Tamilee Webb "Ty też możesz mieć takie pośladki" - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-16, 16:20   #451
gotika1
Raczkowanie

GG do gotika1
Dot.: Tamilee Webb "Ty też możesz mieć takie pośladki"

Ajak myslicie do których ćwiczeń najlepiej dodać ćwiczenia na ramiona? Do ćwiczeń na brzuch czy do ćwiczeń na pupę ? Chodzi mi by je robić w jednym dniu? Dziekuje, pozdrawiam
gotika1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-16, 16:58   #452
gotika1
Raczkowanie

GG do gotika1

Dziewczyny jestem załamana !!! Widać te moje miesięczne cwiczenia nie wystraczyły na spotkanie z Tamilee, bo nie wytrzymałam nawet do połowy!!!

Powiedzcie mi czy Wy na początku wytrzymałyście cały trening?
Bo ja nie dałam rady.
A po drugie zaraz męczą mi się uda i drżą i nic ztego dalej nie wychodzi..
Po prostu nie mam siły...poddałam się...nie mogę trochę ponad moje siły.
Mysłalam , ze to łatwiejsze, ale jest to bardzo trudne. A przecież już cwiczyłam na nóżki i chyba nie tak intensywnie jak potrzeba..
Jestem podłamana i niewiem co będzie w dzisiejszego treningu???
Zaczynać od nowa? To nzowu nie wytrzymam tyle ..ehh
dziewczyny błagam pomóżcie mi opanowac jakoś ten trening ?
Będę wdzieczna za jakiekolwiek wskazówki.
Jest to dla mnie bardzo ważne.
Pozdrawiam
Stary 2006-03-16, 17:32   #453
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Cytat:
Napisane przez gotika1
Dziewczyny jestem załamana !!! Widać te moje miesięczne cwiczenia nie wystraczyły na spotkanie z Tamilee, bo nie wytrzymałam nawet do połowy!!!

Bo ja nie dałam rady.
Mysłalam , ze to łatwiejsze, ale jest to bardzo trudne. A przecież już cwiczyłam na nóżki i chyba nie tak intensywnie jak potrzeba..
Pozdrawiam
Mi też było ciężko na początku. Teraz robię oba zestawy naraz, ale i tak w pierwszym musze robić paro sekundowe przerwy, bo normalnie zadyszka mnie łapie jak przy niczym innym. Staram się też kontrolować oddychanie, żeby było regularne.
Może Ty też na początku rób po kazdej serii przerwę, aż złapiesz oddech.
Od siebie mogę dodać, że drugi zestaw jest dla mnie o wiele łatwiejszy. Ćwiczenia robi się bardziej "w miejscu" więc zadyszka mnie już tak nie męczy
magrest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-16, 19:17   #454
Akszeinga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gotika1

Bo ja nie dałam rady.
Pozdrawiam

Nie martw się i nie poddawaj się.Miałam tak samo.Moje pierwsze podejście było nie udane mimo iż wcześniej dużo ćwiczyłam.Zaprałam się jednak i powiedziałam że dam radę.Kolejne dwa rzy wykonywałam tylko jedną czy dwie serie a później już było łatwo.

Życzę sukcesów.
Akszeinga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-17, 09:12   #455
gotika1
Raczkowanie

GG do gotika1

Cytat:
Napisane przez magrest
Mi też było ciężko na początku. Teraz robię oba zestawy naraz, ale i tak w pierwszym musze robić paro sekundowe przerwy, bo normalnie zadyszka mnie łapie jak przy niczym innym. Staram się też kontrolować oddychanie, żeby było regularne.
Może Ty też na początku rób po kazdej serii przerwę, aż złapiesz oddech.
Od siebie mogę dodać, że drugi zestaw jest dla mnie o wiele łatwiejszy. Ćwiczenia robi się bardziej "w miejscu" więc zadyszka mnie już tak nie męczy

Dziękuję za pocieszenie. Bo myślalam już ze tylko ja jestem taka słaba.
Ogólnie jak oglądałam je pierwszy raz wydawały mi się proste ale gdy zaczęłam robić - zadyszka momentalnie. PIszesz magrest że kontrolujesz oddychanie czyli dokładnie jak opadasz wdychasz czy wydychasz?

Tak zrobię jak piszesz, będę robić przerwę po każdej serii by złapać oddech, ehh a po drugie jakoś dziś bolą mnie bardziej uda niż pośladki bo wypieranie z pięty tak jak ona radzi było bardzo trudne i nie za każdym razem mi się udawało stąd było wypychanie z palców i trenowały się uda, dlatego mnie dziś bolą.

A wypychanie z pięty powoduje że pracują pośldaki ale to takie cholernie trudne bo równowagi utrzymać niemoge
A w jakim czasie doszłąs do tego że możesz teraz wykonywac obydwa?
Długo to trwało?
Serdecznie dziękuję pozdrawiam
Stary 2006-03-17, 09:17   #456
gotika1
Raczkowanie

GG do gotika1

Cytat:
Napisane przez Akszeinga
Nie martw się i nie poddawaj się.Miałam tak samo.Moje pierwsze podejście było nie udane mimo iż wcześniej dużo ćwiczyłam.Zaprałam się jednak i powiedziałam że dam radę.Kolejne dwa rzy wykonywałam tylko jedną czy dwie serie a później już było łatwo.

Życzę sukcesów.

Ja też właśnie wcześniej dużo ćwiczyłam i jednak nic mi to nie pomogło.

Jak zrobiła parę powtórzeń tych co ona prezentuje zaziałam się na maksa nogi wysiadają , poczułam się normalnie jak nieudacznik, bardzo się załamałam, pałakać mi się chciało..
Skoro piszesz Akszeinga ,że się zaparłaś i teraz to robisz to ja też się nie poddam. Takie wsparciejest stasznie motywujące. Bardzo dziekuję i znów jutro będe próbować. Wszelkimi siłami postaram się jak tylo moge.
Równowaga jest najgorsza gibię się na dwie strony, noi do tego szybko ona to robi ja staram się nadążać ale i tak nie nadażam..
ehh ciężko.. ale dziekuję za wsparcie.
Serdecznie pozdrawiam
Stary 2006-03-17, 10:35   #457
krokus_krokus
Raczkowanie

Ja mam tez straszna zadyszke i poce sie przy cwiczeniach z Tamilee na razie cwicze I zestaw po II nawet nie siegam nie mam sily juz na niego. Za to po tych cwiczeniach lece jeszcze brzuszki i je cwicze dluzej wiec jest mi łatwiej robic to. Ten pierwszy trening czyli na pupe stosuje jako solidna rozgrzewke gdzie sie wypoce a potem moge skupic sie na brzuchu. Ale pamietam jaki mialam problem jak zaczynalam cwiczyc z Tamille na brzuch to na drugi dzien nie moglam chodzic gdyz miescie mnie bolaly teraz czuje po cwiczeniach ze boli ale tylko przez moment.
krokus_krokus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-17, 10:45   #458
Aguś_S
Raczkowanie

GG do Aguś_S

mi tez było bardzo cieżko na początku. Jak pierwszy raz oglądałam te cwiczenia to wydawały mi się bardzo łatwe, potem jak się za nie wzięłam to wytrzymałam tylko 1,5 serii pierwszego zestawu. na drugi dzień nie mogłam się ruszyć, bo mnie wszystkie mięśnie bolały zrobiłam dwa dni przerwy i znowu zaczęłam. potem jakoś poszło, teraz robię je bez problemu i czasami ciągne dwa razy po dwa zestawy
Aguś_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-17, 11:59   #459
tula1980
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aguś_S
tula te filmy nie pójda pocztą, są za duże. wejdź na wątek filmiki z rozgrzewką do ściągnięcia, tam są linki i będiesz mogła sobie ściągnąć je bez użycia emule

Aguś_S dzięki serdeczne
Stary 2006-03-17, 12:08   #460
Atram
xxyy

bardzo fajne sa te cwiczenia dzis zaczelam cwicyc.. co prawda wytrwalam tylko do polowy.. ale jutro bedzie lepiej
powiedzie mi.. cyz naprawde sa efekty ?
Stary 2006-03-17, 13:15   #461
Aguś_S
Raczkowanie

GG do Aguś_S

Cytat:
Napisane przez Atram
powiedzie mi.. cyz naprawde sa efekty ?
Aguś_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-17, 13:20   #462
megii2
Raczkowanie

GG do megii2

Cytat:
Napisane przez phoebe
A jak z wymiarami po tylu miesiącach ćwiczeń? Dużo się zmieniły? Po jakim czasie zobaczyłaś efekty? Bardzo mnie to interesuje, bo też ćwiczę z Tamilee i zastanawiam się ile mam czekać na większe rezultaty
Hmmm..efekty były po miesiącu tak żeby nie skłamać a teraz po tak dlugim czasie mam bigg dupsko tzn w dobrym tego słowa znaczeniu :P
jest jędrne aż sama jestem w szoku że kobieta może mieć takie mięśnie na tyłku POPROSTU NIESAMOWITE SA TE ĆWICZENIA
DZIEWCZYNY NIE PODDAWAĆ SIE A BĘDĄ EFEKTY!!!!
TRZYMAM KCIUKI ZA WAS!!!!! a sama dalej trenuje
..a czasem jak mam dobry dzień ..(bo pamiętajcie to zalezy od dnia i od pozytywnego nastawienia trzeba wierzyć ze sie uda i będzie dobrze ) to robie wszystko i Ciało i Pośladki, Brzuch i Ramiona )
megii2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-17, 14:17   #463
gotika1
Raczkowanie

GG do gotika1

Cytat:
Napisane przez megii2
Hmmm..efekty były po miesiącu tak żeby nie skłamać a teraz po tak dlugim czasie mam bigg dupsko tzn w dobrym tego słowa znaczeniu :P
jest jędrne aż sama jestem w szoku że kobieta może mieć takie mięśnie na tyłku POPROSTU NIESAMOWITE SA TE ĆWICZENIA
..a czasem jak mam dobry dzień ..(bo pamiętajcie to zalezy od dnia i od pozytywnego nastawienia trzeba wierzyć ze sie uda i będzie dobrze ) to robie wszystko i Ciało i Pośladki, Brzuch i Ramiona )

megii2 - ogólnie wcozraj byłam bardzo zrezygnowana. Rozryczałam się nawet bo nie dałam rady ale dziś po przeczytaniu Twojego postu nabrałam jakiejś energi i chęci by sie nie poddawać a robić dalej to co zaczęłam. Dodałaś mi energii i naładowałas moje akumulatorki.

W sumie to ja nie wiedziałam że to będzie trudniejsze niż wyglądało
Ale trening czyni mistrza prawda?
Dam radę powolutku ale dam.
Dzieki dziewczyny !!! Jesteście nieocenione
Stary 2006-03-17, 15:09   #464
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Cytat:
Napisane przez gotika1
PIszesz magrest że kontrolujesz oddychanie czyli dokładnie jak opadasz wdychasz czy wydychasz?
Tak, jak robie wykrok to "wdech" a jak powracam do "wydech. Natomiast gdy są potrójne pogłębienia to wykrok (czyli jednocześnie pierwsze pogłębienie) - wdech, drugie pogłębienie - wydech, trzecie - wdech, powrót - wydech.
W skrócie pisząc na każdy ruch przypada jeden oddech Przyznam sie, że takie oddychanie bardzo mi pomogło

Cytat:
Napisane przez gotika1
Tak zrobię jak piszesz, będę robić przerwę po każdej serii by złapać oddech, ehh a po drugie jakoś dziś bolą mnie bardziej uda niż pośladki bo wypieranie z pięty tak jak ona radzi było bardzo trudne i nie za każdym razem mi się udawało stąd było wypychanie z palców i trenowały się uda, dlatego mnie dziś bolą. A wypychanie z pięty powoduje że pracują pośldaki ale to takie cholernie trudne bo równowagi utrzymać niemoge
W końcu dojdziesz do wprawy Ja teraz po tych ćwiczeniach nie czuje nic innego, tylko TYŁEK Pracuję samymi piętam i nie jest to trudne. Trzeba tylko dokładnie wyczuć swoje ciało i starać się zginać kolana pod kątem prostym, przenosząc tym samym ciężak na tylnią część stopy czyli piętę.
Tamilee bardzo czesto mówi o kolanach, bo robiąc źle te ćwiczenia można sobie nadwyrężyć co nieco.

Cytat:
Napisane przez gotika1
A w jakim czasie doszłąs do tego że możesz teraz wykonywac obydwa?
Długo to trwało?
Serdecznie dziękuję pozdrawiam
Pamiętam, że pierwszy raz zrobiłam tylko jeden zestaw i potem miałam takie wielkie zakwasy, że do następnej próby czekałam chyba z 4 dni. W tym czasie ćwiczyłam coś mniej wymagającego. I tak chyba przez 3 tygodnie ćwiczyłam tylko 2 razy w tyg, bo zakwasy były ogromne.
Oba zestawy ćwiczyłam już po 2 tygodniu, ale z przerwami, bo nie byłam (i nadal nie jestem) w stanie ćwiczyć tego bez przerwy na łyk wody czy uspokojenie oddechu
Stary 2006-03-17, 17:20   #465
mabo
Rozeznanie

muszę przyznać, że zanim zaczęłam ćwiczyć to Wasze wypowiedzi o zakwasach traktowałam z przymrużeniem oka... pewnie jakieś niewysportowane - myślałam nie to co ja ciągle w ruchu
ale jakże bardzo się myliłam
przekonałam się już po pierwszych ćwiczeniach - moje zasiedziałe mięśnie odpowiedziały niezłymi zakwasami, na tyle niezłymi, że na następny dzień nawet siadanie sprawiało mi problem

Ale w końcu o to chodziło!
Jest to pewność, że są one intensywne i że działają

z czasem dam radę
polecam wszystkim te ćwiczenia
mabo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-17, 17:59   #466
megii2
Raczkowanie

GG do megii2

Cytat:
Napisane przez gotika1
megii2 - ogólnie wcozraj byłam bardzo zrezygnowana. Rozryczałam się nawet bo nie dałam rady ale dziś po przeczytaniu Twojego postu nabrałam jakiejś energi i chęci by sie nie poddawać a robić dalej to co zaczęłam. Dodałaś mi energii i naładowałas moje akumulatorki.

W sumie to ja nie wiedziałam że to będzie trudniejsze niż wyglądało
Ale trening czyni mistrza prawda?
Dam radę powolutku ale dam.
Dzieki dziewczyny !!! Jesteście nieocenione
ZA KAŻDYM RAZEM JEST ŁATWIEJ!!!
To fajnie że moje słowa mogły Cię bardziej zmobilizować do działania
Stary 2006-03-17, 18:34   #467
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

ło boże, co ja wczoraj miała z tymi pośladkami
Chodzić nie mogłam, chyba wszystko poszło mi w uda
Dzis juz nie dałam rady,w zamian poćwiczyłam ramionka Tamilee
Jutro jak zakwasy troche odpuszczą to poćwicze pośladki
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-17, 21:53   #468
megii2
Raczkowanie

GG do megii2

ojej to strasznie musiałaś skatować swoje posladki i nogii hehe
Stary 2006-03-17, 22:06   #469
gotika1
Raczkowanie

GG do gotika1

Cytat:
Napisane przez magrest
Tak, jak robie wykrok to "wdech" a jak powracam do "wydech. Natomiast gdy są potrójne pogłębienia to wykrok (czyli jednocześnie pierwsze pogłębienie) - wdech, drugie pogłębienie - wydech, trzecie - wdech, powrót - wydech.
W skrócie pisząc na każdy ruch przypada jeden oddech Przyznam sie, że takie oddychanie bardzo mi pomogło
dziękuję za objasnienie magrest, tak własnie postaram się robić

Cytat:
Napisane przez magrest
W końcu dojdziesz do wprawy Ja teraz po tych ćwiczeniach nie czuje nic innego, tylko TYŁEK Pracuję samymi piętam i nie jest to trudne. Trzeba tylko dokładnie wyczuć swoje ciało i starać się zginać kolana pod kątem prostym, przenosząc tym samym ciężak na tylnią część stopy czyli piętę.
Tamilee bardzo czesto mówi o kolanach, bo robiąc źle te ćwiczenia można sobie nadwyrężyć co nieco.
No własnie to o czym piszesz jest bardzo ważne -wiedziałam o tym i starałam sie własnie tak ćwiczyć, ale wiesz z apierwszym razem jak cokolwiek zaczynasz robić to człowiek nie skupia się nad tym by je wykonywac w 100% dokłądnie tylko aby WOGóLE załapac o co biega. Więc jak zaczełam ćwiczyć razem z nią to najpierw myślałam o tym czy robie "podobnie jak ona" hihi potem dopiero zaczełam mysleć o tej pięcie ale już było trochę za póxno bo dostałam zadyszki i finish

Jutro zacznę znowu i będe się skupiac właśnie na tej pięcie - to jednak bardzo ważne by uruchomić w tedy posladki a nie uda

Cytat:
Napisane przez magrest
Oba zestawy ćwiczyłam już po 2 tygodniu, ale z przerwami, bo nie byłam (i nadal nie jestem) w stanie ćwiczyć tego bez przerwy na łyk wody czy uspokojenie oddechu

PO 2 tygodniach not o fajnie.. ja mam nadzieję, ze też jakoś dam radę opanowac.. musi sie udac. Serdecznie pozdrawiam .

I życze owocnej pracy
Stary 2006-03-17, 22:23   #470
magrest
Zakorzenienie

GG do magrest

Cytat:
Napisane przez gotika1
No własnie to o czym piszesz jest bardzo ważne -wiedziałam o tym i starałam sie własnie tak ćwiczyć, ale wiesz z apierwszym razem jak cokolwiek zaczynasz robić to człowiek nie skupia się nad tym by je wykonywac w 100% dokłądnie tylko aby WOGóLE załapac o co biega. Więc jak zaczełam ćwiczyć razem z nią to najpierw myślałam o tym czy robie "podobnie jak ona" hihi potem dopiero zaczełam mysleć o tej pięcie ale już było trochę za póxno bo dostałam zadyszki i finish
Hihi no ja też na początku bardziej patrzyłam na nią, żeby nadążyć i wogóle zaczaić o co biega. Ale teraz znam te ćwiczenia niemal na pamięć, że już wiem co ona w danym momencie będzie mówić I dzięki temu mogę się bardziej skupić na sobie i na swoim ciele, żeby jak najdokładniej i efektywniej robić te ćwiczenia.
Zobaczysz, że z czasem też tak będziesz miała Poznasz ćwiczenia, będziesz wiedzieć jak i co wykonywać i dzięki temu Twoja uwaga będzie mogła się skupić na technice
Stary 2006-03-18, 10:36   #471
natalja86
Raczkowanie

uuuu to mi całkiem nieźle poszło, patrząc na wcześniejsze wypowiedzi, bo juz myslałam ze to ja ejstem jakaś inna. robię juz parę dni niekoniecznie codziennie ale za każdym razem cały pierwszy zestaw, bez przerw, ale za każdym razem jestem tak zmachana, że wydaje mi się, ze serce mi uszami wyjdzie
właśnie się zabieram
natalja86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-18, 10:50   #472
MyLifeIsMusic
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez megii2
A ćwiczyłaś 2 serie i codziennie ????? A big dupsko tzn że masz wieksze niz miałaś
?? bo sie wystrasze:| i tak mam już duże...
MyLifeIsMusic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-18, 11:18   #473
tula1980
Raczkowanie

Przeszłam pierwszy zestaw- nigdy chyba sie ze mnie tak nie lal pot jak dzis.Ledwo doszlam do łazienki bo nogi strasznie mi się trzęsly. Mimo że jestem wykończona, czujęże bede miec zakwasy ze szok, to psychicznie czuję sie REWELACYJNIE
Stary 2006-03-18, 12:04   #474
PaLLitQa
żona

Post Dot.: Tamilee Webb "Ty też możesz mieć takie pośladki"

Za peirwszym razem tez miałam takie problemy z nogami, na drugi dzien chodzic nie moglam a juz nie mówie o chodzeniu po schodach

Ale posłuchałam rady Agusi i starałam sie brac cięzar ciała na pięty i teraz juz jest okey

No to dziewczyny nie marudzic tylko do roboty
PaLLitQa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-18, 12:07   #475
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

PallitQa - miałam tak samo, choć po przeczytaniu waszych rad starałam sie przenosic cały ciężar na pięty. Jeszcze dziś mnie uda bolą
Ale zaraz je rozruszam - ide ćwiczyć.
Narazie
Stary 2006-03-18, 12:12   #476
PaLLitQa
żona

Cytat:
Napisane przez Yoolia
PallitQa - miałam tak samo, choć po przeczytaniu waszych rad starałam sie przenosic cały ciężar na pięty. Jeszcze dziś mnie uda bolą
Ale zaraz je rozruszam - ide ćwiczyć.
Narazie
Przejdzie Ci a jak jeszcze cwiczysz to jeszcze szybciej Ja tez ide cwiczyc, tylko tamilee i ja tez chce miec takie ciało, a pozniej posladki ze stali

Bye
Stary 2006-03-18, 12:19   #477
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

Dzis ide sobie kupic hantelki Wczoraj ćwiczyłam ramionka z Tamilee ale bez hantelek Chciałam spróbować i przy okazji nie zrobić sobe zakwasów w ramionkach
Stary 2006-03-18, 13:08   #478
PaLLitQa
żona

Cytat:
Napisane przez Yoolia
Dzis ide sobie kupic hantelki Wczoraj ćwiczyłam ramionka z Tamilee ale bez hantelek Chciałam spróbować i przy okazji nie zrobić sobe zakwasów w ramionkach
Własnie ja tez nie mam hantelek... a są potrzebne do tamilee, ile one mogą kosztowac??
Stary 2006-03-18, 13:14   #479
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia

szukałam wczoraj na allegro, mysle o takich 2 kg, ale nie znalazłam. 2x0,5 kosztują tylko 6zł, a takie profesjonalne to 22zł/szt!!!!

Właśnie przeszłam "pośladki" - 1 zestaw - cała jestem mokra
A przedtym rozgrzewałam się razem z Deanne Berry "Dance coś tam...
Stary 2006-03-18, 13:18   #480
PaLLitQa
żona

Cytat:
Napisane przez Yoolia
szukałam wczoraj na allegro, mysle o takich 2 kg, ale nie znalazłam. 2x0,5 kosztują tylko 6zł, a takie profesjonalne to 22zł/szt!!!!

Właśnie przeszłam "pośladki" - 1 zestaw - cała jestem mokra
A przedtym rozgrzewałam się razem z Deanne Berry "Dance coś tam...
Dzieki za szybką odpowiedz tez sie musze w takie wyposażyc pójde w poniedzialek za nimi popatrzec
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości