|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4531 |
Zadomowienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :)
ja sie pytalam
![]() to dobrze bo ja zawsze zakladam na suche tak na 30 min raz nalozylam na noc na mokre i potem musialam sie zwolnic z 2 wf i je prostowac wygladalam jakbym miala afro xD
![]() |
#4532 | |
Zakorzenienie
|
Jeszcze odnośnie protein- cytat z LU autorstwa Hokus
Cytat:
![]() |
#4533 |
Rozeznanie
|
Na relacje czekam z niecierpliwoscią i wkrotce sama moze zainwestuję w te cudko .. ;]
#4534 |
Rozeznanie
|
chcialabym sie dowiedziec czy kuracja takimi produktami jest odpowiednia dla wlosów? Zawsze uzywałam serie loreal nutriblask do włosów, ale chcialabym je troche ożywic , poniewaz sa niesamowicie szorstkie i niesforne
![]() bardzo prosze o jakiekolwiek spostrzezenia
#4535 |
The Pink Power Mołderajtor
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4536 |
Wtajemniczenie
|
Jedwab biosilk? Własciwie to po kazdym myciu mozna nałozyć kropelkę...
Dzis pierwszy raz bede nakladac olej kokosowy. Napierw czeka mnie trudne zadanie - wydobycie go z butelki... Potem wetrę go w skóre głowy (czy to coś daje?) i we włosy... A na koniec nałoze Rigenol... Mam mętlik w głowie z tymi silikonami... Czy one szkodzą (tzn wiem, że oblepiają włosa i nie pozwalają na przedostanie sie substancji odżywczych)... Jolie a czy ten szmpon Avonu - bananowy z mleczkiem kokosowym (jedna z wizażanek go chwaliła) ma silikony? I jeszcze jedno: to ze jakis szampon nie ma silikonów nie oznacza że nie ma innych szkodliwych substancji....prawda? No i czym ja mam myć teraz włosy? Chyba zwykłym pokrzywowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4537 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny doradzcie...
Planuje zakup mojego pierwszego biosilku.. i nie mam pojecia, który wybrac. Otóż mam długie (prawie do pasa włosy), proste, raczej nie sa specjalnie zniszczone ani suche, ale tez najszczerszym zdrowiem raczej nie tryskają.. ![]() Ogólnie chciałabym cos na wzmocnienie, dodanie jeszcze wiekszego blasku i zdrowia.... Bede bardzo wdzieczna za rade... |
![]() ![]() |
![]() |
#4538 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4539 |
Wtajemniczenie
|
Nałożyłam olej kokosowy na włosy i właśnie z tym siedze... Mam nadzieje ze nie trzeba tego ogrzewac bo ja zawinałam głowę siatką
![]() Mam całe tłuste włosy i juz sie boję jak ja to zmyje... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4540 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4541 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4542 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja juz zmyłam (5x ![]() ![]() ![]() ![]() I dziś - NIE SUSZĘ WŁOSÓW ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4543 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A 5x to wydaje mi się za dużo- u mnie 2x to góra i to przy masce z rycyną- która się gorzej zmywa niż kokos. Nie ma co tak szorować włosów- SLSy mogą "zniszczyć" całą robotę, którą wykonał olejek ![]() Edit: jak już zmyjesz maskę to wgnieć nieco kokosa w końce- u mnie daje to fajne efekty. Tylko odrobinkę!!!
![]() |
#4544 |
Wtajemniczenie
|
Jolie a masz jakis sprawdzony w 100% naturalny szmpon do włosów? Bez silikonów i innych "złych" składników?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4545 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja osobiście używam szamponów dla dzieci (i to tych najzwyklejszych- żadne nivea baby czy j&j). Bardzo lubię też szampony ziołowe- ale niestety mnie łeb potem swędzi, bo moja skóra i SLS-y się nie lubia. Edit: później poszperam jeszcze na KWC, może się coś fajnego znajdzie- a tym czasem zmykam kupić jadło dla kota ![]()
![]() |
#4546 |
Wtajemniczenie
|
Ja kupiłam raz ten szampon Barwy Tataro-chmielowy i ... był okropny...włosy miałam suche jak wiór i poplątane na maksa... Jolie a jakiej firmy konkretnie kupujesz te szampony dla dzieci?
Generalnie nie potrzebuje zeby szampon jakoś pielegnował czy "uzdrawia". Ma oczyszczać i nie szkodzić... A odżywianie czy regeneracje zostawiam masce i odżywce. Mały off topic: Zakochałam sie w kosmetykach naturalnych ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4548 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4549 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4550 |
Raczkowanie
|
A ja olejek aplikuję bez rozpuszczania. Ze słoiczka wybieram trochę łyżeczką, kładę to na rękę i jeszcze takie masełko rozprowadzam po długości pasm. Podczas wgniatania pod wpływem ciepła dłoni olejek się rozpuszcza i ładnie wnika - całe pasmo jest natłuszczone. Jak rozpuszczałam, to okazywało się, że ilej zatrzymywał się tylko na zewnętrznej cześci pasm, a te włosy w ich wnętrzu nadal pozostawały bez olejku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4551 |
Zakorzenienie
|
Ja przeczesuję włosy palcami natłuszczonymi olejkiem i wydaje mi się, że w ten sposób dostaję się do wszystkich włosów na mojej głowie - tym bardziej, że zbyt dużo ich nie jest. A czy rozgrzany olejek działa lepiej? Tzn pod wpływem ciepła łuski włosa się rozchylaja i być może lepiej wnika we włosy? Chyba, że się mylę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4552 |
BAN stały
|
Dziewczynki co polecacie na bardzo przesuszone końcówki? Czy warto zakupić olejek kokosowy? Jestem zielona w tym temacie, poprawia on stan włosow?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4553 | ||||
Zakorzenienie
|
No to po kolei:
Cytat:
Ja bardzo lubię Barwę Bebi- ale nigdzie jej nie mogę znaleść ostatnio i nie jestem w stanie zweryfikować składu. Ale to jedyny szampon, który mi nie podrażnia skóry. Wczoraj kupiłam jakiś żółty z kaczuszką. Ma SLS-y ale coś musiałam kupić ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Edit: Jula poszperałam trochę na KWC- rezultat jest taki: Argiletz, Shampooing cheveux secs et fragile (szampon z glinką różową do włosów suchych i wrażliwych) Skład: aqua, decyl glucoside, sodium laureth sulfate, kaolinite, citrus nobilis (mandarine), xanthan gum, sodium methyl paraben, sodium propyl paraben. Jak widać ma SLS i aż dwa rodzaje parabenów- które mogą (ale nie muszą) powodować podrażnienie- są to konserwanty o działaniu alergicznym. Cena ok. 10zł A.T.W., Family Care, Wzmacniający szampon do włosów Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Lauryl Glucoside, Cocamide DEA, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Polyquaternium-7, Herb Extracts: Verbascum, Hippophae Rhamnoides Oil, Phenoxyethanol, Dibromoglutaronitrile, Sodium Chloride, Citric Acid, Parfum Poza SLS-ami całkiem pozytywnie. Cena: ok.13zł/ 300ml A.T.W., Wzmacniający szampon do włosów z zioła Azteków Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Lauryl Glucoside, Cocamide Dea, Herb Extracts: Dioscorea, Aralia; Phenoxyethanol, Dibromoglutaronitrile, Citric Acid, Sodium Chloride, Polyquaternium-7, Parfum, Hexyl Cinnamal Jak wyżej. Cena: 16,55 zł / 250 ml Alepia, Shampoing Aux 7 Huiles (Szampon do włosów z 7 olejami) Skład: Aqua, potassium oleate, potassium linoleate, potassium laurate, Chamomilla recutita, Nigella sativa, Opuntia ficus-indica, Lactuca sativa, glycerin, flagrance : musc Jak na moje oko skład wybitnie ciekawy. Muszę kupić i spróbować ![]() Jak dla mnie faworytem jest ostatni ![]()
![]() |
#4554 |
Wtajemniczenie
|
Jolie dziekuje
![]() Moje włosy juz są suche i... na pewno bardziej miękkie niż po suszeniu...takie jakby bardziej nawilżone..ale powiem Wam szczerze (nie wyolbrzymiam...) ze nie wiedziałam ze moje włosy są w aż tak złym stanie. Musiałam ich dopiero nie suszyć suszarką zeby "pokazały swój prawdziwy stan"... To co mnie najbardziej przeraziło to to,że są strasznie cienkie ! takie matowe i... wyglądają na chore.... ![]() Próbuję sobie przypomniec czasy 1, 2 klasy LO, kiedy jeszcze nie wiedziała co to jest farba do włosów, rozjaśniacz i prostownica... i musze z przykrością stwierdzić że wtedy też były takie sobie: "mysie", bez blasku. Całe życie marzyłam o grubych, gęstych ale przede wszystkim "ciężkich" włosach i teraz juz wiem że nigdy... choćbym nie wiem co robiła - takich mieć nie będę... |
![]() ![]() |
![]() |
#4555 |
Zakorzenienie
|
Jolie, a używałaś może żelu uniwersalnego Babydream z Rossmann'a? Bo, kurczę, chyba znów mam łupież i podejrzewam ten kosmetyk, albo odżywkę.
#4556 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=13945 Z tej serii miałam tylko szampon i był jakiś tępy, nie domywał i strasznie przesuszał włosy (gorzej niż szampony ziołowe) Jeśli chodzi o ten żel to skład ma przyzwoity Skład: Aqua, Lauryl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Coco Glucoside, Sodium Cocopolyglucose Tartrate, Sodium Lactate, Panthenol, Triticum Vulgare, Chamomilla Recutita, Bisabolol, Glycerlyl Caprylate, Glyceryl Oleate, Lactic Acid, Parfum. Łagodne surfaktanty, pantenol, rumaniek.....nie wydaje mi się żeby to była wina tego żelu. Ale ja po sobie widzę, że podrażniają mnie kosmetyki które bym o to nie podejrzewała. Odstaw na jakiś czas- jedyny sposób żeby się przekonać. Edit: a wcierasz coś w skalp z alkoholem? Cytat:
A co do włosów co cerpliwości. Masz olej kokosowy- na razie stosuj przed każdym myciem, możesz mieszać z rycyną i olejkiem migdałowym. Wcieraj kokos w końce. Z czasem zobaczysz różnicę. Ja jeszcze nie tak dawno stosowałam normalne szampony i odżywki (silikony i cała masa cheicznych śmieci) i mimo, że włosy po myciu były fajne to na drugi dzień robiły mi się kołtuny i kudły były suche- a nie tarmosiłam ich jakoś specjalnie a na noc zaplatałam w warkocz. Teraz stosuję kokos, rycynę, maski bez silikonów i naprawdę widzę różnicę. Włosy są miękkie, dokarmione- nie pogrubię ich niestety, ale widzę, że są w duuużo lepszej kondycji. Także musisz się uzbroić w cierpliwosć i być systematyczna. I jeśli masz możliwość to odstaw suszarkę.
![]() |
#4557 |
Wtajemniczenie
|
Postaram się
![]() Najbardziej mnie zastanawia jak to możliwe, że używając odżywek, prostując włosy naprawdę rzadko i używając letniego nadmuchu (nigdy nie przegrzewałam włosów) one mogły się aż tak zniszczyć. Co do rozjasniania - robię to mniej więcej co 3 miesiące i tylko same odrosty (Przez ostatni rok robiłam odrosty tylko na czubku głowy!! od spodu odrastały mi w naturalnym kolorze). Teraz musze się nauczyć jakoś upinać włosy bo jak juz pisałam - gdy nie wysusze włochów to wyglądam masakrycznie. Całe życie chodze w rozpuszczonych i nie potrafię sobie nawet kucyka normalnego związać bo robią mi się tzw "budy" ( ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4559 |
Zakorzenienie
|
Tak, wystarczy lekko rozgrzać- bądź to w dłoniach, bądź to w miseczce- ewentualnie dodać olej rycynowy, z mogdałów etc. wsmarować we włosy (ew. też w skórę) potrzymać godzinkę i zmyć. Częstotliwość zależy od stanu włosów. Na początek można przed każdym myciem. Jako serum na końcówki można stosować po każdym myciu. Minimalną ilość rozprowadzić na dłoniach i wgnieść w końce.
#4560 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dziękuję ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:12.