![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pogadajmy o kamieniach
przeglądając informacje o kamieniach, na różnych stronach, natknęłam się na nieco inne informacje, bardziej mistyczne, że się tak wyrażę. czy robiłyście jakąkolwiek biżuterię kierując się "właściwościami, mocą" kamieni?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
Nie. Podobno każdy znak zodiaku ma swoje kamienie, ale ciężko przecież powiedzieć komuś, że "tych kolczyków to ci nie sprzedam, bo tyj ejsteś waga, a one tylko dla panny są"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Jakby w Waszych miastach też był na giełdach minerałów wykład: "Kamienie szlachetne i ozdobne -jak wykryć oszustwo?" http://www.ing.uni.wroc.pl/~gielda/,
to polecam ![]()
![]() |
#94 |
Zadomowienie
|
nie chodzi tylko o znaki zodiaku
![]() ale ciekawie byloby zrobic sobie taki talizman do uszu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A wracając do Twojego pytania: tak, obdarowałam koleżankę kolczykami z jaspisem dębowym, bo wychodziła z ciężkiej choroby, a ja w mojej książce wyczytałam, że brązowe odmiany jaspisu wzmacniają system immunologiczny. Można wierzyć, albo nie, ale przecież nie zaszkodzi...? A co do znaków Zodiaku, to łapię się na tym coraz częściej, że jeśli robię coś na prezent, to staram się dobierać kamienie do znaku. Ech, łatwo się sugerować! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
Spotkałyście się kiedyś z kamieniami "crazy horse"lub "indian bloodstone" ? Natknęłam się w FMG i zupełnie nie wiem jak to można przetłumaczyć
![]()
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
http://www.allegro.pl/item173908498_..._crazy_1_.html chyba się nie tłumaczy
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
Dzięki
![]()
![]() |
#99 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A "Indian bloodstone" to chyba by był "krwawnik indyjski"...? Na FMG podają, że bywa też zwany heliotropem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
![]()
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
co to za kamień?
![]()
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
no też o tym myślałam. Ale nie mam tego w historii zamówień w beadshopie, chyba że to jest np z Jaspera.
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
A co to jest ten szmaragd nilu (sprzedaje się w SK2)? To jest taki sam syntetyk man-made jak piasek pustyni/noc kairu?
![]() |
#105 |
Zadomowienie
|
Tak dokładnie to samo. Ostatnio nawet gdzies o tym czytałam..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Justin, jescze nie tak. Diament, grafit i fullereny to odmiany alotropowe wegla. Fullereny to takie smieszne kulki z powiazanych atomow wegla. Jednym z ciekawszych byl fudbolan (moge pokielbasic cos w nazwie) ktory ma taki sam uklad piecio i szescio katow jak pilka do nogi
![]()
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wikipedia:Heliotrop - odmiana chalcedonu zbliżona do plazmy, w którym na ciemnozielonym tle widoczne są czerwone plamki tlenków żelaza. Nazwa pochodzi od greckich słów helios (słońce) i tropein (zmieniać barwę), ponieważ daje on czerwonawe refleksy podczas obracania po zanurzeniu w wodzie. Ciemnozielona barwa heliotropu spowodowana jest nagromadzeniem kryształów aktynolitu. Błędnie nazywany jest krwawnikiem lub kamieniem św. Stefana. Grrrr, a ja swój zgubiłam... ( ostatnie co pamiętam to że obracałam go jak głupia w szklance) kupiłam go zresztą na giełdzie minerałów jako Agat mszysty, dopiero gdy na następnej kupiłam prawdziwy mszysty okazało sie że coś nie halo :/
![]() |
![]() |
#108 |
Przyczajenie
|
Apropos onyksu - czarny kamień
"Onyks
Nazwa minerału pochodzi od greckiego słowa onix – pazur. Onyks jest odmianą agatu o równoległym ułożeniu warstw – białej i czarnej. Nazwę Onyks używa się również dla określenia jednobarwnego chalcedonu o czarnej intensywnej czarnej barwie (czarny onyks). Onyks często jest nazywany kamieniem samodoskonalenia i samokontroli, ponieważ potęguje potrzebę doskonalenia się i wzmacnia determinację w osiąganiu celów. Magiczny kamień przyciąga pozytywną energię z Kosmosu, eliminuje apatyczność, stres i negatywne myśli a także stymuluje optymizm i chęć działania." żródło - bizu czyli z tego wynika, że czarny kamień jest potocznie nazywany onyksem ![]() Edytowane przez floradifantazja Czas edycji: 2007-03-24 o 02:07 Powód: poprawa adresu link'a - zeby nie wygladal jak reklama! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Przyczajenie
|
z tą edycją to efekt jest odwrotny
![]() ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny czy nie wiecie gdzie można kupić kamienie bez dziurek ??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Raczkowanie
|
Ja kiedys widzialam wlasnie na Allegro, ale teraz nie umiem znalesc. Chodzi Ci tylko o kamienie, czy szklane kaboszony tez?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Konto usunięte
|
Ważne pytanie:
Kupiłam na giełdzie cos takiego, jak noc kairu albo piasek pustyni, ale ciemnozielone. Co to moze byc? bardzo łądnie wygląda, ale nigdy wcześniej tego nie widziałam :?: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
noc kairu i piasek pustyni to kamienie syntetyczne - powstają w labolatoriach - więc tam mogą dowolnie nadawać im kolor - granat (noc kairu), pomarancz (piasek pustyni) i zieleń - hmm...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
http://www.swiatkoralikow2.pl/index.php?cPath=147_158
pewnie chodzi o to, czyli szmaragd nilu ![]()
![]() |
#117 |
Konto usunięte
|
Tak, dzięki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3935845]Nie. Podobno każdy znak zodiaku ma swoje kamienie, ale ciężko przecież powiedzieć komuś, że "tych kolczyków to ci nie sprzedam, bo tyj ejsteś waga, a one tylko dla panny są" ![]() ... ![]() a jeśli chodzi o "moce" kamieni - to jest dość śliski temat, bo nic nie można udowodnić, pomacać, powąchać ani polizac, ale mi np sie w skupieniu pomaga szafierek mały z którego mam dyndadełko ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
Ja robiłam takie dla mojej ciotki. Sama nie wierzę
![]() ![]()
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
ja też na to uwagi nie zwracam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.