|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3451 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :)
[quote=karla_92;5534532]Ale wydaje mi sie ze to bardziej taka zwykla odzywka niz maska do zniszczonych no chyba ze sie myle
![]() Ja bym to określiła jako coś "pomiędzy" Na opakowaniu jest napisane że to maska,ale ja myślę że aż tak silnie nie działa,ale mimo wszystko warto spróbować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3452 |
Raczkowanie
|
Mam fijoła ma punkcie włosów:P cała łazienka zawalona jest kosmetykami do pięlegnacji i stylizacji kudełków. Nie potrafię obejść się bez dobrego szamponu, masek, odżywek, balsamów i kosmetyków CHI. Ale absolutnym faworytem jest odżywka WAX. Ale do rzeczy: zaczynam od mycia włsów-codziennie. NIGDY nie nakładam szamponu bezpośrednio na włosy, najpierw wylewam na dłoń. Krótkie mycie i po sprawie. Później odżywka lub maska-zależy od nastroju i ogólnej kondycji włosów. Płukanie w chłodnej wodzie. Nie pocieram włosów ręcznikiem, zawijam je tylko lekko odsączając nadmiar wody. Na ogół pozwalam włosom wyschnąć swobodnie ale czasem je dosuszę suszarką ale tylko zimnym nawiewem. Krótka stylizajca i voila. Jest jeszcze jeden sposób który usłyszałam od znajomego Brytyjczyka-przez 7 tygodni nie myć włosów szamponem tylko opłukiwać wodą koniecznie mineralną, żadnej stylizacji i innych odżywek. Woda usunie kurz i inne zanieczyszczenia a włos przez 7 tygodni odbuduje warstwę lipidową. Włosy mogą wyglądać nieświeżo i śmierdzieć ale podobno działa. Piszę podobno bo nie stosowałam ale jak tak chwilę nad tym pomyślę to w tym szaleństwie jest metoda. Najlepszą odżywką do włosów jest sebum wytwarzane przez skórę na głowie. Może ktoś się skusi?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3453 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3454 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3455 |
Zakorzenienie
|
Ja sobie nie wyobrażam nie myc glowy przez 2 dni (w moim przypadku) a co dopiero 7 tyg
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3456 |
Wtajemniczenie
|
![]()
No to teraz a wam podam przepis na super odżywkę aby włosy były naprawdę SUPER
![]() ![]() * woda brzozowa (do kupienia w kioskach ruchu) wzmacnia cebulki ![]() *możecie też kupić wodę pokrzywową albo, co jest lepszym rozwiązaniem, nabyć odżywkę Jantar z bursztynem, oto link http://vitamarket.pl/sklep/p570-Odzy...wy-Jantar.html *witaminy, moze być Juwit *nafta kosmetyczna z wit. A+E *olejek rycynowy *olejki eteryczne: tymianek 2 krople, drzewo cedrowe 2 krople, lawenda 3 krople, rozmaryn 3 krople *olej jojoba-pół łyżeczki *olej z pestek winogron-łyżeczka Jeśli chodzi o pozostałe proporcje, to dajecie na oko, wiadomo na długie włosy wiecej, a na krótkie mniej. Wszystkie składniki mieszacie dokładnie w miseczce i na głowę. Moczycie włosy wodą, tak aby były wilgotne i rozprowadzacie odżywkę na skórze głowy, dokładnie wmasowując ją, resztę na włosy nakładacie. na to worek foliowy i potem ręcznik. Chodzicie z tym przynajmniej 2 godziny, a najlepiej 3 ![]() ![]() ![]() Niektóre składniki podały dziewczyny z LU, dzięki ![]() Przepis zamieściłam w kilku wątkach, aby każda dziewczyna, miłośniczka pielęgnacji włosów, go znalazła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3457 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mniej drastyczną wersją jest używanie delikatnego oraz mocno rozcieńczonego szamponu i wydłużanie czasu pomiędzy kolejnymi myciami. Zresztą same poczytajcie (tekst stanowi streszczenie ogromniastego wątku na ten temat, jest też tam link do artykułu, o którym prawdopodobnie pisze Maybebaby): http://forums.longhaircommunity.com/...ad.php?t=50999 Jak lubię eksperymenty, to w tym przypadku się wstrzymam. Fragment o wyczesywaniu sebum przyprawia mnie o dreszcze ![]() A słyszałyście o myciu odżywką, drogie włosomaniaczki ![]()
![]() |
#3458 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3459 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O myciu odżywką nie słyszałam i nie za bardzo wiem czemu iałoby to służyć, ale moze ktoś mnie oświeci ![]()
![]() |
#3460 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3461 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ale dzięki temu 2-miesięcznemu tłuszczowi na włosach będzie nam ciepło bez czapki
![]()
#3462 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
apopros tej maseczki z masą składników ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3463 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem tego samego zdania, dla mnie jest to jakieś takie... kosmiczne? Nie myć włosów dwa miesiące... a potem co? Nie da się ich rozczesać, umyć i doprowadzić do świeżości.
![]() |
#3464 |
Raczkowanie
|
heheh czapki nosic nie trzeba bedzie
ja myje codziennie wlosy ale ostatnio co drugi dzien by je nie przemeczac. pza tym zaczely mi wypadac;( nie wiem od czego myje je dobrym szamponem, uzt=ywam odzywek i jedwabiu (ale bez przesady jedwab co 2-3 tyg odzywka raz w tyg zaji plantica) moze to od malowania, tzn maluje farba palette. od dwoch tyg raz na tydzien robie maske z oleju ryc zotka i nafty kosm, ale jeszce bardziej wychodza. nie wiem co robic chodze bo forum i szkuam kolejnej metody
![]() |
#3465 |
The Pink Power Mołderajtor
|
Muszę Wam powiedzieć, że chyba coś jest w tej metodzie z przetrzymywaniem włosów, ale mimo wszystko nie zaryzykowałabym siedmiu tygodni.
Wydaje mi się, że raczej należy stosować ją małymi kroczkami - z codziennego mycia przejść na mycie co dwa dni, z mycia co drugi dzień na trzdniowy cykl itd, aczkolwiek trzeba pamiętać, że w którymś momencie proces ten się zatrzymuje i nie da się wydłużyć tego czasu w nieskończoność. O myciu odżywką też słyszałam, nadają się do tego lekkie odżywi z krótkim składem, bez silikonów, najlepiej bez protein i z jakimś łagodnym dodatkiem myjącym. Na wilgotne włosy nakłada się odżywkę i masuje skórę głowy aż do powstania piany, zostawia na kilka minut na głowie i bardzo, bardzo dokładnie spłujuje. Druga, nieco mniej "drastyczna" metoda, to pokrycie włosów odżwyką przed myciem i umycie łagodnym szamponem samej skóry głowy - oczywiście potem wszystko bardzo dokładnie wyplukać. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3466 |
Wtajemniczenie
|
![]()
TAK, trzeba oczywiscie zmyć to szamponem, najlepiej 2 razy, bo ta maseczka jest tłusta. Po 3 h na pewno to, co miało się wchłonąć się wchłonie, natomiast nadmiar zmyjecie szamponem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3467 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Odżywki zawierają delikatne środki powierzchniowo czynne, dzięki czemu są w stanie usunąć tłuszcz i zanieczyszczenia z włosów oraz skóry głowy nie naruszając drastycznie naturalnej warstwy lipidowej. Ten sposób podobno najlepiej sprawdza się na włosach kręconych, puszących się, suchych i ...długich, czyli takich których szczególnie nie powinno się przesuszać agresywnymi detergentami. Cytat:
![]()
![]() |
#3468 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z tego wynika, że szampon raczej pomaga moim włosom, a nie agresywnie je osłabia.. Dodam tylko, że to nie jest kwestia przywyczajenia, bo przed tym szamponem miała kompletne siano i rozdwojone końcówki, których teraz nie mam ![]()
![]() |
#3469 |
Raczkowanie
|
Ta metoda jest i owszem drastyczna a ja tylko powtarzam co usłyszałam. Dodam tylko, że ów Brytyjczyk był człowiekiem po 60-ce i jakby to ująć...łysiejącym. Sposób może i dziwny ale czy jajko na głowie lub zwietrzałe piwo jest normalne????O szpiku końskim nie wspominając. Ja obstaję przy codziennym myciu głowy i solidnym odżywianiu . Jestem już umówiona na wizytę u fryzjera na odżywczą maskę z sauną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3470 |
Zakorzenienie
|
I pomyślcie, jaka oszczędność na szamponach, odżywkach itp. Ja słyszałam o "przetrzymywaniu" włosów i to może faktycznie działa, jeśli np. z codziennego mycia przechodzi się na mycie do 2 dni. Ale gdyby nawet ten sposób miał zadziałać, to na początku trzeba by jakoś przetrzymać ten drugi dzień. O ile miałoby to skutkować, trzeba by robić tak regularnie, a nie tylko w weekend. No a z tłustymi włosami to ja do pracy nie pójdę. Nie mówiąc już o tym, że nawet jak siedzę w domu, to lubię mieć czyste włosy. Gdyby mi się nie przetłuszczały, myłabym je co drugi dzień - może wrócę do metody pudrowania? Próbowałam jej latem, ale myślę, że w upaly to ciężka sprawa, bo glowa też się bardziej poci. Może teraz do niej wrócę? Myć włosy co drugi dzień - moje marzenie!
#3471 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Tak więc, "przetrzymywanie" jest nie dla mnie. Już bardziej do mnie przemawia badzianie się w olejku rycynowym i żółtku ![]() ![]()
![]() |
#3472 |
Zakorzenienie
|
Narek, metoda pudrowa moim zdaniem jest odpowiednia dla kogoś, komu włosy nie przetłuszczają się bardzo szybko, a kto np. potrzebuje "odświeżenia" w sytuacji, kiedy nie ma jak umyć włosów. Jeśli komuś włosy bardzo szybko się przetłuszczają, to nawet puder nie pomoże, bo musiałby co jakiś czas "odświeżać".
Ja bardzo bym chciała móc myć włosy co 2 dni, ale pod warunkiem, że drugiego dnia byłyby nadal czyste i świeże, a nie "ledwo, ledwo". Mogę nie mieć makijażu, ale czyste włosy to moja obsesja. Ale przynajmniej nie dochodzę do takiego stanu, jak w jednym z wątków "ile szamponów zużywacie na miesiąc" jedna z dziewczyn napisała, że 4 butelki po 400 ml, bo myje głowę 3 razy dziennie.
#3473 |
... choć nie Westwood
|
Kupiłam sobie jedwab Biosilk i jestem trochę rozczarowana... Użyłam go już kilka razy i gdzie ten połysk, pytam? gdzie te błyszczące włosy?
Chyba zostane przy moim olejku ![]()
![]() |
#3474 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
17.12.2007- Walka o zdrowe i piękne mo-hery ![]() Przewodnik po olejowaniu! Profil na Endo TF, CE, obwodówka- zrobione Bieganie + Turbo Ewy Ch. Edytowane przez Narek Czas edycji: 2007-10-22 o 13:30 Powód: Dopisek. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3475 |
Zakorzenienie
|
Grzywka zawsze przetłuszcza się najszybciej, może dlatego, że "dotyka" czoła. Podobno tez osoby z grzywką mają większą "szansę" na pryszcze na czole - z powodu sebum z włosów i podrażniania skóry na czole.
Dlatego komponuję sobie powoli dietę na przetłuszczanie się włosów i ich zdrowy porost - zacznę niedługo znów pić drożdże, które mają dużą zawartość witamin z grupy B. Dwa razy dziennie piję też herbatkę z pokrzywy, do tego chce sobie jeszcze dokupić skrzyp polny (wg Kokuryu krzem w tabletkach nie wchłania się tak dobrze jak z herbaty, no a Kokuryu jest to omnibusem ![]()
#3476 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3477 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Do pokrzywy przymierzam się już jakiś czas- zawsze, kiedy idę do centrum mojej wsi na zakupy, to zapominam ![]() ![]() ![]() Do drożdży nigdy się nie przekonam, moja siostra piła je, kiedy miała problemy z cerą i dała mi kiedyś na spróbowanie- do dzisiaj pamiętam ten smak ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3478 |
Zakorzenienie
|
Narek, masz rację, drożdże są OHYDNE!!! Nazywam je nawet "wymiotką" z wiadomych względów... ale nic tak jak drożdże nie pomogło na włosy i cerę. Zaczęłam popijać drożdże kiedy jeszcze byłam w liceum i miałam problem z trądzikiem - miałam dość widoczne wypryski, chociaż nie na tyle, żeby musieć je ukrywać pod grubą warstwą makijażu. W książce pani Ireny Gumowskiej znalazłam rozdział o pielęgnacji cery i włosów i tam był właśnie przepis na napój z drożdży. Wypróbowałam, do tego kupiłam całą serię firmy Seventeen - żel, tonik plus krem - i w okolicach drugiej serii Seventeen, czyli po jakichś 3,4 miesiącach zauważyłam poprawę. Wyraźną. Może się to komuś wydawać długim okresem oczekiwania, ale jak wtedy wyleczyłam się z trądziku, tak wyleczyłam się na zawsze. Potem miałam co najwyżej pojedyncze wypryski, ale nigdy więcej niż kilka. Od wielu lat mogę sobie pozwolić na nieużywanie podkładu, w ostateczności matuje tylko twarz pudrem. A podkład nakładam na wyjątkowe okazje albo kiedy mam ochotę poeksperymentować z makijażem.
Pokrzywa faktycznie smakuje jak zielsko, ale nie jest zła do picia. Ani dobra. Po prostu zaparzam, piję bez żadnych sensacji żołądkowych i czekam na efekty za jakieś 3 miesiące. ![]()
#3479 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skrzyp jest okropny ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3480 |
Zakorzenienie
|
Narek, jak nie dasz rady pić samego skrzypu, to spróbuj herbatek owocowych z dodatkiem skrzypu i sokiem owocowym. Np. herbatko owocowe Magic Fruits firmy Bio-Actove. Przepyszne!
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:20.