![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prawniczki :)
Nio, rzeczywiście biedna ta aktówka. Teraz się zastanawiam, w czym iść w poniedziałek na zajęcia
![]() Pomóżmy Agatce http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80460669 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Dla mnie również lansem nie jest sama skórzana teczuszka (jest ona raczej symbolem tego lansu
![]() ![]() Przykłady ![]() 1. Czytanie na wykładach żołtych stron Rzeczypospolitej lub innych gazet o tematyce prawniczej już na pierwszym roku. Nie wiem co taki student może zrozumieć z "bełkotu prawniczego" kiedy jest na etapie poznawania budowy normy prawnej i prawa rzymskiego ![]() 2. Wyciąganie na wykładzie laptopa i robienie na nim notatek. Może nie jest to lans i ktoś po prostu lubi nosić walizkę zamiast zeszytu i długopisu, ale po co siada w pierwszej ławce na samym dole auli i rozkłada swój sprzęt???? Mi to zapachniało chęcią popisania się , w każdym razie tak zostało odebrane przez wszystkich z tyłu ![]() 3. No i właśnie garniturki u facetów, z reguły wszystko źle dobrane, bez klasy, na tle większości ubranej zwyczajnie taki chłopak wygląda jak wystrojony "szczur na otwarcie kanału" ![]() Temat troszeczke uległ zmianie, bo chyba o czymś innym miała się toczyć dyskusja. Mi też podobają się elegancko, ładnie ubrane kobietki i sama często staram się tak ubrać, co nie przeszkadza mi biegać na uczelnię w moich różowych conversach, jeansach i zwykłej koszulce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Jeszcze chciałam dodać coś na temat tej nieszczęsnej aktówki, bo widzę że toczy się o nią spór
![]() Mi osobiście podoba się, kiedy kobieta nosi małą elegancką torebkę, a do tego teczkę coś w stylu aktówki, którą trzyma się za rączkę. Taka torba jest bardzo pojemna i można w nią pomieścić różne dokumenty dużego formatu. Je śli idzie się do pracy to takie połączenie dla mnie OK. Ale na samą uczelnię nie noszę nic dużego formatu (chyba że książki do angielskiego, ale na szczęście lektoraty mam już za sobą), a innych książek nie chce mi się dźwigać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Liana,za to jakze trafne określenie należy ci sie szostka z plusem ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
![]() W temacie została pominięta kwestia dziewcząt, wręcz ich elegancja została doceniona i zaakceptowana, nawet teczuszki ![]() Pachnie mi tutaj dyskryminacją ![]() Zastanawiam się, co jeśli facet wygląda świetnie w garniturze, idealnie dobranym itd. Też budzi politowanie?? A co do Żółtych Stron, to przyznaję, że jest to najczęściej czytana gazeta na wykładach, bo 1. Leży na wydziale za darma 2. Student chce się dowiedzieć na 1ym roku, co będzie zgłębiał 3. ...na późniejszych latach czego nie zgłębił i o co w tym wszystkim chodzi ![]() A poważnie zdarzają się perełki, szczególnie z prawniczych rodzin, które czytają to ze zrozumieniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Co do czytania ze zrozumieniem - są oczywiście wyjątki, ale wg moich obserwacji dzieci z "prawniczych rodzin" akurat najczęściej wykazują się tępotą i absolutnym brakiem zrozumienia przyswajanych treści
![]() Facet w garniaku zawsze będzie budził mój delikatny (wewnętrzny ![]() ![]() Nikogo nie dyskryminuję, przesadnie odpicowane i wymuskane dziewczyny też mi się nie podobają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Ech... a ja wprost przeciwnie - dobrze wyglądający w garniturze facet zawsze wywołuje u mnie uznanie
![]() ![]() A co oznacza "przesadnie" ??? - te 10cm obcasy w śniegu? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Chciałam jeszcze tylko dodać, że według mnie nieprawdą jest, że na prawie studiują dzieci bogatych rodziców.Myślę, że jest jak na innych kierunkach, czyli są ludzie bogaci i mniej bogaci.Przecież studia są bezpłatne, a są ludzie niezamożni, którzy dostali się bez problemu i są świetnymi studentami o największych stypendiach! Nie widzę też jakiejś drastycznej różnicy między ubiorem studentów prawa a innych kierunków (oprócz wspomnianych garniturków). Na każdym wydziale trafiają się tzw "princzipessy" ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
kosmitka
|
Prawo to moje nieziszczone jak narazie marzenie. Poruszałam to już w innym wątku, ale spytam osób bezpośrednio 'dotkniętych' prawem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Być może najlepsze, ponieważ sporo osób praktykuje to połączenie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
kosmitka
|
Sama nie wiem o co nawet spytać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Dziennie. Moim zdaniem trudno mówić o poziomie, ponieważ na studiach prawa zgłębiasz tylko teorię więc prawdziwa nauka zaczyna się podczas praktyki. Plusem jest niewielka ilość zajęć i możliwość ułożenia sobie planu tak że ma się naprawdę duuużo wolnego czasu i można go poświęcić na pracę w jakiejś kancelarii.
Istnieje możliwosć zaliczania 2 lat na raz, wymaga to odwiedzenia kilkakrotnie dziekana ale da się zrobić ![]() Wykładowcy są różni - od bardzo przychylnych po troszkę zdziwaczałych i wrednych ![]() ![]() Podobno Toruń jest na jakiejś rozsądnej pozycji wśród Uniwersytetów w Polsce (mam na myśli prawo), ja jestem zadowolona ale nie mam porównania. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Wracajac do temu "garniturowcow" czy jak im tam bylo ... to trzeba przyznac iz jesli tylko jest zadbany to wszytsko jest ok. To niewazne jakby sie kto ubieral, wazne jest to czy wyglada w tym dobrze .... i to sie tyczy tych co chodza w garniturkach i tych co w dzinsach .....
Lansowanie sie na od razu wieliego prawnika, jest conajmniej glupie .... sszczegolnie jesli ktos nienajbardziej sobie radzi... Troszki pokory hihi ![]() Moj prawie szwagier we wczesniu bedzie konczyl aplikacje ... w kazdym razie .... ubiera sie .... mysle ze ani zbyt elegancko ani zbyt na luzie .... Jednym slowem znalazl ten ZLOTY SRODEK.... I to chyba jest najlepsze rozwiazanie ... Jak sytuacja wymaga to ubrac sie elegancko .... a jak nie mozzna na luzie .. jesli tylko ma sie na to ochote ![]() P.s. Studiuje ktos prawo na UW ???
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Temat nie do konca zwiazany z moda - przenosze na plotkowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
Też studiuje prawo w Toruniu..tyle, że zaocznie...i według mnie to istna rewia mody...niektóre dziewczyny są tak ubrane, że brak słów...
Atmosfera do bani...osttanio spotkałam się z propozycją 'sprzedaży notatek' z wykładu na którym nie byłam..Wyobrażacie to sobie? Ja sama ze względu na pracę nosze ubrania eleganckie (ale nieprzesadnie)...jedyny luskus to torebka LV... Buźka
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
I kto teraz odszuka biedny watek Prawniczek ???
A ja tylko chcialam zobaczyc propozycje jakis ubranek .... Mniejsza z tym ... Ile jest srednio godzin tygodniowo na prawie ???? I jak to jest z praca w kancelariach tzn w jakim charakterze tam sie pracuje podczas studiów ??? ![]() Pozdrawiam ![]() Monis
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Znam dzieci prawników, które są świetnymi specjalistami już na IV/V roku i to nie dzięki protekcji rodziców, ale dzięki ciężkiej i systematycznej pracy. Na pewno jest im łatwiej, chociażby na początku, bo faktycznie są już że tak powiem, otrzaskani z terminologią prawniczą i nierzadko wykazują się umiejętnością "prawniczego patrzenia na świat" ![]() To duże ułatwienie - mnie zajęlo trochę czasu przystosowanie się to tego specyficznego patrzenia na świat i posługiwania się językiem prawniczym. No i mają ten komfort, że zawsze mogą rodziców zapytać o coś czego nie rozumieją ![]() Na pierwszym wykładzie z prawoznawstwa profesor powiedział nam, że klamka zapadła i świat już nigdy nie będzie dla nas taki jak wcześniej. Że będziemy święcie przekonani, że nasz, prawniczy, jest lepszy i doskonalszy ![]() Strasznie mnie denerwuje, kiedy w moim towarzystwie wypowiadają się o prawie ~prawnicy, bo chcialabym wytłumaczyć im, że się mylą, ale nie potrafię, bo to zbyt skomplikowane... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Layilo - jestem dzieckiem prawnika
![]() ![]() ![]() Teraz to się troszkę zmieniło, ale gdy ja zdawałam na studia, dostawały się w znakomitej większości osoby zamożne, bo egzamin był tak głupi, że trzeba było chodzić na bardzo drogie korki (a i tak większość z chodzących na korki odpadała ![]() To co napisałam, to tylko moje obserwacje z mojej uczelni. Akurat ostatnie czego wymaga, to myślenie i osoby ją kończące całkiem często charakteryzują się zwykłą tępotą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jesli tak to czemu akurat prawo wybralas ??? Pytam tak tylko z ciekawosci .... A co do tego czy ktos jest z prawniczej badz nieprawniczej rodziny to wydaje mi sie ze to nie ma wiekszego znaczenia .... poprostu jedni ida na prawo bo jest to ich tam jakis cel ... a czasem nawet marzenie ... inni ida ... z innych powodow .... a jak kto sie orientuje w tematyce to chyba baaardzo indywidualna sprawa ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#53 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z każdym dniem bardziej i bardziej ![]() Gdy wybierałam studia nie do końca zdawałam sobie sprawę z tego jakie będą. W zasadzie całe życie słyszałam w domu "prawo, prrawo, prawo....", potem rodzice przekonali mnie do olania innych rzeczy i wyboru fakultetu pod tym kątem, z całej siły namawiali mnie na składanie i zdawanie tylko tam, potem naprawdę ciężko pracowałam by się dostać. A teraz miałam ponad 2 lata przerwy w studiach i cały czas wydaje mi się, że już za późno by w tym wieku zmieniać kierunek, poza tym rodzice cały czas naciskają bym go ciągnęła dalej. Nie jest aż tak tragicznie, lubię 1 dziedzinę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
uczelnie pozwalaja na przenosiny z jednej na druga, trzeba tylko nadrobic roznice , co czesto sprowadza sie do jednego-dwoch przedmiotow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A przenosiny w moim przypadku, byłyby trudne z racji finansów, a niemożliwe z racji średniej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak zakomunikowałam mamie przedwczoraj ze ide na prawo ..... tzn ze zamierzam isc na prawo wlasnie na UW .... to on stwierdzila, zebym to sobie z glowy wybila, ze cos tam i cos tam .... Szkoda, ze nie mozesz sie przeniesc ..... moze bys widziala studia bardziej pozytywnie ..... Nekome!! Jestes na prawie na UW ???? Ktory rok ??? Moglabym sie Ciebie popytac o kilka spraw jesli by to nie psrawilo klopotu ?
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() P.S. Jak potrzebujesz notatek czy coś daj znać ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To nie tak, że całkiem olałam, miałam dobre oceny, tylko nie czułam się na siłach startować np na wstępne z matematyki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzeci rok nie ma problemu -chwtnie udziele informacji, jesli bys chciala moge Cie oprowadzic po wydziale jak juz bedziesz na pierwszym roku - wiem ze to sie bardzo przydaje i ulatwia zycie pozniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Nie no to jest jakaś paranoja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:52.