![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Smutne perfumy...
zapachy smutne według mnie:
Black Kenneth Cole - cmentarna zjawa w białej sukni z naręczem białych lilii Fumidus - ponury listopad, dymy z ognisk snujące się po polach... z prochu powstałeś w proch się obrócisz... Marescialla - tu czuję ziemię z rozkopanego grobu i zwiędnięte kwiaty ze starego wieńca czasami też Black Tourmaline - spalenizna po stosie czarownicy
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2011-08-10 o 11:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
kiedyś zawiozłam do mamy flaszkę Soir de Lune. podobały się i owszem,ale mama stwierdziła,że są bardzo smutne właśnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jakie piękne opisy ![]() Cytat:
Cytat:
Zgadzam się, Kenneth Cole Black to mój typ, jeśli chodzi o smutne zapachy ![]() Cytat:
![]() Mój nowy nabytek- Halloween- wydaje się być trochę melancholijny, może nawet smutny. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeszcze Messe jest takim smętem i Zagorsk ![]()
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
dla mnie smutne są: Zagorsk, Avinion, Cardinal Helley i File en auguilles - te zapachy są odpowiednie na pogrzeb
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Panaroja
|
Avignon - pusta , ciemna , chłodna gotycka katedra , sklepienia giną gdzieś w mroku , a w powietrzu unosi się zapach kadzideł . Świat został gdzieś daleko , tu jest tylko wieczność...
Natomiast Zagorsk nigdy w życiu ![]()
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Avignon uważam również za smutny zapach
![]() Jednak najsmutniejszym zapachem, jaki kiedykolwiek do tej pory dane mi było nosić, jest Black Orchid Toma Forda, cmentarny, zimny, odległy, emanujący smutkiem i osamotnieniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
skacze bryka i wiruje ...
|
Fumidus zdecydowanie! Sprawia, że łzy potrafią mi stanąć w oczach
![]() I wg. mnie smutny jest też Sienne L'Hiver. Bardzo jesienny, czuć zbliząjącą się zimę...
![]() |
#99 |
spin doctor
|
Smutne, (tzn. u mnie wywołujące smutek i chłód) są dla mnie:
Alien Halloween Lempicka klasyk Nu edt-edp nie znam Angel Dune natomiast wywołuje taką dziwną nostalgię...
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
Dodam dwa zdania od siebie:
Insolence edp -smutny i przytłaczający oraz niszowy warty choćby przetestowania klasyczny Puredistance .Melancholia ,smutek ,łzy ,mino że piękny to jednak wyciskacz łez .Może przez te zimne wodne akordy ? -nie wiem ...
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
Musze w takim razie wyprobowac tego Fumidusa.Czy moze ma ktoras z Was ? Odlewka za cos weselszego
![]() Dla mnie wszelkie biale kwiaty sa smutne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
Ponieważ nastrój mam dzisiaj zdecydowanie nieprzysiadalny, to proszę o kolejne propozycje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
dla mnie smutnym, wręcz cmentarnym zapachem jest Gloria Vandrebilt klasyczna (ta z łabędziem). Goździk (kwiat) brzmi w nim tak ponuro, tak beznadziejnie, jak to tylko Grojsman potrafi. Dól totalny
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
lipiec na maksa!!! :)
|
Dot.: Smutne zapachy
Alien i wszystkie jego wariacje...
![]() |
![]() |
#111 |
Konto usunięte
|
Dot.: Smutne zapachy
Halloween: pustka i przeszywający chłód
Pure Poison: samotność i głęboka, niepokojąca cisza Midnight Poison: bezsilność i niepokój Poison: strach i wilgoć, zgnilizna Jak widać trucizny są dla mnie bardzo wymowne, nie potrafiłabym ich nosić (może poza Pure i Hypnotic). Z kolei Halloween swoją dziwnością mnie jakoś pociąga. Aż żałuję, że na mojej skórze się... ugrzecznia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie smutne są zapachy kwiatowe o chłodnej nucie, np. Black Kenneth Cole czy Haloween
kadzideł nie odbieram jako smutnych, testowany tylko Fumidus jest na mnie gęsty, kadzidlano-drzewny ale nie smutny kojarzy mi się z tlącym ogniskiem na skarju lasu, przy którym doświadczeni życiem wędrowcy snują własne długie opowieści albo odkopują w pamięci dawno zapomniane baśnie z dzieciństwa, to jesień dojrzała, szaro-brunatna z coraz szybciej zapadającym mrokiem, kolejna, ktora trzeba przejśc zanim znowu słońce zaświeci wysoko natomiast wspomniane Avinionkadzidło o lekko słodkiej nucie tworzy aurę spokoju, ta uspakajająca umysł pustka jest jasna - byc może za sprawą czystej nuty cytrusowę w tle - bezpieczna, to duchowe oczyszczenie, wyzwolenie z więzów ciała, Kadzidła kojarzą mi sie z oczyszczeniem, duchowością , są ponad religijnymi ograniczeniami niezaleznie od nazw im przypisanych ![]() Jako smutne, powodujące niepokój i skurcz zołądka taki jak wtedy kiedy się czegoś zlękniemy, odbieram niektore zapachy skórzane, czasem kojarzą mi się z pustką , martwą pustką, zpachem skórzanych butów wystających z trumny.
![]() |
#113 |
Rozeznanie
|
Przeglądam ten wątek i dumam sobie, ze chyba muszę być niezmiernie pogodną osobą.
![]() ![]() ![]() ![]() Przykładów, które przywołujecie najczęściej, jak Avignon, Fumidus, Messe, Czarny Turmalin czy kwiatkowe Halloween, w życiu nie zrównałabym ze smutkiem sensu stricto. Czy to dziwne? ![]() Chociaż czasem aż chciałabym zakrzyknąć: niech mnie wreszcie ktoś zasmuci! ![]() Właściwie.. jest jedno pachnidło, którego kontekst odbieram troszkę jako depresyjny. To Cuir Ottoman od Parfum d'Empire. Lecz nawet tam zaniku chęci do życia jest stosunkowo mało. Może to i dobrze...?
![]() "Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! Edytowane przez wiedzma z podgorza Czas edycji: 2012-02-18 o 13:56 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Innych zapachów wpędzających w depresję - nie znam. Reszta, o ile je lubię, poprawia mi nastrój. ![]()
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Hmm... na takiej zasadzie w deprechę wprawiałoby chyba wszystko, nawet twory od Britnej Spirs i pp. Beckham. ![]()
![]() "Śnił mi się koszmar. Przerost biurokracji w państwie, gdzie niedawno ukończono likwidację analfabetyzmu". "Człowiek z człowiekiem się nie zejdzie, ale góra z górą zawsze". Stanisław Jerzy Lec Obłąkane Retorty Ż ≠ RZ
U ≠ Ó KS ≠ X!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
Jedyny autentycznie smuty zapach jaki przychodzi mi do głowy to wspomniany juz nie raz i nie dziesięć Black Kennetha Cole'a - mokry wieniec fioletowych kwiatów w ziemnej, granitowej krypcie na jakimś starym cmentarzu, gdzie nagrobki mają jeszcze styl
![]()
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
mi się Zagorsk kojarzy z pustką i spokojem, ale żeby tak od razu smutki/zgony i inne twory z recenzji?
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Sephora jest pełna smutnych zapachów- landrynkowo wykrzywionych, nieśmiesznych klaunów, którzy uciekają szybko, wstydząc się własnego przedstawienia, w pośpiechu zmywają jaskrawe barwy, aby jak najprędzej przestać się czymkolwiek wyróżniać
![]() Nie, no wiem, nie o to chodziło. Funeral Home! To mój typ - parter secesyjnej kamienicy, w której mury zawilgły, po nocach pałęta się były lokator (mówią, że troszkę stuknięty), właściciel już podjął decyzję o rozbiórce - bo tak zniszczona, że nie warto remontować
![]() |
#119 |
Guerlain Lover
|
Chyba jeszcze nigdy nie poznałam smutnych zapachów...
Nawet kadzidła, które tu często się przewijają, nie uważam za smutne... nawet wręcz przeciwnie - niesamowicie mnie uspokajają, można by nawet powiedzieć, że uduchowiają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie L'Heure Bleue- pełen melancholii i poczucia, że coś się kończy, ale niekoniecznie coś innego się zaczyna. Kiedy mam je na sobie, jakoś inaczej patrzę na świat. Trochę jakby z punku widzenia 100letniej babci, która wiele już widziała i ze smutkiem spogląda na świat, który jutro może (ale nie musi) się dla niej skończyć.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.