In Vitro - dofinansowanie przez państwo za czy przeciw? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-04, 21:43   #181
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: In Vitro - dofinansowanie przez państwo za czy przeciw?

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Zacytowałaś ten fragment:

Umieściłaś pod nim swój komentarz:

Ja się do tego odniosłam, a teraz czytam:

Nie będę tworzyć dalej wątku w wątku, bo temat dotyczy in vitro.
Jak cytujesz moje wypowiedzi,oraz wypowiedzi osób,do których się ustosunkowuję-to rób to dokładnie tak,jak ja to zrobiłam.
Niczego nie pogrubiłam,więc nie rozumiem dlaczego przekłamujesz moją wypowiedź i próbujesz jej nadać inny sens .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-04, 22:43   #182
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rzyrafka Pokaż wiadomość
pierwszym etapem jest wytworzenie nowego LUDZKIEGO kodu genetycznego i to on determinuje człowieka.
to nie macica powoduje, że zarodek sie rozwija
Wcześniak w inkubatorze to także zlepek komórek (co z tego, że już zróżnicowanych- matka za niego tego nie zrobiła przecież).
I argument z jajkiem jets nie trafiony- kurczak nie powstaje z jajka tylko z kurzego zarodka
Tak samo 10 letnie dziecko to też etap rozwoju dorosłego człowieka.
Czyli wg Ciebie leuwen- od kiedy człowiek jest człowiekiem?
Może odpowiem za leuwen, choć już raz o tym pisałam, w tym momencie gdy pojawiają się fale mózgowe, czyli nie wcześniej niż w 6 tygodniu ciąży.
Prawo mówi że uznaje się za osobę zmarłą taką u której nie ma fal mózgowych, w taki sam sposób należało by podejść do oznaczenia początku życia.

Może i macica nie powoduje że zarodek się rozwija, ale jak na razie bez niej ludzkość nie potrafi doprowadzić do rozwoju zarodka aż do fazy samodzielnie żyjącej istoty.
Stary 2008-01-05, 06:48   #183
architekt80
Zakorzenienie

Ja uważam że takie decyzje (czy in vitro czy adopcja )powinna dokonywać kobieta .Zabieg in vitro powinnien być częściowo finansowany przez państwo ale w w niewielkim stopniu (20-25 procent )ponieważ nas na to zwyczajnie nie stać . Oczywiście teraz powinniśmy (czy raczej rząd )zająć się dofinansowaniem całe służby zdrowia , sprawa in vitro może poczekać. natomiast to co mnie doprowadza do szału to wtrącanie się kościoła do spraw w kturych ich głos nie powinien mieć żadnego życzenia . Nie żyjemy w państwie wyznaniowym (jeszcze). Podobno ma być utworzona komisja w sprawie in vitro w skład której maja wejsc przestawiciele episkopatu .....mnie sie chce płakać jak to słysze. Gdyby się okazało że in vitro to dla mnie jedyna szansa na dziecko i miała bym pieniądze zdecydowałabym sie bez wachania.

Przepraszam za haos i błedy ale denerwuje mnie to co sie w Polsce dzieje

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-05, 13:22   #184
rzyrafka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Może odpowiem za leuwen, choć już raz o tym pisałam, w tym momencie gdy pojawiają się fale mózgowe, czyli nie wcześniej niż w 6 tygodniu ciąży.
Prawo mówi że uznaje się za osobę zmarłą taką u której nie ma fal mózgowych, w taki sam sposób należało by podejść do oznaczenia początku życia.

Może i macica nie powoduje że zarodek się rozwija, ale jak na razie bez niej ludzkość nie potrafi doprowadzić do rozwoju zarodka aż do fazy samodzielnie żyjącej istoty.
Chyba nei rozumiesz mnie. Ja nie pytam kiedy kończy się życie. Ani kiedy się zaczyna. Zaczyna się w momencie połączenia gamety męskiej z żeńską. Wteyd powstaje nowy organizm.
Czyli wg Twojej ligiki płód żyje dopiero od 6 tygodnia bo wtedy wytwarza fale mózgowe?

Ja pytam kiedy wg Was i dlaczego akurat wtedy płód nazywacie człowiekiem a wcześniej nie
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-05, 13:45   #185
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
pierwszym etapem jest wytworzenie nowego LUDZKIEGO kodu genetycznego i to on determinuje człowieka.
to nie macica powoduje, że zarodek sie rozwija
Wcześniak w inkubatorze to także zlepek komórek (co z tego, że już zróżnicowanych- matka za niego tego nie zrobiła przecież).
I argument z jajkiem jets nie trafiony- kurczak nie powstaje z jajka tylko z kurzego zarodka
Tak samo 10 letnie dziecko to też etap rozwoju dorosłego człowieka.
Czyli wg Ciebie leuwen- od kiedy człowiek jest człowiekiem?
Ciężkie pytanie, ale jak dla mnie to wtedy gdy ma już wykształcony mózg. człowiek któremu mózg nie pracuje jest uznawany za zmarłego czyli za zwłoki. Wiec przyjał bym tutaj to samo kryterium.. Bez macicy nie będzie wczesniaka. zarodka nie wychodujesz w inkubatorze. Nie masz pojęcia czy w jajku jest zarodek czy go nie ma. z rentgenem biegasz po markecie? Owszem kod determinuje człowieka ale bez macicy nic się nie rozwinie samo. nA razie tak nauka jeszcze daleko nie poszła. Ciekaw jestem czy forumowicze tego forum potrafili by odróżnic zarodek psi od ludzkiego podejrzewam ze nie. nawet gdyby był już zaawansowany to myślę ze i tak większość miałą by ogromne problemy. Dla mnie poprostu smieszne jest ubezwłasnowolnianie kobiet z powodu komórek (tyczy sie to głównie aborcji) tyle sie rozpisuje o nienarodzonym życiu a kobiety traktuje sie nie jak ludzi tylko jak inkubatory właśnie (dowód ostatni, sprecyzowanie czyli zawezenie powodów dla których kobieta moze dokonać aborcji na wniosek rzecznika praw obywateskich.) Jeszcze bardziej chcą udezyć w kobiety, choc legalnych aborcji wykonuje sie rocznie kilkaset to widać komus i tak ta cyfra jest za duza.

Jeszcze jedno - etap rozwoju to nie znaczy człowiek!!! To ze np cwiczę na instrumencie, bądx duzo czytam nie oznacza ze kiedys bedę wielkim muzykiem lub pisarzem. To ze coś jest na jakimś etapie nigdy nie oznacza celu samego w sobie, jest jedynie etapem. Sam plemnik i jajko są nic nie warte ale jak juz sie spotkają to jest to świętość tak? dla mnie to jest poprostu absurd. Wy wszyscy święci co tak propagujecie naturalne metody, zakaz antykoncepcji nie rozumiecie ze człowiek nie może sie rozmnażać w nieskonczoność? Świat jest tak stworzony że tam gdzie jakiegoś gatunku jest za dużo dochodzi do katastrofy. Czy ktos powie może ze kontrola urodzen w chinach nie ma sensu? Gdyby teraz zaczęli sie tam płodzic ludzie bez kontroli, to w krótkim czasie mielibysmy tam ogromna anarchię i biedę, co z pewnoscia oznaczałoby konsekwencje dla całego swiata. Dlaczego ludziom którzy rozsadnie planują rodzinę odmawiać pomocy w pozyskaniu własnego dziecka? Czy myslicie naprawdę ze jak te pieniądze pójdą do kas chorych to w polsce bedzie lepsza opieka zdrowotna? Problem naszej słuzby zdrowia to nie za małe składki, ale wszechobecne złodziejstwo i marnotrawstwo. jeśłi jest tak zle w słuzbie zdrowia to czemu po zwykłym szpitalu ganiają codziennie dziesiatki przedstawicieli zarabiajacych ogromne jak na nasze warunki pieniądze? Myślicie ze przedstawiciel medyczny zarabia miesiecznie 8-10tys za to tylko że da lekarzowi ulotkę? Pomyslcie trochę. Jak szpital robi zamówienie to kupuje tam gdzie sie opłaca szpitalowi czy ordynatorowi?
Dlaczego skoro szpitale to trupy ekonomiczne mimo to dostają leki od firm na odroczone terminy płatnosci ? powiem wam czemu. Bo marża jest tam wy***...na w kosmos. i tak im się to ogromnie opłaca. dajcie spokój tym ludziom, bądzcie soidarni was też moze spotkać takie nieszczescie. Czy może byc w życiu coś gorszego od niemożności posiadania własnego potomstwa? Moim zdaniem nie.
Pozdrawiam
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-05, 14:12   #186
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Jest becikowe-jest.Kto je otrzymuje-rodzice.
Osoby,które dzieci mieć nie mogą nigdy tej kasy nie dostaną co jest dla mnie niesprawiedliwe,bo gdzie tu równość wobec prawa

I dlaczego osoba bezdzietna,której państwo finansowo nie pomaga ma łożyć płacąc podatki na cudze bachory,które sobie niektórzy fundują rok po roku
Otóż to-świetnie ujęte, to jest następny aspekt w tym temacie.

Cytat:
Podatek to podatek, a ta suma 1000zl to nie jest az tak wielka, zeby obywatelel jakos strasznie to odczuli. 37tys. raczej jest większą sumą.
No tak,ale dzieci w Polsce jest na pewno o wiele więcej, niż par, które decydują się na in vitro,więc myślę,że kwota jest porównywalna.Poza tym ta kwota wymieniona w tym artykule jest przykładowa i dotycząca jednej pary...
Cytat:
są ważniejsze wydatki niż refundacja in vitro, takie jak leczenie ciężko chorych i modernizacja służby zdrowia, o czym już pisałam.
Oczywiście,że są ważniejsze wydatki,ale tym argumentem można by podważyć sens refundowania połowy leków i zabiegów.Np.-czemu mam płacić za usunięcie u kogoś kurzajki albo kamienia nazębnego?Jest milion ważniejszych spraw, ale nie możemy tak tego generalizować,bo w końcu się okaże,że sprawiedliwe byłoby tylko refundowanie leków ratujących życie(lub operacji).
Cytat:
A co stoi na przeszkodzie,żeby sobie już dziś myśleć o własnej przyszłości??

Skoro ja mogę,to inni też mogą.
Cytat:
To niech później nie narzekają i nie mają pretensji do tych,którzy będą mogli sobie pozwolić nie tylko na leki płatne 100% ,ale i na podróże (na przykład) ,oraz inne przyjemności.
Dyslam się,że piszesz o III filarze(albo o własnej polisie).No cóż, większości ludzi po prostu nie stać,zeby coś odłożyć, niektórzy nie mają za co żyć, nie mają pracy(i z czego ma niby być ta "państwowa" emerytura?) i takim tez powiesz,że są sami sobie winni,że po 60-tce nie będzie ich stać na leki 100%-owe(nie wspominam już o podróżach, które są luksusem dla przeciętnego obywatela, a co dopiero dla emeryta)???
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-05, 14:37   #187
-agniesia-
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
Ciężkie pytanie, ale jak dla mnie to wtedy gdy ma już wykształcony mózg. człowiek któremu mózg nie pracuje jest uznawany za zmarłego czyli za zwłoki. Wiec przyjał bym tutaj to samo kryterium.. Bez macicy nie będzie wczesniaka. zarodka nie wychodujesz w inkubatorze. Nie masz pojęcia czy w jajku jest zarodek czy go nie ma. z rentgenem biegasz po markecie? Owszem kod determinuje człowieka ale bez macicy nic się nie rozwinie samo. nA razie tak nauka jeszcze daleko nie poszła. Ciekaw jestem czy forumowicze tego forum potrafili by odróżnic zarodek psi od ludzkiego podejrzewam ze nie. nawet gdyby był już zaawansowany to myślę ze i tak większość miałą by ogromne problemy. Dla mnie poprostu smieszne jest ubezwłasnowolnianie kobiet z powodu komórek (tyczy sie to głównie aborcji) tyle sie rozpisuje o nienarodzonym życiu a kobiety traktuje sie nie jak ludzi tylko jak inkubatory właśnie (dowód ostatni, sprecyzowanie czyli zawezenie powodów dla których kobieta moze dokonać aborcji na wniosek rzecznika praw obywateskich.) Jeszcze bardziej chcą udezyć w kobiety, choc legalnych aborcji wykonuje sie rocznie kilkaset to widać komus i tak ta cyfra jest za duza.

Jeszcze jedno - etap rozwoju to nie znaczy człowiek!!! To ze np cwiczę na instrumencie, bądx duzo czytam nie oznacza ze kiedys bedę wielkim muzykiem lub pisarzem. To ze coś jest na jakimś etapie nigdy nie oznacza celu samego w sobie, jest jedynie etapem. Sam plemnik i jajko są nic nie warte ale jak juz sie spotkają to jest to świętość tak? dla mnie to jest poprostu absurd. Wy wszyscy święci co tak propagujecie naturalne metody, zakaz antykoncepcji nie rozumiecie ze człowiek nie może sie rozmnażać w nieskonczoność? Świat jest tak stworzony że tam gdzie jakiegoś gatunku jest za dużo dochodzi do katastrofy. Czy ktos powie może ze kontrola urodzen w chinach nie ma sensu? Gdyby teraz zaczęli sie tam płodzic ludzie bez kontroli, to w krótkim czasie mielibysmy tam ogromna anarchię i biedę, co z pewnoscia oznaczałoby konsekwencje dla całego swiata. Dlaczego ludziom którzy rozsadnie planują rodzinę odmawiać pomocy w pozyskaniu własnego dziecka? Czy myslicie naprawdę ze jak te pieniądze pójdą do kas chorych to w polsce bedzie lepsza opieka zdrowotna? Problem naszej słuzby zdrowia to nie za małe składki, ale wszechobecne złodziejstwo i marnotrawstwo. jeśłi jest tak zle w słuzbie zdrowia to czemu po zwykłym szpitalu ganiają codziennie dziesiatki przedstawicieli zarabiajacych ogromne jak na nasze warunki pieniądze? Myślicie ze przedstawiciel medyczny zarabia miesiecznie 8-10tys za to tylko że da lekarzowi ulotkę? Pomyslcie trochę. Jak szpital robi zamówienie to kupuje tam gdzie sie opłaca szpitalowi czy ordynatorowi?
Dlaczego skoro szpitale to trupy ekonomiczne mimo to dostają leki od firm na odroczone terminy płatnosci ? powiem wam czemu. Bo marża jest tam wy***...na w kosmos. i tak im się to ogromnie opłaca. dajcie spokój tym ludziom, bądzcie soidarni was też moze spotkać takie nieszczescie. Czy może byc w życiu coś gorszego od niemożności posiadania własnego potomstwa? Moim zdaniem nie.
Pozdrawiam
Ale przecież z rozwijającego się zarodka ludzkiego może powstać tylko i wyłącznie człowiek, przecież pies czy żaba Ci z niego nie powstaną! Więc tu etap jak najbardziej determinuje cel!

Co do tego, że złej sytuacji w służbie zdrowia winne jest złodziejstwo i marnostrawstwo zupełnie się zgodzę. Nie wiem po co nam 16 oddziałów NFZ, z których każdy ma ileś pracowników, wypasione lokum i dużo innych różnych potrzeb. Nie mówiąc już o ilości rąk przez które przechodzą pieniądze mające dotrzeć do szpitali.
Rynek farmaceutyczny działa tak samo jak każdy inny rynek, działają tu takie same zasady, obowiązuje konkurencja. Jeżeli jakaś firma ma patent na dany lek, to sama ustala ceny( często z kosmosu) i może to robić dopóki patent się nie skończy i nie wejdzie konkurencja. Potężne koncerny farmaceutyczne biją się o klientów, normalne. A przedstawicieli farmaceutycznych opłacają firmy, więc to dużo wspólnego z naszą służbą zdrowia nie ma.
-agniesia- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-05, 14:46   #188
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
A przedstawicieli farmaceutycznych opłacają firmy, więc to dużo wspólnego z naszą służbą zdrowia nie ma.
Pytanie brzmi-kogo opłacają ci przedstawiciele?Chyba każdy z Was nie raz widział,że ci eleganccy panowie zajmują czas nie kogo innego jak lekarzy-i niby o czym tyle debatują(podczas gdy pacjenci czekają na przyjęcie), niby jak przekonują lekarzy,żeby przepisywali ich leki?
Ja już się nauczyłam,że jak idę do apteki z receptą, to pytam się o tańsze(najczęściej polskie) odpowiedniki i najczęściej sie okazuje,że są-tylko czemu ICH mi lekarz nie przepisał???

Edytowane przez xandra78
Czas edycji: 2008-01-05 o 14:47 Powód: błąd
Stary 2008-01-05, 14:58   #189
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xandra78 Pokaż wiadomość
Dyslam się,że piszesz o III filarze(albo o własnej polisie).No cóż, większości ludzi po prostu nie stać,zeby coś odłożyć, niektórzy nie mają za co żyć, nie mają pracy(i z czego ma niby być ta "państwowa" emerytura?) i takim tez powiesz,że są sami sobie winni,że po 60-tce nie będzie ich stać na leki 100%-owe(nie wspominam już o podróżach, które są luksusem dla przeciętnego obywatela, a co dopiero dla emeryta)???
Praca znajdzie się dla każdego chcącego pracować.
A jak jest praca,są i pieniądze.

Nikt nie powiedział,że jest / będzie / musi być łatwo.
Jak ktoś nie może utrzymać się z jednej pensji,to niestety ale musi rozejrzeć się za dodatkową pracą.
Kiedyś wiele osób dorabiało sobie na drugim etacie,więc i teraz też tak można.
Wszystko zależy od chęci i zaradności.
No,ale po co się starać.
Lepiej narzekać i szukać winy wszędzie,tylko nie w sobie.

Stary 2008-01-05, 15:40   #190
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Praca znajdzie się dla każdego chcącego pracować.
A jak jest praca,są i pieniądze.

Nikt nie powiedział,że jest / będzie / musi być łatwo.
Jak ktoś nie może utrzymać się z jednej pensji,to niestety ale musi rozejrzeć się za dodatkową pracą.
Kiedyś wiele osób dorabiało sobie na drugim etacie,więc i teraz też tak można.
Wszystko zależy od chęci i zaradności.
No,ale po co się starać.
Lepiej narzekać i szukać winy wszędzie,tylko nie w sobie.
Twoje poglądy mnie powalają, serio i to nie jest komplemant bynajmniej...Bardzo lekko podchodzisz do życia innych,błędnie i niesparwiedliwie ich oceniając.
Praca jest-fakt, ale czy dla każdego?.Moim zdaniem nie.Czy każdy bezrobotny jest obibokiem?Na pewno nie mozna tak uogólniać.

Utrzymać z jednej pensji(jak juz się ma przyzwoitą pracę) może ciężko nie jest,ale jaka z tej pensji wyjdzie emerytura-to juz inna sprawa.Ja pracuje na całym etacie("tylko" jednym) i wiesz, jaka mi emerytura wychodzi za ileś tam lat?Niewiele ponad 600zł!Kpina po prostu!Czy mam w takim razie zaniedbać rodzinę i wziąć drugi etat,żeby GODNIE(nie luksusowo)żyć?Dwa etaty to 16 godzin dziennie, a co po pracy-paść na twarz?I po co tak harować,żeby ktoś czasem nie powiedział mi,"że się nie staram"?Tak postrzegasz "zwykłych" emerytów-że "sami są sobie winni"?
Widać życie Cię oszczędziło.

Przepraszam wszystkim,że tak offtopuję,ale tamatu dotyczyła refaundacja, a to zahaczyło w końcu o emerytury(tak jakoś poszło krętą drogą hihi).
Stary 2008-01-05, 17:17   #191
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Twoje poglądy mnie powalają, serio i to nie jest komplemant bynajmniej...Bardzo lekko podchodzisz do życia innych,błędnie i niesparwiedliwie ich oceniając.
Praca jest-fakt, ale czy dla każdego?.Moim zdaniem nie.Czy każdy bezrobotny jest obibokiem?Na pewno nie mozna tak uogólniać.
Według mnie praca jest dla wszystkich,którzy pracować zechcą.

Cytat:
Utrzymać z jednej pensji(jak juz się ma przyzwoitą pracę) może ciężko nie jest,ale jaka z tej pensji wyjdzie emerytura-to juz inna sprawa.Ja pracuje na całym etacie("tylko" jednym) i wiesz, jaka mi emerytura wychodzi za ileś tam lat?Niewiele ponad 600zł!Kpina po prostu!Czy mam w takim razie zaniedbać rodzinę i wziąć drugi etat,żeby GODNIE(nie luksusowo)żyć?Dwa etaty to 16 godzin dziennie, a co po pracy-paść na twarz?I po co tak harować,żeby ktoś czasem nie powiedział mi,"że się nie staram"?
Przecież pracujesz dla siebie i swojej rodziny,a nie po to,żeby ktoś Ci coś powiedział lub nie powiedział.

Cytat:
Widać życie Cię oszczędziło.
Póki co na żadnej loterii nic nie wygrałam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-05, 19:17   #192
-agniesia-
Wtajemniczenie

Cytat:
Pytanie brzmi-kogo opłacają ci przedstawiciele?Chyba każdy z Was nie raz widział,że ci eleganccy panowie zajmują czas nie kogo innego jak lekarzy-i niby o czym tyle debatują(podczas gdy pacjenci czekają na przyjęcie), niby jak przekonują lekarzy,żeby przepisywali ich leki?
Ja już się nauczyłam,że jak idę do apteki z receptą, to pytam się o tańsze(najczęściej polskie) odpowiedniki i najczęściej sie okazuje,że są-tylko czemu ICH mi lekarz nie przepisał???
To już jest sprawa sumienia każdego lekarza. A takie zachowanie etyczne nie jest, to prawda.
Stary 2008-01-05, 23:19   #193
rzyrafka
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze jedno - etap rozwoju to nie znaczy człowiek!!!
jak to nie znaczy? 10 letnie dziecko to nie człowiek? Bo etap rozwoju na pewno, tak jak płód
Cytat:
Sam plemnik i jajko są nic nie warte ale jak juz sie spotkają to jest to świętość tak? dla mnie to jest poprostu absurd.
plemnik i jajko jak się spotkają to wg mnie życie. Dlatego jeśli in vitro to tylko z jednym zarodkiem tak, żeby drugiego nie trzeba było uśmiercać jak się poprzedni zagnieździ i na takie zabiegi nie mam nic przeciwko żeby szły moje podatnicze pieniądze
Cytat:
Wy wszyscy święci co tak propagujecie naturalne metody, zakaz antykoncepcji
'Ty do mnie to?' ja nie propaguję zadnych metod naturalnych, nie neguję sztucznych.
Cytat:
nie rozumiecie ze człowiek nie może sie rozmnażać w nieskonczoność? Świat jest tak stworzony że tam gdzie jakiegoś gatunku jest za dużo dochodzi do katastrofy.
Przedstaw jakieś naukowe argumenty na poparcie, jasnowidz jesteś?
Cytat:
Czy ktos powie może ze kontrola urodzen w chinach nie ma sensu? Gdyby teraz zaczęli sie tam płodzic ludzie bez kontroli, to w krótkim czasie mielibysmy tam ogromna anarchię i biedę, co z pewnoscia oznaczałoby konsekwencje dla całego swiata.
Czytałeś coś o sytuacji w Chinach? tam się morduje tysiące urodzonych dzieci a zwłaszcza dziewczynek. Chyba nie wiesz co mówisz w tym momencie.
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-06, 12:56   #194
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
jak to nie znaczy? 10 letnie dziecko to nie człowiek? Bo etap rozwoju na pewno, tak jak płód
plemnik i jajko jak się spotkają to wg mnie życie. Dlatego jeśli in vitro to tylko z jednym zarodkiem tak, żeby drugiego nie trzeba było uśmiercać jak się poprzedni zagnieździ i na takie zabiegi nie mam nic przeciwko żeby szły moje podatnicze pieniądze
'Ty do mnie to?' ja nie propaguję zadnych metod naturalnych, nie neguję sztucznych.
Przedstaw jakieś naukowe argumenty na poparcie, jasnowidz jesteś?

Czytałeś coś o sytuacji w Chinach? tam się morduje tysiące urodzonych dzieci a zwłaszcza dziewczynek. Chyba nie wiesz co mówisz w tym momencie.
10 letnie dziecko to oczywiscie człowiek ale nie dorosły, nie przekrecaj moich wypowiedzi. Mówimy o zarodku. Kijanka nie jest żabą tylko kijanką. Dla mnie zlepek kilku komórek jest takim samym życiem jak mrówka czy kijanka a nawet mniej. Jesli nie wszczepisz zarodka do macicy to on poprostu obumrze, tak jak w przypadku ciąży pozamacicznej.
Jest oczywistym że gdy w przyrodzie następuje przerost jakiegoś gatunku to dochodzi do katastrof, bo zostaje zachwiany ekosystem. Gdy europejczycy przywiexli do ameryki wróble to po jakimś czasie spowodowały one potęzne straty ponieważ ich populacja rozrosła sie do niewyobrażalnych rozmiarów.

co do Chin to niestety nie ma tam innej możliwosci jak kontrola urodzen. W panstwie gdzie zyje 1/3 ludnosci swiata trzeba rzadzic zelazną reką. Nie można dopuscić by w kraju który posiada arsenał nuklearny i tak ogromną w tej chwili pozycję na świecie panowały zasady róbta co chceta. Gdyby w Chinach nadeszły teraz przemiany demokratyczne, mielibysmy chaos na całym świecie, bo miało by to wpływ na gospodarkę światową i być może skutki takiego chaosu były by o wiele bardziej opłakane niż krach na giełdzie amerykańskiej w 1928 roku. RZąd chiński podjał drastyczne srodki, które jednak moim zdaniem były nieuniknione. wcale nie oceniam ze jest to dobre, ale wg mnie jest to poprostu mniejsze zło.

Edytowane przez leuwen
Czas edycji: 2008-01-06 o 12:57 Powód: ort
Stary 2008-01-06, 18:25   #195
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba nei rozumiesz mnie. Ja nie pytam kiedy kończy się życie. Ani kiedy się zaczyna. Zaczyna się w momencie połączenia gamety męskiej z żeńską. Wteyd powstaje nowy organizm.
Czyli wg Twojej ligiki płód żyje dopiero od 6 tygodnia bo wtedy wytwarza fale mózgowe?

Ja pytam kiedy wg Was i dlaczego akurat wtedy płód nazywacie człowiekiem a wcześniej nie
Możliwe że Ciebie nie rozumiem, ale obawiam się że Ty mnie również.
Dla mnie początek i koniec życia jest jednoznaczny z określeniem kogoś mianem człowieka. Wcześniej jest to zlepek komórek z których przy sprzyjających warunkach może powstać płód a następnie dziecko, a po śmierci i zaprzestaniu pracy mózgu są to zwłoki.
Poza tym próbujesz swoją teorię powstawania życia narzucić jako absolutną prawdę innym. Dlaczego według Ciebie życie się zaczyna dopiero gdy nastąpi połączenie się dwóch komórek? Przecież komórka jajowa i plemnik to też życie są to żywe komórki, tak jak inne komórki organizmu.
A co do mojej logiki to z książki do biologii można przeczytać że płód jest dalszą fazą rozwojową zarodka rozpoczynającą się od około 6 tygodnia ciąży.
Stary 2008-01-06, 20:49   #196
aniomka
Raczkowanie

Jestem przeciwna zapładnianiu metoda in vitro (w obecnej formie), nie chcę wiec, by przeznaczano na to pieniądze z moich podatków.
Wiem, że nie mogę narzucać swoich poglądów innym, ale dlaczego miałabym finansować coś, co mi zupełnie nie odpowiada?? To tak, jakbym mówiła, że sama jestem wegetarianką, a miała akcje rzeźni. Może przykład za ostry, ale staram się być konsekwentna, chociaż czasem to trudne.

Na marginesie... kiedyś byłam jak najbardziej za "wolnością" seksualną, pigułki anty, in vitro itp. sposoby kontroli zegara biologicznego wydawały mi się czymś oczywistym... Teraz wiem, że NIE WARTO. To moje ciało ( i psychika), więc nie chcę z nim eksperymentować, narażać na choroby, których da się uniknąć, ingerować w coś, nad czym do końca nie panujemy (p. skutki uboczne tabletek anty). Zresztą tak samo nie palę, nie piję, nie smażę sie na solarium I nie uważam, żebym nie korzystała z życia.

Temat bardzo ciekawy, w wolnej chwili przekopię się przez wszystkie posty =D
Pozdrawiam

Edytowane przez aniomka
Czas edycji: 2008-01-06 o 20:53 Powód: Literówki i skleroza
aniomka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-07, 07:39   #197
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniomka Pokaż wiadomość
Jestem przeciwna zapładnianiu metoda in vitro (w obecnej formie), nie chcę wiec, by przeznaczano na to pieniądze z moich podatków.
Jest wiele wydatków budżetowych z którymi każdy z nas sie nie zgadza, nie da się tak zrobić żeby wydatki wszystkim odpowiadały.

Wracając do wątku o tym że nas nie stać na In Vitro i że są ważniejsze wydatki, chciałam zwrócić uwagę że stać nas za to na leczenie raka krtani u nałogowych palaczy, czy marskości wątroby u alkoholików. Czy Ci chodzi są bardziej godni pieniędzy na leczenie niż bezpłodne pary pieniędzy na In Vitro? Kiedy nastąpi moment że będzie nas stać na wydawanie pieniędzy na In Vitro? Zawsze będzie brakowało pieniędzy na leczenie ludzi z poważnych chorób gdyż będą wprowadzane nowe techniki i nowe leki które są zazwyczaj bardzo drogie.
Stary 2008-01-07, 09:08   #198
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez -agniesia- Pokaż wiadomość
Jestem przyszłym lekarzem i jestem przeciw in vitro w ogóle,
Boże broń mnie przed takimi lekarzami - to tak jak ja będąc przyszłym prawnikiem optowałabym za karą śmierci ...
W głowie mi się nie mieści gdy czytam co piszesz.

Cytat:
Tym sposobem, żeby urodziło się jedno dziecko uśmierca się kilkadziesiąt innych...Czy tak wygląda rodzicielska miłość?
Nie uśmierca się dziecko, tylko zygotę.

Cytat:
Tyle dzieci w domach dziecka czeka, żeby je adoptować, jeżeli ktoś ma tak silną potrzebę, żeby kogoś kochać to dlaczego nie pomyśli o takim rozwiązaniu??

To jeśli ktoś ma tak silną potrzebę żeby kogoś kochać to czemu ma tylko jednego męża / żonę ? Powinno sie mieć możliwość "mienia" 15 żon.

Cytat:
Do tej pory najlepsze rozwiązania na tym świecie jakie widziałam stworzyła natura. Więc może, to że natura uniemożliwiła komuś poczęcie dziecka, ma jakiś sens??

Ooooo, na pewno. Kara boska. Za masturbację się ślepnie, a bezpłodnym się jest bo nie jest się godnym mieć dzieci, a jak ktoś za dużo mówi to będzie miał raka języka.
CO TY W OGÓLE PISZESZ, KOBIETO ??????

Cytat:
Chcą mieć dziecko zabijając po drodze kilkadziesiąt innych?? To absurd i egoizm. Ale może takim ludziom zależy na tym, żeby sobie zrobić dobrze( będę miał dziecko za wszelką cenę, bo tak chcę i koniec), niż żeby dać komuś miłość.

Co ????

Cytat:
Jeżeli ktoś bardzo chce pokochać dziecko, to dla niego nie powinno mieć znaczenia, że nie jest ono jego biologicznym dzieckiem.
Nie powinno mieć znaczenia ? I TY JESTEŚ PRZYSZŁYM LEKARZEM ?? Gdybym nie odróżniała czyjegoś dziecka od swoejgo to pałałabym miłością do każdego dziecka spotkanego na ulicy, bo przecież "wszytskie dzieci nasze są " !

Cytat:
I nigdy bym nie chciała się dowiedzieć, że moja mama będąc ze mną w ciąży pomyślała: "to tylko parę komórek, pozbędę się ich, przecież i tak nic nie czują". .
I nigdy byś się nie dowiedziała

Cytat:
Po za tym w in vitro, to nie jest tak, że zarodki usuwa się na poziomie jednej komórki. To już jest bardziej zaawansowane stadium, kiedy widać, które zarodki się zagnieździły, a które nie.
Co oznacza, że dalej jest zygotą, a nie człowiekiem.

Cytat:
Napisane przez aniomka
Wiem, że nie mogę narzucać swoich poglądów innym, ale dlaczego miałabym finansować coś, co mi zupełnie nie odpowiada??

A mnie nie odpowiada, że finansuję Twoje studia (jeśli studiujesz dziennie) lub Twojego lekarza (jeśli do państwowego chodzisz). I jak zachorujesz na raka to nie chcę by za moje pieniądze Cię leczono. Bo Cię nie znam i nie mam z Tobą nic wspólnego, i nie podoba mi się Twój nick na przykład.

Zastanów się nad tym co piszesz.

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Wracając do wątku o tym że nas nie stać na In Vitro i że są ważniejsze wydatki, chciałam zwrócić uwagę że stać nas za to na leczenie raka krtani u nałogowych palaczy, czy marskości wątroby u alkoholików. Czy Ci chodzi są bardziej godni pieniędzy na leczenie niż bezpłodne pary pieniędzy na In Vitro? Kiedy nastąpi moment że będzie nas stać na wydawanie pieniędzy na In Vitro? Zawsze będzie brakowało pieniędzy na leczenie ludzi z poważnych chorób gdyż będą wprowadzane nowe techniki i nowe leki które są zazwyczaj bardzo drogie.

I to powinna być kwintesencja naszej dyskusji.

In vitro powinno być refundowane z zastrzeżeniami osób samotnych, par homoseksualnych oraz par które już mają własne dzieci.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-07, 09:20   #199
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Boże broń mnie przed takimi lekarzami - to tak jak ja będąc przyszłym prawnikiem optowałabym za karą śmierci ...
W głowie mi się nie mieści gdy czytam co piszesz.

Nie uśmierca się dziecko, tylko zygotę.

To jeśli ktoś ma tak silną potrzebę żeby kogoś kochać to czemu ma tylko jednego męża / żonę ? Powinno sie mieć możliwość "mienia" 15 żon.

Ooooo, na pewno. Kara boska. Za masturbację się ślepnie, a bezpłodnym się jest bo nie jest się godnym mieć dzieci, a jak ktoś za dużo mówi to będzie miał raka języka.
CO TY W OGÓLE PISZESZ, KOBIETO ??????

Co ????

Nie powinno mieć znaczenia ? I TY JESTEŚ PRZYSZŁYM LEKARZEM ?? Gdybym nie odróżniała czyjegoś dziecka od swoejgo to pałałabym miłością do każdego dziecka spotkanego na ulicy, bo przecież "wszytskie dzieci nasze są " !

I nigdy byś się nie dowiedziała

Co oznacza, że dalej jest zygotą, a nie człowiekiem.

A mnie nie odpowiada, że finansuję Twoje studia (jeśli studiujesz dziennie) lub Twojego lekarza (jeśli do państwowego chodzisz). I jak zachorujesz na raka to nie chcę by za moje pieniądze Cię leczono. Bo Cię nie znam i nie mam z Tobą nic wspólnego, i nie podoba mi się Twój nick na przykład.

Zastanów się nad tym co piszesz.

I to powinna być kwintesencja naszej dyskusji.

In vitro powinno być refundowane z zastrzeżeniami osób samotnych, par homoseksualnych oraz par które już mają własne dzieci.
miałam się nie wypowiadać w tym temacie bo sama walczę od długiego czasu z niepłodnoscią i wiele słów ktore tu padły zraniły mnie (pewnie nie tylko mnie).
Podpisuję się pod całą wypowiedzią Szugar i wszystkimi postami xandry78

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-07, 09:31   #200
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem przyszłym lekarzem i jestem przeciw in vitro w ogóle, a co za tym idzie przeciw dofinansowaniu takich zabiegów.
Do tej pory najlepsze rozwiązania na tym świecie jakie widziałam stworzyła natura. Więc może, to że natura uniemożliwiła komuś poczęcie dziecka, ma jakiś sens??
Wcześniej nie zwróciłam uwagi na ten post, ale większej głupoty nie czytałam więc muszę sie do niej ustosunkować.
Jeżeli uważasz że natura ma najlepsze rozwiązania to dlaczego planujesz zostać lekarzem? Nie powinnaś stosować leków bo przecież natura wie lepiej, może to że natura spowodowała że ktoś zachorował ma jakiś sens i nie należy tej osoby leczyć i ingerować w naturalne procesy?
Stary 2008-01-07, 10:26   #201
AsikS
Zakorzenienie

Zszokowały mnie wypowiedzi -Agniesi- .

Też miałam nic nie pisać w tym temacie. Nie umiem sobie nawet wyobrazić co czują takie osoby jak Ty Aguś, czytając takie słowa.

Potem się dziwimy, że są błędy w sztuce lekarskiej... jeśli osoby które w przyszłości będą wykonywać taki zawód, plotą takie banialuki... i ranią innych.

Brak mi słów, ręce opadają.

Aguś i inne Dziewczęta, które poczuły się dotknięte słowami
AsikS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-07, 14:55   #202
-agniesia-
Wtajemniczenie

Żałuję, że poruszyłam w tym temacie problem samego in vitro( powinnam się ograniczyć jedynie do określenia swojego zdania na temat finansowania tej metody), bo tak jak już gdzieś wcześniej napisałam, żeby rozmowa miała sens to obie strony powinny mieć odpowiednią wiedzę na dany temat. A niestety wiele osób wypowiadających się w tym temacie nie ma pojęcia na czym in vitro polega. Dlatego już nie będę usiłowała tłumaczyć pewnych pojęć od podstaw, bo takie forum się do tego nie nadaje.
Jeśli kogoś zraniłam to przepraszam, nie było to moim zamiarem.
Stary 2008-01-07, 15:12   #203
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Żałuję, że poruszyłam w tym temacie problem samego in vitro( powinnam się ograniczyć jedynie do określenia swojego zdania na temat finansowania tej metody), bo tak jak już gdzieś wcześniej napisałam, żeby rozmowa miała sens to obie strony powinny mieć odpowiednią wiedzę na dany temat. A niestety wiele osób wypowiadających się w tym temacie nie ma pojęcia na czym in vitro polega. Dlatego już nie będę usiłowała tłumaczyć pewnych pojęć od podstaw, bo takie forum się do tego nie nadaje.
Jeśli kogoś zraniłam to przepraszam, nie było to moim zamiarem.
No właśnie dobrze napisane, tylko mogłabyś sprecyzować pisząc o "obu stronach" ze niewiedza jest głównie po Twojej stronie, i ze zamiast czytać mądre ksiazki latasz na kółko róznancowe rodziny radia maryja, albo jakieś innej sekty. Nie mam nic do religii, ale nie cierpię jak ktoś swoje przekonania religijne próbuje przemycać i narzucać innym pod przykrywką nauki. Mam nadzieję, że ludzie Twojego pokroju nigdy nie bedą mieli istotnego wpływu na ustawodawstwo badź na leczenie innych. Podejrzewam zę gdybys była ginekologiem to z łatwoscia skazałą być kobietę na śmierć w obronie jej dziecka (gdyby trzeba było wybierać), lub skazała ją na wychowywanie niedorozwiniętego dziecka utrudniając jej drogę do aborcji. Wiem ze nic z takich rzeczy tutaj nie napisałaś, ale znam się na ludziach i jestem na 100% przekonany zę tak włąsnie w twoim przypadku by było. twoje wypowiedzi na kilometr pachną wojującym fanatyzmem religijnym. Należysz do ludzi którzy przyjmują bez jakiegokowiek zastanowienia dogmaty koscioła katolickiego i którzy uwarzają ze kto tak nei robi jest wrogiem i należy z nim walczyć. Mam nadzieję że ludzi o Twoim sposobie myślenia i o twoich przekonaniach bedzie coraz mniej wraz z rosnacym dobrobytem naszego kraju, i ze w przyszłości jak ktos wypowie sie w srodkach masowego przekazu w tonie podobnym do twojego to przewazajaca wiekszosć społeczenstwa bedzie patrzyc na nich spod daszka i nawet nie bedzie sie wdawać w żadne dyskusje.
Stary 2008-01-07, 15:17   #204
wenedka
Zakorzenienie

A ja uwielbiam teksty o kółkach różańcowych i radiu Maryja. Taka twarda i rzeczowa argumentacja, nie ma co.
Zresztą nawet jeśli chodzi na kółka różańcowe, co w tym złego?
I jaki fanatyzm religijny? Wiesz w ogóle co to znaczy?
Pozdrawiam
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-07, 15:29   #205
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie dobrze napisane, tylko mogłabyś sprecyzować pisząc o "obu stronach" ze niewiedza jest głównie po Twojej stronie, i ze zamiast czytać mądre ksiazki latasz na kółko róznancowe rodziny radia maryja, albo jakieś innej sekty. Nie mam nic do religii, ale nie cierpię jak ktoś swoje przekonania religijne próbuje przemycać i narzucać innym pod przykrywką nauki. Mam nadzieję, że ludzie Twojego pokroju nigdy nie bedą mieli istotnego wpływu na ustawodawstwo badź na leczenie innych. Podejrzewam zę gdybys była ginekologiem to z łatwoscia skazałą być kobietę na śmierć w obronie jej dziecka (gdyby trzeba było wybierać), lub skazała ją na wychowywanie niedorozwiniętego dziecka utrudniając jej drogę do aborcji. Wiem ze nic z takich rzeczy tutaj nie napisałaś, ale znam się na ludziach i jestem na 100% przekonany zę tak włąsnie w twoim przypadku by było. twoje wypowiedzi na kilometr pachną wojującym fanatyzmem religijnym. Należysz do ludzi którzy przyjmują bez jakiegokowiek zastanowienia dogmaty koscioła katolickiego i którzy uwarzają ze kto tak nei robi jest wrogiem i należy z nim walczyć. Mam nadzieję że ludzi o Twoim sposobie myślenia i o twoich przekonaniach bedzie coraz mniej wraz z rosnacym dobrobytem naszego kraju, i ze w przyszłości jak ktos wypowie sie w srodkach masowego przekazu w tonie podobnym do twojego to przewazajaca wiekszosć społeczenstwa bedzie patrzyc na nich spod daszka i nawet nie bedzie sie wdawać w żadne dyskusje.

Stary 2008-01-07, 15:40   #206
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
1 pkt karny za atak na inną Wizażankę.
Takiego sposobu prowadzenia dyskusji tutaj nie akceptujemy.
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-07, 15:42   #207
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
A ja uwielbiam teksty o kółkach różańcowych i radiu Maryja. Taka twarda i rzeczowa argumentacja, nie ma co.
Zresztą nawet jeśli chodzi na kółka różańcowe, co w tym złego?
I jaki fanatyzm religijny? Wiesz w ogóle co to znaczy?
Pozdrawiam
Tak oczywiscie że wiem, fanatyzm religijny objawia się ślepym posłuszenstwem i wiarą w doktryny głoszone przez przywódców religijnych. Fanatyk religijny jest odporny na jakakolwiek racjonalną argumentacje. Jeśli nie wiesz o czym mówię to przejdz się kiedys na spotkanie oazowe to zobaczysz co mam na mysli. Ludzie którzy spiewają w kółko mantry bóg jest dobry bóg cię kocha. Pranie mózgu. Wiesz dlaczego nie ma jednoznacznej definicji sekty? Bo każdą jaka nie stworzysz można idelanie dopasować do naszego kk. Fanatyzm to nie tylko jijhad. Bardziej potrafie zrozumieć fanatyków arabskich, bo oni walczą z amerykanskim najeźdzcą i okupantem (do których równiez należymy my) wiekszosć z arabów to prosci niewykształceni ludzie, wiec to tłumaczy byc może ich głęboką religijność i slepe posłuszenstwo. Ale jak zrozumieć np taką agniesię która ponoć do jakieś szkoły chodzi a nawet ma byc lekarzem? nie mam pojecia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-07, 15:57   #208
atka83
BAN stały

Ja jestem za tym,aby Państwo dofinansowało zapłodnienie In Virto bo czemu by nie pomóc ludziom,którzy bardzo pragną mieć dziecko/i,a mieć go/ich nie mogą.
Dzisiaj przeczytałam w pewnej gazecie,że jednak dofinansowane in vitro nie będzie.
atka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-07, 16:05   #209
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez atka83 Pokaż wiadomość
Ja jestem za tym,aby Państwo dofinansowało zapłodnienie In Virto bo czemu by nie pomóc ludziom,którzy bardzo pragną mieć dziecko/i,a mieć go/ich nie mogą.
Dzisiaj przeczytałam w pewnej gazecie,że jednak dofinansowane in vitro nie będzie.
Mało ze nie będzie , kombinują jakby tutaj zrobić zeby aborcja była wogóle zakazana, czyli jak z gwałtu albo niedorozwinięte, to również zakaz. Pewnie to wprowadzą. ja tam bym się nie przejmował. Jesteśmy w Schengen, teraz wystarczy w autobus wsiaść jeden dzien do niemiec i po problemie. A oszołomy nie się cieszą za w polsce nie ma aborcji i że pójdą za to do nieba ;-)
Stary 2008-01-07, 16:09   #210
Pachnąca_trawą
Zadomowienie

Cytat:

Czy ktos powie może ze kontrola urodzen w chinach nie ma sensu?

no biorąc pod uwagę, że w przewaga mężczyzn w tym kraju będzie tak wielka, że ok połowa z nich nie będzie mieć szans na zaślubienie kobiety ze swojego państwa- chyba bym się z tobą pokłociła.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości