|
|
#361 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: In Vitro - dofinansowanie przez państwo za czy przeciw?
Cytat:
![]() asiulkaa, a skąd założenie, że będzie wolała leczenie państwowe? Jest cała masa ludzi, którzy się leczą prywatnie, bo np. nie mają czasu na czekanie na termin wyznaczony przez NFZ a stać ich np. na wykupienie pakietu w jakiejś prywatnej klinice. |
|
|
|
|
|
#362 | ||
|
Zakorzenienie
|
Może najpierw poczytaj przepisy, a potem pisz takie bajki. To że stworzono system dopłat dla ryb i do tego systemu dopisano ślimaka nie oznacza zmiany definicji zwierzęcia.
Cytat:
Ubezpieczeń obowiązkowych jest wiele, mimo to nie są podatkami- patrz chociażby ubezpieczenie księgowych. Cytat:
Pakietami w klinice to sobie można trądzik leczyć albo przeziębienie, a nie poważne choroby. Żaden pakiet medyczny nie obejmuje chemioterapii, przeszczepów. Takie leczenie to promil społeczeństwa byłby w stanie sam sfinansować, ale na to właśnie idzie najwięcej pieniędzy ze składek.
asia Edytowane przez asiulkaa Czas edycji: 2014-03-17 o 11:27 |
||
|
|
|
|
#363 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet dzieci nie płacą składek zdrowotnych co prawda można powiedzieć, że płacą za nich rodzice. Jednak, że składka jest tej samej wysokości czy ma się dzieci czy ich się nie ma. Mówiąc najprościej składki nie płacą a świadczenia otrzymują więc nie ma zależności między płaceniem a otrzymywaniem świadczeń ergo składka zdrowotna to podatek. Moja żona płaci podwójną składkę zdrowotną(etat i własna działalność gosp). Tutaj też nie ma zależności między płacenie podwójnym a otrzymywanym świadczeniem - nie ma różnicy między bezrobotnym nie płacącym składki, pracującym płacącym jedną składkę a ludzmi płacącymi 2 3 4 i więcej składek( mój kolega płaci składkę zdrowotną x5 - 2 etaty i siedzi w radach zarządu 3 spółek) Cytat:
Jak powszechnie wiadomo(przynajmniej tak mi się wydawało) UE nie zajmuje się biologią tylko mówiąc najogólniej gospodarką i przepisami administracyjnymi. Właśnie wg. tych przepisów ślimak jest rybą.
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2014-03-17 o 11:57 |
||
|
|
|
|
#364 |
|
Zakorzenienie
|
Chcesz porozmawiać na ten temat otwórz nowy wątek.
|
|
#365 |
|
Zakorzenienie
|
Zrozumiałbym tekst o nowym wątku gdybyś sama nie ciągnęła tematu podatków itd. ale nie przejmuj się rozumiem, skończyły się argumenty.
|
|
#366 |
|
Zakorzenienie
|
Otworzysz nowy wątek to tam posypią się kolejne argumenty bo mam ich wiele i aż mnie korci żeby odpisać, tu rozmowę ucinam bo inaczej offtop nigdy się nie zakończy.
|
|
#367 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ok niepłodność jest chorobą ale posiadanie dziecka NIE JEST konieczne do zycia. Nie ma tu mowy o ratowaniu kogokolwiek, można żyć bez dzieci i nie każdy musi je posiadać.... Nie mówie o 40 latkach jako fanaberii. Także 25 latki bo dziecka nie trzeba mieć. Co do adopcji to wyobraź sobie że tak, nawet powiem więcej - wolałabym w dalekiej przyszłości adoptować dziecko niż mieć swoje. To nie sztuka zrobić własne (o ile sie nie jest chorym niepłodnym etc) i o wiele większego poświęcenia wymaga to, żeby pomóc obcemu dziecku. Zamiast egoistycznie myśleć o potomstwie tylko w kontekście "mojej małej kopii pod serduszkiem" lepiej dać szanse na normalne życie jakiemuś dziecku które JUŻ jest na świecie a nie miało tyle szczęścia zeby życ ze swoją rodziną. Rodzenie wlasnego dziecka to natomiast tylko biologia, żaden wyczyn i osiągnięcie godne uznania...
|
|
|
#368 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tyle że ta biologia jest silniejsza od nas. Potrzeba posiadania własnego potomstwa jest zakodowana w każdej naszej komórce i nie da się jej wymazać. Były kiedyś takie badania że kotu wycinali kolejne fragmenty mózgu, w końcu nie był w stanie nic robić, nie widział, nie chodził, ale do samego końca pozostała potrzeba przedłużenia gatunku.
|
|
|
#369 | |
|
Konto usunięte
|
Proszę bardzo, pierwsza z brzegu definicja z wiki:
Podatek – obowiązkowe świadczenie pieniężne pobierane przez związek publicznoprawny (państwo, jednostka samorządu terytorialnego) bez konkretnego, bezpośredniego świadczenia wzajemnego. Zebrane podatki są wykorzystywane na potrzeby realizacji zadań publicznych. Klasyfikacja podatków według OECD[1]ː podatki dochodowe podatek dochodowy od osób fizycznych (PIT) podatek dochodowy od osób prawnych (CIT) obowiązkowe składki ubezpieczeniowe, zdrowotne itp. opodatkowanie własności podatki od nieruchomości podatek rolny (gruntowy) podatek leśny podatek od spadków i darowizn podatki od towarów i usług podatek od wartości dodanej (VAT); akcyza – podatek pobierany zasadniczo od produkcji niektórych artykułów, pobiera się od przedsiębiorcy, który wlicza ją do ceny towaru, uzyskując w ten sposób pieniądze na zapłatę podatku; cło (...) I co teraz? ![]() Pomijam już fakt że in vitro nie jest procedurą ratującą życie - bo urodzenie dziecka nie jest niezbędne do przeżycia; poza tym ono tak naprawdę niczego nie leczy, usuwa jedynie skutek niepłodności, ale po zabiegu para jak była niepłodna, tak niepłodna pozostaje. ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#370 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie podniecaj się za bardzo, czytałam wiki, nie zaskoczyłeś mnie. Gdybyś zauważył to nie jest definicja tylko Klasyfikacja OECD.
Jeżeli wczytasz się w definicję "bez konkretnego, bezpośredniego świadczenia wzajemnego" w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego ten warunek nie jest spełniony. Cytat:
Ale gdybyś chciał dalej iść tym absurdalnym torem to dopowiem że potrzeba przedłożenia gatunku dotyczy każdego organizmu- zwierząt, roślin, bakterii itd.
|
|
|
#371 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Łał, fajnie że mnie uświadomiłaś, bo przecież nie miałam przyrody w podstawówce. Ale co ma potrzeba przedłużenia gatunku do refundacji in vitro? Równie dobrze można by stwierdzić, że wszelkiej maści patole mają mega silną potrzebę przedłużania gatunku, bo oni z rozmnażaniem problemów nie miewają; To znaczy, że powinni się beztrosko rozmnażać, bo "mają taką potrzebę"? A reszta społeczeństwa ma się zrzucać na wszelakie zasiłki, bo tak jest niby sprawiedliwie? No bez jaj. |
|
|
|
|
|
#372 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
.Wiecie,ja rozumiem to zgorzknienie,to poczucie niesprawiedliwości pt:"ja chorowałam w zyciu 3 razy,a płace składkę całe życie".No ale ktos,kto leczy się na choroby przewlekłe,czy często przebywa w szpitalu juz tak nie powie. Powtórzę się,ale znów to napiszę:"punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Gdyby wymyslenie cudownej reformy służby zdrowia było takie łatwe, to ju,z dawno by ona była.No ale jak wiemy w tym temacie zdania sa podzielone nawet u ekspertów,poza tym zmiany moga byc wprowadzane stopniowo.Także łatwo tak sobie pisac na jakimś forum,że tak i tak trzeba zrobić i będzie ok,zadowolić wszystkich to rzecz niemozliwa.Niektórym sie wydaje,że sa ekspertami ![]() Cytat:
Cytat:
Co do pogrubionego-nikt przeciez nie rodzi dzieci dla "chwały",czy "uznania"-po co pisac takie stwierdzenia? Może powiedz tak swojej mamie,że zamiast "iśc na łatwiznę" powinna adoptować .Kurde,to mamy sie teraz tłumaczyć z każdej bilogicznej potrzeby?I jeszcze w temacie adopcji: Wiecie,tak sobie pomyślałam-gdyby kazda osoba wciskająca bezpłodnym parom adopcję jako "leku na swoja fanaberię" sama by adoptowała jedno dziecko ("bo przecież nie sztuka zrobić własne"),to o ilez więcej dzici czekające na nowy dom znalazłoby go Edytowane przez xandra78 Czas edycji: 2014-03-17 o 19:48 |
||||
|
|
|
|
#373 | ||
|
Zakorzenienie
|
A to bardzo przepraszam za zmianę płci.
Cytat:
Cytat:
Trudno karać dzieci za nieodpowiedzialność rodziców, a sprowadzanie takich rodzin na margines społeczny nie rozwiąże problemu, a raczej tylko go nasili, bo ta gromadka dzieci będzie "dziedziczyła" biedę i patologię. Jestem jak najbardziej przeciwna rozdawaniu zasiłków, ale z drugiej strony uważam że należy takim rodzinom pomagać aby przywracać je do normalnego życia. ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Ja bym, trochę offtopując, jeszcze dodała, że gdyby każda osoba będąca przeciwko aborcji z powodu wad płodu, zaadoptowała niepełnosprawne dziecko, to problem aborcji rozwiązał by się prawie całkowicie, bo wiele kobiet zdecydowało by się donosić ciążę wiedząc że dziecko trafi do rodziny w której znajdzie opiekę i miłość, a nie trafi do ośrodka gdzie sfrustrowana zakonnica będzie je katować.
|
|
|
#374 |
|
Konto usunięte
|
Zdecydowanie jestem przeciw.
Nie jest to zabieg ratujący życie, przeżyje się bez dziecka. Jeśli ktoś chce in vitro - niech za nie płaci. Jeśli ktoś chce aborcji - niech za nią płaci. Nie chcę, żeby państwo dofinansowało czyjeś ciąże. Po 2. twierdzę, że natura ogarnia swoje dzieła. Jeśli ktoś nie może mieć dzieci, to najwidoczniej nie powinien ich mieć. A jeśli na siłę się uprze, pięć razy poroni, za 6 przeleży całą ciążę i urodzi chorowitego wcześniaka, który pół życia spędzi w szpitalu.. jego sprawa. Zdecydowanie wolę płacić na domy dziecka niż in vitro. Niech te żyjące już dzieci mają coś od życia, nie skupiajmy się na płodzeniu "słabszych". Poza tym - ludzkie geny są coraz słabsze. jeśli rodzimy słabe dzieci (niekoniecznie te z in-vitro), i te dzieci mają swoje chore dzieci, a te słabe dzieci swoje słabe dzieci, to za 100 lat mało z nas zostanie. |
|
|
|
|
#375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe,czy przy swoich poglądach pomyślałas choć raz korzystając z refundowanego leczenia czy zabiegów,ze właśnie ktoś śmiertelnie chory nie dostaje przez Ciebie należytego leczenia ![]() Reszta Twojego postu po prostu budzi trwoge-"natura wie ,co robi", czyli naturalna selekcja,no okrutna teza. Więc po co leczyć chorych śmiertelnie ,zeby umarli pózniej? Skoro natura wie lepiej,to może ów człowiek"widocznie nie powińien...żyć"? Zgroza. |
|
|
|
|
|
#376 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Do lekarza chodzę głównie prywatnie, bo nie będę czekać w kolejkach po kilka miesięcy. A że jestem za eugeniką - tak, jestem. Nie jestem za zabijaniem ludzi niepełnosprawnych (i nie, jak komuś ucięło rękę, to nie znaczy, że nie może mieć dzieci), ale za niedopuszczaniem do takowych spłodzenia. Jeśli mamy dwoje schizofreników - nie powinni mieć dzieci. Jeśli mamy dwóch ludzi z zespołem downa - nie powinni mieć dzieci. I naprawdę, nie obchodzi mnie twoje zdanie, odpowiadam na pytanie z tytułu, nie czytałam całości wątku. |
|
|
|
|
|
#377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro Cię stać na prywatne leczenie,to można tylko pozazdrościć. Jednak spójrz dalej,niż czubek własnego nosa-jaki procent społeczeństwa może sobie na to pozwolić? Czy jak kogoś nie stać,to zasłużył na chorowanie? Oczywiście nie odpowiadaj,skoro nie interesuje Cię moje zdanie. Edytowane przez xandra78 Czas edycji: 2014-03-17 o 23:09 |
|
|
|
|
|
#378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale łatwo tak twardo i bezwzględnie napisać "nie" i kropka, bo ciebie temat nie dotyczy. Mam nadzieje, że kiedyś nie będziesz miała tego problemu i nikt ci w twarz nie powie: "Jeśli ktoś nie może mieć dzieci, to najwidoczniej nie powinien ich mieć".
|
|
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
Mając takie poglądy nie powinnaś w ogóle chodzić do lekarzy i przyjmować leków, bo to też wbrew naturze. Jeżeli jesteś jednostka silną biologicznie to chorobę przetrzymasz, a jak nie to przynajmniej Twój słaby genotyp nie zostanie przekazany dalej.
|
|
#380 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#381 |
|
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4563726 8]no nie wiem czy osoba tak słaba psychicznie byłaby tak wspaniałym rodzicem
[/QUOTE]Słaba psychicznie? Skąd takie stwierdzenie ![]()
|
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#383 |
|
Zakorzenienie
|
No raczej.
|
|
|
#384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miej trochę szacunku do kobiet które poroniły, bo nie wiesz z jakim bólem psychicznym i fizycznym się to łączy. Nie masz pojęcia jak kobieta może walczyć o swoje dziecko, jak może być zdetermonowana... ty jedynie możesz takim kobietom zazdrościć woli walki i hartu ducha.
|
|
|
#385 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja wiem - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Rozumiem, że dla niektórych niemożność posiadania dziecka jest tragedią, ale mimo wszystko in vitro nie ratuje życia, leczenie raka czy innych śmiertelnych chorób już tak. To jest wybór między mniejszym a większym złem, i jeśli nie ma pieniędzy na finansowanie wszystkiego to powinniśmy wybrać mniejsze zło. Poza tym to zastanawiam się za co osoby, których na in vitro nie stać będą utrzymywać dziecko? Wiem, że in vitro to duży koszt, no ale dziecko na pewno mniejszym nie jest. |
|
|
|
|
|
#386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ten temat jest bardzo złozony,nie możemy go upraszczać.ja nie mam pomysłu na reforme słuzby zdrowia.Uważam tylko,że nikomu nie powinno nic brakowac w opiecie medycznej.Jestem zdania,że kazdy z nas ma takie samo prawo zyć tak samo jak inni-czyli jak choruje,to powinien miec możliwość wyleczyć się w ramach nfz ,jak kogoś boli ząb,to powinien za darmo go wyleczyć na wystarczającym poziomie,a jak ktoś nie może mieć dzieci,jak inni,to tez powinien mieć szansę na normalne życie. Może jestem idealistką, taki świat to i może utopia,ale do tego powinnismy dążyć,a nie wykłócać się,że na co nam się kasa nalezy a na co komuś innemu już nie. W kwestii "niesprawiedliwości" (kto zasłuzył,a kto nie),to możemy tak bez końca mnożyć przykłady na finansowanie przez państwo bezsensownych rzeczy ,czemu akurat wszyscy tak atakują metodę in vitro? |
|
|
|
|
|
#387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanow sie troche bo Tinker ma duzo racji. Szanuje kobiety za wole walki, ale trzeba myslec o konsekwencjach swojego chciejstwa. rozne sa powody poronienia, czasami nie wiesz czy i kiedy natura ma racje ze nie pozwoli utrzymac ciazy.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#388 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To nie do końca tak że ich nie stać, pewnie większość z nich byłoby w stanie sfinansować zabieg lub kilka, ale jak wydadzą na zabieg to będą mieli znacznie mniej na dziecko. Oni i tak muszą wydać sporo pieniędzy na leki, bo finansowany jest tylko zabieg.
|
|
|
#389 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do pogrubionego - mnie takie przypadki przerażają, moim zdaniem to jest choroba tych ludzi, którzy się na coś takiego decydują i to z tej obsesji powinni się leczyć, a nie z bezpłodności. Ja sama jestem matką, ale nie mieści mi się to w głowie - jak można mieć tak egoistyczne podejście - liczę się tylko ja i moje zachcianki, a zdrowie i życie dziecka to już nic. |
|
|
|
|
|
#390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpowiem ci na swoim przykładzie: po drugim poronieniu i zdiagnozowaniu przyczyny (wtedy tak myśleliśmy) była możliwość że kolejną ciążę donoszę, ale pod warunkiem, że będę leżeć. Myślisz, że jestem na tyle nieodpowiedzialna, że w kolejnej ciąży leżałam. Nie! Odłożyłam starania o dziecko. Po operacji powróciłam do starań. Chcieć dziecko to jedno, a odpowiedzialność to drugie. Nie możesz pisać, że kobieta za wszelką cenę chce mieć dziecko, bo tak nie jest. Wracając do mnie. Aktualnie jestem po 4 poronieniach, przyczyna nieznana, mogę jak najbardziej starać się o kolejne dziecko, ale... nie staram się, ponieważ boję się o potencjalne dziecko (że coś z nim będzie nie tak, skoro tyle razy poroniłam). Widzisz.... ja chcę ,ale nie za wszelką cenę. Gdybym mogła skorzystać z in vitro skorzystałabym. Obecnie jestem w trakcie procesu adopcji.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.

.
Do lekarza chodzę głównie prywatnie, bo nie będę czekać w kolejkach po kilka miesięcy.