Walka o zdrowe i piękne włosy :) - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-10, 14:53   #3421
karla_92
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :)

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość
aha, to nie wiem czy używać Wax, skoro pisała jedna z dziewczyn, ze wyzera? :/ ale to prawie nowe opakowanie nooo alee nie chce mi się w to wierzyć, skoro na kwc pochlebne opinie ? o_O
Trzeba było doczytac do końca to bys sie nie musiala teraz zastanawiac Pisalam ze wyżera i przynosi wiecej szkody niz pożytku ale jak sie trzyma dlużej niz pisze na opakowaniu. Te 15-30 min napewno nie zaszkodza bo inaczej wax nie był by tak polecany i nie był by dopuszczony do sprzedarzy, a przynajmniej tak mi sie wydaje

Cytat:
Napisane przez zielonejabłuszko Pokaż wiadomość
wlasnie probowalam zmyc ten specyfik z wlosow... 3 razy nakladalam szampon i mozna powiedziec ze zeszlo. tylko te wlosy takie jakies szorstkie są i cieżko bylo je rozczesac
To zapewne dlatego że wlosy sie 'pokołtuniły' od 3-krotnego mycia. Musisz dac wiecej odżywki

Cytat:
Napisane przez una creatura bella Pokaż wiadomość
No i oczywiście im więcej oleju nałożysz, tym więcej detergentu zużyjesz. Kto mył kiedykolwiek patelnię po smażeniu frytek, ten wie . Jakoś przecież trzeba zemulgować ten tłuszcz .
Wydaje mi sie ze jednak za duzo tego nakladam. Sprobuje dzis użyc mniej i zobacze co wyjdzie

Cytat:
Napisane przez magrest Pokaż wiadomość
Nie wiem, czemu macie ze zmyciem olejku takie problemy...
A jakie masz wlosy na dlugosc? Bo z tego co dobrze pamietam to krótkie (kiedys też sie pytalam) wiec o wiele łatwiej Ci zmyc ten olej bo mozesz dotrzec do każdego miejsca
karla_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 15:01   #3422
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

He he, teraz zacznie krążyć plotka, że WAX "wyżera". Może jeśli go się trzyma przez całą noc, ale w ten sposób działa chyba wiekszość kosmetyków do włosów. Gdyby WAX miał "wyżerać", nie byłoby tulu dziewczyn, które stosują go od dawna i nadal go sobie chwalą. Nikaa2, bez paniki!

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 15:08   #3423
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielonejabłuszko Pokaż wiadomość
jejejeje, po wczorajszym olejku wlosy są cuuuuudo. Takie gładziutkie. Mmmm. Warto bylo sie poswiecic i myc wlosy tyle razy. nie moge wyjsc z podziwu. jeszcze gdyby szybko zaczely rosnąć ....
Ale takie kilkakrotne mycie wysusza i niszczy wlosy, a wiec wydaje mi sie ze to dzialanie (nawilżenie, odżywienie) olejku czy też np nafty i tak zostanie osłabione w duzym stopniu przez szampon, no chyba ze sie myje góra 3 razy, a nie tak jak ja od 4 do 7 bo wtedy to juz lepiej nie myslec co sie stanie z wlosami
Stary 2007-10-10, 15:21   #3424
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karla_92 Pokaż wiadomość
Trzeba było doczytac do końca to bys sie nie musiala teraz zastanawiac Pisalam ze wyżera i przynosi wiecej szkody niz pożytku ale jak sie trzyma dlużej niz pisze na opakowaniu. Te 15-30 min napewno nie zaszkodza bo inaczej wax nie był by tak polecany i nie był by dopuszczony do sprzedarzy, a przynajmniej tak mi sie wydaje
Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
He he, teraz zacznie krążyć plotka, że WAX "wyżera". Może jeśli go się trzyma przez całą noc, ale w ten sposób działa chyba wiekszość kosmetyków do włosów. Gdyby WAX miał "wyżerać", nie byłoby tulu dziewczyn, które stosują go od dawna i nadal go sobie chwalą. Nikaa2, bez paniki!
ups skoro wszystkie kosmetyki do włosów by tak zadziałały, to looz bo już myślałam, ze ten wax'owski skład tak działa dziwnie także TO PLOTKA, WAX NIE WYŻERA JEŻELI POZOSTAWIMY 15-30MIN. NA WŁOSACH! --> to dla potomności ;]

p.s. a kupiłam sobie dzisiaj grzebień niemiecki o szeroko rozstawionych zębach, NIEplastikowy, tylko z ...EBONITU z wyglądu podobny jest do tego na zdjęciu, tyle ze on jest z lini Carbo:
http://www.fryzjerstwo.gd.pl/produkt...&id=104&pid=79

no cóż, zobaczymy jak się spisze, bo plastikowe często mi się łamały... a ten ma być b.mocny i nie łamać tak włosów.... cóż, skoro nie ma szylkretowych...
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 15:21   #3425
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Cytat:
Napisane przez karla_92 Pokaż wiadomość
A jakie masz wlosy na dlugosc? Bo z tego co dobrze pamietam to krótkie (kiedys też sie pytalam) wiec o wiele łatwiej Ci zmyc ten olej bo mozesz dotrzec do każdego miejsca
Tak mam krótkie (boba) i cienkie. Rzeczywiście zmywanie olejku może zależeć od długości włosów i gęstości/grubości. Nie przyszło mi to wcześniej do głowy
magrest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 15:26   #3426
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Długie włosy też można bezproblemowo umyć z olejku, ale trzeba je "wyprać", czyli wziąć garść włosów w dłonie i szorować, jakbyśmy prały ręcznie. Koleżanka która ma długie do pasa włosy zawsze w ten sposób myję włosy po swoich maseczkowo-rycynowych eksperymentach i wystarczą jej 2 mycia. Czasem 3, ale wtedy, jeśli się zagapi albo nałoży więcej olejku niż zwykle.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
Stary 2007-10-10, 15:32   #3427
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Długie włosy też można bezproblemowo umyć z olejku, ale trzeba je "wyprać", czyli wziąć garść włosów w dłonie i szorować, jakbyśmy prały ręcznie. Koleżanka która ma długie do pasa włosy zawsze w ten sposób myję włosy po swoich maseczkowo-rycynowych eksperymentach i wystarczą jej 2 mycia. Czasem 3, ale wtedy, jeśli się zagapi albo nałoży więcej olejku niż zwykle.
Ale przez takie szorowanie wlosy sie niszcza....chyba:confused :

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-10, 15:34   #3428
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

No, nie chodzi tu dokładnie o szorowanie z taką siłą, jakby się majtki prało. Chodzi tu raczej o technikę mycia - nie wystarczy pogmerać palcami we włosach, spłukać i gotowe. Ale delikatność jak najbardziej wskazana.

Stary 2007-10-10, 15:38   #3429
karla_92
Zakorzenienie

Dzieki za wszystkie rady Dzisiaj sie do nich dostosuje i zobacze czy Wasze metody sie sprawdzaja
Stary 2007-10-10, 15:40   #3430
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
No, nie chodzi tu dokładnie o szorowanie z taką siłą, jakby się majtki prało. .

fajny text

p.s. ja myję głównie szamponem przy skórze...a na długości to tylko przejeżdzam pianą... mam włosy półdługie i raczej cienkie i niestety NIEgęste... wystarczają mi 2mycia

edit: ups i ja się spóźniłam nieco ;]
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-10, 15:40   #3431
una creatura bella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magrest Pokaż wiadomość
Tak mam krótkie (boba) i cienkie. Rzeczywiście zmywanie olejku może zależeć od długości włosów i gęstości/grubości. Nie przyszło mi to wcześniej do głowy
Z tym się zgodzę.

Moja mama, która ma sztywne grube włosy w typie azjatyckim potrzebuje zaledwie jednego mycia, żeby całkowicie pozbyć się tłustej warstwy. Natomiast ja z moimi nieco cieńszymi włosami muszę nałożyć szampon dwukrotnie.

Cytat:
Napisane przez Aggie125

Tak jak pisałam wcześniej, ale po co do razu szorować. Wystarczy w miarę delikatne miziu miziu miziu . Tak jakbyśmy prały drogą, delikatną bieliznę

Edit: spóźniłam się nieco z poradą : -)
Stary 2007-10-13, 15:34   #3432
Gosiurek
Wtajemniczenie

A ja chce napisać o "swoim" ostatnim wynalazku..na kwc bardzo dobre opinie ma odżywka "gloria" z polleny malwy.Ostatnio udało mi sie ja kupić i śmiało moge stwierdzic że to rewelacja,włosy po niej są niesamowite małe wady to zapach i fakt że nieco gorzej wloski się rozczesują w porównaniu do innych odżywek (brak silikonu),myśle że warto wypróbować tym bardziej że to nie kosztuje majątek
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-13, 19:00   #3433
kosmita77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gosiurek Pokaż wiadomość
A ja chce napisać o "swoim" ostatnim wynalazku..na kwc bardzo dobre opinie ma odżywka "gloria" z polleny malwy.Ostatnio udało mi sie ja kupić i śmiało moge stwierdzic że to rewelacja,włosy po niej są niesamowite małe wady to zapach i fakt że nieco gorzej wloski się rozczesują w porównaniu do innych odżywek (brak silikonu),myśle że warto wypróbować tym bardziej że to nie kosztuje majątek
tylko ze jej nie mozna nigdzie dostac...
kosmita77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-13, 20:06   #3434
iziaczek
Zadomowienie

Ja mam emulsje do włosów z glorii i uwazam,ze jest lepsza od tej maski.

Ta emulsja to taka lekka odzywka,bez silikonów,do spłukiwania ale mozna tez zostawic na włosach.
Po jej użyciu włosy lepiej sie rozczesuja,błyszczą,są gładkie.

A kupiłam ją w Auchan,za 3,99zł.

Ps. masek nie było w auchanie.
iziaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-13, 20:59   #3435
kosmita77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iziaczek Pokaż wiadomość
Ja mam emulsje do włosów z glorii i uwazam,ze jest lepsza od tej maski.

Ta emulsja to taka lekka odzywka,bez silikonów,do spłukiwania ale mozna tez zostawic na włosach.
Po jej użyciu włosy lepiej sie rozczesuja,błyszczą,są gładkie.

A kupiłam ją w Auchan,za 3,99zł.

Ps. masek nie było w auchanie.
wlasnie widzialam ta emulsje w auchan i pytalam czy maja maske, ale pani nie wiedziala o czym mowie... ta emulsja nie obciaza wlosow? dajesz ja wysoko czy na koncowki?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-14, 10:46   #3436
iziaczek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kosmita77 Pokaż wiadomość
wlasnie widzialam ta emulsje w auchan i pytalam czy maja maske, ale pani nie wiedziala o czym mowie... ta emulsja nie obciaza wlosow? dajesz ja wysoko czy na koncowki?

Po umyciu daje na całe włosy,nawet te u nasady,czasami nawet na skóre,chwile trzymam i spłukuje,a potem na same końcówki.
Nie obciąza wcale.
iziaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 11:12   #3437
Gosiurek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kosmita77 Pokaż wiadomość
tylko ze jej nie mozna nigdzie dostac...

Ja jej nie mogłam dostać jak prosiłam o maskę "studio Gloria" (tak jest napisane na kwc) Dopiero na hasło Gloria sprzedawczynie wiedziały o co chodzi..po drugie prędzej się ją dostanie w małych sklepikach niż w dużych drogeriach (ja swoją w sklepie ziołowym kupiłam) Poza tym babka ze sklepu powiedziała mi że możliwe że już ją przestali produkować bo podobno firma padła/ma paść i teraz to pozostałości sprzedają..mam nadzieję że to nieprawda bo jakiekolwiek Pantene czy Gliss Kur się di niej nie umywają
Gosiurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 12:02   #3438
Justin Timberlake
Zakorzenienie

U mnie jest sieć drogerii "Vega" i tam zawsze ją mogę dostać (tę maskę Gloria). Mam nadzieję, że te informacji o upadlości firmy to tylko plotka, bo maska jest fajna
Justin Timberlake jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 12:21   #3439
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Muszę się komuś pożalić , bo dogadzam moim włoskom od jakiegoś czasu, szukam, trudzę się, a one zamiast mi się pięknie odwdzieczyć, to się robią coraz bardziej niesforne...

Marzą mi sie takie ładne, zadbane, na długość - do ramion, proste, lśniące, mięciutkie, puszyste i pachnace... Ale to chyba ideał nie do osiągnięcia.
Bo teraz niestety mam przetłuszczające się co drugi dzień, ni proste,ni kręcone, trochę rozdwajające się, męczone co drugi dzień suszarką (bo inaczej wyglądam naprawdę nieciekawie ) i zdecydowanie napuszone...

I walczę z nimi, walczę i jakoś mi nic nie wychodzi...

Ehh. To tyle, wyżaliłam się i mi lepiej.
invissible jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-14, 12:32   #3440
kosmita77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iziaczek Pokaż wiadomość
Po umyciu daje na całe włosy,nawet te u nasady,czasami nawet na skóre,chwile trzymam i spłukuje,a potem na same końcówki.
Nie obciąza wcale.
to na pewno wyprobuje
Cytat:
Ja jej nie mogłam dostać jak prosiłam o maskę "studio Gloria" (tak jest napisane na kwc) Dopiero na hasło Gloria sprzedawczynie wiedziały o co chodzi..po drugie prędzej się ją dostanie w małych sklepikach niż w dużych drogeriach (ja swoją w sklepie ziołowym kupiłam) Poza tym babka ze sklepu powiedziała mi że możliwe że już ją przestali produkować bo podobno firma padła/ma paść i teraz to pozostałości sprzedają..mam nadzieję że to nieprawda bo jakiekolwiek Pantene czy Gliss Kur się di niej nie umywają
poszukam wiec jej pod haslem gloria i oebjde sklepiki zielarskie
Cytat:
Napisane przez Justin Timberlake Pokaż wiadomość
U mnie jest sieć drogerii "Vega" i tam zawsze ją mogę dostać (tę maskę Gloria). Mam nadzieję, że te informacji o upadlości firmy to tylko plotka, bo maska jest fajna
u mnie tej sieci nie ma... tylko natura, rossman i a propos.
Stary 2007-10-15, 19:14   #3441
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Ale wydaje mi sie ze to bardziej taka zwykla odzywka niz maska do zniszczonych no chyba ze sie myle

Cytat:
Napisane przez invissible Pokaż wiadomość
Muszę się komuś pożalić , bo dogadzam moim włoskom od jakiegoś czasu, szukam, trudzę się, a one zamiast mi się pięknie odwdzieczyć, to się robią coraz bardziej niesforne...

Marzą mi sie takie ładne, zadbane, na długość - do ramion, proste, lśniące, mięciutkie, puszyste i pachnace... Ale to chyba ideał nie do osiągnięcia.
Bo teraz niestety mam przetłuszczające się co drugi dzień, ni proste,ni kręcone, trochę rozdwajające się, męczone co drugi dzień suszarką (bo inaczej wyglądam naprawdę nieciekawie ) i zdecydowanie napuszone...

I walczę z nimi, walczę i jakoś mi nic nie wychodzi...

Ehh. To tyle, wyżaliłam się i mi lepiej.
Wiem o czym mowisz. Ja tez od dawna im "dogadzam" - wax, maseczki, odzywki drogeryjne, olejki, nafta (wole nie sumowac cen) ale do niedawna nie widzialam zadnej roznicy a nawet moge powiedziec ze zniszczyly sie jeszcze bardziej od prostownicy oczywiscie ale od kiedy nie prostuje juz jakies 2-3 tyg (jestem z siebie dumna) tylko czasami wlosy z przodu bo inaczej mam kretyńskie loczki i musze powiedziec ze wlosy juz o wiele lepiej wygladaja I wole miec pofalowane wlosy (a raczej 'pobułowane') ale zdrowe, lśniace i jak z reklamy niz proste ale wysuszone na wiór i spuszone jak zrobi sie troche wilogtno. I radze Ci odstawic suszarke bo to ona jest zapewne winowajca no chyba ze suszysz na zimnym powietrzu a jesli nie to jesli masz mozliwosc to kup suszarke z zimnym nawiewem koszt juz od ok.30 zł tylko ze jest ryzyko ze taka tania szybko sie popsuje
Stary 2007-10-16, 09:52   #3442
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Invissible, a może trochę przedobrzyłaś i przekarmiłaś swoje włosy? Proponuję na jakiś czas odstawić wszystkie cudowne specyfiki i zostać przy samym tylko szamponie (ewentualnie lekka odzywka na końce), bez suszenia, modelowania, itp. Od czasu do czasu warto dać włosom odpocząć.

Stary 2007-10-16, 11:24   #3443
Narek
Zakorzenienie

Ja swoim włoskom dzisiaj zrobię maseczkę z olejku rycynowego+żółtko, bo nie elektryzują mi się później włosy
Tylko znów mama będzie krzyczeć, żebym brała też białko, a nie zostawiała

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-16, 11:30   #3444
una creatura bella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość

Białko możesz ubić i nałożyć na twarz. Fajnie ściąga pory przy tłustej cerze.
Stary 2007-10-16, 11:37   #3445
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez una creatura bella Pokaż wiadomość

Białko możesz ubić i nałożyć na twarz. Fajnie ściąga pory przy tłustej cerze.
Tak? O, to sprzedam ten patent siostrze- sama mam mieszaną cerę, bardziej w kierunku do suchej, więc wszystkie specyfiki, które mają ściągać/wysuszać/etc. omijam szerokim łukiem
Z maseczki do włosów i tak nie zrezygnuje- niech mama sobie pogada, ulży jej A mnie włosy nie będą się przyczepiać do swetrów

Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Stary 2007-10-16, 14:21   #3446
All_that_jazz
Zakorzenienie

Zachęcona wpisami na forum zaczęłam walczyć o kondycję moich włosów (obecnie 3 tydzień odnowy, włosy cienkie z tendencją do nadmiernego wypadania, sucha skóra skłonna do alergii kontaktowych). Od 3 tygodni łyka codziennie vitapil i po każdym myciu od ponad 1 tygodnia stosuję ampułki seboradin. I działa !!! Nie używam suszarki, włosy myję wieczorem-nie chodzę spać z mokrymi. Co 2-3 mycia na włosy od polowy długości (ni przy skórze) nakładam odżywkę "Płynny Jedwab Gliss Kur".I mam efekty! A co do diety zaczęłam jeść więcej ryb. Mam w planach jeszcze zakup tranu w kapsułkach-moja uczennica łyka i ma cudownie nawilżone włosy. No i do porannego musli naturalnego planuję dorzucić ziarno słonecznika i pestki dyni (wcinam musli tip z Reala-pyszne i niedrogie ).Polecam! Jest dobrze a była maskara-włosy cienkie, zbierane wszędzie-z ubrań, podłogi itd. To naprawdę kwestia odżywiania. Warto mieć dobry szampon-ja używam Head & Sholders Senesitive albo cynk z miętą.Obecnie też Nivea do włosów cienkich-dobra ale ma właściwości lekko drażniące (pewnie przez substancje zapachowe, mnie skóra lekko swędzi tuż po myciu). Zapewne wrócę do Head& Sholders z cynkiem-właśnie kończę 2 opakowanie.Największe starcza na 3 miesiące codziennego mycia.
All_that_jazz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-16, 14:29   #3447
All_that_jazz
Zakorzenienie

Miałam na myśli masakrę-przepraszam za błędy w poprzednim wpisie. Nie pisałam wcześniej nic na forum i nie rozpracowałam jeszcze do końca okienka edycji nowego wpisu. Niemniej jednak jestem szczęśliwa, chciałam się tym z kimś podzielić, może przy okazji komuś pomóc bo mnie pomogło i zmobilizowało do dbania o włosy Wasze forum.
All_that_jazz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-19, 12:50   #3448
DeathDealer
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Ja swoim włoskom dzisiaj zrobię maseczkę z olejku rycynowego+żółtko, bo nie elektryzują mi się później włosy
W takim razie podczas trzymania maseczki na włosach z białek ubij pianę, dodaj cukier i upiecz bezy , akurat wypełnisz czas do zmycia włosów
DeathDealer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-19, 12:58   #3449
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

kupilam sobie maske waxa.
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-19, 13:05   #3450
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DeathDealer Pokaż wiadomość
W takim razie podczas trzymania maseczki na włosach z białek ubij pianę, dodaj cukier i upiecz bezy , akurat wypełnisz czas do zmycia włosów
Ha, dobry pomysł Dzisiaj może pobawię się białkiem, bo znów mam zamiar położyć sobie olejek+żółtko na włosy
[1=6f478752bd2871e8cc7e642 01f2c815878556baf_60bff67 2628d8;5562472]kupilam sobie maske waxa. [/quote]
Za mną Wax chodzi i chodzi Niedługo pewnie kupię go sobie, bo miałam ostatnio przypływ gotówki

Bieganie + Turbo Ewy Ch.

Edytowane przez Narek
Czas edycji: 2007-10-19 o 13:07 Powód: Dopisek.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości