|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#631 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp?
Myślę, że co do tego, na co Ty i Twój milusiński przejdziecie, decyzja raczej nie należy do Ciebie
![]() Wymyśliłam, że może bozita- lepiej, zjadła trochę, ale myślę, że potrzebuje czasu, żeby się przyzwyczaić, nie spisuję tej karmy na straty, chociaż wątpię, żeby stała się kiedyś ulubionym jedzeniem kici. Dzisiaj otworzyłam puszkę Miamor, tuńczyk z serem i pomyślałam, że można to spokojnie pomylić z ludzkim jedzeniem, bo kawałki tuńczyka były przynajmniej tak samo duże i apetyczne jak w niejednej puszce rybnej ![]() Także to kociak zdecyduje, oby jego wybór pokrył się z Twoim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#632 |
Wtajemniczenie
|
ja nigdy nie kupiłam psu karmy, kotu owszem tak na próbę - w saszetce (pozygał się) Nie kupuję i nie kupię. Sama komponuje smakołyki dla mojego pupila.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#633 |
Kocia i psia mama :)
|
A co sądzicie o Purinie dla psiaka??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#634 |
Zakorzenienie
|
ja się podpinam, szukam cos dla labradora
![]() a i jeszcze pytanie nie tylko do psiar. byłam wczoraj u weta i sie pytałam o karme dla tyfusa mego i twierdził że on ma jakaś inna wersję karmy dla labradora niż tę na necie? chodzi o RC dla labów ![]() ![]()
I AM THE STIG szalona wątróbka jeździ ![]() Edytowane przez whenee Czas edycji: 2011-09-08 o 19:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#635 |
Zakorzenienie
|
Jestem w ogromnym szoku po przeczytaniu tego wszystkiego..
dzięki wielkie za te informacje. Mam do was prośbę/pytanie może któraś z was jest obeznana w temacie i coś mi doradzi. Czym karmić jamnika? chodzi mi o takie domowe jedzenie, tzn przygotowywane przeze mnie. Co można, a czego nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#636 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#637 |
Przyczajenie
|
Hej, dziewczyny jak to przeczytałam to dla mnie jeden wielki szok, bo mam kocura (7 i pół roku) i raczej karmię go taką puszkowaną karmą, bo po suchej bardzo chorował i ledwo go odratowaliśmy. W każdym razie czasem mi wymiotował i teraz myślę, że to może być zasługa niedobrej karmy. ;/ Mam więc do Was pytanie - mogłybyście mi poradzić, co mogłabym mu przyrządzać sama do jedzenia?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#638 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#639 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#640 |
Rozeznanie
|
moja Mikunia je tylko CHAPI:|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#641 |
Raczkowanie
|
Mam 2,5 – letnią kotkę. Żywię ją karmą suchą – Perfect Fit oraz filetami z kurczaka. Poza tym pije trochę mleka i wody. Kotka nie jada w ogóle jedzenia z saszetek czy z puszek. Czasem zje wieprzowinę. Nie interesuje jej ryba czy wątróbka.Ogólnie jest bardzo wybredna. Jak mogę urozmaicić jej dietę? Czy istnieje jakiś koci przysmak, którym na pewno nie wzgardzi? Mam dość karmienia jej metodą prób i błędów.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#642 |
Raczkowanie
|
Sandra, polecam przysmaki z liofilizowanego mięsa/ryba, na przykład, Cosmo, Thrive... Moja kotka za nimi szaleje i jest w stanie znieść cokolwiek - czesanie, kroplenie oczu, podcinanie pazurków - jeżeli tylko wie, że dostanie te pyszności
![]() Spróbuje też suchą karmę Applaws/Bozita, może coś przypadnie jej do gustu. Ale chyba filety kurczaka - to jest jeszcze lepiej ![]()
Pomóż kociakom - kupuj na aukcjach charytatywnych na allegro: NADIR_stowarzysz, miauczykotek, Koty_sos, SosDlaZwierzat, TOZ_Szczecin, kocipazur_org, Nakarm zwierzaka jednym klikiem: www.pustamiska.pl www.poomoc.pl Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#643 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Generalnie rzecz biorąc, moim zdaniem zwierzętom diety urozmaicać nie trzeba. Mają wszystko w jednej karmie, do tego jak zje jakieś mięsko to już nie ma tragedii.
![]() |
![]() |
#644 |
Raczkowanie
|
1) Żadnych produktów z puszki czy saszetek nie zje, choćby nie wiem jak dobre było to mięso. Powącha i odejdzie.
2) Dlaczego mam wykluczyć wieprzowinę i mleko ? Dieta oparta tylko na suchej karmie, będzie moim zdaniem niezdrowa. Poza tym kot się zbuntuje, że ciągle je jedno i to samo.
![]() |
#645 |
Rozeznanie
|
Kot to nie dziecko, które się zbuntuje, spokojnie.
Mleko krowie nie jest zdrowe dla kotów, zresztą tak samo jak dla ludzi. Wieprzowina ma w sobie wirusy, które są niebezpieczne dla zwierząt, tak samo psów, jak i kotów. Człowiek sobie z nimi radzi. Jak znajdę te informacje to wkleję Ci je tutaj. ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Znalazłam troszkę: "Choroba Aujeszky'ego (Aujeszkyego) (łac. Morbus Aujeszkyi) - jest to wirusowa zakaźna, zaraźliwa choroba zwierząt domowych i dzikich. Choroba występuje na całym świecie. Występuje najczęściej w chłodnych i wilgotnych porach roku. Jeśli chodzi o świnie, to wrażliwe są w każdym wieku, ale najbardziej podatne są prosięta ssące. Wirus jest całkowicie niegroźny dla ludzi, natomiast powodowana nim choroba jest zawsze śmiertelna dla kotów. Powoduje bardzo silny świąd ciała kota, prowadzący m. in. do powstania głębokich i nieuleczalnych samookaleczeń. Podawanie kotom wieprzowiny, nawet poddanej obróbce termicznej, powoduje ryzyko zakażenia kota wirusem Aujeszky'ego i jest zdecydowanie odradzane." źródło: http://www.strkoty.fora.pl/zywienie,...winy,1283.html Tutaj z forum miau : "świnie mogą być nosicielami herpeswirusa Aujeszkyego powodującego wściekliznę rzekomą - zjedzenie surowego mięsa chorego zwierzęcia jest dla kotów śmiertelne, mimo, że mięso wprowadzone do handlu jest badane i poddane kontroli sanitarnej - lepiej dmuchać na zimne"
![]() |
#646 |
Wtajemniczenie
|
Mleko można dawać, niektórzy weterynarze radzą dawać rozcieńczone pół na pół z wodą. Można- co nie znaczy, że trzeba. Jeśli kot może się bez tego obyć, to nie należy go zmuszać.
Co innego, jeśli kot nie pije wcale wody. Owszem, jeśli karmimy zwierzaka mokrą karmą, albo innymi pokarmami zawierającymi jakąś tam wodę, to to zaspokaja część jego zapotrzebowania na płyny. Natomiast każdy, kto próbował nauczyć kota pić wodę wie, jakie to ciężkie do zrobienia. Ja rozstawiam po domu miski z wodą, widziałam parę razy jak kicia się napiła, ale to był dosłownie łyczek. W takich sytuacjach warto dawać czasem mleko, żeby pupil się nie odwodnił. (Ale pamiętajmy, że kot nie musi pić proporcjonalnie tyle, co człowiek- koty się nie pocą, więc nie tracą tyle wody.) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#647 |
Konto usunięte
|
Są przecież specjalne mleka dla kotów, z obniżoną zawartością laktozy (bo w laktozie jest problem).
Kota można przetrzymać. Jeden dzień nie zje, drugi, trzeci a w końcu zacznie jeść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#648 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podawanie jednej karmy przez cały czas i to kiepskiej jakościowo (w tym przypadku PerfectFit) nie pokryje zapotrzebowań kota, nawet nie ma mowy - tu zwracam się do Sandra86, żeby nie było niejasności. To samo z piersią z kurczaka - kot nie przeżyje na czystym mięsie, zasadniczo im więcej tłuszczu, żył, tym mięso jest dla kota odpowiedniejsze. O suplementach na razie nie wspominam, bo to jeszcze rozleglejszy wątek. Jeszcze przypomnę, że zapotrzebowanie kota na białko zwierzęce to 60-65%, tłuszcz zwierzęcy 25-30%, węglowodany do 8% jego dziennej porcji. Białko i tłuszcz muszą być pochodzenia zwierzęcego, jeżeli kot ma je przyswoić. Innych - nie da rady, więc jeżeli na opakowaniu pewnej znanej firmy jest napisane, że owe chrupki zawierają "łatwo przyswajalne białko roślinne", to wiedzcie, że producenci robią Was w bambuko ![]()
![]() |
![]() |
#649 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak kot nie chce czegoś jeść, to po co szukać dziury w całym? No nie chce i już. Trzeba mu zaproponować coś innego, a nie lamentować, że "nawet wątróbki nie zje". Nie chce, to nie. Zresztą, podrobów kotu nie powinno się dawać. Moje koty nie polują na nic, nawet na owady... Jakieś lenie chyba. Cytat:
Kot pije tyle, ile potrzebuje. Podając mu mleko szybciej się odwodni. Mleko jest dla CIELĄT i tego się trzymajmy. http://www.faceci.com.pl/mleko.html http://www.vetopedia.pl/article105-1...eniu_kota.html Cytat:
Z tym przetrzymaniem to nie jestem pewna.
![]() |
![]() |
#650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podroby są bogatym źródłem witamin (wątroba), żelaza (serca), móżdżki także są bardzo wartościowe, świeża krew to rewelacyjny dodatek. Prawdą jest to, że nie można ich przedawkować - wartościowe podroby (bo są i takie bez szczególnych wartości ![]() Do polujących dzikich kotów odwoływałam się dlatego, żeby pokazać, jak urozmaicone powinno być kocie menu. Moje koty także nie polują, bo są kotami mieszkającymi w bloku, dlatego właśnie staram się podawać im różne źródła białka - różne mięsa, dodatki. I owszem staram się przekonywać je do czegoś czego nie lubią jakoś nadzwyczajnie, a ja wiem, że jest to dla nich zdrowe - wiadomo nie wpycham na siłę, ale podaję do skutku. Mogłabyś wyjaśnić?
![]() |
![]() |
#651 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cielę ze mnie, mleka się wczoraj napiłam. Powinnam dostać za to bana chyba ![]() Mleko bez laktozy to dobry pomysł, ale sama znam tylko jednego kota, który chce je pić, nie wiem, czemu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#652 |
Raczkowanie
|
To ze mnie w takim razie też cielę, bo lubię mleko, nie mam problemów z jego trawieniem i moja kotka zresztą też
![]() Mój weterynarz też w tym nic złego nie widzi. Teraz kotka chętnie pije wodę, ale były czasy, kiedy nie piła, i podawałam jej wtedy rozcieńczone mleko czasami, żeby zupełnie się nie odwodniła.
Pomóż kociakom - kupuj na aukcjach charytatywnych na allegro: NADIR_stowarzysz, miauczykotek, Koty_sos, SosDlaZwierzat, TOZ_Szczecin, kocipazur_org, Nakarm zwierzaka jednym klikiem: www.pustamiska.pl www.poomoc.pl Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#653 |
Rozeznanie
|
Po to podałam linki, żeby można było sobie o tym poczytać
![]() Przy biegunce organizm szybciej się odwadnia. Kot, który nie toleruje laktozy będzie miał biegunkę po mleku. Karmcie swoje koty i dawajcie im tyle przyjemności, ile są w stanie znieść. Podroby może i są wartościowe, ale nie znaczy, że są odpowiednie dla kotów. Nie chce mi się naprawdę z Wami dyskutować, widać "wiecie lepiej". To wiedzcie sobie, czytajcie jak najwięcej i życzę Wam, abyście znalazły w końcu weterynarzy z prawdziwego zdarzenia, a nie amatorów, którzy "zalecają" KOTOM picie mleka KROWIEGO.
![]() |
#654 |
Wtajemniczenie
|
Mój kot nigdy nie miał biegunki po mleku. Nigdy, słownie, ani razu. Ale widać ktoś, kto nie sprząta jego kuwety, wie lepiej, że miał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#655 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jednorazowe wypicie mleka nie wywoła przewlekłej biegunki, przy której jest możliwość odwodnienia organizmu ![]() No, ale przecież Ty wiesz lepiej... Odnośnie podrobów również chciałabym przeczytać jakieś sensowne wyjaśnienie od Wszystkowiedzącej ![]()
![]() |
![]() |
#656 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W temacie podrobow - sprobujcie pokarmic zwierzaka podrobami przez dluzszy czas, a potem zrobcie biochemiczne badania krwi i zwroccie uwage na pozycje - cholesterol. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#657 |
Konto usunięte
|
no ale nikt nie karmi zwierzat codziennie podrobami. ja mojemu psu czasem kupie watrobke i on bardzo ja lubi, ale to raz na 1-2 tygodnie. ostatnio tez mu dawalam mleko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#658 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy ja gdzieś napisałam, żeby karmić zwierzaka dłuższy czas samymi podrobami? Chryste! nigdy w życiu! - nie chcę nikogo zabić. Ale kto by to czytał... ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez vivinn Czas edycji: 2011-09-26 o 19:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#659 |
Raczkowanie
|
Z ciekawości weszłam sobie, żeby sprawdzić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.