Herbata - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-17, 09:55   #331
avrea
Raczkowanie

Dot.: Herbata

licząc ok 5gram na łyżeczkę to wychodzi ok 10 herbatek , z tym ,że np. zieloną możesz dwa razy zaprzyć...tylko juz mniejsza ilością wody
avrea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-17, 10:00   #332
motylek1007
Zakorzenienie

o dzieki juz mam jakis obraz, bo myslalam ze to starczy za raz czy dwa

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-17, 10:06   #333
avrea
Raczkowanie

cieszę się ,że na coś się przydałam
Stary 2008-12-17, 12:14   #334
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulinka_S Pokaż wiadomość
omg ta herbatka jest okropna moja babcia czasem ją kupuje, paskudztwo
To teraz wiem czym poczęstować nieproszonych gości . Przed chwilą znowu ją wypiłam, ale z cukrem i dużą zawartością cytryny.
Stary 2008-12-17, 13:28   #335
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
o dzieki juz mam jakis obraz, bo myslalam ze to starczy za raz czy dwa
spokojnie, starczy na kilkanaście herbat
Jak dla mnie taka pojemność jest najlepsza, gdyż mając kilka herbat w użyciu nie leży bardzo długo i pijemy w miarę świeżą.
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-17, 16:59   #336
OliFka1
Rozeznanie

Zgadza się - ja doliczyłam się właśnie u siebie 20 różnych herbat, w czym właśnie kilka jest sypanych. Taka porcja 50g jest w sam raz - można wypróbować, ale nie ma ryzyka, że się znudzi i zwietrzeje

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
i rzeczywiście czuć ten rum w herbacie u Skworcu?
też jestem ciekawa, bo byłam pewna że jak jest na rynku herbata wiśnie w rumie, to tą samą będzie miał i Skworcu, i "Czas na herbatę" i Rossmann

Korzystacie z wyprzedaży w "Czasie na herbatę"? U mnie są zazwyczaj trzy herbaty tygodnia przecenione o 50%. Przyznaję że jak robię zakupy to kupuję zazwyczaj te, bo 10,45 zł za 50g pu-erh to dla mnie dużo, za to 5,20zł jestem skłonna dać

Zainteresowałam się także kartą stałego klienta - daje ona 10% zniżki na herbatę i 5% na inne akcesoria. Tylko żeby ją dostać trzeba zrobić jednorazowe zakupy za 50 zł.
I want a perfect soul..

...this life is more ordinary
OliFka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-18, 09:04   #337
avrea
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez OliFka1 Pokaż wiadomość
też jestem ciekawa, bo byłam pewna że jak jest na rynku herbata wiśnie w rumie, to tą samą będzie miał i Skworcu, i "Czas na herbatę" i Rossmann
na szczęście nie

Cytat:
Korzystacie z wyprzedaży w "Czasie na herbatę"? U mnie są zazwyczaj trzy herbaty tygodnia przecenione o 50%. Przyznaję że jak robię zakupy to kupuję zazwyczaj te, bo 10,45 zł za 50g pu-erh to dla mnie dużo, za to 5,20zł jestem skłonna dać

Zainteresowałam się także kartą stałego klienta - daje ona 10% zniżki na herbatę i 5% na inne akcesoria. Tylko żeby ją dostać trzeba zrobić jednorazowe zakupy za 50 zł.
herbatki poraz pierwszy zakupiłam w "Czasie na Herbate " , bo wcześniej w mojej okolicy nie było
nawet się ucieszyłam , bo była promocja na otwarcie przy zakupie dwóch trzecia gratis , ale tak jak pisalam "wiśnie w rumie" mnie rozczarowały lepsze ma Skworcu , za to "amaretto" bardzo dobra , mam jeszcze od nich miętowo-cytrynową ,ale jeszcze nie skosztowalam , mam nadzieję ,ze będzie dobra
co do karty stałego klienta to Panie nic nie mówiły ,a wydaje mi się ,że powinny...
Stary 2008-12-18, 09:08   #338
Dziumdzia
Raczkowanie

mi 50g herbaty starcza na jakieś 20 herbatek faktycznie jest to optymalna ilość, tak samo jak się kupuje pudełeczka z herbatą, też są pakowane najczęściej po 20-25

jeśli o najładniej pachnące paczkowane chodzi to ja się zachwycam zapachem Irvinga poziomkowo-waniliowego i gruszką z figą. Podoba mi się też Dilmah wiśniowa, ale raczej tylko z zapachu...
Dziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-18, 09:23   #339
avrea
Raczkowanie

muszę koniecznie spróbować tych irvinga
piłam dotychczas tylko owocową bardzo dobra i earl grey ,ale ta nie za bardzo mi podeszła mimio ,że lubię herbaty earl grey
Stary 2008-12-18, 09:40   #340
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez avrea Pokaż wiadomość
muszę koniecznie spróbować tych irvinga
piłam dotychczas tylko owocową bardzo dobra i earl grey ,ale ta nie za bardzo mi podeszła mimio ,że lubię herbaty earl grey
Jakie Earl Grey lubisz najbardziej? bo też jestem maniaczką Earl Grey i zawsze mam dylemat w ktrórej będzie najmocniej czuć bergamotkę
Stary 2008-12-18, 09:55   #341
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Jakie Earl Grey lubisz najbardziej? bo też jestem maniaczką Earl Grey i zawsze mam dylemat w ktrórej będzie najmocniej czuć bergamotkę

A próbowałaś Earl Grey Teekanne? To jedna z moich ulubionych, wolę ją od Irving (która zresztą też mi smakuje), ale Teekanne to mój numer 1
Stary 2008-12-18, 09:56   #342
avrea
Raczkowanie

Tetley i może byc Lipton , piłam jeszce jakiejś innej firmy mniej znanej, ale nie mogę sobie przypomnieć jakiej i też była dobra , tylko szkoda , że są to herbaty aromatyzowane , a nie z natruralną bergamotką
a Ty MoniaK jakie lubisz/piłaś ??
Stary 2008-12-18, 13:03   #343
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez k-n Pokaż wiadomość
A próbowałaś Earl Grey Teekanne? To jedna z moich ulubionych, wolę ją od Irving (która zresztą też mi smakuje), ale Teekanne to mój numer 1
muszę koniecznie spróbować Teekanne jeszcze nie piłam.

Cytat:
Tetley i może byc Lipton , piłam jeszce jakiejś innej firmy mniej znanej, ale nie mogę sobie przypomnieć jakiej i też była dobra , tylko szkoda , że są to herbaty aromatyzowane , a nie z natruralną bergamotką
a Ty MoniaK jakie lubisz/piłaś ??
ostatnio bardzo smakuje mi Earl Grey z Lidla (Lord Nelson), co prawda też jest aromatyzowana ale wolę ją od np. Liptona W Liptonie jakoś mi mało czuć tą beramotkę
Stary 2008-12-18, 13:43   #344
avrea
Raczkowanie

musze w takim razie spróbować tego Nelsona
Stary 2008-12-18, 18:33   #345
Ashira
Wtajemniczenie

Witam po dość długiej nieobecności,ale pobyt w szpitalu i przeprowadzka utrudniają życie;P

Co do Skworcu...może załóżmy osobny temat i piszmy o jego herbatkach? Chociaż pewnie wszystkie są pyszne...
Truskawki w czekoladzie-pycha....i truskawka i czekolada....no cudo;D nie spodziewalam się aż takiego efektu.

Yerba Mate Rosamonte....pierwsza klasa marka bardzo znana, Skworcu po prostu rozprzestrzenia dobry towar

Kubański blues-bardzo orzeźwiająca. czuć i cytrynkę i miętę i delikatny aromat rumu. śmiałam się, że dolać trochę procentu i będzie jak prawdziwe mojito ;P

Dirty dancing- owocowo-kwiatowa, charakterystyczna, ciekawa. nie powaliła mnie na kolana ale nie powiedziałabym że jest niedobra jak już ktoś napisał wcześniej

a teraz zapytam pił ktoś może od niego Wiśniowo-bananową? bo ja już się czaję na następne zakupy

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-18, 20:01   #346
MrsVargas
Wtajemniczenie

Witam bardzo fajny wątek

Cytat:
Ja również bardzo lubię Earl Grey Teekanne i gorąco polecam

Cytat:
ostatnio bardzo smakuje mi Earl Grey z Lidla (Lord Nelson), co prawda też jest aromatyzowana ale wolę ją od np. Liptona W Liptonie jakoś mi mało czuć tą beramotkę
Kupiłam w Lorda Lidlowego w zeszłym tygodniu, dobra jest

Cytat:
Napisane przez Ashira Pokaż wiadomość
Witam po dość długiej nieobecności,ale pobyt w szpitalu i przeprowadzka utrudniają życie;P

Co do Skworcu...może załóżmy osobny temat i piszmy o jego herbatkach? Chociaż pewnie wszystkie są pyszne...
Truskawki w czekoladzie-pycha....i truskawka i czekolada....no cudo;D nie spodziewalam się aż takiego efektu.

Yerba Mate Rosamonte....pierwsza klasa marka bardzo znana, Skworcu po prostu rozprzestrzenia dobry towar

Kubański blues-bardzo orzeźwiająca. czuć i cytrynkę i miętę i delikatny aromat rumu. śmiałam się, że dolać trochę procentu i będzie jak prawdziwe mojito ;P

Dirty dancing- owocowo-kwiatowa, charakterystyczna, ciekawa. nie powaliła mnie na kolana ale nie powiedziałabym że jest niedobra jak już ktoś napisał wcześniej

a teraz zapytam pił ktoś może od niego Wiśniowo-bananową? bo ja już się czaję na następne zakupy
Cześć Ashira ja również zamierzam zamówić sporo rzeczy u Skworcu dziękuję za recenzje herbatek

Pozdrawiam wszystkie miłośniczki herbaty
MrsVargas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-19, 08:20   #347
avrea
Raczkowanie

Ashira dzięki za recenzje
ja też uważam , że Skworcu ma duży wybór herbat ,ale nie tylko bo i przypraw i są dobrej jakości , co do smaków cóż każdemu może smakować co innego... wiadomo ,ale kazda opinia się liczy
a na ta herbatkę wiśniowo-bananową też mam chrapkę ,ale najpierw muszą zniknąć moje zapasy

ps.
Ashira mam nadzieję ,że zdrówko już dopisuje
Stary 2008-12-19, 12:18   #348
k-n
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MrsVargas Pokaż wiadomość

Ja również bardzo lubię Earl Grey Teekanne i gorąco polecam

Ja polecam też inne herbaty Teekanne Uwielbiam wszystkie zielone i białą. Często kupuję pudełka tych herbat, gdzie jest 6 różnych ich rodzajów po 5 torebek z każdego.
Stary 2008-12-19, 19:32   #349
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Ja polecam też inne herbaty Teekanne Uwielbiam wszystkie zielone i białą. Często kupuję pudełka tych herbat, gdzie jest 6 różnych ich rodzajów po 5 torebek z każdego.
ooo, a takich zestawów jeszcze nie widziałam muszę się rozjerzeć za nimi
Stary 2008-12-19, 20:57   #350
Ashira
Wtajemniczenie

Cytat:
Ashira mam nadzieję ,że zdrówko już dopisuje
dziękuję bardzo wypadek miałam "mały"..wstrząs mózgu przykra sprawa, długo mi się będzie ciągnęło więc niestety nie mogę powiedzieć, że ok...ale człowiek nie wybiera niestety. tak się jakoś rozżaliłam nad sobą

a mam pytanie co do Honeybush...do czego to cudo podobne? u Skworcu zauważyłam Krem pomarańczowy właśnie z tą herbatką w składzie. z tego co pamietam kiedys chyba to pilam z trawa cytrynowa...i dla mnie paskudztwo. tylko nie mam pewnosci czy o to chodzi i moze Krem duzo lepszy

nie dekold a dekolt!
Stary 2008-12-20, 10:23   #351
MoniaK
Zakorzenienie

Ashira, współczuję wracaj do zdrowia

Cytat:
a mam pytanie co do Honeybush...do czego to cudo podobne? u Skworcu zauważyłam Krem pomarańczowy właśnie z tą herbatką w składzie. z tego co pamietam kiedys chyba to pilam z trawa cytrynowa...i dla mnie paskudztwo. tylko nie mam pewnosci czy o to chodzi i moze Krem duzo lepszy
Mam tą herbatkę i jak dla mnie jest pycha Z zamówionego ostatnio zestawu ta najbardziej mi smakuje. Czuć bosko pomarańcze
Stary 2008-12-20, 10:45   #352
MrsVargas
Wtajemniczenie

Cytat:
O na pewno wypróbuję dziękuję za cynk

Cytat:
dziękuję bardzo wypadek miałam "mały"..wstrząs mózgu przykra sprawa, długo mi się będzie ciągnęło więc niestety nie mogę powiedzieć, że ok...ale człowiek nie wybiera niestety. tak się jakoś rozżaliłam nad sobą
Ashira szybkiego powrotu do zdrowia
MrsVargas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-20, 20:17   #353
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Uwielbiam herbaty smakowe, ale te kupowane na wagę w sklepach herbacianych maja dość sztuczny aromat. Dlatego coraz częściej - również i dla wygody - pije herbatę w torebkach. Wiem, że lepsza jest fusiasta, no ale cóż...

Ogólnie uwielbiam herbaty Dilmaha. Wypróbowalam prawie wszystkie. Ostatnio widziałam tylko jabłkowego Dilmaha, którego jeszcze nie piłam. Miałam sobie kupić, ale skusiłam się na Ginger and Spice i omal mi gardła nie przepaliło

U przyjaciół natomiast piłam herbatę Bio-Active w torebkach a la piramidki, tzn. zwyczajna torebka schowana w kartonikowa piramidkę. Jakieś czarne i zielne z flaszowcem (?), imbirem, cynamonem i innymi cudami

Znalazłam też Herbapol - rumianek z miodem i cytryną. Własnie kończę i chyba trzeba będzie w najbliższym czasie uzupelnić zapasy

Co do herbat Teekanne, genialna jest czarna-pomarańczowa. Najlepsza jaką w życiu piłam (z tym, że na 99% to jest Teekanne, bo herbatka to w zasadzie babci jest, więc leży u niej w szafce, no i nie moge sprawdzić)

Co do Earl Greya, uwielbiam tego Tetleyowskiego - Earl Grey Strong. Ostatnio kupowalam dużą pakę i miała ona nieco inne opakowanie, z żółtymi paskami. Początkowo myślałam nawet, że to cytrynowa, ale nie. tym, że mam wrażenie, że jest bardziej aromatyczna od kupowanego dotyczczac Earl Grey Stronga.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655

Edytowane przez Aggie125
Czas edycji: 2008-12-20 o 20:18
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-20, 21:57   #354
Paulinka_S
S. Sssss. SSSSS.

moja mama kupiła herbatę teekane śliwkowo-waniliową, pyszna

Paulinka_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-20, 22:18   #355
dziewczyna
Zakorzenienie

Cytat:
Brzmi ciekawie Muszę rozejrzeć się za nią i oblukać
dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-21, 13:55   #356
OliFka1
Rozeznanie

Cytat:
co do karty stałego klienta to Panie nic nie mówiły ,a wydaje mi się ,że powinny...
hm... nad ladą wisiał szyld z informacją o karcie stałego klienta, więc zapytałam sama

Cytat:
E tam zaraz niedobra Po prostu żaden z aromatów nie wyróżnia się w niej szczególnie, jest taka nijaka trochę. Kupiłam ją w lipcu i jeszcze mam.

Cytat:
Ma charakterystyczny kwaskowaty posmak jak to honeybush

Cytat:
Ja również jestem ogromną fanką earl greya - może zabraknąć zielonej, może zabraknąć czerwonej, ale earl grey w moim domu jest zawsze
Tylko wciąż nie znalazłam swojego ulubionego. Obecnie piję z Dilmaha.
To istnieją w ogóle takie z naturalną bergamotką??

Cytat:
Dlaczego o istnieniu niektórych Teekane ja nawet nie wiem?

Wiecie że Skworcu nie wystawia już śliwki z cynamonem??? Mam newslettera, sprawdzam i nic. A taką mam ochotę spróbować...!

Ashira - trzym się
I want a perfect soul..

Stary 2008-12-21, 17:39   #357
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Co do herbat Teekanne, genialna jest czarna-pomarańczowa. Najlepsza jaką w życiu piłam (z tym, że na 99% to jest Teekanne, bo herbatka to w zasadzie babci jest, więc leży u niej w szafce, no i nie moge sprawdzić)
Cytat:
muszę zapolować na te smaki Teekanne, bo brzmią pysznie

Cytat:
Ja również jestem ogromną fanką earl greya - może zabraknąć zielonej, może zabraknąć czerwonej, ale earl grey w moim domu jest zawsze
Tylko wciąż nie znalazłam swojego ulubionego. Obecnie piję z Dilmaha.
To istnieją w ogóle takie z naturalną bergamotką??
to tak jak u mnie, Earl Grey zawsze musi jakiś być
Sprawdź na opakowaniu Dilmaha (bo ostatnio ją miałam) i z tego co mi się kojarzy właśnie Dilmah jest z naturalnym olejkiem bergamotki, jednak mogę się mylić
Następną Earl Grey jaką kupię będzie na pewno ta co poleca Aggie

Właśnie popijam sobie gorącą czekoladę od Skworcu dobra ale powtórki nie będzie

Edytowane przez MoniaK
Czas edycji: 2008-12-21 o 17:41
Stary 2008-12-22, 20:54   #358
Ashira
Wtajemniczenie

Dirty Dancing rzeczywiście taka nijaka jakby....im wiecej pije tym bardziej jakos mi mniej smakuje;P
Kubański blues na początku cudo a teraz mnie też nie powala...ale szybko wypiję

Gorąca czekolada mówicie nie powala? ojej...a chciałam zamówić;P
Do honeybusha mnie przekonujecie coraz bardziej
a o tą śliwkę może zapytać? może nie wystawia/nie zamawia ale zmieni zdanie?

i dziękuję Wam Kochane

nie dekold a dekolt!
Stary 2008-12-22, 21:48   #359
witch_18
Zakorzenienie

Ja dzisiaj nabyłam w końcu herbatę jaśminową,ale znalazłam tylko z Liptona i to jednak nie to czego szukam
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 23:33   #360
OliFka1
Rozeznanie

Cytat:
muszę zapolować na te smaki Teekanne, bo brzmią pysznie
Chodzi o serię World of Fruits?? http://www.teekanne.pl/pl/t_sortimen...nne_ovocne.htm
Szukałam ich dzisiaj w markecie - szkoda, że nie zawierają czarnej herbaty. Jak dla mnie niestety odpadają, bo nie lubię herbat "bez herbaty", na bazie hibiskusa albo dzikiej róży

Cytat:
Sprawdź na opakowaniu Dilmaha (bo ostatnio ją miałam) i z tego co mi się kojarzy właśnie Dilmah jest z naturalnym olejkiem bergamotki, jednak mogę się mylić
niestety "aromat 7%"

A mnie powoli kończą się zapasy, tralalalalala
cieszę się bo termin nowych zakupów bliski

Dziewczyny, czy któraś z Was może widziała, może wie, czy gdziś dostępny jest świąteczny zestaw z Bio-Active??

"W pudełku znajdziemy 6 rodzajów po 2 szt:
1. Herbatę czarną z cynamonem.
2. Herbatę czarną z trawą cytrynową o smaku gruszki.
3. Herbatę czarną z imbirem.
4. Korzenną herbatę zieloną z imbirem.
5. Korzenną herbatę zieloną o smaku flaszowca.
6. Korzenną herbatę zieloną z różowym pieprzem."
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Choinki.jpg (16,7 KB, 17 załadowań)
I want a perfect soul..

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości