawijany na kształt pierścienia
ale nie pytajcie mnie co zmienia ten kształt bo nie wiem
|
|
|
|
|
#305 |
|
Raczkowanie
|
no tak biała jest najdelikatniejsza i w sumie najdroższa , ma subtelny smak ...
ja bardzo lubię białą ![]() a ostatnio piłam białą (srebrna truskawka) z kwiatem są też zielone , kupuje się ją na sztuki to jest taka kuleczka , która rozkwita po zaparzeniu , tylko trzeba ją zaparzać w przeźroczystym czajniczku bądź szklance , by móc nacieszyć nie tylko kubeczki smakowe ,ale i oczęta ![]() dziewczyny poprostu poezja
Edytowane przez avrea Czas edycji: 2008-12-12 o 08:58 |
|
|
|
|
#306 |
|
Raczkowanie
|
a ja własnie nie potrafię docenić subtelności białej herbaty. jak mam do wyboru to wybieram zawsze czarną herbatkę
za białą to nawet nie przepadam, aczkolwiek wspominana już wcześniej figa z gruszką akurat mi smakowała. Jednak piłam wczesniej takie białe z herbaciarni i choć pachniały bosssko to wypić się nie dało
|
|
|
|
|
#307 |
|
Raczkowanie
|
to wiadomo rzecz gustu...
,ale to tak samo jak z zieloną niektórzy nie wypiją bądź jak piją to smakowe , bo samej nie lubią , a ja i owszem samą zieloną również pijam
|
|
|
|
|
#308 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe czy ta z Irvinga też jest z tych "szlachetnych" Cytat:
Muszę powiedzieć, że chyba zostanę stałą klientką u skworcu Herbaty bosko pachną, pachniała koperta od przesyłki, pachnie nimi cała szafka W smaku bardzo dobre i bardzo aromatyczne. Na razie piłam gorącą czekoladę (trochę za mało czekoladowa ) i pomarańczowy krem (cudowne pomarańcze). Do przetestowania czekają jeszcze truskawki w czekoladzie i śliwka z cynamonem.
|
|
|
#309 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zaciekawiła mnie śliwka z cynamonem ![]() Ashira - a Ty już dostałaś herbaty?? Dostałam ostatnio białą Irvinga z figą i gruszką we włoskiej knajpce Bardzo smaczna!Hehe, ja już nie mogę doczekać się kiedy moje zapasy się skończą, żeby znów zaszaleć przy zakupach Właśnie piję wspomnianego Rooibosa z Liptona "Africam Dream". Miłej niedzieli!
|
|
|
|
#310 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Śliwka z cynamonem też całkiem niezła, ma boski aromat i zapach choć jak dla mnie cynamon mógłby być bardziej wyczuwalny ![]() Z kolei truskawki w czekoladzie są najbardziej owocową herbatką i mają pyszne suszone owoce, które wyjadam
|
|
|
#311 |
|
Raczkowanie
|
cieszę się dziweczyny ,ze smakuja herbatki od Skworcu
, ja wczoraj popijałam pu erh z karmelem i ananasem , ale tą dostałam w prezencie i nie widziałam jej u Skworcu
|
|
|
|
|
#312 |
|
La Moderatoiure
|
Zgłaszam się jako miłośniczka herbatek
To co jest w sklepach w większości już piłam. Znudziły mi sie już wszystkie herbatki w "torebkach", zaczełam pić parzone. Stąd moje pytanie Skworcu to jest użytkownik z allegro ? Bo widzę, że piszecie o nim, dobre są te herbatki u niego?
|
|
|
|
|
#313 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#314 |
|
Raczkowanie
|
ja od niego kupowałam/przetestowałam już nie raz i się nie zawiodłam , naprwdę są dobrej jakości te herbatki ,a i cena jest korzystna...
zresztą można zapytać dziewczyn , które też kupowaly u niego o opinię |
|
|
|
|
#315 |
|
Zakorzenienie
|
Trzeba przyznać, że Skworcu ma ciekawe mieszanki
|
|
|
|
|
#316 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio mamuśka poczęstowała mni herabatą "Minutka" (czarna ekspresowa) nawet nie wiedziałam, że jest taka pyszna. Zrobiłam sobie małą przerwę w zielonych cudach natury
.
|
|
|
#317 |
|
Wtajemniczenie
|
dostałam dostałam
![]() niestety nieprzetestowane z powodu małego zamieszania mieszkaniowego...poza truskawkami w czekoladzie...pycha ![]() mogę tylko powiedzieć, że wszystkie cuuuuudownie pachną
|
|
#318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pachnie mi nimi cała szafka choć oczywiście mam je szczelnie zamknięte
|
|
|
#319 |
|
Raczkowanie
|
czy my aby na pewno myślimy o tej samej minutce? dla mnie to jedna z tych herbat które piję tylko jak nie ma nic innego...
|
|
|
|
|
#320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
#321 | ||
|
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
Cytat:
moja babcia czasem ją kupuje, paskudztwo
|
|
|
#322 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie przepadam za Minutką, ani za Sagą. Nie mają czegoś, co nazwałabym "głębią smaku"
|
|
|
|
|
#323 |
|
Raczkowanie
|
a ja wczoraj raczyłam się herbatką "wiśnie w rumie" z herbaciarni "Herbata dla Ciebie" i muszę powiedzieć ,ze bardzo się rozczarowałam
to nie to co "wiśnie w rumie" zakupione u Skworcu pewnie dlatego ,że u niego jest inny skład i więcej owoców zdecydowanie poleclam ta drugą...
|
|
|
|
|
#324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#325 |
|
Raczkowanie
|
tak czuć, a zwlaszcza jak się zajada wisienki
|
|
|
|
|
#326 |
|
Zakorzenienie
|
przejrzalam jego oferte, kilka rzeczy kupie na pewno. Najwazniejsze ze ma yerbe
![]() na ile wam starczaja mieszanki herbat te po 50 gram?
|
|
#327 |
|
Raczkowanie
|
ja czekam na dzień kiedy te "sklepowe" marki zaczną produkować herbatki właśnie np z kawałkami owoców
póki co muszą mi wystarczyć aromaty fakt, niekiedy bardzo ładne, ale to wciąż nie to a swoją drogą - które ze sklepowych herbatek wam najładniej pachną?
|
|
|
|
|
#328 |
|
Raczkowanie
|
ja bardzo lubię Lipton "forest fruit" jak taką zaparzę w parcy to każdy na nią reaguje
,ale ona ma w sobie troszkę owoców pomieszanych z czarna herbatą,a co do owocowych w sklepach to ja kupuje w Kauflandzie z samych owoców np. herbatka "owoce lasu" składa się z samych owcoców bardzo dobra |
|
|
|
|
#329 |
|
Raczkowanie
|
to zależy ,średnio łyżeczka na filizankę więc trzeba by było policzyć ile łyżeczek wychodzi ,a na dodatek jak często pijesz hmmm nigdy się nad tym nie zastanawiałam , bo zawsze mam kilka różnych smaków i gatunków i zaparzam na zmainę
|
|
|
|
|
#330 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie mam rozeznania wiec ogolnikowe stwierdzenie mi starczy bo nie wiem czy to dawka na 1 raz czy na 5 czy 10
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.

Mi najbardziej przypomina bardzo łagodną zieloną

Ma najmniej barwników, natomiast znacznie więcej teiny. Zielona czasem bywa cierpka i można ją zaparzać wiele razy, natomiast białą można zaparzyć tylko raz. To chyba najbardziej ekskluzywny rodzaj herbaty.