|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#481 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp?
To już zmienia postać rzeczy. To "wege" to jest określenie czego? Wegetarianizmu czy weganizmu?
|
|
|
#482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#483 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#484 |
|
Rozeznanie
|
http://paleodiet.com/comparison.html
"SURVIVAL WITHOUT Animal protein Impossible " Dzięki za wyjaśnienie.
|
|
|
#485 |
|
Konto usunięte
|
Zniszczyłaś mnie tym argumentem
|
|
|
|
|
#486 |
|
BAN stały
|
ja kamie swojego maltanczyka royal canin sucha plus kurak gotowany plus mokre pedigree z puszki, ale odrobinka,taki mix, ale on jest niejadkiem. od malego jest na suchym royalu, innej karmy nie lubi.
|
|
|
|
|
#487 |
|
Konto usunięte
|
moj pies juz sie dorobil kamienia na zebach od dawania mu czasem, tego co my jemy na kolacje
teraz bede szukac weta, co mu oczysci zeby.rano daje mojemu sucha karme, zazwyczaj purina ( bo ma ok 15-30% miesa, a nie 4% jak np pedigree), a na wieczor karme z puszki z lidla (je tylko te z puszki, innych nie lubi) trzeba miec nie pokolei w glowie, zeby nie dawac psu miesa, tylko dlatego, ze sie jest wegetarianka. a gdzie tu jest dobro psa? mieso jest podstawa diety psa. |
|
|
|
|
#488 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"Mokre" obecnie sama przyrządzam. Swego czasu podawałam Animondę Carny Kitten, skład b. dobry (> 90% mięsa), różne rodzaje do wyboru i cena niewygórowana 3-4zł/200g - uważam że nieźle Co do suchej to jestem na etapie dobierania odpowiedniej "dorosłej" karmy. Mój kotek ma 11 m-cy i szukam czegoś dobrej jakości, co mu zasmakuje tak jak obecna karma. Niektóre firmy, np. Husse czy RC, chętnie wysyłają próbki, więc warto skorzystać i wstępnie wypróbować.
|
|
|
#489 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuje Lady opium
Jednak szukam dla niego podstawowej karmy żeby jadł treściwie a nie zapychacze
|
|
#490 |
|
BAN stały
|
moj Daisy tez ma kamien, za 2 lata ide mu sciagnac do weta mimo, ze je royala. gwarancji nie ma, nie daje sobie czyscic zebow, czasami jedynie denta stix i karma oczyszczajaca zeby.
co to tego Chappi i Pedigree przypomnialo mi sie jak kiesyd w Telexpresie na Tvp 1 pokazywali najstarszego psa w Polsce, to byl kundelek i wiecie czym go ta kobieta karmila....wlasnie w/w. sama pokazywala w tv i pelno workow sie tego walalo u niej na podworku. takze jak widac nie zaszkodzil mu, bo pies nie chorowal. nie ma reguly. |
|
|
|
|
#491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jeszcze jedno mnie zastanawia - czy Twoi rodzice jedzą mięso? Równie dobrze można by posłużyć się przykładem w stylu "jeżeli operacje powiększania piersi stają się coraz bardziej popularne to dlaczego nie spróbować" - tylko że skutki próbowania mogą być nieodwracalne, to też trzeba brać pod uwagę. Edytowane przez agusiajnw Czas edycji: 2011-07-01 o 11:15 |
|
|
|
|
|
#492 |
|
Rozeznanie
|
Pies morale ma głęboko w poważaniu, bo potrzebuje mięsa.
|
|
|
#493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyna napisala, ze jesli z psiakiem dzialoby sie cos niedobrego, to odstawilaby ta karme i zaczelaby dawac mu mieso.
|
|
|
|
|
|
#494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czemu zawsze musi się znaleźć jakiś adwokat?
|
|
|
|
|
|
#495 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#496 |
|
Konto usunięte
|
a ja mojemu dalam dzisiaj watrobke
miska az dzwonila
|
|
|
|
|
#497 |
|
Raczkowanie
|
droga koleżanko od niekarmienia psa mięsem, ze względów moralnych właśnie powinnaś dawać mu to do czego jego organizm jest przystosowany. próbować i eksperymentować możesz na sobie
żeby nie było, ja jestem wegetarianką z ambicjami na wegankę ale nie zapominajmy o tym że człowiek jest wszystkożercą. pies jest mięsożercą i karmiąc go mlekiem ryżem i marchewką się go po prostu powoli wycieńcza i zabija |
|
|
|
|
#498 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie jest to w żadnym wypadku wtykanie nosa w nieswoje sprawy Cytat:
Jak ktoś ma opory przed podawaniem mięsa powinien przygarnąć chomika
|
||
|
|
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie to wyciagasz rzeczy nie zwiazane z tematem. Po trzecie, autorka sie nie uzewnetrznila, tylko wyjasnila, dlaczego chce dac psu taka, a nie inna karme. Tyle. |
|
|
|
|
|
#500 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#501 |
|
Zakorzenienie
|
Sorki, ale pociągnę off'a: karmienie zdrowego psa (który bez problemu przyswaja białko zwierzęce) dietą bezmięsną jest tak samo etyczne jak trzymanie go całe życie w kojcu 2 m x 2 m. To jakiś absurd. Rozumiem względy wegetarian co do własnych wyborów, ale ich poglądy nie powinny mieć wpływu na karmienie psów wbrew ich naturze (tzn. wbrew naturze psa, a nie jego właściciela). Jeśli kogoś boli karmienie własnego pupila mięsem, to powinien zrezygnować z trzymania zwierząt, które wymagają diety mięsnej. Proste i logiczne.
|
|
#502 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#503 |
|
Zakorzenienie
|
Żeby nie było - sama przez kilka lat nie jadłam mięsa i przez ten czas miałam też psa. W życiu do głowy mi nie przyszło, żeby psa przestawiać na dietę bezmięsną pomimo tego, że niektórzy wytykali mi wtedy hipokryzję. A nawiasem - dietę wegetariańską musiałam zarzucić, bo chociaż była dobrze zbilansowana, to dla mojego organizmu niestety była i tak do bani. Tak więc nawet nie każdego człowieka da się przestawić na roślinki, a co tu dopiero mówić o czystej krwi drapieżniku (ja wiem, że psy udomowiono daawno temu, że od wieków karmione bardziej jak świnie niż psy, ale dla psa mięso jest najlepszym, najlepiej przyswajalnym źródłem białka i nie tylko.) Nie wolno zaklinać rzeczywistości w imię własnych przekonań.
Dobrze, że koty są bardziej niezłomne w swych upodobaniach żywieniowych, bo i je ktoś próbowałby przestawiać na wegetarianizm, podając podobne argumenty co u psów. Na szczęście nie słyszałam o nikim, kto trzymałby kota na diecie wegetariańskiej.. (chociaż skarmianie ich karmami z najniższej półki to właściwie skarmianie odpadami roślinnymi i ulepszaczami..)
|
|
#504 |
|
Zakorzenienie
|
Podczytując wątek, zainteresowałam się tym co je mój pięcioletni kundelek (suczka). Pozstanowiłam zając sie jej jedzeniem (sucha karmą) i zmienić na "lepsze" karmę Pedegree którą dostawała cały czas. Zaobserwowałam (nie powiem, zwróciłam na to uwagę, po przeczytaniu o śmieciowym jedzeniu psów i kotów tutaj w wątku), że pies pomimo, że dostaje ano pełna miskę ciągle "żebrze" o dodatkowe jedzenie w ciągu dnia.
Po wnikliwym przeanalizowaniu rynku zakupiłam na próbę takie oto karmy:- ACANA Lamb & Apple - ACANA Grasslands Dog - ORIJEN Regional Red - BOSCH Adult Mini Kupiłam na razie małe (400g) paczuszki, bo nie wiedziałam jak jej przypadna do gustu. Dzisiaj kurier przywiózł nowe jedzonko i o dziwo piesek zajada sie, aż miło patrzeć. Czy spotkałyście się z karmami które tu wymieniłam? jesli tak jakie macie doświadczenia i opinie na ich temat? POzdrawiam
|
|
|
|
|
#505 |
|
Zadomowienie
|
Jak miałam jeszcze małego kotka nie byłam tego świadoma i karmiłam kociaka tym świństwem
na szczęście się opamiętałam. Zresztą po Kiti-Kacie robił bardzo rzadkie kupy (przepraszam, ale nie wiedziałam jak to nazwać inaczej). Teraz gdy podaje mu już normalną karmę, to nie ma takich problemów. Zresztą sama wetka mnie przestrzegała przed karmami z supermarketów, bo nie ma praktycznie żadnej kontroli produkcji i mogą tam pakować wszystko co im się podoba.
|
|
#506 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
My mamy Hill's i kicia je, na szczęście.
|
|
|
|
#507 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
(A w ogóle najchętniej to bym gotowała sama. Jeśli kiedyś czas mi na to pozwoli, to może.. Aczkolwiek kot gardzi domowym żarciem, za to psu smakuje najbardziej "domowe" )
|
|
|
#508 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam problem z mokrą karmą, bo mój kotek jest baaardzo wybredny. Nie tyka nawet dobrych renomowanych karm
z suchym problemu nie ma, ładnie je Royala
|
|
#509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
#510 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Cytat:
Polecam wszystkim gorąco fontannę-poidło. Od tej pory, co kupiłam go, pije dużo i chętnie a wcześniej to nie chciała nawet patrzeć w stronę miski z wodą.
Pomóż kociakom - kupuj na aukcjach charytatywnych na allegro: NADIR_stowarzysz, miauczykotek, Koty_sos, SosDlaZwierzat, TOZ_Szczecin, kocipazur_org, Nakarm zwierzaka jednym klikiem: www.pustamiska.pl www.poomoc.pl Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:05.

No pieniędzy idzie na to dużo, ale ona po pierwsze ma środki, po drugie jako prawie już zootechnik przekałada potrzeby psa nad swoje

Musze jednak wyliczyć sobie ile mnie to będzie kosztować.Podpowiecie mi jak to u was wychodzi i czy karmicie swe pupilki tylko suchą karmą i czasem coś innego czy pół na pół.Biorę pod uwagę firmy Acanę i Almo nature,bo pozostałe to bardzo drogie są
Chciałabym pogodzić i prawidłowe odżywianie(koty padlinożerne nie są jak można taki syf do karmy dawać??!) i niezbankrutowanie
Jednak szukam dla niego podstawowej karmy żeby jadł treściwie a nie zapychacze

(chociaż skarmianie ich karmami z najniższej półki to właściwie skarmianie odpadami roślinnymi i ulepszaczami..)
na szczęście się opamiętałam. Zresztą po Kiti-Kacie robił bardzo rzadkie kupy (przepraszam, ale nie wiedziałam jak to nazwać inaczej). Teraz gdy podaje mu już normalną karmę, to nie ma takich problemów. Zresztą sama wetka mnie przestrzegała przed karmami z supermarketów, bo nie ma praktycznie żadnej kontroli produkcji i mogą tam pakować wszystko co im się podoba.