Nie dawajmy zwierzakom byle czego! Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp? - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-10, 18:20   #541
majreg
Wtajemniczenie

Dot.: Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp?

Hej dziewczęta!
Trafiłam tu przez czysty przypadek. Mam psa, kota, kosztniczkę i od kilku dni małą jaskółkę. Od lat prawie 16 karmiłam swego psa marketową żywnością będąc święcie przekonana , że jest dla niego zdrowa i właściwa. Nie miałam do wczoraj pojęcia co w niej siedzi aż trafiłam na ten wątek.
Jak poczytałam skład szczęka mi opadła i poleciałam do kuchni ugotować swemu biednemu psu piersi z kurczka z kaszą i warzywami. Jadł aż mu się uszy trzęsły , a zapewniam Was,że dotychczas widelcem musiałam mu podawać kawałki puszkowego jedzenia z marketu.
Nie wiem czy ono uzależnia ale na pewno nie mojego psa, bo niespecjalnie chętnie to jadł.
Zakupiłam też dziś w zoologicznym suchą karmę, tę zdrową z IV gupy ( wg podziału p. Kacpra Potockiego )
http://www.zpastorowejsfory.pl.tl/Kr...ch-karmach.htm

Dziękuję wszystkim wizażankom, które miały chęć i energię na odszukanie i podanie przydatnych informacji.
majreg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 18:43   #542
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
lapinne, mogłabyś powiedzieć co było nie tak z Orijenem?
ciagla sraczka.

tak samo jak po taste of the wild.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 22:03   #543
201604190949
Konto usunięte

Kurcze, bo mój właśnie jakiś taki... luźny się zrobił Jak tylko u nas wylądował to usiłowałam go namówić na Orijen ale kręcił mordą. Został na Acanie i TOTW jak była. Teraz chciałam go przestawić na Orijena, je chętnie ale kupy mi się nie podobają. Zobaczę do końca worka (mały mam 2,5kg) a jak nie przejdzie to wrócimy do TOTW bo kupiłam na wszelki wypadek 7kg.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 07:31   #544
anna3101
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
Hej dziewczęta!
Trafiłam tu przez czysty przypadek. Mam psa, kota, kosztniczkę i od kilku dni małą jaskółkę. Od lat prawie 16 karmiłam swego psa marketową żywnością będąc święcie przekonana , że jest dla niego zdrowa i właściwa. Nie miałam do wczoraj pojęcia co w niej siedzi aż trafiłam na ten wątek.
Jak poczytałam skład szczęka mi opadła i poleciałam do kuchni ugotować swemu biednemu psu piersi z kurczka z kaszą i warzywami. Jadł aż mu się uszy trzęsły , a zapewniam Was,że dotychczas widelcem musiałam mu podawać kawałki puszkowego jedzenia z marketu.
Nie wiem czy ono uzależnia ale na pewno nie mojego psa, bo niespecjalnie chętnie to jadł.
Zakupiłam też dziś w zoologicznym suchą karmę, tę zdrową z IV gupy ( wg podziału p. Kacpra Potockiego )
http://www.zpastorowejsfory.pl.tl/Kr...ch-karmach.htm

Dziękuję wszystkim wizażankom, które miały chęć i energię na odszukanie i podanie przydatnych informacji.
Witaj Cieszę się, że teraz Twoje zwierzaczki będą lepiej karmione

Nakarm zwierzaka jednym klikiem:
www.pustamiska.pl
www.poomoc.pl

Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m
anna3101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 09:16   #545
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
ciagla sraczka.

tak samo jak po taste of the wild.
Zastanawiałam się nad tą karmą, ale najpierw zamówiłam to Natural Dog Food Comp. I zaczęły się - jednak - rzadkie kupska Pies chyba nieprzyzwyczajony do braku konserwantów i ulepszaczy.. A szkoda. Teraz trzeba zostać przy Hillsie. Chyba, że coś się jeszcze zmieni, ale wątpię..

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 09:17   #546
motylek1007
Zakorzenienie

u nas od kilku miesięcy jest TOWT i wszystko ok

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 11:19   #547
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
u nas od kilku miesięcy jest TOWT i wszystko ok
A kupujesz przez sklep int.? W sumie potrzebowałabym jakieś nieduże opakowanie na początek (max 3 kg), żeby przetestować..
Ale jeszcze zobaczę NDFC - może coś się zmieni. W sumie nie je tego długo. Wiem, że pies u poprzedniego właściciela jadł przeróżne karmy (plus domowe) i zawsze wszystko było ok - tu nagle po Takiej karmie kuku..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-11, 11:22   #548
motylek1007
Zakorzenienie

kupuje na e-karmie (worek ok 7kg i kuriera mam gratis). Małe worki mają po okolo 3kg, wiec możesz spróbować.

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 12:22   #549
msari
Raczkowanie

ja dzisiaj kicini mojej 1st choice kupiłam, jeszcze nie testowałam tej karmy no i się okaże czy podchodzi.
a powiedzcie mi proszę, czy można mieszać suche karmy? bo mam tylko purinę pro plan w zamykanej torbie a dwie inne karmy w woreczkach, kupowane na wagę. a teraz muszę kocicę odwieźć na tydzień jak wyjeżdżam i najwygodniej by było wszystko wrzucić do wora z puriną. nie będzie ryzyka że jakiegośtam składnika będzie za dużo? bo wiadomo, karmy są różnie bilansowane
msari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 12:41   #550
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Pies chyba nieprzyzwyczajony do braku konserwantów i ulepszaczy.. A szkoda. Teraz trzeba zostać przy Hillsie. Chyba, że coś się jeszcze zmieni, ale wątpię..
To znaczy, że w Hill's są te ulepszacze i konserwanty?
Stary 2011-07-11, 13:06   #551
lapinne
Zadomowienie

bylysmy na weekend nad jeziorem.
mloda prowadzona na dobrze dobranej karmie dobrej klasy z luboscia skusila sie na chappi znajomego psa. opedzlowala po kryjomu cala miske.

widzac kloce jakie po tym stawia...myslalam, ze ja spiore.
jak mnie budzila w nocy, w wiadomym celu, to nawet to wizualizowalam w glowie.
Stary 2011-07-11, 15:15   #552
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roksanula Pokaż wiadomość
To znaczy, że w Hill's są te ulepszacze i konserwanty?
Jakieś są na pewno. Chyba tylko karmy tzw. holistyczne nie mają żadnych sztucznych dodatków (przynajmniej nie powinny mieć). Różnica między takim Hillsem a np. NDFC jest widoczna nawet "na oko": NDFC jet bardziej sucha (inne karmy są jakby natłuszczane, nie wiem jak to określić) i ma mniej intensywny zapach (przez co mój pies średnio chętnie jadł na początek).
Ale specem w tej materii nie jestem, wiec może się mylę, aczkolwiek nie wierzę, że Hills, Royal itp. nie mają żadnych dodatków. Sądząc po zapachu - muszą mieć. Suszone mięso tylko z naturalnymi dodatkami roślinnymi czy coś, nie miało by tak intensywnego zapachu.

Stary 2011-07-11, 18:04   #553
lapinne
Zadomowienie

moze po prostu hills jest "lzejszy".

moj pies np. na pewno nie ma alergii pokarmowej. ma po prostu wrazliwy brzuszek. kiedy z oijena przerzucilismy sie na brit care large breed puppy lamb&rice, niemal natychmiast sprzatanie jej klockow z trawnika stalo sie nieporownywalnie przyjemniejsze niz po orijenie.

orijen, totw maja bardzo duzo miecha w skladzie i nie kazdy pies dobrze to znosi.
Stary 2011-07-11, 18:38   #554
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
moze po prostu hills jest "lzejszy".

moj pies np. na pewno nie ma alergii pokarmowej. ma po prostu wrazliwy brzuszek. kiedy z oijena przerzucilismy sie na brit care large breed puppy lamb&rice, niemal natychmiast sprzatanie jej klockow z trawnika stalo sie nieporownywalnie przyjemniejsze niz po orijenie.

orijen, totw maja bardzo duzo miecha w skladzie i nie kazdy pies dobrze to znosi.
Możliwe, że jest tak, jak mówisz. O alergii pokarmowej raczej nie ma mowy.

Stary 2011-07-11, 18:43   #555
lapinne
Zadomowienie

u nas co najwyzej na kukurydze, ale jej nie ma w skladzie tych karm. za to jest w royalu, z ktorym przyjechala do nas z hodowli.
Stary 2011-07-11, 21:21   #556
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Jakieś są na pewno. Chyba tylko karmy tzw. holistyczne nie mają żadnych sztucznych dodatków (przynajmniej nie powinny mieć). Różnica między takim Hillsem a np. NDFC jest widoczna nawet "na oko": NDFC jet bardziej sucha (inne karmy są jakby natłuszczane, nie wiem jak to określić) i ma mniej intensywny zapach (przez co mój pies średnio chętnie jadł na początek).
Ale specem w tej materii nie jestem, wiec może się mylę, aczkolwiek nie wierzę, że Hills, Royal itp. nie mają żadnych dodatków. Sądząc po zapachu - muszą mieć. Suszone mięso tylko z naturalnymi dodatkami roślinnymi czy coś, nie miało by tak intensywnego zapachu.
No to nie wiem jak dla psów, ale dla kociąt (bo taką teraz testujemy) nie pachnie zbytnio. Jest własnie sucha.
Kupiłam na próbę karmę z Tesco, nie pamiętam nazwy, skład - około 30% mięsa, nieco ponad 6euro za kilogram.
Jest bardziej "świecąca", natłuszczona, jak to ładnie ujęłaś i pachnie intensywniej.
Stary 2011-07-13, 21:41   #557
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
u nas co najwyzej na kukurydze, ale jej nie ma w skladzie tych karm. za to jest w royalu, z ktorym przyjechala do nas z hodowli.
A u nas to jednak nie NDFC powoduje brak "twardych dowodów" (jedyne, co dobre w tej reklamie ) - psiur ogólnie się jakoś rozluźnił. Czego nie je, jest to samo. Poczekamy - zobaczymy.

Stary 2011-07-13, 23:06   #558
f13
BAN stały

Cytat:
Nie chcę stosować "metody" głodowej. Poza tym nie znam nikogo, kto w ten sposób kota przestawił (a wielu próbowało )
U mnie przeszło, z tym, że wystarczył jeden dzień.
Kot jest u mnie na domu tymczasowym - znajda, ale szybko przyzwyczaił się do dobrego. Przez kilka dni mieszkał u Państwa, którzy karmili go Royalem dla kotów wybrednych (tak mi powiedziano) U nas nie chciał jeść nic innego jak tylko Royala, żadnych innych chrupek, żadnych puszek. Do tego stopnia, że kiedy podzieliłam się z kotem wędzonym pstrągiem, zjadł, ale z łaską :|
Niestety nie stać mnie na to, żeby karmić kota najdroższymi chrupkami, musiał przyzwyczaić się do nieco gorszych. Już nie kaprysi tak bardzo.
f13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-14, 07:36   #559
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez roksanula Pokaż wiadomość
No to nie wiem jak dla psów, ale dla kociąt (bo taką teraz testujemy) nie pachnie zbytnio. Jest własnie sucha.
Kupiłam na próbę karmę z Tesco, nie pamiętam nazwy, skład - około 30% mięsa, nieco ponad 6euro za kilogram.
Jest bardziej "świecąca", natłuszczona, jak to ładnie ujęłaś i pachnie intensywniej.
a nasz wolsblut z rybami pachnie tak, ze za pierwszym razem sama mialam ochote sprobowac))a nie zawiera zadnych konserwantow ani w ogole sztucznizny-w 100% naturalna karma.

mloda oczywiscie sie nim zajada.

czekamy na dostawe acany lam&apple i pacyfiki.

juz za 9 dni mloda bedzie miec rok, wiec czas ustalic jakas dorosla diete.
Stary 2011-07-16, 20:57   #560
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez aga_tka_2 Pokaż wiadomość
Ja jak kiedyś kupowałam w mięsnym filet z kurczaka dla kota to wzbudziłam powszechną sensację i święte oburzenie jednej starszej pani
Ja kiedyś też: kupuję fileta, takiego małego, żeby kot zjadł od razu. Mina kolesia powalająca
Patrzy raz na mnie, raz na fileta, znowu na mnie...I ten zdezorientowany uśmiech
Wyjaśniłam mu, że to dla kota Mina bezcenna
Tak obczajał moją figurę (jestem szczupła), iż pewnie myślał, że jestem na diecie i to dla mnie

I podobnie było z burakiem dla chomika: wzięłam takiego małego buraka. Podaję kolesiowi, żeby zważył. Wziął woreczek, ogląda go z każdej strony, w końcu podnosi do góry i patrzy takim głupawym wzrokiem. Ja:
-Burak.
Ta ulga na jego twarzy...
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-16, 23:01   #561
milkanika
Rozeznanie

to ja miałam akcje kupowania groszków ptysiowych i pani na kasie pyta się z ciekawości do czego się je dodaje,a ja,że nie wiem,psu kupuje,zdziwiła się,że taki drogi przysmak,
jak kupowałam szyjki w mięsnym,to też zdziwieni,bo biorę najmniejszą i prosiłam o pokrojenie,bo dla psa ;p
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 09:39   #562
Deede
Zakorzenienie

Ja tam się nikomu nie zwierzam, co i po co kupuję.. Potrzebuję tego tyle i tyle i już, koniec tematu.
Mnie się przypomina pewna babcia, która kupowała w mięsnym żarcie dla psa i za każdym razem jakoś napomykała, że to dla pupilka. Tylko po to, co by wrażenie zrobić na sprzedawcach, jak to ona dba o pieska..

Stary 2011-07-17, 10:53   #563
lapinne
Zadomowienie

ja tak samo!!!!

u nas na dzielni tez sa stare babki, co wbijaja do miesnego i wolaja o "duza wedzona makrele dla kotkow"))

jak mloda byla mala i musialam prosic o pokrojenie szyjki indyczej, to babka sama zapytala "pies jaki duzy?"))
to jest raczej dla wszystkich normalne, ze psy jedza kurze lapki i szyje indycze. nikogo to jakosnie dziwi.

teraz juz biora porzadnej wielkosci szyje i ne prosze o krojenie. jak jej kupuje fileta albo wolowine, to tez nie mowie, ze to dla psa-kogo to obchodzi.

wczoraj mlodej kupilam serek wiejski i tunczyka i tez przy kasie nie wrzeszczalam, ze to dla pieska.

kogo to obchodzi.
Stary 2011-07-17, 11:50   #564
milkanika
Rozeznanie

"wczoraj mlodej kupilam serek wiejski i tunczyka i tez przy kasie nie wrzeszczalam, ze to dla pieska.

kogo to obchodzi"

widzisz,Ty wrzeszczysz ile zapłaciłaś,ja nie,bo to moja sprawa i nie będę się chwaliła "rasowcem za kilka tysięcy", bo nie wydałam tej kasy by się chwalić,
ja mówię w sklepie prawdę,bo i po co mam wymyślać do czego się groszki używa,skoro ja ich do potraw nie używam?

ale są ludzie czepialscy i na zdrowie ;p
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 12:06   #565
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milkanika Pokaż wiadomość
"wczoraj mlodej kupilam serek wiejski i tunczyka i tez przy kasie nie wrzeszczalam, ze to dla pieska.

kogo to obchodzi"

widzisz,Ty wrzeszczysz ile zapłaciłaś,ja nie,bo to moja sprawa i nie będę się chwaliła "rasowcem za kilka tysięcy", bo nie wydałam tej kasy by się chwalić,
ja mówię w sklepie prawdę,bo i po co mam wymyślać do czego się groszki używa,skoro ja ich do potraw nie używam?

ale są ludzie czepialscy i na zdrowie ;p
a wiesz, ile kosztowal moj pies?
Stary 2011-07-17, 18:43   #566
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez milkanika Pokaż wiadomość

kogo to obchodzi"

Ale kto wrzeszczy? Ty chyba nie przeczytałaś tego ze zrozumieniem ?
Stary 2011-07-17, 19:42   #567
Deede
Zakorzenienie

Ja tam nie twierdzę, że Wy tak robicie, tylko że niektórzy tak mają. Tak samo jak są ludzie, którzy najchętniej na spacery wyprowadzaliby rodowód z CACIBami, a nie samego psa

Stary 2011-07-17, 23:10   #568
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

A ja zawsze myślałam, że kocha się zwierzę, a nie jego papiery
Ja mam zwykłego dachowca i kocham go bardzo, bardzo mocno.
Stary 2011-07-17, 23:13   #569
201604190949
Konto usunięte

Albo ja się jakaś głupia zrobiłam albo ostatnie posty to pomieszanie z poplątaniem...
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-18, 08:59   #570
lapinne
Zadomowienie

dziwisz sie?))
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości