|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie dawajmy zwierzakom byle czego!
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Zakorzenienie
|
Veredise, nie dajmy sie zwariowac
![]() Ja jestem nawiedzona jesli chodzi o zdrowe karmienie psów i kotow, ale kotu czasem whiskasa kupie (tunczyk w sosie bo mlody kocha strasznie) czy tez powoluku wykanczamy stara karmę kupiona przypadkiem przez moja mame, mieszajac ją z lepszą. Sami jadamy rozne rzeczy ktorych nie powinnismy. Moj kot np ma etapy ze samo mieso go brzydzi ( w sensie saszetki ale te bardzo miesne) i wtedy potrafi przez 2 tyg nie jesc prawie nic, ewentualnie sucha. Ale jak kupie mu tunczyka w postaci np gourmeta to zje.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Zakorzenienie
|
Nie o to mi chodzi, że po jednej małej torebce Pedegree coś by jej się stało, chodzi raczej o to, że jak weźmie się dziecko, które je zdrowe rzeczy raz do McDonald'sa to może zastrajkować nad talerzem brokułów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Zakorzenienie
|
wchodząc na stronę krakvetu natknęłam się na taka oto nowość dla kotów:
http://www.krakvet.pl/josera-sensica...g-p-14534.html a to skład: mączka drobiowa, ryż, kukurydza, mączka kukurydziana, mączka ze skwarków, tłuszcz drobiowy, włókno buraczane, proszek jajeczny, substancje mineralne, drożdże czy ktoś może mi wyjaśnić co to za składnik? ![]() ![]()
![]() |
#335 |
Zakorzenienie
|
No trzeba przyznac ze skawrki są dziwne, chociaz moj kot na pukcie Josery ma bzika.
Uwielbia, żeżre każda ilosc, kupka super, futerko blyszczace, oko blyszczace, energia. Nie bylo zadnych problemów żolądkowych, a kupka twarda, zbita i niesmierdząca. Nie bylam do tej karmy przychylnie nastawiona bo sklad mocno sredni, ale znajoma hodowczyni polecila i moj kocur konczy 10kg worek. Ale bedziemy zmieniac albo mieszac, bo tluszczyk sie odklada,...
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#337 |
Zakorzenienie
|
Nie mam pojecia. W karmie ich nie widac, a pachnie jedzonko super.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Raczkowanie
|
Ja tez zdecydowałam sie ze zminie karme .Karmiłam psa RC pies jadł ja najchetnie (próbowałam inne dawac ale pies nie chciał) teraz zamówiłam na spróbowanie 2,5 kg worek Arden Grange z jagniecina
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
Zakorzenienie
|
Ja zdecydowalam, ze gotowizny bede podawac rzadziej. Zbyt duzo kontrowersji naroslo wokol gotowych karm... moze dalam sie zwariowac -jednak wole miec wplyw na to, co zjadaja moje Szkotniki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#341 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi się wydaje, że to "mączka ze skrawków" czyli odpadów. A ktoś zrobił literówkę... Przeczytałam tekst podlinkowanyn w pierwszym poście i tam wśród tych niekoniecznie porządnych firm jest i Purina i Iams i Hills... Czyli nie wiadomo nadal co jest dobre a co nie
![]() |
![]() |
#342 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#343 |
Wtajemniczenie
|
na pewno lepsza niż RC
moje jedza TOTW i od czasu do czasu Orijen (bo za bardzo im nie podchodzi smakowo) jak trzeba bedzie kiedyć podawać (odpukać) karmy dla kotów z problemami to wybiore TROVET ewentualnie HILLS Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-09-08 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 |
Zakorzenienie
|
u mnie Guzik wcina Babycata a Felek ani spojrzy. Za to idealnie się Indoorem zażera. grrr
Ale zaczniemy testy bo Acana i Arion w moim zoologu się pojawiły.
![]() |
#345 |
Zakorzenienie
|
Może ktoś kto się zna coś mi wytłumaczy...
Jak to jest że przykładowa karma Ariona dla kotów ma taki skład: Mączka z kurcząt, kukurydza, gluten kukurydziany, tłuszcz drobiowy, ryż, suszone całe jaja kurze, pulpa z cykorii, białka mleczne, siemię lniane, olej, drożdże browarniane, hydrolizat białka drobiowego, tauryna, metionina, arglnina witaminy i pierwiastki mineralne. A karma dla psów tej samej firmy: Pszenica, kukurydza, ryż, jęczmień, mięso drobiowe, nydrolizat białka kurzego, wysłodki buraczane, tłuszcz zwierzęcy, mączka rybna, proszek jajeczny, drożdże browarniane, lecytyna, fruktooligosacharydy, l-karnityna, glukozamina, chondrolityna, witaminy i pierwiastki mineralne staram się czytać te składy i coś z nich zrozumieć ale czasem mam metlik w głowie ![]() czy to możliwe że Arion dla kotów jest w porządku a Arion dla psów juz nie? ![]() niech mnie ktoś nauczy raz a porządnie po czym poznac dobrą karmę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 |
Zakorzenienie
|
Agusia - nie da sie
![]() biegunke, wymioty, uczulenie,, puchnie, nie chce jej wcale jesc albo zwyczajnie mu nie sluzy (siersc matowieje, kupy smierdzace, smierdzi z pyszczka) Tak sie juz wielokrotnie zdarzało przy tych najlepszych, najdrozszych markach. Wybierajac karme dla zwierzaka poza skladem trzeba kierować sie: jego upodobaniami kulinarnymi (moj lubi kurczaka i lososia, innej suchej karmy nie tknie) wielkoscia pyszczka-sposobem jedzenia (jesli kot je lapczywie i nie gryzie tylko polyka to trzeba mu kupowac karmę z duzymi krokietami, a te najlepsze firmy takich nie produkują) Poza tym wiekszosc firm ma kilka rodzaji karm, im tansza tym gorszy sklad, wiec moze stad wynika roznica?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Zakorzenienie
|
no właśnie wszystkie psie zaczynają się od zbóż a kocie od mięsa
![]() Chciałabym jakąs karme możliwie jak najtańszą o przyzwoitym składzie... No i tak idąc za poradami tego Ariona znalazłam, że wychodzi na to że dla kota owszem ok - ale dla psa już nie ![]() A w ogóle orientujesz sie może kiedy przejść na karme dla seniora? Moja psina ma już 10 lat, troszke przybieliło ja tu i ówdzie ale ogólnie ruchliwa wciąż jest i nie wiem czy to juz senior czy jeszcze adult ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
Teoretycznie od 8 r.z powinna byc juz na seniorze.
Senior toertycznie powinien miec mniej kalorii, dlatego porownaj lbe kalorii w tej karmie ktora jej dajesz z ktoryms seniorem Moja psina ma 11 lat i jest na lighcie i nie bedziemy zmieniac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chodzi o to, że teoretycznie kot jest mięsożercą i musi mieć w karmie głównie mięso a pies jest wszystkożerny i może mieć większy dodatek wegli. Tyle w teorii. W praktyce kociarze i psiarze bardziej uświadomieni analizują składy i wybierają dla swoich zwierzaczków to, co najlepsze. W teorii - składniki karm powinno się podawać na opakowaniu w kolejności od największej do najmniejszej zawartości procentowej. Czyli Mączka z kurcząt, kukurydza, gluten kukurydziany, tłuszcz drobiowy, ryż, suszone całe jaja kurze, pulpa z cykorii, białka mleczne, siemię lniane, olej, drożdże browarniane, hydrolizat białka drobiowego, tauryna, metionina, arglnina witaminy i pierwiastki mineralne. Kukurydza. Czyli w karmie kukurydzy , nie mięsa jest najwięcej. Dalej Mączka z kurcząt, kukurydza, gluten kukurydziany, tłuszcz drobiowy, ryż, suszone całe jaja kurze, pulpa z cykorii, białka mleczne, siemię lniane, olej, drożdże browarniane, hydrolizat białka drobiowego, ttauryna, metionina, arginina witaminy i pierwiastki mineralne. Wszystko co na czerwono to trucizna dla kotów lub najgorsze z możliwych odpady. To co na niebiesko to są produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, czyli odpady i śmieci z utylizacji (niewiadomoco). To co na zielono to składniki, które mogą znajdować się w karmie dla kotów. CZyli de facto ani jedna, ani druga karma nie jest najlepszej jakości, chociaż i tak fajnie, że w ogóle zawiera mięso i mało chemii.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#351 |
Zakorzenienie
|
nie tyle trucizna, co składniki zupełnie zbędne do przemian metabolicznych, odkładające się bezpośrednio w tkankę tłuszczową. Przyznaje bez bicia, że legendę kolorystyczną skopiowałam od dagnes z chatula, sama pooznaczałam kolorami w składzie.
Moje też jedzą zbożowe, m.in Ariona. Chodzi mi tylko, żeby mieć świadomość tego, co się daje.
![]() |
#352 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tylko co zrobić, żeby przekonać koty do mięsnych karm? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#353 |
Zakorzenienie
|
loss-lauri- moje ogony nie chcą NIC poza mięsem i Jednym rodzajem suchej karmy. Kupuje im rożne "na spróbowanie" i nie chcą paskudy.
Przymierzam się do BARFa, ale póki nie mam suplementów, muszą jeść to co jest :/
![]() |
#354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a na głodzić ich nie chcę...
![]() |
![]() |
#355 |
Rozeznanie
|
Mój nieodżałowany kocur całe swoje życie jadł W i KK. I nie było to długie życie. Dopiero przy stwierdzeniu u Francisca nowotworu przewertowałam Internet i wśród możliwych przyczyn znalazłam złe odżywianie a co za tym idzie, opinie o tych karmach. Żałuję, że tak późno zaczęłam wertować skład pokarmu dla kotów, bardzo żałuję. Tylko jak wytłumaczyć kolejnej bestii (patrz awatar
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Zakorzenienie
|
Wzmacniacze zapachu. Koty niemal nie czują smaku i kierują się zapachem przy wybieraniu jedzenia. Whiskasy i inne "frykasy-chemikasy" bardzo mocno i ładnie pachną, to dla kota i ładnie wyglądają- to dla nas, bo kotu to lata koło ogona jak się prezentuje spécialité de la maison
Nigdy się nie dowiesz jak silna jesteś, dopóki siła nie będzie Twoim jednym wyborem. Edytowane przez elianka Czas edycji: 2010-09-17 o 17:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#358 |
Rozeznanie
|
Oj, to coś mi się zdaje, że ta "przyprawa" na zdrowie nie wychodzi. Kot się uzależni i tyle...
Ja też tłumaczę Salemkowi, że jak pani nie je hamburgerów, to kot nie je Whiskasów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
Zakorzenienie
|
Ha tłumaczę potworom, że koty w Etiopii głodują
![]() Ale ja akurat nie mogę narzekać, moje mało wybrzydzają i to w kierunku "daj mięcho" a nie "daj puszkę"
![]() |
#360 |
Rozeznanie
|
![]() Mój właśnie wybredny jakiś na "100% mięsa w mięsie", jeśli już, to tylko świeże (nigdy wcześniej mrożone), z kurczaka tylko pierś, ewentualnie żołądki, wołowinka mile widziana... Jak mu pani w Lotto wygra, będzie miał codzienną dostawę cielęciny na złotej tacy, obiecuję! Ale wszystko "przejada się" i każdego dnia inne menu musi być. Dlatego z gotowcami najłatwiej, zwłaszcza tymi małymi. Inny smak i po kłopocie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:00.