|
|
#421 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: In Vitro - dofinansowanie przez państwo za czy przeciw?
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4564857 0]Sorry takie masz życie. Jeden nie ma ręki, drugi nie ma nogi, ty nie możesz mieć dzieci.
[/QUOTE] Cytat:
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4564857 0] I naprawdę lepiej się czujesz robiąc przytyki na temat mojej choroby?[/QUOTE] Żeby było jasne zacytuje sama siebie: Cytat:
Nikomu nie życze chorowania.Chciałabym,aby nikt nie musiał chorować,a tym bardziej,żeby mu nie brakowało na godne leczenie. Naprawde doszukałaś się w tym jednym moim zdaniu przytyku,a nie razi Cie choćby wypowiedź Edyty zacytowana przez mnie na poczatku tego postu? Czy teksty o mądrości natury,która jest mądrzejsza od nas? Jeśli nie,to bardzo wybiórcza jest Twoja wrażliwość. Wrzucam na luz,Ty także to zrób,bo nie doszukasz się w moich wypowiedziach przytyków do czyjeś choroby lub nieposzanowania czyis problemów.To po prostu nie ja. Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#422 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak chcesz zakładać nowy wątek to go sobie załóż, mnie tutaj dobrze.
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2014-03-19 o 15:06 |
||
|
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
To jest około 25% zabiegów zakończonych urodzeniem, nie par którym udało się doczekać dziecka. Z czego ja już jakiś czas temu pisałam żeby do interpretacji wyników i porównywania podchodzić z rozsądkiem. Po pierwsze połowa wszystkich zarodków się nie zagnieżdża, czyli korygując mamy już 50% skuteczność. Dodatkowo należałoby jeszcze brać pod uwagę że średnia wieku rodziców jest znacznie wyższa niż przy zwykłych statystykach urodzeń, a wiadomo im rodzice starsi tym o dziecko trudniej.
asia Edytowane przez asiulkaa Czas edycji: 2014-03-19 o 17:05 |
|
|
|
|
#424 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takim razie,po co Ci informacja nt skuteczności in vitro? Włąsnie-AIDS jest nieuleczalny i otóż to.Teraz napisze jaśniej, co miałam na myśli,ale podkreslam,że to nie mój pogląd (żeby mnie ktoś potem niepotrzebnie nie cytował z oburzeniem). Postaram sie tylko wejść w umysł osób, których drażni wydawanie państwowej kasy na leczenie chorób nie-śmiertelnych lub które uważają,że jak natura cos "dała",to trzeba to przyjąć "na klatę". Otóż-skoro szkoda niektórym sponsorować coś,co "tylko" podnosi komuś komfort życia i w dodatku nie ratuje życia,to czy w tym kontekście(nie moim)refundacja leczenia nieuleczalnych chorób ma sens? Czemu takim chorym nie powiedza niektóre osoby:"słuchaj,jeden nie ma ręki,a ty masz HIVa,takie życie"?A przecież in vitro daje komuś życie,to też "coś",czy nie warto tego zasponsorować zamiast przedłużać wieloletnią agonię tysiącom chorych? JA tak nie uważam akurat,ale dla mnie to dalszy ciąg pewnego rozumowania,które tu zostało zaprezentowane. |
|
|
|
|
|
#426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym kontekście nic nie ratuje ludzkiego życia a jedynie zawsze przedłuża. Invitro ani nie przedłuża życia ani go nie ratuje. Też czasem warto wiedzieć, że HIV(nosicielstwo) to nie to samo co AIDS(choroba) więc lepiej nie używać tych nazw zamiennie jak to czynisz.
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2014-03-19 o 19:19 |
|
|
|
|
|
#427 |
|
Konto usunięte
|
No cóż, ja mojego zdania nie zmienię, ty swojego też nie
Jeśli in vitro jest refundowane, to powinna być również refundowana aborcja, eutanazja i środki anty.
|
|
|
|
|
#428 |
|
Zakorzenienie
|
Aborcja, założenie spirali (sama spirala nie), jeden rodzaj pigułek, są refundowane. Eutanazja jest nielegalna, ale w wielu przypadkach przynajmniej częściowo ją refundujemy gdyż wykorzystywane leki są dofinansowane.
|
|
#429 |
|
Konto usunięte
|
Ano właśnie, JEDEN rodzaj pigułek. Jakby antykoncepcja była szerokodostępna i za darmo, to nie byłoby podziemia aborcyjnego. Mnie tam boli, jak muszę miesiąc w miesiąc wyciągać 4 dychy z kieszeni, żeby sobie tabletki kupić. Spirali mi nie założą (bom nieródka, i CO PRAWDA są takie, ale ginekolodzy u mnie w mieście nie zakładają nieródkom), na gumki jestem uczulona, a nielateksowe są drogie. Więc koniec końców albo biorę dobrze dopasowane tabletki za które wyciągam 40 zł miesięcznie, albo jadę na stosunku przerywanym. Ale np. mogliby dawać te gumki w aptekach za darmo. Czy w przychodniach. Ale nie. Trzeba za nie zapłacić. A jak komuś szkoda 5 zł na gumki, to będzie się tegesił bez, bo "może się uda".
|
|
|
|
|
#430 |
|
Zakorzenienie
|
Aborcja i tak będzie istniała nawet przy dobrej edukacji i refundowanej antykoncepcji, bo zawsze się znajdą osoby którym albo nie będzie się chciało iść do lekarza, albo znajdą sobie inną wymówkę i się nie zabezpieczą, albo się zabezpieczą ale antykoncepcja zawiedzie.
Do do ogólnodostępnej, szerszej refundacji dobrymi środkami masz absolutnie racje, bo to co obecnie oferują to raczej można porównać do zneczulania za pomocą młotka. _Tinkerbell proszę wyjaśnij mi bo tak nie do końca wiem czy dobrze Ciebie rozumiem. Czy gdyby finansowano ze środków państwowych aborcję, eutanazję i środki anty (zakładając że przepisy prawne pozwalałyby na to), to byłabyś gotowa zgodzić się na dofinansowanie in vitro przez państwo?
|
|
#431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Chyba jednak teraz będę bulić kase co miesiąc na tabletki
|
|
|
|
|
|
#432 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli ktoś chce począć dziecko że tak to brzydko nazwę "za naszą kasę", to ja chcę mieć możliwość usunąć ciążę "za naszą kasę". Gdyby ktoś mi bliski niewyobrażalnie cierpiał i nie miał żadnych szans na wyjście z choroby, gdyby był roślinką i od kilku lat w śpiączce - chciałabym eutanazji dla niego, "za naszą kasę". A żeby antykoncepcja, DOBRA antykoncepcja była refundowana, to można pomarzyć. Ja bym chętnie skorzystała z tej opcji.
|
|
|
|
|
|
#433 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli w sumie nie jesteś przeciwko finansowaniu.
|
|
#434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
).Czyli tak naprawdę nie chodzi Ci o to,że innym chorym brakuje? Wystarczy tylko,żeby państwo spełniło Twoje pragnienia w kwestii refundacji ?
|
|
|
|
|
|
#435 |
|
Konto usunięte
|
No w sumie tak.
|
|
|
|
|
#436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Komunizm już przerobił wszystko się wszystkim należy. Skończyło się tym, że każdy miał to samo - poza kastą rządzącą. Socjalizm to wersja soft komunizmu czyli większość ma trochę więcej niż w komunizmie ale za to kasta rządząca jest dużo szersza.
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
A Ty uparcie próbujesz rozpocząć kolejny oftop.
|
|
#438 | |
|
Zakorzenienie
|
Muszę Cię zmartwić nie tylko Ty możesz tworzyć offtop.
Po za powyższym to nie jest offtop ale argumentacja dlaczego jestem przeciw. Twój brak logiki jest wręcz porażający, przepraszam a co to jest - nawijasz o antykoncepcji, aborcji i znieczuleniu. Cytat:
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2014-03-20 o 16:00 |
|
|
|
|
|
#439 |
|
Zakorzenienie
|
Emir1994 widzę że masz poważne problemy emocjonalne.
|
|
#440 |
|
Zakorzenienie
|
Argumentum ad personam świadczy o Twojej słabości.
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2014-03-20 o 16:21 |
|
|
|
|
#441 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Przyganiał kocioł garnkowi:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodatkowo nie można być zwolennikiem lub przeciwnikiem invitro nie pisząc dlaczego. Natomiast nigdzie nie zniżyłem się do Twojego poziomu pisząc, o kimś że ma bardzo duży problem z emocjami. Reaguję agresją Agresja (łac. aggresio – napaść) – w psychologi określenie zachowania ukierunkowanego i intencjonalnego na zewnątrz lub do wewnątrz, mającego na celu spowodowanie szkody fizycznej lub psychicznej.
<ciach_reklama> Edytowane przez Emir1994 Czas edycji: 2014-03-20 o 17:35 |
|
|
|
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Emir-Ty już nic nie wnosisz do dyskusji, prawie każdy Twój post zaczynasz od obrażania inteligencji rozmówcy.Tak,ja również uważam,że przekraczasz granicę uprzejmości-czy ja również nie mam racji,sypniesz jakąs definicją z wikipedii,żeby mi to udowodnić? Uważasz ,że Twoje poglądy sa jedynymi właściwymi,a jeśli ktoś uważa inaczej,to dlatego,że jest głupszy od Ciebie. Nie wiem,czy to akurat świadczy o twojej inteligencji,ale na pewno nie wiesz,co to kultura wypowiedzi-tego mógłbys sie trochę poduczyć,bo teoretycznie obowiązuje ona na forum wszystkich. |
|
|
|
|
|
#444 |
|
Zakorzenienie
|
_Tinkerbell pytałaś o skuteczność In Vitro, wczoraj w radiu właśnie słyszałam że z pierwszych danych z rządowego programu wynosi ona 30%, czyli nawet więcej niż wcześniej podawałam na podstawie danych ogólnych. Jak przemnożyć przez naturalne połowę ciąż które się nie zagnieżdżają to mamy 60%.
Podejrzewam że wyższa skuteczność wynika z selekcji. Pary które nie kwalifikują się do zabiegu w programie rządowym prywatnie mogą robić takich zabiegów ich ile chcą (i ile mają pieniędzy) przez co statystyki ogólne są gorsze.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:45.

Jeśli 

.Chyba jednak teraz będę bulić kase co miesiąc na tabletki