|
|
#2341 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Holandia
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2342 |
|
Zadomowienie
|
Wypytaj wypytaj
![]() Jezeli lekarz rodzinny jest nieuchwytny to one maja obowiazek ci pomoc. Tak samo jak nie wiesz czy jakis lek jest bezpieczny w ciazy, a akurat zachorowalas w sobote,np. Alergia, polozna ma obowiazek zadzwonienienia do lekarza i udzielenia ci info
|
|
|
|
|
#2343 |
|
Raczkowanie
|
lekarz domowy jest uchwytny (w weekendy i wieczorem) ale tylko na spoedlijn
wiec na to samo wychodzi. a jak dzwonilam w piatek z rana, to wtedy przyjmował, a ze nie wyslali recepty to musialam dzisiaj dzwonic ![]()
|
|
|
|
|
#2344 |
|
Zakorzenienie
|
A tak przy okazji położnych. Ja muszę swoją zmienić i jeśli któraś z Was zna jakąś dobrą w Rotterdamie - Noord, to byłabym wdzięczna za kontakt.
Poza tym jutro w Schiedamie organizowany jest finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w godzinach od 13:00 do 17:00. |
|
|
|
|
#2345 |
|
Raczkowanie
|
Monika a z ciekawości to czemu zmieniasz?? Nie zadowolona jestes???
|
|
|
|
|
#2346 |
|
Zadomowienie
|
Aha i zapomnialam madzia ty jestes we wczesnej ciazy tak? Slyszalas o programie Moeders voor Moeders? Super sprawa
![]() Monika czemu chcesz polozna zmieniac? Masz tylko jedna? U mnie sa 4 z czego 2 dobre,1 super a 1...szkoda slow ![]() Niestety na Rotterdamie sie nie znajet
|
|
|
|
|
#2347 |
|
Raczkowanie
|
Toto nie mam pojecia co to jest
![]() ![]() u mnie jest tez 5 poloznych, ale narazie znam tylko 1 , ktora mnie prowadzi, z innymi nie mialam przyjemnosci
|
|
|
|
|
#2348 |
|
Zadomowienie
|
Madzia eeech ta Twoja polozna hahah o tym tez powinna cie poinformowac.
Ten program sluzy pomocy kobietom ktore nie moga zajsc w ciaze. Od 6 do 16tc oddaje sie mocz sika sie w takie specjalne bidony,ktore wtmienia sie co tydzien. Oni z tych naszych ciezarnych siuskow uzyskuka hormon HCG ktory jest wykorzystywany do produkcji prenygylu. cel szczytny. Mozesz sie zapisac na tej stronie bo kazda kropla sie liczy ![]() http://www.moedersvoormoeders.nl/ Edytowane przez Toto1 Czas edycji: 2012-01-07 o 21:16 |
|
|
|
|
#2349 |
|
Raczkowanie
|
o tym informuja na pierwszej wizycie?? bo narazie byłam tylko na jednej, informacyjnej
|
|
|
|
|
#2350 |
|
Zakorzenienie
|
Zmieniam, bo przeprowadzamy się z Delft do Rotterdamu. Jakbym miała wybierać, to bym została przy tej, którą już znam.
Mi chodzi o jakąkolwiek , żeby móc do niej się przenieść, a to czy ich będzie 5, czy jedna, to nie ma znaczenia. Ważne, żeby miał mi kto ciążę prowadzić.A właśnie... jestem zarejestrowana w szpitalu w Delft, bo mam tam endokrynologa, jak myślicie, jeśli podam im inny adres zamieszkania, to dalej będą mnie u siebie chcieli, czy każą mi się przenieść do Rotterdamu? |
|
|
|
|
#2351 |
|
Zadomowienie
|
Monika mysle ze cie przeniosa do Rotterdamu,bo lekarza rodzinnego tez bedziesz miala innego
A przy wyborze poloznuch nie ma sie az takiego pola do wyboru ,ze wzgledu na ich funkcje-musza byc blisko Ciebie,w razie pomocy lub w razie porodu. Madzia tak powinna ci o tym powiedziec przy pierwszym spotkaniu i dac foldery informacyjne. W tej akcji licza sie tygodnie-im wczesniej tym lepiej
Edytowane przez Toto1 Czas edycji: 2012-01-07 o 21:23 |
|
|
|
|
#2352 |
|
Raczkowanie
|
tak. oni mają te swoje jakies tam umowy ze szpitalami, to wszystko jest ścisle powiązane
![]() Toto to może nie kazda połozna informuje , bo szczerze mowiac wiele watkow czytalam i na niedzieli.nl i o tym programie dopiero ty mi piszesz
|
|
|
|
|
#2353 |
|
Zadomowienie
|
Hmm to szkoda ze u Ciebie nie jest to naglosnione. Ja sie o tym dowiedzialam w poczekalni u rodzinnego
plakat duzy byl. I potem od poloznej..Apropo..w poniedzialek mam pierwsza wizyte..i gdybym mogla to bym tam nieszla..za duzo zlych wspomnien z puerwsza ciaza ![]() Ps. Przepraszam za literowki-z tel pisze. |
|
|
|
|
#2354 |
|
Raczkowanie
|
Wierze Ci, ja mam w czwartek badania w szpitalu a w przyszly poniedzialek wizyta u poloznej, mimo ze to pierwsza ciąza to i tak mam lekki stres czy wszystko ok. Ale to chyba normalne
![]() Dasz rade..... |
|
|
|
|
#2355 |
|
Zadomowienie
|
Badania? Znaczy usg?
Ja mam genetyczne 18-stego i trzese gaciami. Dopoki nie bede po polowkowych nie odetchne chyba ![]() A strach? To normalne nie wazbe czy to pierwsza czy dziesuata ciaza
|
|
|
|
|
#2356 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przy pierwszej wizycie byłam tak zestresowana, że nie byłam w stanie odpowiadać na proste pytania. Na szczęście na 90% wizyt był ze mną mój Mąż i mnie ratował w przypadkach łapania zawiechy. Niby człowiek na co dzień po angielsku śmiga, ale jak stres dopadnie, to masakra jakaś.
Swoją drogą, moja położna, do której chodzę, jest bardzo rozgarnięta i pomagała mi ze wszystkimi lekarzami i badaniami i za mnie dzwoniła w odpowiednie miejsca. Mam nadzieję, że mi doradzi, gdzie mam się udać, bo Rotterdamu jakoś bardzo nie znam. W ogóle fajne jest to, że dbają o to, żeby ciężarna przychodziła na wizyty z partnerem. Raz jak przyszłam sama, to położna się pytała, co się stało, że ja sama. No to mówię, że Mąż w pracy. Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-01-07 o 21:36 |
|
|
|
|
#2357 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#2358 |
|
Zakorzenienie
|
Też mam genetyczne (bo ja rozumiem, że chodzi o to całościowe w 3D) 18. w Den Hoorn. Na szczęście jadę z Mężem, bo za cholerę nie wiem, gdzie to
. Poza tym Mój się bardzo wczuł i powiedział, że nie wyobraża sobie nie zobaczyć naszego Maleństwa prawie w całej okazałości. Poza tym On się upiera, że to będzie Marcel, a ja, że Maja . Oczywiście tak na prawdę, to dla nas ważne, żeby było zdrowe, a to czy będzie chłopak czy dziewczyna, ma mniejsze znaczenie.
|
|
|
|
|
#2359 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie wiem, bo nie robie tego genetycznego
![]() a co do płci to my narazie mamy imie tylko dla dziewczynki
|
|
|
|
|
#2360 |
|
Zadomowienie
|
Monika genetyczne usg to tzw combinatietest i jest robione miedzy 11-13 tc
![]() Sprawdza sie przeziernosc,kosc nosowa i prEplywy. Z twojego suwaczka wnioskuje ze bedziesz miala polowkowe
|
|
|
|
|
#2361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2362 |
|
Zadomowienie
|
No to jak wszystko ogladac bedziecie to to jedt te polowkowe
20-weeke echo ![]() Zycze milych widokow! Kiedy przeprowadzka? |
|
|
|
|
#2363 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2364 |
|
Raczkowanie
|
Toto1 dzisiaj rozmawiałam z holenderką co ze mna pracuje i ona powiedziała ze to lekarz domowy daje recepty a nie położna, zgłupiałam, musze koniecznie wszystko wypytać na wizycie
![]() My się przeprowadzamy za 2 tyg a tyle roboty w mieszkaniu, malowanie, panele.... ehhh chciałabym żeby juiz wszystko było gotowe
|
|
|
|
|
#2365 |
|
Zadomowienie
|
Tak kochana. Recepty tylko i wylacznie wystawia lekarz,ale polozna po godzinach jego pracy i w weekendy(czyli wtedy kiedy ty sama nie mozesz do niego isc lub zadzwonic) moze ci ta recepte zalatwic. Dzwoniac na spoed lub kontaktujac sie z innym lekarzem
![]() Wspolczuje przeprowadzek- nie cierpie. Jak smerf maruda
|
|
|
|
|
#2366 |
|
Raczkowanie
|
Witam
moja mądrość nie zna granic: kilka miesięcy temu napisałam cv, wczoraj przeinstalowałam system i już nie mam cv:/ ale pocieszam się, że może było do bani stąd moje pytanie: poprzednie cv napisałam na wzór niderlandzkiego, ale w języku angielskim. Czy mam jakiekolwiek szanse z takim życiorysem? nie chcę pisać w języku niderlandzkim, narazie potrafię się tylko przywitać i pożegnać. Ale czy jak piszę w języku ang to nie powinno być na wzór angielski? Jak wy, dziewczynki, to robiłyście?Pozdrawiam, Paula
Studentka matematyki ![]() 13.08.2011 godz. 16:00 Nasz dzień! Najpiękniejszy w życiu!
|
|
|
|
|
#2367 |
|
Raczkowanie
|
Ja osobiście zawsze starałam się napisać po holendersku.
Było to jednak najprostsze CV jakie można tylko wymyślić - dane osobowe, szkoły w PL, praca w pl (opisowo, bez wyszczególniania pracodawców) i potem już dokładnie każda firma w NL ( od-do, stanowisko, nazwa firmy i ew. przez jakie biuro pracy). Na koniec dodawałam punkt o swoich umiejętnościach (np prawo jazdy, obsługa komputera, kasy fiskalnej itp). Korzystałam z tłumacza Google ![]() Nawet dzisiaj korzystałam z tego CV bo musiałam się zarejestrować jako bezrobotna....
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
|
|
|
|
#2368 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Studentka matematyki ![]() 13.08.2011 godz. 16:00 Nasz dzień! Najpiękniejszy w życiu!
|
|
|
|
|
|
#2369 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło, Gdy cie walnie życia pięść. Nigdy nie poddawaj się - dzisiaj nie jest łatwo, Jutro będzie lepszy dzień..." Zapraszam na blogi: http://slodko-gorzkaholandia.bloog.pl/ http://iskierka71.blogspot.nl/ |
|
|
|
|
|
#2370 |
|
Zadomowienie
|
Hmmm, ja robilam tak - do momentu kiedy nie potrafilam poprowadzic rozmowy kwalifikacyjnej po holendersku moje cv bylo po ang.i na jego wzor.
W miare u plywu czasu,jezyk wszedl mi w krew i holenderski stal sie prawie rownorzednym jezykiem- zmienilam CV na angielski ![]() Madzia, buahahahah si usmialam. I co ci odpowiedzieli?? Mnie zawsze denerwowal fakt wymagania papierka. Na wielu rozmowach kwalifikacyjnych w jez.holenderskim proszono mnie o papier skonczonego kursu( tego brak,jezyka uczylam sie od meza). I zawzze dziwilo mnie ze mimo konwersacji po tubylczemu oni to MUSZA miec. Inaczej dla nich nie mowie po ichniemu:.. Edytowane przez Toto1 Czas edycji: 2012-01-10 o 14:29 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:16.

Ahmed 10.05.2011

. Poza tym Mój się bardzo wczuł i powiedział, że nie wyobraża sobie nie zobaczyć naszego Maleństwa prawie w całej okazałości. Poza tym On się upiera, że to będzie Marcel, a ja, że Maja 
13.08.2011 godz. 16:00