Jaki wózek- temat zbiorczy. - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-03, 10:43   #1741
Ahtaga
Wtajemniczenie

Dot.: Jaki wózek- temat zbiorczy.

no i zamówiłam XA, mam nadzieję, że nie będę żałować

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 11:20   #1742
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

teraz x-landery dopracowali trochę i przynajmniej z wygladu się poprawiły.. kolezanka kupiła w grudniu i to calkiem inaczej wyglada niz modele z przed 2-3 lat..
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 11:43   #1743
Patrilla
Zakorzenienie

sheryl No ja chyba niewymagająca jestem jedno co mnie wkurzało to dzielone podjazdy dla wózków 3 kołowiec i taki podjazd masakra miałam okazję jeździć implastem jakimś tutkiem, emmaljunga głęboką i dla mnie gorzej
Stary 2011-02-03, 15:41   #1744
zanka205
Zakorzenienie

ja mam zoopera ale model Hula
obecnie leży w piwnicy, będzie jak znalazł dla drugiego dziecka (kiedyś tam )
jestem bardzo zadowolona z niego
obecnie mało używamy wózka, ale jak już to mamy teraz Mamas & Papas Ora

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 20:24   #1745
Aranka
Zakorzenienie

Po roku jeżdżenia Graco i wizji przeprowadzki "pod miasto" kupiłam Jane Slalom Pro.

Graco był rewelacyjny jednak skrętne kółka nie nadają się stanowczo na trudne tereny. Mimo blokowania ich (łatwiej się jeździ np. po piachu, wózek tak nie szaleje) dwukrotnie padła mi blokada i musiałam to reklamować - za każdym razem dostawałam nowe kółko z całą częścią blokady!

Zakup Jane się opłacił - to mega zwrotny, leciutki wózek. Świetna 2 stopniowa amortyzacja - idealna na każde warunki - pompowane koła. Wózek bardzo łatwo sie składa i zajmuje mało miejsca w bagażniku (było to dla mnie ważne z racji częstych wyjazdów). Poza tym spacerówka ma bardzo wygodne, szerokie siedzisko, gdzie nawet spore dziecko w zimowym kombinezonie siedzi swobodnie. Wózek ma bardzo łatwy system opuszczani i podciągania oparcia - za pasek umieszczony od strony mamy - jedna ręką prowadząc wózek nawet się nie schylając. Jedyny minus to mały (jak to w trójkołowcach) kosz (w końcu w Graco kosz jest rewelacyjny, opuszczany, mieściłam w nim jumbopack pampersów i spoooro zakupów razem). Dobrym rozwiązaniem przy tak małym koszu było dokupienie torby przyczepianej do rączki - fajna podręczna sprawa, można schować portfel, telefon i butelki + podręczne rzeczy na spacer (tak miałam w Graco i bardzo mi się przydawała). Wózek sprawdził mi się w 100% w górach i nad morzem a także zimową porą! To taki taran - przejedzie po wszystkim i w każdych warunkach atmosferycznych

Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło

Edytowane przez Aranka
Czas edycji: 2011-02-03 o 20:33
Aranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 22:02   #1746
ewcia23
Raczkowanie

hej dziewczyny,ja dopiero jestem w 8tyg wiec zakup wozka dopiero za kilka m-cy ale chcialam sie z wami podzielic informacjami ktore przed chwila znalazlam na necie.

Jedna z największych firm produkujących wózki dziecięce w USA wycofuje ze sprzedaży część swoich produktów. Spacerówki, zarówno pojedyncze jak i podwójne, są niebezpieczne dla dzieci. W kilkunastu przypadkach doprowadziły do utraty palców. Wózki te są również bardzo popularne na Wyspach
Firma wycofuje z amerykańskiego rynku ponad milion wózków z wadą techniczną. To właśnie ona w 15 przypadkach doprowadziła do zmiażdżenia palców. U 12 dzieci obrażenia były na tyle poważne, że trzeba było im amputować palce. Jak informuje BBC firma zdecydowała się o wycofaniu wózków produkowanych w latach 1999 do 2009. Wśród niebezpiecznych są modele: Volo, Triumph, Quest Sport, Quest Mod, Techno XT, Techno XLR, Twin Triumph, Twin Techno oraz Easy Traveller.

Groźne zawiasy

Niebezpiecznym elementem, który doprowadził do wielu wypadków są zawiasy, przy rozkładaniu dziecko może włożyć w nie palce i doprowadzić do ich zmiażdżenia.

Jak mówi Patty Davis, przedstawiciel amerykańskiej Komisji do Nadzorowania Bezpieczeństwa Produktów konsumenckich, firma Maclaren USA wyprodukowała specjalny zestaw naprawczy, który eliminuje niebezpieczeństwo. Na swojej oficjalnej stronie internetowej Maclaren USA apeluje do rodziców, by zaprzestać używania wózków i natychmiast skontaktować się z firmą, by jak najszybciej za darmo naprawić zakupiony produkt.
ewcia23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 22:25   #1747
katakumba
Zakorzenienie

to juz bardzo stara wiadomosc
a swoja droga dziecko w jakiekolwiek zawiasy wlozy palce to moze jes starcic, nie trzeba miec wadliwego wozka
wystarczy troche nieuwagi rodzica, ze jak sie sklada wozek to dziecko nadal jest w tymze wozku

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-04, 22:25   #1748
anya_krk
Zakorzenienie

GG do anya_krk Wyślij wiadomość przez MSN do anya_krk

Cytat:
Napisane przez ewcia23 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny,ja dopiero jestem w 8tyg wiec zakup wozka dopiero za kilka m-cy ale chcialam sie z wami podzielic informacjami ktore przed chwila znalazlam na necie.

Jedna z największych firm produkujących wózki dziecięce w USA wycofuje ze sprzedaży część swoich produktów. Spacerówki, zarówno pojedyncze jak i podwójne, są niebezpieczne dla dzieci. W kilkunastu przypadkach doprowadziły do utraty palców. Wózki te są również bardzo popularne na Wyspach
Firma wycofuje z amerykańskiego rynku ponad milion wózków z wadą techniczną. To właśnie ona w 15 przypadkach doprowadziła do zmiażdżenia palców. U 12 dzieci obrażenia były na tyle poważne, że trzeba było im amputować palce. Jak informuje BBC firma zdecydowała się o wycofaniu wózków produkowanych w latach 1999 do 2009. Wśród niebezpiecznych są modele: Volo, Triumph, Quest Sport, Quest Mod, Techno XT, Techno XLR, Twin Triumph, Twin Techno oraz Easy Traveller.

Groźne zawiasy

Niebezpiecznym elementem, który doprowadził do wielu wypadków są zawiasy, przy rozkładaniu dziecko może włożyć w nie palce i doprowadzić do ich zmiażdżenia.

Jak mówi Patty Davis, przedstawiciel amerykańskiej Komisji do Nadzorowania Bezpieczeństwa Produktów konsumenckich, firma Maclaren USA wyprodukowała specjalny zestaw naprawczy, który eliminuje niebezpieczeństwo. Na swojej oficjalnej stronie internetowej Maclaren USA apeluje do rodziców, by zaprzestać używania wózków i natychmiast skontaktować się z firmą, by jak najszybciej za darmo naprawić zakupiony produkt.
spokojnie
ja swojego questa dostałam ze specjalnymi osłonkami na zawiasy a stelaż 2011 widzę że ma zupełnie inne zawiasy. Ponad to weźmy pod uwagę, że to USA... i tak na dobrą sprawę to każdy wozek podczas składania czy rozkładania może być niebezpieczny jeśli się wsadzi palce w zawiasy
Stary 2011-02-05, 12:36   #1749
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ewcia23 Pokaż wiadomość

Groźne zawiasy

heh, jak to w USA, tam mozna podac do sadu producenta orzeszkow, bo na opakowaniu nie napisal, ze zawiera orzechy Miedzy drzwi tez dziecko moze wlozyc palce i co teraz
Ja mam tego strasznie groznego McLarena, ale mam tez wyobraznie i przy skladaniu, rozkladaniu dziecko mi tam palcow nie wklada, zreszta producent przyslal zabezpieczenia BTW
A co do wytluszczonego to prosze Cie, 1 kwiecien dzis jest

Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Czas edycji: 2011-02-05 o 12:38
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 08:11   #1750
Kryszynka9008
Raczkowanie

GG do Kryszynka9008

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
ja mam zoopera ale model Hula
obecnie leży w piwnicy, będzie jak znalazł dla drugiego dziecka (kiedyś tam )
jestem bardzo zadowolona z niego
obecnie mało używamy wózka, ale jak już to mamy teraz Mamas & Papas Ora
Właśnie przyczajam się na tą Ore na all i powiedz mi jak ona w praktyce się sprawdza? Bo bardzo mi się podoba. W chwili obecnej jesteśmy na zwykłej parasolce bo sprzedaliśmy nasz wózio 3w1 i jak najszybciej musze coś kupić
I Serca mam znów Dwa 18.o3.2oo14
Kryszynka9008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 08:45   #1751
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kryszynka9008 Pokaż wiadomość
Właśnie przyczajam się na tą Ore na all i powiedz mi jak ona w praktyce się sprawdza? Bo bardzo mi się podoba. W chwili obecnej jesteśmy na zwykłej parasolce bo sprzedaliśmy nasz wózio 3w1 i jak najszybciej musze coś kupić
wiesz jestem z niej zadowolona bardzo
oczywiście największym plusem dla mnie jest wygląda heh
no i tak ja mam wersję bez regulacji podnóżka, ale nam to nie przeszkadza, bo synek przesiadł się na nią jak był już dość duży
oparcie się fajnie reguluje, bez problemy, prawie na płasko
kosz dość pojemny
plusem jest jedna rączka, o wiele lepiej mi się prowadzi taki wózek, bo zawsze można pchać go jedną ręką i jedzie prosto
kółka są większe niż w Zooperze hula i to zdecydowanie dało się odczuć kiedy się przesiedliśmy na Orę
wózek jest zwrotny, rączka nie regulowana i średnio wysoko, ale dla mnie ciut za wysoko (mam 152 cm)
siedzisko jest dość płytkie dlatego zdecydowanie nie polecam dla małych dzieciaczków tak do roku, bo będzie im niewygodnie
nie wiem co jeszcze jest istotne
składa się bardzo łatwo, rozmiary po złożeniu małe, składa się nie jak parasolkę
jak coś pytaj o szczegóły, bo teraz nie wiem co jest dla Ciebie ważne

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-06, 13:08   #1752
Olusiaa_
Zakorzenienie

Doradźcie proszę jaki wózek wybrać

-termin porodu mam na połowę kwietnia, a więc maluch wiosenny
-mieszkamy na wsi pod lasem, a więc coś sprawnego w terenie
-żeby się łatwo składał- wszędzie musimy dojeżdżać autem
-żeby spacerówkę można było odwrócić-żebym widziała dziecko
-no i żeby był wielofunkcyjny- z fotelikiem w zestawie
-wizualnie podobają mi się 3 kołowce

będę wdzięczna za opinie, bo mam już mętlik w głowie od nadmiaru wózków...
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 13:15   #1753
Aranka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
Doradźcie proszę jaki wózek wybrać

-termin porodu mam na połowę kwietnia, a więc maluch wiosenny
-mieszkamy na wsi pod lasem, a więc coś sprawnego w terenie
-żeby się łatwo składał- wszędzie musimy dojeżdżać autem
-żeby spacerówkę można było odwrócić-żebym widziała dziecko
-no i żeby był wielofunkcyjny- z fotelikiem w zestawie
-wizualnie podobają mi się 3 kołowce

będę wdzięczna za opinie, bo mam już mętlik w głowie od nadmiaru wózków...

Idealne warunki jakie testował mój Jane - zerknij - POLECAM !

Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło
Aranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 13:35   #1754
Olusiaa_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aranka Pokaż wiadomość

Idealne warunki jakie testował mój Jane - zerknij - POLECAM !
dzięki

myślę jeszcze nad Quinny Buzz, Jedo Fyn albo 3kołowym X-landerem....

ale czy w X-landerach spacerówkę mogę odwrócić??

Może któraś mama jeszcze doradzi...

Edytowane przez Olusiaa_
Czas edycji: 2011-02-06 o 13:38
Stary 2011-02-06, 14:09   #1755
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:
dzięki

myślę jeszcze nad Quinny Buzz, Jedo Fyn albo 3kołowym X-landerem....

ale czy w X-landerach spacerówkę mogę odwrócić??

Może któraś mama jeszcze doradzi...
Ja mam x-lander xa i spacerowka jest tylko w jedną stronę...w stronę świata zewnętrznego

Stary 2011-02-06, 14:16   #1756
Olusiaa_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
Ja mam x-lander xa i spacerowka jest tylko w jedną stronę...w stronę świata zewnętrznego
aha

a w teren to lepsze są w ogóle 3 czy 4 kołowe? ja po płaskich chodnikach mało będę jeździć...
Stary 2011-02-06, 15:54   #1757
Ahtaga
Wtajemniczenie

Cytat:
aha

a w teren to lepsze są w ogóle 3 czy 4 kołowe? ja po płaskich chodnikach mało będę jeździć...
osobiście nie mam doświadczenia w tej kwestii, ale z tego co czytałam opinie różne to 3 kołowe nie zawsze się sprawdzają. 4 kołowe są podobno stabilniejsze, a na ciężkie tereny to chyba takie by się sprawdziły bardziej. Przejrzyj ten wątek bo tu dziewczyny chyba o tym pisały

Stary 2011-02-06, 16:09   #1758
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
aha

4 kołowy lepiej Trójkołowcem nie wszędzie podjedziesz, czasem grzęźnie itd. Chociaż mówią, że trójkołowym wygodniej po piachu się jeździ. Ja z trójkołowcem dostawałam fisia. Jeżdżę czterokołowym traktorem i jestem w stanie wszędzie podjechać
Też mnie X-lander XA korci odkąd urodziłam małego, ale teraz z kolei potrzebuję mniejszego wózka.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 17:09   #1759
Patrilla
Zakorzenienie

mam 3 koły Xlander ale chyba jednak polecę 4 na trudne skrajnie warunki + nie odwraca sie siedzisko i jest dość spory po złożeniu do bagażnika zawsze ściągam kółka
Stary 2011-02-06, 18:26   #1760
Olusiaa_
Zakorzenienie

Dzięki

czyli lepiej 4 kołowiec, X-lander odpada

Jedo Fyn może....

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

Chociaż ten najnowszy X-lander http://allegro.pl/nowosc-x-lander-xq...437156930.html
ma spacerówkę przodem i tyłem..
Stary 2011-02-06, 20:28   #1761
Carya
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Carya GG do Carya

Ale ten XQ ma spacerówkę kubełkową. XA ma normalną... nie wiem na jakiej ci bardziej zależy

XQ jest ciut mniejszy od XA

Druga
Carya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-06, 21:55   #1762
magda-lenka*
Raczkowanie

Najnowszy model xq nie ma kubełkowej spacerówki
magda-lenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 16:41   #1763
Olusiaa_
Zakorzenienie

X-landera dzisiaj oglądałam, odpada

Jedo Bartatina mi przypadł do gustu. I cenowo przystępny....
Stary 2011-02-07, 20:12   #1764
Aisza21
Wtajemniczenie

Dziewczyny, poradzcie jaką spacerówkę kupić dla dużego 2,5 latka - 19kg i metr wzrostu.
Musi mieć
szerokie siedzisko
miec wysokie oparcie
dobrze się prowadzić ,żebym mogła popchać taki ciężar
jeszcze pewnie liczy się wysokość rączek,bo ja mam 1,63
Wózek jest mi koniecznie potrzebny ,bo poprzedni wózek ktoś nam podpalił na klatce i jestem kompletnie bez wózka. A mój synek jednak jeszcze lubi jezdzic,czasami nawet sypia w wózku. Wcześńiej miałam Jane slalom i byłam bardzo zadowolona z niego,ale teraz to już nie kupię tak drogiego wózka po raz drugi ,a poza tym szkoda kasy na jakiś maksimum rok.
Poradzcie proszę,bo mam mętlik w głowie,a nie chciałabym zle wybrać.

Miałam kiedyś jeszcze maclarena xlr,ale kompletnie mi nie podszedł,bo bardzo zle się prowadzil z duzym dzieckiem i rączki były zbyt wysoko dla mnie,tak,że koszmarnie się podbijało pod krawężniki.

Edytowane przez Aisza21
Czas edycji: 2011-02-07 o 20:17
Aisza21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 21:47   #1765
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aisza21 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, poradzcie jaką spacerówkę kupić dla dużego 2,5 latka - 19kg i metr wzrostu.
Musi mieć
szerokie siedzisko
miec wysokie oparcie
dobrze się prowadzić ,żebym mogła popchać taki ciężar
jeszcze pewnie liczy się wysokość rączek,bo ja mam 1,63
Wózek jest mi koniecznie potrzebny ,bo poprzedni wózek ktoś nam podpalił na klatce i jestem kompletnie bez wózka. A mój synek jednak jeszcze lubi jezdzic,czasami nawet sypia w wózku. Wcześńiej miałam Jane slalom i byłam bardzo zadowolona z niego,ale teraz to już nie kupię tak drogiego wózka po raz drugi ,a poza tym szkoda kasy na jakiś maksimum rok.
Poradzcie proszę,bo mam mętlik w głowie,a nie chciałabym zle wybrać.

Miałam kiedyś jeszcze maclarena xlr,ale kompletnie mi nie podszedł,bo bardzo zle się prowadzil z duzym dzieckiem i rączki były zbyt wysoko dla mnie,tak,że koszmarnie się podbijało pod krawężniki.
Praktycznie wszystkie wózki są do 15 kg ., nie lepiej jednak nauczyć go łazić na nóżkach
Stary 2011-02-07, 21:56   #1766
Aisza21
Wtajemniczenie

Nie,no jasne ,że umie chodzić na krótkie spacerki. Jednak jeszcze wózek jest mi potrzebny ,gdy chcę podejść gdzieś dalej zamiast jechać samochodem albo gdy zależy mi na czasie lub gdy jest mi tak wygodniej (np zakupy). Muszę mieć jakiś wózek na stanie.
Aisza21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 08:24   #1767
Patrilla
Zakorzenienie

są wózki do 20 kg parasolki coneco Jocker, graffo, juppi, oraz dippo do 19 kg
są też drogie Bertini, Qunni buzz
tyle na szybko znalazłam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-08, 11:10   #1768
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
są wózki do 20 kg parasolki coneco Jocker, graffo, juppi, oraz dippo do 19 kg
są też drogie Bertini, Qunni buzz
tyle na szybko znalazłam
Coneco Jocker może ma napisane, że jest do 20 kg, ale nie jest to wózek dla ciężkiego dziecka- gwarantuję, że rozwali się na wertepach pod ciężarem.
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 11:40   #1769
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

zoopery są do 20 kilo i mają spore siedziska..

ale nie wyobrazm sobie zadnej spacerówki na małych kólkach której masa własna jest ok 6-7 czy nawe9 kg zeby lekko szła z takim obciązeniem
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 13:54   #1770
Kryszynka9008
Raczkowanie

GG do Kryszynka9008

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
wiesz jestem z niej zadowolona bardzo
oczywiście największym plusem dla mnie jest wygląda heh
no i tak ja mam wersję bez regulacji podnóżka, ale nam to nie przeszkadza, bo synek przesiadł się na nią jak był już dość duży
oparcie się fajnie reguluje, bez problemy, prawie na płasko
kosz dość pojemny
plusem jest jedna rączka, o wiele lepiej mi się prowadzi taki wózek, bo zawsze można pchać go jedną ręką i jedzie prosto
kółka są większe niż w Zooperze hula i to zdecydowanie dało się odczuć kiedy się przesiedliśmy na Orę
wózek jest zwrotny, rączka nie regulowana i średnio wysoko, ale dla mnie ciut za wysoko (mam 152 cm)
siedzisko jest dość płytkie dlatego zdecydowanie nie polecam dla małych dzieciaczków tak do roku, bo będzie im niewygodnie
nie wiem co jeszcze jest istotne
składa się bardzo łatwo, rozmiary po złożeniu małe, składa się nie jak parasolkę
jak coś pytaj o szczegóły, bo teraz nie wiem co jest dla Ciebie ważne

Dziękuje za odpowiedz w sumie to napisałaś wszystko o co chciałam zapytać napisz tylko jak stan techniczny wózka i ile go już używasz? Mój mały ma 2 latka ale jest malutki ma 10,70 kg i 90 cm . Ogólnie nie kupowałabym wcale spacerowki ale mój mąż bardzo dużo chodzi z nim na piechote i to daleko a on szybko się męczy i chce zaraz na ręce raczej do wygodnych dzieci należy Zdecydowałam się na Ore prawie bo zamówiłam na All Lune . rózni się tylko tym że ma :
regulowany podnózek i rączke inny kosz na zakupy (jakby mniejszy) w kolorze morskim . Zgadzam się z Tobą przedewszystkim wygląd ma cudny. Jak zmacam ją na żwo to się moge podzielić wrażeniami Pozdrawiam
I Serca mam znów Dwa 18.o3.2oo14
Kryszynka9008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości