![]() |
#121 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wspomnienie pierwszej miesiączki :)
Cytat:
![]() ![]() No ja byłam okropnie zła, wzięłam pierwszą z brzegu podpaskę i polazłam na dyskotekę...wogule mnie brzuch nie bolał, ani nic, że pomyślałam, że to jakieś bujdy o tym bolącym brzuchu ![]() Ale dyskoteka była udana ![]()
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Jak czytam o wielkiej radości niektórych z Was z dostania pierwszej miesiączki to dziwie się maksymalnie. Przecież od tego czasu musimy co miesiąc przechodzi krwawienie, bóle brzucha, rezygnować z wyjść, basenu, na parę dni przed dopada nas pms... Naprawdę nie rozumiem radości. Ja bym się obyła do końca życia bez miesiączki, jest zupełnie nie potrzebna.
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
Ja gdy zauwazylam co sie swieci najpierw zamarlam z przerazenia. Siedzialam i myslalam "co zrobic co zrobic o boze co ja mam zrobic???" Spedzilam w lazience duuuuzo czasu, w koncu zaczelam plakac, a nastepnie wybieglam z krzykiem "mamooooo mamoooo ratunkuuu!"
![]()
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Moment, moment, kto powiedział, że mam z czegokolwiek rezygnować? Z wyjść? z basenu? Nie przesadzajmy, to że mam aktualnie okres nie znaczy, że jestem trędowata i wyalienowana ze społeczeństwa. Połowa ludzkości go ma i gdyby wszystkie się tak przejmowały to ja nie wiem co by było. Używam tamponów i żyję swoim życiem z niczego nie rezygnuję, chodzę na imprezy, do kina, jeżeli czuję taką potrzebę to i na basen pójdę. Z treningów też mnie nikt nie zwolni. Na turnieju nie powiem s. głównemu - "proszę mnie nie oceniać krytycznie, bo mam okres". Na PMS też się znajdzie rada. Wiem, ze niektóre kobiety mają bardzo bolesne miesiączki i dwa dni mają wyjęte z życiorysu, ale nie całą miesiączkę. Poza tym, jak jest bardzo źle to trzeba to leczyć, bo nie mozna sie męczyć, a poza tym może to być oznaka jakiejś nieprawidłowości niestety. Ja tam nic do niej nie mam - cieszę się, że wszystko w organizmie ok. Można się przyzwyczaić. My mamy miesiączkę - faceci polucje, jakoś nie histeryzują. Żeby się nie męczyć należy zaakceptować ten fakt i tyle
![]()
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
heheh ja mój peirwszy okres miło wspominam nawet hehe;D
tez gadalam cos w stylu 'cos zwiazane z lazienka' tyle ze nie mamie ale kolezance:P ale szerzej o tym za moment ![]() wiec mnie rozbolał brzuch mama była w domu, za jakies 10 minut mialam wyjsc z domu na moj wlasny koncert ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() buźka ![]()
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
bylo calkowicie normalnie
![]() siadam na kiblelek patrze czerwono no i mowie mamie ze chyba dostalam... kupila mi podpaski i bylo na luzie. pierwszy okres byl dla mnie bezbolesny. mialam wtedy 14 lub 15 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
ja leżałam sobie na łóżku wtedy
ktoś pukał do drzwi, wstałam, otworzyłam i runęłam jak długa na ziemię ![]() ![]() odruchowo poszłam do łazienki i patrze: O! okres A moja wspaniala mamuśka musiała mi ciasto z tej okazji upiec i poinformować o tym całą rodzinę ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
na historii ale ja nikomu o tym nie mowilam,tylko mamie
![]() |
![]() |
#129 |
Rozeznanie
|
Dostałam pierwszego okresu w dzień egzaminu w szkole muzycznej. Za bardzo się tym wtedy nie przejmowałam, bo sie bardzo derwowałam
![]() Wziełam sobie podpaske i tyle. Później musiałam poinfaormować mamę. Weszlam do łazienki specjalnie kiedy ona tam była, sciagnełam majtki i powiedziałam "mamo... patrz..." i tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
łłło matko , ja swojej nie zapomne
![]() w ten dzien , a bylo to przed pojsciem spac , siedzialam pokoju i sie gimnastykowalam , szlifowalam swoj szpagat , brakowalo jakis 5 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Ja bardzo dobrze pamiętam ten dzień
![]() Byłam w piątej klasie, troche ponad tydzień wcześniej miałam 12 urodziny. Był to poniedziałek, 30 marca roku 1998 ![]() Gdy wstałam rano zauważyłam bardzo malutką kropeczkę w kolorze... hm.. jakby rdzawym ![]() A mnie nic nie bolało, czułam się dobrze ![]() Załozyłam podpaske (wscibska kolezanka wsadziła głowe od góry i pyta się mnie czy się skaleczyłam ![]() No i poszłam na nieszczęśliwy wf ![]() Z dumą oznajmiłam nauczycielce, ze nie mogę dziś cwiczyć, bo dostałam właśnie pierwszy okres. przejęta spytała sie czy mam podpaski ![]() ![]() Po powrocie do domu jakos nie wiedzialam jak powiedziec mamie. Zmienilam podpaske (w domu wtedy mama miala alwaysy) i poczułam się lepiej. Powiedziałam mamie dopiero wieczorem przed kąpielą - nie wiedziałam jak sie zabrać za mycie (czy mogę się moczyc w wannie czy tylko zwykły prysznic). Poszłam, powiedziałam, spytałam się. Mama ze spokojem wszystko mi wyjaśniła, pokazała... Pozwoliła mi kilka dni zostać w domu, oczywiście wszystkim się pochwaliła. Następny okres dostałam na szkolej wyciecznie a jeszcze kolejny na koloniach ![]() Na szczęście juz na początku miałam dosc regularnie okres (mniej wiecej co 27-29 dni) z czego się cieszylam bo planując wakacje czy ferie moglam sie przygotowac za wczasu ![]()
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Ja swoją pierwsza miesiączkę dostałam 7.03 w 6 klasie podstawówki. W sumie mile to wspominam bo ani nie bolał mnie brzuch, dostałam ją w domu więc nie było tak najgorzej. Jeśli o odczucia to w sumie nie chciałam jej trochę bo wiedziałam że zacznie się męczarnia ;] ale następny dzień to był dzień kobiet więc się cieszyłam że wreszcie mogę go przeżyć już jako 100% kobieta :P
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
Ja pierwszy okres dostałam bodajże w kwietniu w 1 klasie gim. (miałam wtedy 13 lat). Rano się zorientowałam co jest grane i normalnie poszłam do szkoły. Cały dzien byłam zdołowana i brzydziłam się tym co sie ze mną dzieje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Rozeznanie
|
Pamiętam, że to było w 5 klasie podstawówki.Poszliśmy wtedy z klasą do kina i okropnie mnie bolał brzuch. Wróciłam do domu, patrzę, a całe majtki w krwi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
BAN stały
|
![]()
Ja dostałam w 6 klasie podstawówki. Oglądalam film na RTL
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Ja dostałam okres niecały rok temu, gdy zaczynałam 6 klasę - tzn. 1 września 2005 r
![]() ![]() ![]()
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
ostatnio slyszalam, ze gdy dziewczynka osiaga wage 45 kilo to moze sie w najblizszym czasie spodziewac miesiaczki
![]()
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
A ja na moje szczęscie[tak sobie teraz z perspektywy patrząc] dostalam poznio
![]() ![]() ![]() Ja bylam uzbrojona po uszy, bo mając obsesję na tym punkcie w kazdej kieszenii doslownie czy torebce mialam asortyment ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#139 |
Raczkowanie
|
![]()
Mój pierwszy okres: 02.05.2000 (wtorek, po południu)
Miałam dopiero 11 lat i byłam w 4 klasie. Wogóle nie byłam na to przygotowana. Pamiętam, że siusiu mi się chciało, ale gdy byłam już w łazience to tak jakoś mokro mi było i spojrzałam na majtki siedząc na wannie i taka wielgachna czerwona plama na majtkach. Cóż, zmieniłam majtki i wyszłam lekko podłamana. Po paru godzinach poszłam sie wykompac i patrze...a tu znowu..krew... Totalny szok, pobiegłam do łazienki która znajduje się przy kuchni i wyszukałam se jakąś wate. Wstydziłam się bardzo, więc mamie nic nie mówiłam... Pamiętam, że mama dowiedziała się o tym przypadkowo i spytała się mnie czy mam okres gdy przyszłam do niej po szkole do pracy, a ja w płacz...stałam i płakałam... ![]() Co do podpasek to zawsze lubiłam Always Klasyczne (z siateczką drainette) lub Bella Classic Nova również z siateczką drainette. Innych nie znosze, szczególnie tych cieńkich, bo czuję się jakbym miała gazete w majtkach. takie jakies chociaż cieniutkie to bardzo nie wygodne. A tamponów do tej pory nie potrafie założyć ![]() Miałam też różne przygody z okresem, szczególnie gdy boli mnie brzuch. W czerwcu dostałam okres gdy myłam sobie akurat włosy rano no i zaczął boleć mnie brzuch. Zaczełam se szybko suszyć włosy i kulić się z bólu. Mama się trochę przeraziła, ale stwierdziła, że nie pójdzie po tabletki do sklepu, bo miała wtedy wałki na głowie. Byłam już cała mokra od potu. Gdy już włosy były lekko podsuszone ubrałam kurtke i wyszłam z domu. A tym momencie zakręciło mi się w głowie i nic nie widziałam. Jedyne co mogłam zobaczyć to kontury chodnika i drzwi sklepu. Na szczęście sklep mam przy domku więc wepchałam się w kolejke i kupiłam ledwo stojąc na nogach ibuprom. Nie wiem jak doszłam do domu, bo NIC nie widziałam (tylko te kontury). odrazu zjadłam dwie tabletki i położyłam się na kanape. Leże sobie cichutko i słabo mi się zrobiło. Pobiegłam do łazienki, bo dostałam rozwolnienie, a na sam koniec zwymiotowałam tabletki. No pomoc przyszedł mój pies i gdy wyszłam z łazienki i znowu leżałam na kanapie podeszla do mnie Kukuś (moja suczka) i zaczeła mnie lizać po twarzy i połozyła się tak, że jej tyłek ogrzewa mój brzuch co jest dla mnie zbawienne. 15 minut póżniej brzuch przestał mnie boleć... ![]() Miałam też inną przygode. Wakacje. Umówiłam się z przyjaciółką, że następnego dnia idziemy na plaże. Siedzę sobie na działce na huśtawce była już godzina 22.00 i czuję, że dostałam okres. Załamka, bo co z plażą? Jedyne co pomyślałam to to: "kamila mnie zabije" Budzę się rano i patrze a tu brak słoneczka. Ucieszyłam się bardzo, bo na plaże i tak nie mogłam iść. Po południu wpadłam do Kamili i się okazało, że ona równiez dostała okres tego samego dnia co ja jeszcze o tej samej godzinie ![]() ![]()
![]() |
#140 |
Raczkowanie
|
bylam u kolezanki na urodzinach. juz u niej czulam sie niekomfortowo. jednak za dobrze sie bawilam by pojsc do laznienki i sprawdzic czy cos nie teges. wrocilam poznym wieczorem. wtedy szybko do lazienki i traaaaach... myslalam ze zwariuje... niepewnie poszlam do sypialni mamy... spokojnie lezala i ogladala do TV. PO moej minie juz wiedziala ze cos jest nie tak. Bylo to mniej wiecej tak: "Mutti,nie jestem juz dziewczynka".Ona usmiechnela sie psozla do szafeczki i dala mi jakies tam alwaysy czy cos w tym stylu. Bylo to w 6 klasie dokladnie 9 lutego
![]()
![]() |
#141 |
BAN stały
|
Ja dostałam okres mając 15 lat.Bardzo wtedy chciałam dostać @,bo moja przyjacółka młodsza o rok już miała wczesniej ode mnie.Pamiętam jak dostałam,poszłam do wc,a tam niespodzianka,pzeczuwałam coś,bo brzuch mnie bolał.Noi cieszyłam się,że dostałam już okres i jestem już kobietą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Pierwsza miesiączka ahh ale sentyment
![]() Ja dostałam jako ostatnia dziewczyna w klasie, było to w lutym tamtego roku (czyli gdy byłam w drugiej gimn). Byłam w szkole i hmm coś mnie głowa bolała, coś mnie brzuch bolał, a ja myślałam że się czymś strułam hehe. Czułam się strasznie niekomfortowo, w głowie mi się kręciło i w końcu poszłam do higienistki, powiedziałam że mi niedobrze i zwolniła mnie do domu :P W domu byłam w ubikacji, ale nic, jakieś 2 małe plamki, stwierdziłam "nevermind" ![]() Okres mnie denerwuje, czuję się jak krowa ![]() ![]() pozdrawiam wszystkie kobietki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
ja miałam 12 lat,normalnie był poczułam coś poszłam do kibelka no i czerwono mama dała mi podpaski i wszystko ok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Zakorzenienie
|
Ja nie pamiętam mojej pierwszej miesiączki
![]() Tzn. pamiętam tylko, że to było lato i jak poszłam raz do kibelka to na majtkach zauważyłam 2 małe, czerwone plamki ![]() A mama mnie poratowała szybko podpaską i tyle ![]() Nawet nie wiem ile miałam wtedy lat, ale chyba 12-13 ![]()
![]() |
#145 |
Wtajemniczenie
|
Miesiaczke dostalam 6 klasie i sperspektywy czasu jak patrze na ta cala sytuacje to mi sie chce smiac i jest mi wstyd ,gdy dostalam bylo to w domu po prostu poszlam do lazienki i zobaczylam duza czerwona plame bylam tak przerazona bo nie wiedzialam co sie ze mna wogole dzieje. Zaczelam tak chisterycznie plakac ze moja mam mnie uspokoic nie mogla dala mi podpaske i bylo po krzyku ale jeszcze dulgo nie moglam dojsc do siebie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Raczkowanie
|
ja dostałam 28 lutego pamiętam, bo wtedy Astrid Lindgren umarła to było hmm.. 6 lat temu ..
![]() ![]() --mam okresowy problem bo od 2 tyg jest to tylko kropla dziennie i mnie to już conajmniej irytuje wiem że na bank nie mam tampona z poprzedniego okresu ale jak takie cuda się dzieją to już człowiek schizy dostaje też z tego że ciągle mam nieregularne ... za 2 tyg jadę na obóz i jak tam dostanę to chyba wszystkich pozabijam... co ja mogę zrobić czekać, czy iść do gina? czy co ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
pierwszy okres dostalam pod koniec 5 klasy :P czyli 18 czerwca 1999 r :P czyli 7 lat temu :P pamietam ze mama wtedy byla w USA i miala wrocic 21 czerwca:P no a to byla niedziela poszlam do kosciola z ojcem i bratem. Wracam i wlasnie bolal mnie dziwnie brzuch, poszlam do ubikacji...Nagle patrze krew :P polecialam do taty i mowie mu ze mam krew na majtkach hehe jak skoczyl ze dostalam okres poszedl ze mna do WC i wyciagnal jakas okropnie gruba podpaske mojej mamy zapytal: umiesz załozyc? :P hehe i polecial do telefonu i dzwonil do mamy
![]() ![]()
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Ja dostalam w 4 klasie, wiem ze wczesnie.Wolalabym pozniej ale tego sie nie wybiera.I dzis juz mam okres 8 rok i jest juz bardzo regularny co do dnia,I 2 dni boli mnie bardzo brzuch a pozniej juz oki.Uzywam tylko podpasek.
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Ja dostałam w 8 klasie podstawówki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
BAN stały
|
Pamiętam, jak dziś.
Wakacje, wtedy miałam 12 lat. BYłam u babci na wakacjach. Siedziałam ze znajomymi w pokoju i graliśmy w jakąś grę. Nic mnie nie bolało, dopiero jak poszłam do łazienki to zobaczyłam plamę na majtkach. Przebrałam się i założyłam podpaskę taką grubą, bo tylko takie babcia miała i poszłam jej powiedzieć. A ona w ciągu 15 minut zdażyła zadzwonić do moich rodziców i do cioci i im to oznajmić... Do tej pory w sumie brzuch mnie boli, a jak już to tylko w pierwszy dzień i to wcale nie tak bardzo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:59.