Nie dawajmy zwierzakom byle czego! Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp? - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-22, 18:47   #451
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Dot.: Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp?

Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
Kot został wychowany w domu, nigdy nie był na dworzu. Nie wymiotował i nie tracił wagi, miał taką od zawsze, ale nie było chudy czy coś. Stres też odpada. Pani weterynarz mówiła, że kot przytyje i mojej koleżanki też przytył, tylko, że tamten ma teraz nadwagę, a je normalnie. Mój je znacznie więcej niż przed kastracją, a w necie piszą: "Niektórzy twierdza, że zwierzę ma wówczas większy apetyt, a niektórzy – że kot staje się spokojniejszy i nie marnuje energii na poszukiwanie partnera do rozmnażania."Może coś w tym jest...

Mój Filip ma większy apetyt, jest spokojniejszy i stał się takim przytulaskiem
Ech, powiem Ci tak: mój Cham też by przytył, gdybym nie przestała kupować mu takiej karmy w puszkach po 5 zł jedna (zapomniałam nazwy) i Gourmeta w saszetkach Żarł jak głupi, a spróbowałabyś mu nie dać
Co ja z nim miałam, wrzaski wniebogłosy dopóki nie dostał . Jak dostał, szedł spać...
Masakra to była...

Ech, tak jak nasze i tak by nie traciły energii na poszukiwanie, bo domowe
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-24, 15:06   #452
Neutrina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Kurcze, a mnie nadal męczy ten artykuł i męczy...
Konkretnie ten fragment:

Taki Biomill Adult Maxi ma w sobie Suszone mięso drobiowe (dehydratyzowane) – (min. 42% kurczak i indyk), kukurydza, ryż, pszenica, tłuszcz roślinnyoraz zwierzęcy, proteiny pochodzenia roślinnego, ryba oraz olej rybi, pulpa buraczana, oligosacharydy, drożdże, ekstrakt z chrząstki kurczaka, DL metionina, minerały, witaminy, pierwiastki śladowe.

1st Choice Dog Adult Large Breeds
: Mączka z kurczaka, ryż warzelniczy, mielona żółta kukurydza, jęczmień mielony, kukurydziana mączka glutenowa, tłuszcz z kurczaka konserwowany naturalnie, z domieszką witaminy E, celuloza w proszku, miazga buraczana, siemię lniane pełnoziarniste, naturalne dodatki smakowe, wytłok z pomidorów suszonych na słońcu, lecytyna, olej rzepakowy, propion wapnia, chlorek choliny, fosforan sodu, manna – oligosacharydy, sól, siarczan glukozoaminowy, wyciąg z Yucca Schidigera, siarczan chondroityny, witaminy i minerały.

Wrzucanie ich do jednego worka z Orienem, który (Adult) ma taki skład: Mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), świeże mięso kurczaka, mączka z indyka, parowane ziemniaki Russet, świeżo złowione ryby z północnych jezior, tłuszcz z kurczaka, świeże całe jaja, mączka z łososia, olej z łososia i anschua, mielone siemię lniane, tapioka, bulion z kurczaka, olej słonecznikowy, brunatnice, parowana marchew, szpinak, groch, pomidory, włókno z jabłek, ekstrakt z rozmarynu, ekstrakt z drożdży (MOS), glukozamina HCl, żurawina, czarna porzeczka, L-karnityna, siarczan chondroityny.
jest dla mnie zupełnym nieporozumieniem.
Tak sobie czytam i widzę, że nie zrozumiałaś kilku spraw związanych z karmami.Biomil, 1stChoice tak jak i Orijen, to jedna i ta sama górna półka.Różnica polega na tym żenp. Orjien jest stworzony dla psów potrzebujących więcej białka.Chorych w rekonwalescencji.Pracując ych.Psów pasących owce, występujących w zawodach.Ta karma podawana zwierzęciu które tylko mieszka z tobą w domu może spowodować choroby nerek Tak jak i nadmiar jedzenia mięsa u człowieka.Zresztą motylek zauważył że Orijen jej psu nie służy, tak jak i nie służył żadnemu z moich psów, nawet tych chorych.Natomiast większosć karm 1stChoice jest dla psa nicnierobiącego o normalnej aktywności,a skład zawsze związany jest z przyswajalnością jak by nie było preparowanych składników.Do tego jakoś nie napisałaś że w 1stChicie jest 26% dehydratyzowanego mięsa, czyli świeżego.I że 1stChoice ma składniki Human Grade czyli takiej samej jakości jak w produktach spożywczych dla ludzi. To jest jeden worek tylko trzeba to rozumieć.Pamiętać należy również, że producent robi karmy na każdą kieszeń, ale nie schodzi z jakości.Karmy są uboższe w składniki, ale za to np z cząbrem itp.i tu mamy" Pronature" i mega wypasione "Pronature Holistic".Dlatego autor dokonał w całokształcie takiej, a nie innej oceny. I nie polecam kakadu na zakupy, bo ma mega wysokie ceny.

Edytowane przez Neutrina
Czas edycji: 2011-06-24 o 18:41
Neutrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-24, 18:32   #453
201604190949
Konto usunięte

Yhm, yhm, tak sobie czytam i jakoś nie widzę, żeby autor pisał o tym w swoim artykule

Jakoś nie napisałam, z prostego powodu- nie znalazłam takiej informacji.

Jak widać porównuję ceny. I wiem, że w niektórych przypadkach opłaca się kupować w Kakadu
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-24, 18:47   #454
kaskaderka
Rozeznanie

Witam,mam pytanie bo właśnie się zdezorientowałam Daje swojemu dorosłemu kotu waga ok.4-5kg.saszetkę 100g.+garść suchego jedzenia na dzień.Czy dobrze go karmię?Nigdy się nad tym nie zastanawiałam,bo myśmy tego kota już dorosłego dostali w spadku i tak go karmiła poprzednia właścicielka.Niestety nasz kotek ma od jakiegoś czasu brzydką sierść nie mówiąc już że linieje koszmarnie a jest długowłosy więc dla nas to szok Dodam,że czeszemy go min.raz dziennie ale ile by go nie czesać kudłów tyle samo na szczotce Trafiłam na wasze forum i zamierzam zmienić mu karmę na normalną z syfu marketowego o którym się tu naczytałam Musze jednak wyliczyć sobie ile mnie to będzie kosztować.Podpowiecie mi jak to u was wychodzi i czy karmicie swe pupilki tylko suchą karmą i czasem coś innego czy pół na pół.Biorę pod uwagę firmy Acanę i Almo nature,bo pozostałe to bardzo drogie są Chciałabym pogodzić i prawidłowe odżywianie(koty padlinożerne nie są jak można taki syf do karmy dawać??!) i niezbankrutowanie

kaskaderka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-24, 18:58   #455
Neutrina
Raczkowanie

Cytat:
Yhm, yhm, tak sobie czytam i jakoś nie widzę, żeby autor pisał o tym w swoim artykule

Jakoś nie napisałam, z prostego powodu- nie znalazłam takiej informacji.

Jak widać porównuję ceny. I wiem, że w niektórych przypadkach opłaca się kupować w Kakadu
Wstawiasz info o składzie karm, z własnym komentarzem, i nie widzisz że w składzie 1stChoice, który podobno przestudiowałaś w ogóle nie ma mięsa?
Autor pewnie wyszedł z założenia, że osoba która się zaczyta tym co napisał, zajmując się zwierzętami będzie miała włąściwą wiedzę co do żywienia.Zresztą na logikę, jak chcesz rozbudować mięśnie, żeby zwiększając masę zwiększyć siłę, to zjadasz więcej białka,witamin itp.
Jak zamawiasz 1stChoice z netu u nich, to dostawę masz zadarmo i karma mniej kosztuje.Moloch kakadu nie da sobie krzywdy zrobić, żebyś nie wiem jak myślała, że przyoszczędziłaś Mam koleżanki tam pracujące.I wiem jaki mają narzut.
Stary 2011-06-24, 18:59   #456
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Myślę, że ta droższa karma wyjdzie mimo wszystko taniej, bo kotek się nią naje, czyli będzie zjadał mniej droższej karmy niż tańszej.

A jeśli chodzi o saszetki -kupiłam 12sztuk z Hill's (ja wiem, że tylko o tym piszę, ale naprawdę u mojego weta tylko te są) i wcale nie są rewelacyjne - mają 4% ryb (kupiłam rybne), później cały skład napiszę, bo idę kąpać szkodniki

Myślę, że lepszym rozwiązaniem zamiast saszetek będzie albo kupowanie tych marketowych i dodawanie do tego mięsa? Jak myślicie?

Albo u rzeźnika wypytać o odpady czy resztki, ugotować i zmielić czy zmiksować i gotowe.
Gdzieś kiedyś przeczytałam, że do rosołu ktoś daje żelatyny , żeby było mięsko w galaretce, tak jak z puszki.
Stary 2011-06-24, 19:12   #457
Neutrina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaskaderka Pokaż wiadomość
Witam,mam pytanie bo właśnie się zdezorientowałam Daje swojemu dorosłemu kotu waga ok.4-5kg.saszetkę 100g.+garść suchego jedzenia na dzień.Czy dobrze go karmię?Nigdy się nad tym nie zastanawiałam,bo myśmy tego kota już dorosłego dostali w spadku i tak go karmiła poprzednia właścicielka.Niestety nasz kotek ma od jakiegoś czasu brzydką sierść nie mówiąc już że linieje koszmarnie a jest długowłosy więc dla nas to szok Dodam,że czeszemy go min.raz dziennie ale ile by go nie czesać kudłów tyle samo na szczotce Trafiłam na wasze forum i zamierzam zmienić mu karmę na normalną z syfu marketowego o którym się tu naczytałam Musze jednak wyliczyć sobie ile mnie to będzie kosztować.Podpowiecie mi jak to u was wychodzi i czy karmicie swe pupilki tylko suchą karmą i czasem coś innego czy pół na pół.Biorę pod uwagę firmy Acanę i Almo nature,bo pozostałe to bardzo drogie są Chciałabym pogodzić i prawidłowe odżywianie(koty padlinożerne nie są jak można taki syf do karmy dawać??!) i niezbankrutowanie
Jako że jestem kociarą od zawsze to ci napiszę że... Kot może dostawać tylko suche pod warunkiem że wypasione to suche będzie.Ale jeśli możesz mu dawać i suche i mokre to nawet lepiej.My też nie chcielibyśmy jeść ciągle tego samego.Co do karmy to moja cholera po mega chorobowych przejściach dostaje 1stChoice dla kotów długowłosych.Mega dobra karma z podwójnym odkłaczaniem, więc niczego kupować w razie problemów z kłakami w brzuszku nie musisz.dobra dla kastratów jak i nie.Ogólnie nie wiem czy jest droższa od wymienionych przez ciebie 3kg kosztują ok70-80 zł Ja za tyle ostatnio ją kupiłam.A co do mokrego, to moja woli niestety wiskas i kitket, od drogich pasztecików ipuszek.Poza tym lubi wieprzowe surowe nerki więc i to dostaje.I tak na wszelki wypadek poszłabym z nim do weta zbadać krew.Czasem wypadanie sierści zapowiada, albo już pokazuje jakąś chorobę.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-24, 19:48   #458
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Neutrina Pokaż wiadomość
Wstawiasz info o składzie karm, z własnym komentarzem, i nie widzisz że w składzie 1stChoice, który podobno przestudiowałaś w ogóle nie ma mięsa?
Autor pewnie wyszedł z założenia, że osoba która się zaczyta tym co napisał, zajmując się zwierzętami będzie miała włąściwą wiedzę co do żywienia.Zresztą na logikę, jak chcesz rozbudować mięśnie, żeby zwiększając masę zwiększyć siłę, to zjadasz więcej białka,witamin itp.
Jak zamawiasz 1stChoice z netu u nich, to dostawę masz zadarmo i karma mniej kosztuje.Moloch kakadu nie da sobie krzywdy zrobić, żebyś nie wiem jak myślała, że przyoszczędziłaś Mam koleżanki tam pracujące.I wiem jaki mają narzut.
Przestudiowałam? Wstawiłam. Ze strony internetowej. Jest tam mączka z kurczaka.

Jeśli autor wychodził z takiego założenia to jego artykuł był bzdurny. Czy osoba, która ma właściwą wiedzę co do żywienia znalazła w nim coś co ją zaskoczyło? No, chyba, że ten ranking właśnie

Mój chłopak pracuje w Kakadu, więc uwierz mi, mam dużą wiedzę nt funkcjonowania tego sklepu.
Karmy i inne zwierzęce rzeczy zamawiam tylko na animalii. I był taki okres, że Acanę bardziej opłacało się kupować w Kakadu.

"żebyś nie wiem jak myślała, że przyoszczędziłaś" weź mnie nie rozśmieszaj... Ja umiem liczyć wiesz? Dodawanie, odejmowanie, możenie, dzielenie, procenty, ułamki, pierwiastki, potęgi... A jak sobie nie radzę to mam taką rzecz jak kalkulator, polecam. I dzięki takim umiejętnościom wiem dokładnie ile 'przyoszczędziłam'.

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2011-06-24 o 20:29
Stary 2011-06-24, 20:02   #459
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roksanula Pokaż wiadomość

Myślę, że lepszym rozwiązaniem zamiast saszetek będzie albo kupowanie tych marketowych i dodawanie do tego mięsa? Jak myślicie?
w takim układzie, wolałabym ugotować już cos (do miesa dodać ryz i warzywa) niż dosypywać ten syf

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-24, 20:31   #460
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

A tą żelatynę można? Żeby zrobić kawałeczki mięska w galaretce?
Stary 2011-06-24, 20:58   #461
motylek1007
Zakorzenienie

hm szczerze mówiąc nie wiem, ja robie żelatyną "po domowemu", ale ja mam psa

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-24, 21:06   #462
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

To ja sobie poszukam jeszcze na ten temat.

Jak często karmicie swoje zwierzaki?

http://paleodiet.com/comparison.html znalazłam coś takiego i jeśli wierząc temu, układ pokarmowy psa i człowieka różnią się tylko tym, że my siekacze mamy małe, psy duże; mamy wyrostek robaczkowy, psy nie mają.

Więc jeśli zarówno żołądek człowieka jak i psa robi się pusty w czasie około 3 godzin, to czy ludzkim jest podawać psom jedzenie raz dziennie?

Lepiej podzielić całą dzienną rację na 3-4 posiłki i wtedy podawać? Czy dać raz do miski i już?
Stary 2011-06-25, 12:00   #463
kaskaderka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Neutrina Pokaż wiadomość
Jako że jestem kociarą od zawsze to ci napiszę że... Kot może dostawać tylko suche pod warunkiem że wypasione to suche będzie.Ale jeśli możesz mu dawać i suche i mokre to nawet lepiej.My też nie chcielibyśmy jeść ciągle tego samego.Co do karmy to moja cholera po mega chorobowych przejściach dostaje 1stChoice dla kotów długowłosych.Mega dobra karma z podwójnym odkłaczaniem, więc niczego kupować w razie problemów z kłakami w brzuszku nie musisz.dobra dla kastratów jak i nie.Ogólnie nie wiem czy jest droższa od wymienionych przez ciebie 3kg kosztują ok70-80 zł Ja za tyle ostatnio ją kupiłam.A co do mokrego, to moja woli niestety wiskas i kitket, od drogich pasztecików ipuszek.Poza tym lubi wieprzowe surowe nerki więc i to dostaje.I tak na wszelki wypadek poszłabym z nim do weta zbadać krew.Czasem wypadanie sierści zapowiada, albo już pokazuje jakąś chorobę.
Dzięki za info Znalazłam jedyny sklep int.z tą karmą http://animalia.pl/szukaj.php?search=1st%20Choice ty też tam kupujesz?Na ile starczy ci ta karma?

kaskaderka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-25, 13:12   #464
kropkara
Raczkowanie

Hej psiary i kociary
Ja osobiście staram się rezygnować z karm zarówno suchych jak i mokrych na rzecz gotowania w domu, niestety nie jest to zawsze mozliwe. Najlepszym wyjsciem jest kupowanie karm mokrych, bo zawierają 80 % wody, mało konserwantów ( gotowanie zabija bakterie), niestety troche smierdzą i nieestetycznie wygladają otwarte ( jesli psina wcina połowe porcji).
Apropos animalia.pl to często zamawiam tam zarełko dla królicy i kobyły - bardzo szybko, sprawnie, świetna strona

Planuje aby po wyprowadzce od rodziców, kupic i wychowac psa na diecie wege, są już specjalne karmy , zbilansowane, zdrowe, opinie sa zadowalajace.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post29191091 Ciuchy + biżu do wymiany?
WEGE WEGE WEGE !
kropkara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-25, 13:18   #465
201604190949
Konto usunięte

Ale dlaczego wege?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-25, 13:36   #466
kropkara
Raczkowanie

Sama nie jem miesa ze względów moralnych, wiem, ze pewnie większosc napiszę, ze jestem egoistką i dlatego, że nie pójdę do sklepu i nie kupię watróbki szkodzę swojemu pieskowi. Pewnie z zewnątrz to tak wyglada, psowate to naturalne drapiezniki, ale jezeli wege diety dla psiaków stają sie coraz bardziej popularne to dlaczego nie spróbować . Wiadomo, że gdyby działo sie coś ze zdrowiem, byłabym w stanie zrobic dla psiaka wszystko i nawet kupic tą watróbkę

WEGE WEGE WEGE !
Stary 2011-06-25, 15:19   #467
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez kropkara Pokaż wiadomość
Planuje aby po wyprowadzce od rodziców, kupic i wychowac psa na diecie wege, są już specjalne karmy , zbilansowane, zdrowe, opinie sa zadowalajace.
Pies, tak samo jak człowiek nie ma większych szans na normalne funkcjonowanie bez białka pochodzenia zwierzęcego.
Tak, psy to drapieżniki, mają kły, są przystosowane naturalnie do spożywania mięsa. Są mięsożerne.
Wg mnie stosowanie diety wege dla psa to tak samo jak wprowadzanie mięsa do diety owcy.
Stary 2011-06-25, 15:28   #468
201604190949
Konto usunięte

No i tu się mylisz. Człowiek jest wszystkożercą i spokojnie da sobie radę bez mięsa. Na dowód pierdyliald wegetarian, którzy żyją i mają się dobrze.

Różnica jest taka, że pies to stricte mięsożerca i on rzeczywiście może sobie nie poradzić. Ale jak widać Kropkara nie chce za wszelką cenę utrzymać go na wege, tylko liczy się z tym, że może jej się nie udać.
Stary 2011-06-25, 16:41   #469
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Nie , nie mylę się.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-25, 16:49   #470
201604190949
Konto usunięte

Powiedz mi w takim razie jakim cudem moja kolezanka zyje i to w bardzo dobrym zdrowiu. Jest wege od szesciu lat.
Stary 2011-06-25, 20:21   #471
kropkara
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez roksanula Pokaż wiadomość
Pies, tak samo jak człowiek nie ma większych szans na normalne funkcjonowanie bez białka pochodzenia zwierzęcego.
Tak, psy to drapieżniki, mają kły, są przystosowane naturalnie do spożywania mięsa. Są mięsożerne.
Wg mnie stosowanie diety wege dla psa to tak samo jak wprowadzanie mięsa do diety owcy.
Pierwotny człowiek nie zabijał zwierząt, jadł padlinę, wraz z ewolucja dla wygody zabijamy ( po co szukać trupiaka, jeśli można szybko zabić). Drugim dowodem na to, ze człowiek nie jest idealnie przystosowany do jedzenia mięsa, jest to, ze jako jedyny nauczył sie je przerabiać, gdyby był kompletnie miesożerny nie musiałby tego robić
Będę próbować, jezeli pojawia sie pierwsze symptomy awitaminozy czy anemii wrócę do normalnej pieskiej diety. Znam sporo psów wege i mja sie dobrze

WEGE WEGE WEGE !
Stary 2011-06-25, 21:21   #472
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Odsyłam do słownika drogie panie. Białko zwierzęce to nie tylko mięso.
Stary 2011-06-25, 22:23   #473
201604190949
Konto usunięte

Do słownika? a to dobre.

Białko pełnowartościowe mamy w mięsie i produktach odzwierzęcych. Twoim zdaniem bez niego nie jesteśmy, my ludzie, w stanie normalnie funkcjonować?
Stary 2011-06-26, 12:49   #474
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Tak.
Stary 2011-06-26, 13:08   #475
201604190949
Konto usunięte

Więc... ponownie proszę powiedz mi jakim cudem weganie żyją w dobrym zdrowiu.
Stary 2011-06-26, 13:08   #476
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Hej psiary i kociary
Ja osobiście staram się rezygnować z karm zarówno suchych jak i mokrych na rzecz gotowania w domu, niestety nie jest to zawsze mozliwe. Najlepszym wyjsciem jest kupowanie karm mokrych, bo zawierają 80 % wody, mało konserwantów ( gotowanie zabija bakterie), niestety troche smierdzą i nieestetycznie wygladają otwarte ( jesli psina wcina połowe porcji).
Apropos animalia.pl to często zamawiam tam zarełko dla królicy i kobyły - bardzo szybko, sprawnie, świetna strona

Hej.
Moglabys podac nazwy tych karm? Albo podac linki do nich?

Ja jakos zyje i dobrze funkcjonuje.

Edytowane przez Merys
Czas edycji: 2011-06-26 o 13:09
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-26, 13:11   #477
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Więc... ponownie proszę powiedz mi jakim cudem weganie żyją w dobrym zdrowiu.

Ich zapytaj.
Stary 2011-06-26, 15:44   #478
kropkara
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Hej.
Moglabys podac nazwy tych karm? Albo podac linki do nich?

Ja jakos zyje i dobrze funkcjonuje.
Ja także wcinam błonnik + prod. mleczne i mam się dobrze, rodzice zaproponowali mi wegetarianizm w wieku 12 lat. Bali się wczesniej, babcie, ciocie grzmiały i trąbiły o anemii, ale mama sie uparła , a ja takze chętnie to przyjęłam i taka wege- rodzinka ma się dobrze.
Myslałam o karmach Yarrah, moja kolezanka (studiuje zootechnikę) karmi nimi swojego byczka ( dog niemiecki)
No pieniędzy idzie na to dużo, ale ona po pierwsze ma środki, po drugie jako prawie już zootechnik przekałada potrzeby psa nad swoje
http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma...ah_karma/31261
to ta karma Yarrah bio vegetarian. Za rok wyprowadzam się z domu, pierwsze co, musze sprawić sobie psiaka i bedziemy próbować z wege żarełkiem,nie będzie chciał jesc to trudno - kupi się mięsna karmę.Biożywnosć dopiero rozwija sie w Polsce, moze karmy stanieja

WEGE WEGE WEGE !
Stary 2011-06-26, 16:12   #479
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Ja także wcinam błonnik + prod. mleczne i mam się dobrze, rodzice zaproponowali mi wegetarianizm w wieku 12 lat. Bali się wczesniej, babcie, ciocie grzmiały i trąbiły o anemii, ale mama sie uparła , a ja takze chętnie to przyjęłam i taka wege- rodzinka ma się dobrze.
To przepraszam bardzo - weganka czy wegetarianka? Z mojej wiedzy weganie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego A w produktach mlecznych znajdują się zwierzęce proteiny.
Stary 2011-06-26, 16:22   #480
kropkara
Raczkowanie

Jestem wegetarianką, psa tez chciałabym żywić wegetariańsko a nie wegańsko, moim zgadniem to byłaby juz gruba przesada.

WEGE WEGE WEGE !
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości