|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nie dawajmy zwierzakom byle czego!
Cytat:
Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-08-07 o 16:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kiedyś koty i psy żyły o wiele krócej, bo nie było powszechnej sterylizacji/kastracji, medycyna była mniej zaawansowana,świadomość ludzi też pewnie była na niższym poziomie. ludzie pewnie nie mieli problemu, ale wątpię, by kotom i psom żyło się lepiej ![]() tak - pedigre to śmieć, tak jak kitekat, whiskas i tego typu karmy. a o tym, czy twoje zwierzęta są zdrowe dowiesz się dopiero gdy przebadasz im krew/mocz - to, że wyglądają na zdrowe wcale o zdrowiu nie świadczy ![]() i co do dzieci - dla mnie moje koty są członkami rodziny; nie uważam by zwierzęta były czymś gorszym od ludzi i dlatego uważam że zasługują na opiekę i traktowanie takie, jak ludzie - takie porównania że gdzieś głodują dzieci a moje koty jedzą dobrej jakości jedzenie jest po prostu głupie i żenujące, naprawdę.
Mój blog o dbaniu o urodę w Japonii i Korei: www.kiyora.pl Edytowane przez loss_lauri Czas edycji: 2010-08-07 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie kupujesz extra ubrań |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Raczkowanie
|
Nigdy nie robiłam mojemu psu badań, bo nie było takiej potrzeby , jak będzie , to zrobię
![]() |
#305 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() min raz w roku (dobra jak komuś szkoda kasy ![]() Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-08-08 o 11:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jezu Chryste Pasterzu Judei! Powinny być pozwolenia na trzymanie zwierzaków. Zobaczycie, zrobię karierę polityczną i to załatwię ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 |
Raczkowanie
|
Kot Chrupol, wymiotuje karmami typu perfect fit, whiskas czy innymi tańszymi rzeczami, więc tyle mi wystarczy by wiedzieć że coś z tym jedzeniem jest nie tak, starsza kocica w ogóle tego typu jedzenia nie tknie.
Ogólnie aż tyle pieniędzy nie mam żeby karmić oboje wysokojakościową karmą non stop, i dlatego moje koty raz mają tydzień suchej karmy a raz jedzenia domowego, uwielbiają kurczaka czy wątróbkę drobiową z ryżem, selerkiem i nawet zieloną pietruszką, każde dostaję pełną miskę zawsze wieczorem ( kiciusiolstwo za dnia nyny a w nocy mają okno otwarte i wychodzą sobie na spacerki i zabawy i wtedy jedzą) Często łapią myszy i ptaki i zajadają ofiary, nie podoba mi się to i czasem zabieram przekąskę, oczywiście Chrupol się kłóci i lamentuję, a kotka Regina obraża na kilka godzin ... i idzie po nową zdobycz ![]() I chyba ich tego już nie oduczę.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#308 |
Zakorzenienie
|
Rinne - moze chociaz zakladaj im dzwonki, kiedy buszuja na podworzu... szkoda ptakow...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Raczkowanie
|
no i popełniłam błąd że nie nauczyłam ich chodzić w obrożach gdy byli mali, teraz jest koszmar z obrażą a dzwonki ich samych denerwują, no i taka lypa ;/ czasem bywa że ptaszek jest jeszcze żywy i mało skaleczony to lecę na ratunek i wypuszczam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
Zakorzenienie
|
Dzwonek dla kota jest torturą, a obroża niebezpieczna - kot może się zaczepic i udusić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I proszę mnie nie obrażać. Mój pies ma wszystko, co mu potrzebne do tego aby być szczęśliwym. Wizyta u weta, to dla niego trauma Poza tym spadam z forum, bo to tylko czcza dyskusja. czuję się winna, że Aksel dostaje zwykłą karmę i że nie wykonuje mu co najmniej raz w roku badań. Nawiasem mówiąc ciekawe czy Ty wykonujesz raz z roku cytologię i USG piersi?
![]() |
![]() |
#312 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem już, który raz to piszę, ale napisze jeszcze raz: jeżeli kot czy pies wygląda na zdrowego, normalnie się zachowuje, to jeszcze nie oznacza, że jest zdrowy!!! jest wiele chorób, w tym także bardzo poważnych, w przebiegu których początkowy okres przebiega bezobjawowo i tylko na podstawie badań np krwi czy moczu można je wykryć i odpowiednio wcześnie wdrożyć leczenie, które czasami może uratować życie. a długotrwałe leczenie może być większą męczarnia niż kilkanaście minut spędzonych u weta na badaniu ![]() i nie wiem do czego ma zmierzać to pytanie o cytologię??? to chyba nie to forum ![]()
![]() |
![]() |
#313 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
cyt"Pierwszą mammografię najlepiej zrobić między 35. a 45. rokiem życia. Po czterdziestce badanie to należy profilaktycznie powtarzać co dwa lata, a po pięćdziesiątce - corocznie." ------------ moje koty maja badania raz w roku |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To trzeba pracować nad tym, żeby nie była. Równie dobrze mogę powiedzieć "ah jej, dla mojego psa jest traumą jak wychodzę z domu więc nie będę nigdzie wychodzić!" Cytologię robię raz na 2 lata, na cycki też jestem za młoda ![]() Z dzieckiem też nie pójdziesz na szczepienie bo się lekarza boi i nie lubi 'kłuj kłuj'? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 |
Zakorzenienie
|
Dziwczyny, wiem, że pewnie podniosę Wam ciśnienie, ale mam świadomość swoich błędów i już od jutra zmieniam dietę mojego kota. Byłam dzisiaj u weterynarza na usuwaniu kamienia i jednego zęba i dowiedziałam się, że powinnam zadbać o stan jego wątroby. Ma już 6 lat i cały czas karmiłam go zwykłymi mokrymi karmami z supermarketów. Wiem, że suchej karmy nie toleruje, wiem, że muszę przestawić go na zdrowsze jedzenie i wiem, że muszę zadbać o tą jego wątrobę. Proszę - doradźcie mi jakąś karmę (o ile to możliwe nie droższą od KK) i mokrą. Szukam różnych informacji na ten temat, ale im więcej czytam tym bardziej się w tym wszystkim gubię. Czy któraś z Was mogłaby mi polecić jakąś konkretną karmę? Będę wdzięczna za każdą sugestię.
![]()
68- 66.5 - 63.9 - 62.2 - 60.9 - 58.5 -56.8 - 55.6 - 54.0 - 50 (164 cm) Agencja Interaktywna Poznań 21.02.11 - start "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie" Żadne jedzenie nie jest aż tak dobre, by było warte chociażby kilograma ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#316 |
Konto usunięte
|
Nie podniesiesz nikomu ciśnienia bo jak sama napisałaś "mam świadomość swoich błędów i już od jutra zmieniam dietę mojego kota"
![]() Super! ![]() Nie jestem wyrocznią bo kota niestety nie posiadam ![]() Nie wiem jak to się ma cenowo do KK. Więc lepiej poczekaj na wypowiedzi kociar ![]() Ale cieszę się, że chcesz zmienić sposób żywienia swojego kota ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#317 |
Wtajemniczenie
|
http://zpastorowejsfory.pl.tl/Kr%F3t...ch-karmach.htm
-------------- Przezlosliwa a spróbuj taki wstęp do BARF kup mięcho + suplementy (tu jednorazowo zapłacisz sporo) mieso podziel na porcje i do zamrażarki a potem dodawaj po rozmrożeniu suplementy zdrowiej będzie (choć u mnie jeden je surowiznę i to nie non stop bo beee) Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-08-13 o 15:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#318 |
Raczkowanie
|
Przezlosliwa Animonda Carny ma chyba niezły stosunek jakość/cena.
Być może lepszej jakości karmę kociak chętniej schrupie, są wersje dla kociaków wybrednych, a także z problrmami z wątrobą np: http://www.krakvet.pl/trovet-highly-...g-p-13038.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 |
Zakorzenienie
|
Przezlosliwa - polecam wielopaki na zooplusie. (www.zooplus.pl)
Patrz takie marki jak Schmussy, Miamor,Bozita, Animonda. Swietnej jakosci, duzo mieska i cena wychodzi kolo 1,2 pln za 100gram. Taniej niz whiskas ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() choć zgodnie z opisem cyt:"Dieta Trovet HLD jest przeznaczona do terapii żywieniowej kotów z chorobami wątroby, trzustki i zaburzeniami przewodu pokarmowego." Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-08-13 o 20:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
![]() Weterynarz powiedział, że patrząc jak działa na niego narkoza może stwierdzić, że ma osłabioną wątrobę i żeby zapobiec chorobie muszę zmienić jego żywienie. Więc nie wiem jak to zinterpretować. :/ Rozbawiły mnie jego krzywe źrenice, gdy był jeszcze otępiały. ![]() W ramach małego OT pochwalę się tylko moim szczęściem. Teraz jesteśmy na urlopie, ale po powrocie do domu lecę do sklepu po nowe karmy. ![]()
68- 66.5 - 63.9 - 62.2 - 60.9 - 58.5 -56.8 - 55.6 - 54.0 - 50 (164 cm) Agencja Interaktywna Poznań 21.02.11 - start "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie" Żadne jedzenie nie jest aż tak dobre, by było warte chociażby kilograma ![]() ![]() Edytowane przez Przezlosliwa Czas edycji: 2010-08-14 o 15:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
Raczkowanie
|
Może zróbcie próby wątrobowe i przy okazji ogólną morfologię. Jeżeli wątroba jest słaba to wprowadzenie już teraz odpowiedniej diety dla kociaków z tym schorzeniem pomoże w uniknięciu kłopotów lub opóźnić ich pojawienie się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#323 |
Raczkowanie
|
witam wszystkie kociary, zależy mi na szybkiej odpowiedzi a googlując nie znalazłam satysfakcjonującej odpowiedzi, spytam tu - czy znacie karmy dla kotów nietestowane na zwierzętach?
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#325 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej i najtaniej na początek kupuj ćwiartki kurczaka, żęby odżywić kota, za 3zł masz 2 ćwiartki, a taka ćwiartka to na dwa posiłki spore wystarczy i samo mięcho niechaj kotek je
![]()
![]() |
#326 |
Wtajemniczenie
|
Mój pies zmarł od jedzenia suchej karmy.
najpierw dostał uczulenia, potem wysiadł mu żołądek. weterynarz stwierdził, że był przebiałkowany a jak usłyszał że pies jadł karmę to okrzyczał nas za to. podobno to tylko "zapełnia" żołądek. i teraz wiem, że jeśli kiedykolwiek będę miała psa to nigdy nie bede go karmic pudełkowym jedzeniem, tylko bede mu dawac normalne.
![]() |
#327 |
Zakorzenienie
|
A powiedzcie mi proszę taką rzecz: czy można łączyć suchą karmę z gotowanym jedzeniem? Chcemy pieska karmić w ten sposób: rano trochę suchej karmy, koło 13-14 ugotowane mięsko, ryż/kasza/makaron/ i ugotowane warzywa (marchewka, seler, pietruszka, czasem jakiś buraczek) (w stosunku 1:1:1
![]() Tata nie chce się zgodzić żeby karmić psa suchą karmą tylko, ale w książce Sumińskiej przeczytałam, że nie można łączyć suchej karmy z domowym jedzeniem, bo sucha karma jest zbilansowana i ten bilans w ten sposób się zaburzy. Ale sądzę, że chodziło o to, żeby w czasie jednego posiłku do suchej karmy nie dodawać np. makaronu, albo resztek z obiadu. A z kolei Sumińska pisze, że jak gotować w domu to właśnie w proporcjach 1:1:1, potem jak pies starszy (w sensie senior) to nawet więcej warzyw niż mięsa, bo już tyle białka nie potrzebuje. Myślicie, ze taka dieta jak wyżej będzie dobra? Pytaliśmy paru wetów, ale co jeden to inna opinia: jeden mówi, że jak karma sucha, to tylko można mięsem z puszki uzupełnić, najlepiej tej samej marki, inny, że tylko sucha karma, jeszcze inny, że można gotować, że to nawet lepiej, ale nie samo mięso, tylko musi mieć też węglowodany i witaminy z warzyw. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#329 |
Wtajemniczenie
|
Veredise nim zainwestujesz w suchą to zastanów sie na RC czy faktycznie njest warta swojej ceny - patrz na skład
![]() Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-08-19 o 16:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#330 |
Zakorzenienie
|
Kupiłam dziś w zoologicznym małą torebkę karmy Orijen dla szczeniaków dużych ras - niby Coliie nie jest taka duża, ale też są w grupie ryzyka ze względu na dysplazję, więc sprzedawczyni poleciła wersję dla dużych, bo mają więcej siarczanu chondroityny, a zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi. Będziemy jej tylko nieco mniej dawać niż jest na opakowaniu napisane, bo wiadomo, rozpiska jest dla większych szczeniaczków. Zjadła dziś porcję na kolację i ma się po niej dobrze
![]() W każdym razie dzięki temu wątkowi nie będę psa karmiła fastfoodowym Pedigree - porównałam składy obu karm - niebo a ziemia. Miałam plan, żeby tę torebkę Pedigree junior zużyć nie jako jedzenie, ale takie "spacerowe chrupki", jako nagrody w szkoleniu, ale zastanawiam się czy to dobry pomysł. Sprzedawczyni powiedziała, że te tanie karmy bardzo uzależniają, więc potem może nie chcieć jeść tej lepszej, ale to chyba przesada. Co myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:24.