|
|
#1201 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Holandia
|
|
|
|
|
#1202 |
|
Zakorzenienie
|
sa trzy urzedowe jezyki w belgii, w tym niemiecki, moj TZ jest belgiem...
|
|
|
|
|
#1203 |
|
Zakorzenienie
|
Opiumalfa - chylę czoło ! Właśnie mnie mój TŻ uświadomił, że język niemiecki też jest w Belgi językiem urzędowym. Oczywiście w zależności od prowincji.
Człowiek całe życie się uczy ! A więc - Belgia ma trzy urzędowe języki . |
|
|
|
|
#1204 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ślub kościelny czy cywilny, jesli można spytać?Co do jedzenia, ludzi, wiatru i dzieciaków zgadzam się z Tobą
|
|
|
#1206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hihihihi - a dziś piekna pogoda nawet wiatru nie ma ! a ja chora i musze w domu siedzieć! Ślub cywilny, mój mąż niewierzący, ja wierząca , ale zrażona do kościoła, więc aby nie być hipokrytką wybraliśmy najlepsze dla nas wyjście ja niestety ( albo stety) mam to do siebie, że bardzo hipokryzji nie lubię. Więc zwykle staram się robić jak czuję, nawet jeśli z boku ludziom się to nie podoba ( ale kogo to obchodzi w sumie- to moje zycie ) Pozdrowionka! PS: a Ty masz też jakieś nieprzyjemne doświadczenia z holenderskimi dziećmi? tak na marginesie uważam, że to nie dzieci wina tylko sposób w jaki się je wychowuje mnie rozwala czasem
|
|
|
|
#1207 |
|
Zakorzenienie
|
O tak pogoda piękna, ja też chora w łóżeczku się kuruje
![]() Tak na początku mojej przygody z NL opiekowałam się 3 dziewczynkami(4, 6 i 9 lat), rodzice byli za bezstresowym wychowaniem(czyli"róbta co chceta) jednym słowem tragedia, zero porządku
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1208 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do wiatru, to czy on wieje w Holandii prawie non stop? Bo np. byłam w te wakacje na Balkanach
I tam jest tzw. wiatr dobrej pogody Więc w sumie też bardzo często wieje
|
|
#1209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie, no tak cały czas to nie wieje. Ale wieje często i zwykle wieje bardzo zimnym przejmującym wiatrem- miałam tu trzy razy infekcję uszu, co w Polsce nie zdarzyło mi się nigdy. Ja jestem do tego dość drobną dziewczynką o niskim ciśnieniu, więc marznę szybko i wolno się rozgrzewam- po prostu mi tu jest ciągle zimno to tutaj wieje tzw. wiatr złej pogody pada też często
|
|
|
|
#1210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to życzę zdrówka! Tu się tak po prostu wychowuje dzieci. Większość Holenderek ( tak wynika z moich obserwacji) do 35 roku zycia pracuje itp itd a potem rodzą dzieci jedne za drugim , trójkę albo czwórkę. A potem te dzieci właśnie tak się wychowuje. Byłam świadkiem takich sytuacji, że mi się włos na głowie jeżył- kiedy chłopiec uderzył własnego ojca, a ojciec zero reakcji itp. na placu zabaw widziałam jak chłopiec lat ok 10 popchnął swoją babcię tak, że omal się nie przewróciła, przechodziłam tamtędy i aż się zatrzymałam i skomentowałam. Ale oczywiście chłopczyk się tym bardzo nie przejął... pozdrowionka!l
|
|
|
|
#1211 |
|
Zakorzenienie
|
witam
![]() Nika slicznie wyglądałas mam pytanko: gdzie kupiąłs suknie slubna?? w Holandii??ja tez jestem przeziebiona ale dzis byla taka sliczna pogoda, ze nie bylo wyjsca pojechalismy z TZ na miasto na zakupy. tak swiecilo slońce, wiatru brak, ze ludzie na krótki rekaw chodzili. super
|
|
|
|
|
#1212 |
|
Wtajemniczenie
|
No w Polsce tez dziś bylo bardzo ładnie
Oglądałyście mecz Oranje dziś? Wygrali 2:0 jupi!!! A ja kupiłam sobie kurs niderlandzkiego dla początkujących
|
|
#1213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hej, suknię kupiłam przez internet, uzywaną od dziewczyny z Białegostoku. Znazłam ją w jakimś internetowym komisie sukien ślubnych http://komisslubny.pl/index.php?modu...=0&limit_do=21 Bardzo polecam, suknia w salonie kosztowałaby ok 3000 zł, a ja kupiłam ją za 800 zł ( cena była wyższa , ale ponegocjowałam )!!! Była to moja suknia marzeń, przyjaciółka poradziła mi ten sposób, kiedy jej się zwierzyłam, że bardzo chcę ją mieć , ale tyle pieniążków to dla mnie za dużo.I udało się ![]() Tak, pogoda była piękna my się wybraliśmy na spacer nad jezioro pooddychać świeższym powietrzem.pozdrawiam! nika
|
|
|
|
#1214 |
|
Wtajemniczenie
|
Nikuś, dziewczyny mają rację
Przepięknie wyglądałaś A ja próbuj e wkuwać niderlandzkie słówka i czytać po niderlandzku troche. Ale kurcze najtrudniejsze, będzie rozumienie ze słuchu ehhh.. I to "g"...
|
|
#1215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z dnia na dzień jest coraz lepiej! nie przejmuj się! ![]() taaak, hhhhhhhhhhhhhholenderskie ggg mój mąż na początku nazywał naszą znajomą MaHda hihihihi pozdrawiam i dziękuję za komplement
|
|
|
|
#1216 |
|
Zakorzenienie
|
PS: dziewczyny mam do Was pytanie , czy znacie może jakiegoś dobrego ginekologa w Rotterdamie ?
|
|
|
#1217 |
|
Zakorzenienie
|
NIka dzieki za stronke, zaraz lece ja oglądac
![]() hehe z tym "g" to macie rację
|
|
|
|
|
#1218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak tobie idzie nauka holenderskiego?
|
|
|
|
#1219 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nika1980, zaznaczam ze ja sie moge mylic, ale moim zdaniem najpierw musisz pojsc do lekarza domowego/ lekarza pierwszego kontaktu. Tutaj lekarze ogolni tez zajmuja sie ginekologia (moje doswiadczenie), podejrzewam ze do pewnego poziomu. Gdy jest taka potrzeba, mylse ze wtedy kieruja do specjalisty. A jesli chodzi o 'g ' to dla mnie jeszcze ujdzie. Tragedia za to jest z 'ui' - chyba w zyciu nie bede w stanie tego poprawnie wymowic
|
|
|
#1220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak "ui" też jest rozwalające, fakt. Już nie trzeba iść do lekarza domowego , żeby się dostać do ginekologa. Możesz iść prosto do ginekologa, problem w tym, że ja nie znam żadnego dobrego. Problem z lekarzami tutaj jest taki, że oni niby wszystkim się zajmują ale tak naprawdę wszystko ignorują. Zwykle się słyszy: samo przejdzie, albo paracetamol proszę brać... A ja chcę iść do specjalisty. Zresztą moja pani doktor domowa miała niezłą minę, jak ją poprosiłam o skierowanie na badanie krwi, bo planujemy starać się o dziecko... Tacy tu są lekarze. Mama mojego męża jest pielęgniarką i zwykle mi podpowiada co mam powiedzieć lekarzowi, żeby go "przekonać" że potrzebuję skierowania lub recepty na coś...dobrze że ją mam ![]() Tak więc do swojego lekarza domowego naprawdę nie chcę iść
|
|
|
|
#1221 |
|
Zakorzenienie
|
Hello Wizażanki
![]() Dziewczyny czy Holendrzy obchodzą święto Wszystkich Świętych?Zdaje się że nie, ale na 100% to nie wiem...Teraz dzieciaki mają tydzień wolnego-za dobrze im
|
|
#1222 |
|
Wtajemniczenie
|
Flaga wylądowała na ścianie
Heroldin jest kochana Rzadko spotyka sie takie miłe i bezinteresowne osoby![]() Ehhh marzy mi się wyjazd do Holandii ehhh... Ale w 2009 roku planuje jechać turystycznie Już ciułam euro Bardzo drogie jedzonko? I te dziwne bilety po mieście... Boję się, że się nie połapię... A jaki miesiąc na zwiedzanie Holandii polecacie? No i ile czasu? Tydzień wystarczy?
|
|
#1223 |
|
Zakorzenienie
|
Melodia - drobiazg. Cieszę się, że Ty się cieszysz
![]() .Co zaś się tyczy meandrów języka holenderskiego - mnie największą trudność sprawia wymowa i odróżnienie {słuch} tych ichnych czterech rodzajów "u" ?! Ja do dzisiaj - nie jestem w stanie tego prawidłowo wymówić! Jak chcę powiedzieć np. : rusten, najczęściej brzmi to jak : roesten. Jest pewna różnica .madziulka - "moja" prowincja, to katolicka prowincja. Mogę Ci odpowiedzieć na przykładzie "mojego" miasta : święto Wszystkich Świętych obchodzone jest w pierwszą niedzielę po 1-szym listopada. Rano - o godz. 10-tej jest w kościele uroczysta msza, z czytaniem imion i nazwisk wszystkich, którzy zmarli w bieżącym roku; następnie o godz. 15-tej jest krótka msza i procesja na cmentarz, gdzie ksiądz modli się i świeci groby. Jeśli Ci chodzi o dzień wolny od pracy - nie, w "mojej" prowincji święto Wszystkich Świętych jest dniem pracującym. |
|
|
|
|
#1224 |
|
Raczkowanie
|
Hey! Dziewczyny, a wiecie jak wygląda sprawa ślubu w Holandii?? Tym bardziej Polki i nielegalnego imigranta z Marko?
|
|
#1225 |
|
Zakorzenienie
|
ty juz chyba pytałas gdzies o to na jakimsinnym watku.
legalnego slubu w zadnym kraju nie dostaniesz bez legalnych dokumetów. |
|
|
|
|
#1226 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chyba ze sie myle - ale nie sadze. Pamietam ze po Zielonych Swiatkach, nastepny wolny dzien to 25 grudnia, dopiero A jesli chodzi o dzieci, to maja wakacje jesienne, ale za to takiego 'wypasu' jak w PL nie maja w lato. 6 tygodni i kropka.
|
|
|
#1227 |
|
Raczkowanie
|
No to klops. A orientujecie się jak zalegalizować jego pobyt w Holandii?
|
|
#1228 |
|
Zakorzenienie
|
sa dwie opcje: albo bedzie ubiegał sie o azyl ale mu gonie dadza bo maroko nie jest niebezpieczne. druga opcja to jezeli ma tutaj rodzine bliska to moze sie ubiegac o "family reunification". innej opcji nie ma. nikt go od tak nie zelegalizuje. jedynie w hiszpanii takie cuda sie zdarzaja
|
|
|
|
|
#1229 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1230 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma sprawy !
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:23.

tu teraz moje miejsce.