Nie dawajmy zwierzakom byle czego! Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp? - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-03, 22:36   #631
_Juliette_
Wtajemniczenie

Dot.: Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp?

Myślę, że co do tego, na co Ty i Twój milusiński przejdziecie, decyzja raczej nie należy do Ciebie Ja wymyśliłam sobie, że przejdę na cosma thai, kotka powąchała to i odeszła z pogardą.
Wymyśliłam, że może bozita- lepiej, zjadła trochę, ale myślę, że potrzebuje czasu, żeby się przyzwyczaić, nie spisuję tej karmy na straty, chociaż wątpię, żeby stała się kiedyś ulubionym jedzeniem kici.
Dzisiaj otworzyłam puszkę Miamor, tuńczyk z serem i pomyślałam, że można to spokojnie pomylić z ludzkim jedzeniem, bo kawałki tuńczyka były przynajmniej tak samo duże i apetyczne jak w niejednej puszce rybnej Kotka tak się na to rzuciła, że wyglądałoby to pewnie dla obcej osoby tak, jakbym ją głodziła z miesiąc. Potem wylizała miskę- cud po prostu.
Także to kociak zdecyduje, oby jego wybór pokrył się z Twoim Applaws jest podobno dobry, ma naprawdę rozsądny skład, mimo że jest dosyć drogi w porównaniu z podobnymi produktami.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 06:38   #632
tipsiara
Wtajemniczenie

ja nigdy nie kupiłam psu karmy, kotu owszem tak na próbę - w saszetce (pozygał się) Nie kupuję i nie kupię. Sama komponuje smakołyki dla mojego pupila.
tipsiara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 15:39   #633
lilianna90
Kocia i psia mama :)

A co sądzicie o Purinie dla psiaka??
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 19:07   #634
whenee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilianna90 Pokaż wiadomość
A co sądzicie o Purinie dla psiaka??
ja się podpinam, szukam cos dla labradora ostatnio kupiłam purine i jadl jak głupi, ale to taki wiek wiec wszystko wsysnie... nie narzeka na royala dla duzych ras, oczywiscie wersja junior.

a i jeszcze pytanie nie tylko do psiar. byłam wczoraj u weta i sie pytałam o karme dla tyfusa mego i twierdził że on ma jakaś inna wersję karmy dla labradora niż tę na necie? chodzi o RC dla labów heh nie iwem czy to prawda czy chciał mnie naciągnąc? wierzyc mi sie nie chce bardzo... no ale czekam na odpowiedz

Edytowane przez whenee
Czas edycji: 2011-09-08 o 19:18
whenee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 01:31   #635
sweetish
Zakorzenienie

Jestem w ogromnym szoku po przeczytaniu tego wszystkiego..
dzięki wielkie za te informacje.

Mam do was prośbę/pytanie
może któraś z was jest obeznana w temacie i coś mi doradzi.
Czym karmić jamnika? chodzi mi o takie domowe jedzenie, tzn przygotowywane przeze mnie. Co można, a czego nie?

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 11:44   #636
blebleble22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez roksanula Pokaż wiadomość
Wczoraj dostałam u weterynarza próbki karmy dla kociąt Hill's. Skład lepszy jakościowo na pewno, inaczej pachnie, ma inny kolor.

I proszę o poprawienie, uzupełnienie, albo dodatkowe info

"Dlaczego karmy "marketowe" nie są odpowiednim pokarmem dla naszych pupili.

Już na samym wstępie powinno nas zainteresować to, kto jest producentem karmy dla naszego zwierzaka.
Do najpopularniejszych karm należą marki takie jak : Pegidree i Whiskas, które są własnością Mars inc.

Warto zauważyć, że Mars działa w sześciu segmentach. W swojej ofercie posiada (jak sam pisze) : Czekolady, Produkty dla Zwierząt, Dania Gotowe, Napoje, Symbioscience oraz Segment Gum do Żucia i Słodyczy Cukrowych.
Jako że produkty dla zwierząt znajdują się w tej grupie, fakt, że są one nienajlepszej jakości nabiera szczególnego sensu.
Skąd producent słodyczy i gotowych dań wziął pomysł na produkcję karmy dla zwierząt?
Odpowiedź jest najoczywistrza na świecie. Pieniądze.

Martwe i / lub uśpione psy i koty nie kosztują nic, a kliniki weterynaryjne i schroniska oddają je za darmo. Ciała są utylizowane i używane jako źródło protein w pożywieniu zwierząt domowych.
Mało kto interesuje się tym, czy środki używane do usypiania zwierząt znajdują się jeszcze w ich ciałach, czy zboża używane do produkcji mięsa są dobrej jakości a nie, jak podaje Ann Martin, przechowywane w złych warunkach, posiadające grzyby i pleśniaki, które to nasze pupile później ze smakiem zajadają.

Warto przy okazji zauważyć, że 4% produktów pochodzenia zwierzęcego (kopyta, sierść, skóra) to mało. Produkty pochodzenia zwierzęcego to jest to, czego nasze zwierzaki, a w szczególności psy, potrzebują.
Sami przyznacie, że 4 procent sproszkowanych kości to nie jest dużo.
W tej samej karmie, w której mamy 4% "mięsa", możemy znaleźć całą gamę zapychaczy i ulepszaczy. Od zbóż i kukurydzy, po konserwanty i dodatki smakowe. Nic dziwnego, że zwierzęta to lubią. Jak im ładniutko pachnie chemią, to czemu nie zjeść.

Niedowiarków pytam : Dlaczego nie jecie CODZIENNIE w McDonalds czy innym fast foodzie ? Słyszę głosy "bo to niezdrowe / tuczące. Wzrasta poziom holesterolu. źle się po tym czuję.

A ja się pytam - jak długo po zjedzeniu tych frykasów fast foodowych jesteście najedzeni? Godzina? Dwie?

Podobnie jest z psami i kotami po zjedzeniu karmy.
Wielu właścicieli skarży się, że ich zwierzęta są ciągle głodne, mogłyby ciągle jeść, ciągle im mało. A ja się pytam - dziwicie się?
To tak jak te cudowne słoiczki dla niemowlaków. Jeszcze nigdy nie widziałam takiej lury, kiedy sama przygotowywałam jedzenie dla dziecka, jak ta ze słoików. Rozcieńczane z wodą, mięsa w nich zero i to jeszcze za cholernie ciężkie pieniądze. (Nie twierdzę, że słoczki są złe, ale nie są pełnowartościowe i moje dziecko było po nich często głodne już po godzinie. Jak pies po Pedigree).

Czm więc karmić zwierzaka? Przecież weterynarze ZALECAJĄ tą cudowną karmę!
Weterynarze często są nieświadomi składu karmy, ale najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że w swoich klinikach na półkach mają karmy RENOMOWANYCH (nie REKLAMOWANYCH ) firm, a polecają jakiś tam pedigree czy chappie.
A później chodzi jeden z drugim i się chwalą, jakie to pyszne Chappi ich piesek je. Polecone przez WETERYNARZA!

Ludzie karmiący swoje zwierzaki karmami naprawdę polecanymi przez prawdziwych weterynarzy twierdzą, że wychodzi ich to taniej. Dlaczego? Dlatego, że zapłacą za 15kilo karmy 120 czy 150zł, ale pies się NAJADA, czyli zjada mniej karmy i dłużej chodzi zadowolony, nie głodny. Zniknęły problemy z wiecznym "żebraniem", tęsknym wzrokiem czy podjadaniem wszystkiego, co napotka się na drodze podczas spaceru.

Konkludując - jeśli kochasz swojego psa i o niego dbasz, KARM go, a nie zapychaj. Nie namawiam do całkowitej rezygnacji z tego paskudztwa, jednak podstawą codziennej diety psa powinno być mięso, więc nie żałujmy pieniędzy psu na jedzenie. Kaszę lub ryż ze sparzonym mięsem i marchewką możemy ugotować sami i będzie to na pewno zdrowszy i wartościowszy posiłek, niż miska whiskasa.

A głosom, które mówią "Nie stać mnie / nie mam pieniędzy / nie będę wywadał tyle na psa " mówię - jak Was nie stać, to kupcie sobie chomika. Pies to obowiązek i trzeba o niego zadbać."
No ja nie wiem, ale jak widzę takie błędy to automatycznie tekst przestaje być dla mnie wiarygodny
blebleble22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 20:46   #637
Maragata
Przyczajenie

Hej, dziewczyny jak to przeczytałam to dla mnie jeden wielki szok, bo mam kocura (7 i pół roku) i raczej karmię go taką puszkowaną karmą, bo po suchej bardzo chorował i ledwo go odratowaliśmy. W każdym razie czasem mi wymiotował i teraz myślę, że to może być zasługa niedobrej karmy. ;/ Mam więc do Was pytanie - mogłybyście mi poradzić, co mogłabym mu przyrządzać sama do jedzenia? Ile posiłków dziennie proponujecie i co podawać. Z góry dzięki!
Maragata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-17, 23:45   #638
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sweetish Pokaż wiadomość
Jestem w ogromnym szoku po przeczytaniu tego wszystkiego..
dzięki wielkie za te informacje.

Mam do was prośbę/pytanie
może któraś z was jest obeznana w temacie i coś mi doradzi.
Czym karmić jamnika? chodzi mi o takie domowe jedzenie, tzn przygotowywane przeze mnie. Co można, a czego nie?
Poszukaj co oznacza słowo "barf". Wiele osób wprowadziło swoim zwierzakom właśnie "domową" diete barf.
Brookit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-18, 10:06   #639
_Juliette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blebleble22 Pokaż wiadomość
No ja nie wiem, ale jak widzę takie błędy to automatycznie tekst przestaje być dla mnie wiarygodny
A to już inna kwestia
Tekst tekstem, marketowe karmy są złe i to jest prawda, sam przekaz jest więc wiarygodny i tego się trzymajmy.
Stary 2011-09-18, 12:11   #640
Hardwoman
Rozeznanie

moja Mikunia je tylko CHAPI:|
Hardwoman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-22, 22:33   #641
Sandra86
Raczkowanie

Mam 2,5 – letnią kotkę. Żywię ją karmą suchą – Perfect Fit oraz filetami z kurczaka. Poza tym pije trochę mleka i wody. Kotka nie jada w ogóle jedzenia z saszetek czy z puszek. Czasem zje wieprzowinę. Nie interesuje jej ryba czy wątróbka.Ogólnie jest bardzo wybredna. Jak mogę urozmaicić jej dietę? Czy istnieje jakiś koci przysmak, którym na pewno nie wzgardzi? Mam dość karmienia jej metodą prób i błędów.
Stary 2011-09-23, 07:36   #642
anna3101
Raczkowanie

Sandra, polecam przysmaki z liofilizowanego mięsa/ryba, na przykład, Cosmo, Thrive... Moja kotka za nimi szaleje i jest w stanie znieść cokolwiek - czesanie, kroplenie oczu, podcinanie pazurków - jeżeli tylko wie, że dostanie te pyszności Są zdrowe, same mięso, i również dobre do zachęcania zjedzenia nowej karmy.

Spróbuje też suchą karmę Applaws/Bozita, może coś przypadnie jej do gustu. Ale chyba filety kurczaka - to jest jeszcze lepiej

Nakarm zwierzaka jednym klikiem:
www.pustamiska.pl
www.poomoc.pl

Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m
anna3101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-23, 16:39   #643
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez Sandra86 Pokaż wiadomość
Mam 2,5 – letnią kotkę. Żywię ją karmą suchą – Perfect Fit oraz filetami z kurczaka. Poza tym pije trochę mleka i wody. Kotka nie jada w ogóle jedzenia z saszetek czy z puszek. Czasem zje wieprzowinę. Nie interesuje jej ryba czy wątróbka.Ogólnie jest bardzo wybredna. Jak mogę urozmaicić jej dietę? Czy istnieje jakiś koci przysmak, którym na pewno nie wzgardzi? Mam dość karmienia jej metodą prób i błędów.
Wieprzowinę wyklucz zupełnie. Mleka krowiego też bym nie dawała.
Generalnie rzecz biorąc, moim zdaniem zwierzętom diety urozmaicać nie trzeba. Mają wszystko w jednej karmie, do tego jak zje jakieś mięsko to już nie ma tragedii.
Stary 2011-09-23, 18:39   #644
Sandra86
Raczkowanie

1) Żadnych produktów z puszki czy saszetek nie zje, choćby nie wiem jak dobre było to mięso. Powącha i odejdzie.
2) Dlaczego mam wykluczyć wieprzowinę i mleko ? Dieta oparta tylko na suchej karmie, będzie moim zdaniem niezdrowa. Poza tym kot się zbuntuje, że ciągle je jedno i to samo.
Stary 2011-09-23, 20:44   #645
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Kot to nie dziecko, które się zbuntuje, spokojnie.

Mleko krowie nie jest zdrowe dla kotów, zresztą tak samo jak dla ludzi.
Wieprzowina ma w sobie wirusy, które są niebezpieczne dla zwierząt, tak samo psów, jak i kotów. Człowiek sobie z nimi radzi.

Jak znajdę te informacje to wkleję Ci je tutaj.

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

Znalazłam troszkę:

"Choroba Aujeszky'ego (Aujeszkyego) (łac. Morbus Aujeszkyi) - jest to wirusowa zakaźna, zaraźliwa choroba zwierząt domowych i dzikich. Choroba występuje na całym świecie. Występuje najczęściej w chłodnych i wilgotnych porach roku. Jeśli chodzi o świnie, to wrażliwe są w każdym wieku, ale najbardziej podatne są prosięta ssące. Wirus jest całkowicie niegroźny dla ludzi, natomiast powodowana nim choroba jest zawsze śmiertelna dla kotów. Powoduje bardzo silny świąd ciała kota, prowadzący m. in. do powstania głębokich i nieuleczalnych samookaleczeń. Podawanie kotom wieprzowiny, nawet poddanej obróbce termicznej, powoduje ryzyko zakażenia kota wirusem Aujeszky'ego i jest zdecydowanie odradzane."

źródło: http://www.strkoty.fora.pl/zywienie,...winy,1283.html

Tutaj z forum miau :
"świnie mogą być nosicielami herpeswirusa Aujeszkyego powodującego wściekliznę rzekomą - zjedzenie surowego mięsa chorego zwierzęcia jest dla kotów śmiertelne,
mimo, że mięso wprowadzone do handlu jest badane i poddane kontroli sanitarnej - lepiej dmuchać na zimne"
Stary 2011-09-23, 23:14   #646
_Juliette_
Wtajemniczenie

Mleko można dawać, niektórzy weterynarze radzą dawać rozcieńczone pół na pół z wodą. Można- co nie znaczy, że trzeba. Jeśli kot może się bez tego obyć, to nie należy go zmuszać.
Co innego, jeśli kot nie pije wcale wody. Owszem, jeśli karmimy zwierzaka mokrą karmą, albo innymi pokarmami zawierającymi jakąś tam wodę, to to zaspokaja część jego zapotrzebowania na płyny. Natomiast każdy, kto próbował nauczyć kota pić wodę wie, jakie to ciężkie do zrobienia. Ja rozstawiam po domu miski z wodą, widziałam parę razy jak kicia się napiła, ale to był dosłownie łyczek. W takich sytuacjach warto dawać czasem mleko, żeby pupil się nie odwodnił. (Ale pamiętajmy, że kot nie musi pić proporcjonalnie tyle, co człowiek- koty się nie pocą, więc nie tracą tyle wody.)
Stary 2011-09-23, 23:57   #647
201604190949
Konto usunięte

Są przecież specjalne mleka dla kotów, z obniżoną zawartością laktozy (bo w laktozie jest problem).

Kota można przetrzymać. Jeden dzień nie zje, drugi, trzeci a w końcu zacznie jeść.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 13:30   #648
vivinn
Zakorzenienie

Cytat:
Wieprzowinę wyklucz zupełnie. Mleka krowiego też bym nie dawała.
Generalnie rzecz biorąc, moim zdaniem zwierzętom diety urozmaicać nie trzeba. Mają wszystko w jednej karmie, do tego jak zje jakieś mięsko to już nie ma tragedii.
Mylisz się. Koty i inne drapieżniki potrzebują różnych źródeł białka i tłuszczu zwierzęcego. Dlatego właśnie koty polują na gryzonie (myszy, młode szczury, nornice, krety), małe ptaki różnych gatunków i... robactwo (koty nie tylko dla zabawy polują na muchy).
Podawanie jednej karmy przez cały czas i to kiepskiej jakościowo (w tym przypadku PerfectFit) nie pokryje zapotrzebowań kota, nawet nie ma mowy - tu zwracam się do Sandra86, żeby nie było niejasności. To samo z piersią z kurczaka - kot nie przeżyje na czystym mięsie, zasadniczo im więcej tłuszczu, żył, tym mięso jest dla kota odpowiedniejsze.
O suplementach na razie nie wspominam, bo to jeszcze rozleglejszy wątek.
Jeszcze przypomnę, że zapotrzebowanie kota na białko zwierzęce to 60-65%, tłuszcz zwierzęcy 25-30%, węglowodany do 8% jego dziennej porcji. Białko i tłuszcz muszą być pochodzenia zwierzęcego, jeżeli kot ma je przyswoić. Innych - nie da rady, więc jeżeli na opakowaniu pewnej znanej firmy jest napisane, że owe chrupki zawierają "łatwo przyswajalne białko roślinne", to wiedzcie, że producenci robią Was w bambuko
Stary 2011-09-25, 08:57   #649
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez vivinn Pokaż wiadomość
Mylisz się. Koty i inne drapieżniki potrzebują różnych źródeł białka i tłuszczu zwierzęcego. Dlatego właśnie koty polują na gryzonie (myszy, młode szczury, nornice, krety), małe ptaki różnych gatunków i... robactwo (koty nie tylko dla zabawy polują na muchy).
Miałam na myśli jakieś bogate urozmaicanie.
Jak kot nie chce czegoś jeść, to po co szukać dziury w całym? No nie chce i już. Trzeba mu zaproponować coś innego, a nie lamentować, że "nawet wątróbki nie zje". Nie chce, to nie. Zresztą, podrobów kotu nie powinno się dawać.

Moje koty nie polują na nic, nawet na owady... Jakieś lenie chyba.

Cytat:
Napisane przez _Juliette_ Pokaż wiadomość
Mleko można dawać, niektórzy weterynarze radzą dawać rozcieńczone pół na pół z wodą. Można- co nie znaczy, że trzeba. Jeśli kot może się bez tego obyć, to nie należy go zmuszać.
Co innego, jeśli kot nie pije wcale wody. Owszem, jeśli karmimy zwierzaka mokrą karmą, albo innymi pokarmami zawierającymi jakąś tam wodę, to to zaspokaja część jego zapotrzebowania na płyny. Natomiast każdy, kto próbował nauczyć kota pić wodę wie, jakie to ciężkie do zrobienia. Ja rozstawiam po domu miski z wodą, widziałam parę razy jak kicia się napiła, ale to był dosłownie łyczek. W takich sytuacjach warto dawać czasem mleko, żeby pupil się nie odwodnił. (Ale pamiętajmy, że kot nie musi pić proporcjonalnie tyle, co człowiek- koty się nie pocą, więc nie tracą tyle wody.)
Jaki weterynarz tak mówi? Wybacz, nie chciałabym trafić do takiego konowała.

Kot pije tyle, ile potrzebuje. Podając mu mleko szybciej się odwodni.

Mleko jest dla CIELĄT i tego się trzymajmy.

http://www.faceci.com.pl/mleko.html
http://www.vetopedia.pl/article105-1...eniu_kota.html

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Są przecież specjalne mleka dla kotów, z obniżoną zawartością laktozy (bo w laktozie jest problem).

Kota można przetrzymać. Jeden dzień nie zje, drugi, trzeci a w końcu zacznie jeść.
Otóż to.

Z tym przetrzymaniem to nie jestem pewna.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-25, 12:28   #650
vivinn
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam na myśli jakieś bogate urozmaicanie.
Jak kot nie chce czegoś jeść, to po co szukać dziury w całym? No nie chce i już. Trzeba mu zaproponować coś innego, a nie lamentować, że "nawet wątróbki nie zje". Nie chce, to nie. Zresztą, podrobów kotu nie powinno się dawać.

Moje koty nie polują na nic, nawet na owady... Jakieś lenie chyba.
I znowu się mylisz
Podroby są bogatym źródłem witamin (wątroba), żelaza (serca), móżdżki także są bardzo wartościowe, świeża krew to rewelacyjny dodatek. Prawdą jest to, że nie można ich przedawkować - wartościowe podroby (bo są i takie bez szczególnych wartości) powinny stanowić do 15% dziennej żywieniowej dawki kota.
Do polujących dzikich kotów odwoływałam się dlatego, żeby pokazać, jak urozmaicone powinno być kocie menu. Moje koty także nie polują, bo są kotami mieszkającymi w bloku, dlatego właśnie staram się podawać im różne źródła białka - różne mięsa, dodatki. I owszem staram się przekonywać je do czegoś czego nie lubią jakoś nadzwyczajnie, a ja wiem, że jest to dla nich zdrowe - wiadomo nie wpycham na siłę, ale podaję do skutku.

Cytat:
Jaki weterynarz tak mówi? Wybacz, nie chciałabym trafić do takiego konowała.

Mogłabyś wyjaśnić?
Stary 2011-09-25, 21:11   #651
_Juliette_
Wtajemniczenie

Cytat:

Czekam na tłumaczenie, bo coś czuję, że będzie mocne.
Cielę ze mnie, mleka się wczoraj napiłam. Powinnam dostać za to bana chyba
Mleko bez laktozy to dobry pomysł, ale sama znam tylko jednego kota, który chce je pić, nie wiem, czemu.
Stary 2011-09-26, 07:45   #652
anna3101
Raczkowanie

To ze mnie w takim razie też cielę, bo lubię mleko, nie mam problemów z jego trawieniem i moja kotka zresztą też Co nie znaczy, że ma go codziennie, ale nie rozumiem, czemu od czasu do czasu, raz w miesiąc kot nie może mieć przyjemności. Jak ktoś zje sobie kawał tortu, chyba też nie umrze od otyłości, jeżeli to będzie raz w miesiąc.

Mój weterynarz też w tym nic złego nie widzi. Teraz kotka chętnie pije wodę, ale były czasy, kiedy nie piła, i podawałam jej wtedy rozcieńczone mleko czasami, żeby zupełnie się nie odwodniła.

Nakarm zwierzaka jednym klikiem:
www.pustamiska.pl
www.poomoc.pl

Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m
anna3101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 12:38   #653
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:

Mogłabyś wyjaśnić?
Po to podałam linki, żeby można było sobie o tym poczytać
Przy biegunce organizm szybciej się odwadnia. Kot, który nie toleruje laktozy będzie miał biegunkę po mleku.

Karmcie swoje koty i dawajcie im tyle przyjemności, ile są w stanie znieść.

Podroby może i są wartościowe, ale nie znaczy, że są odpowiednie dla kotów.

Nie chce mi się naprawdę z Wami dyskutować, widać "wiecie lepiej". To wiedzcie sobie, czytajcie jak najwięcej i życzę Wam, abyście znalazły w końcu weterynarzy z prawdziwego zdarzenia, a nie amatorów, którzy "zalecają" KOTOM picie mleka KROWIEGO.
Stary 2011-09-26, 12:59   #654
_Juliette_
Wtajemniczenie

Mój kot nigdy nie miał biegunki po mleku. Nigdy, słownie, ani razu. Ale widać ktoś, kto nie sprząta jego kuwety, wie lepiej, że miał
Stary 2011-09-26, 16:29   #655
vivinn
Zakorzenienie

Cytat:
Po to podałam linki, żeby można było sobie o tym poczytać
Przy biegunce organizm szybciej się odwadnia. Kot, który nie toleruje laktozy będzie miał biegunkę po mleku.

(...)
Podroby może i są wartościowe, ale nie znaczy, że są odpowiednie dla kotów.

(...)
A wzięłaś na poprawkę, że nie każdy kot ma po wypiciu mleka biegunkę?
Poza tym jednorazowe wypicie mleka nie wywoła przewlekłej biegunki, przy której jest możliwość odwodnienia organizmu
No, ale przecież Ty wiesz lepiej...

Odnośnie podrobów również chciałabym przeczytać jakieś sensowne wyjaśnienie od Wszystkowiedzącej
Stary 2011-09-26, 17:33   #656
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
No, ale przecież Ty wiesz lepiej...

Odnośnie podrobów również chciałabym przeczytać jakieś sensowne wyjaśnienie od Wszystkowiedzącej
Ja nie czekam na wyjasnienie zlosliwosci i wycieczek osobistych - prosze, by sie od nich powstrzymac. W przeciwnym razie przyznam punkty - zgodnie z regulaminem forum.

W temacie podrobow - sprobujcie pokarmic zwierzaka podrobami przez dluzszy czas, a potem zrobcie biochemiczne badania krwi i zwroccie uwage na pozycje - cholesterol.

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 18:39   #657
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06
Konto usunięte

no ale nikt nie karmi zwierzat codziennie podrobami. ja mojemu psu czasem kupie watrobke i on bardzo ja lubi, ale to raz na 1-2 tygodnie. ostatnio tez mu dawalam mleko
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-26, 19:07   #658
vivinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
W temacie podrobow - sprobujcie pokarmic zwierzaka podrobami przez dluzszy czas, a potem zrobcie biochemiczne badania krwi i zwroccie uwage na pozycje - cholesterol.
Czytanie ze zrozumieniem?
Czy ja gdzieś napisałam, żeby karmić zwierzaka dłuższy czas samymi podrobami? Chryste! nigdy w życiu! - nie chcę nikogo zabić. Ale kto by to czytał... Przypomnę jednak, dla potomnych:

Cytat:
Napisane przez vivinn
Podroby są bogatym źródłem witamin (wątroba), żelaza (serca), móżdżki także są bardzo wartościowe, świeża krew to rewelacyjny dodatek. Prawdą jest to, że nie można ich przedawkować - wartościowe podroby (bo są i takie bez szczególnych wartości) powinny stanowić do 15% dziennej żywieniowej dawki kota.
edit: carolinascotties, mam również nadzieję, że upomniałaś też roksanulę za nazwanie, między innymi, mojej wetki per "konowałem" lub "amatorem", a zapewniam konowałem ani amatorem nie jest

Edytowane przez vivinn
Czas edycji: 2011-09-26 o 19:14
vivinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-28, 11:20   #659
martynkaa_m
Raczkowanie

Z ciekawości weszłam sobie, żeby sprawdzić vivinn, ależ Ty lubisz się wykłócać
martynkaa_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-28, 11:25   #660
vivinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynkaa_m Pokaż wiadomość
Z ciekawości weszłam sobie, żeby sprawdzić vivinn, ależ Ty lubisz się wykłócać
No cóż, ja nazywam to dyskusją i co więcej mam wiedzę, która pozwala mi tę dyskusję prowadzić, a nie rzucać (nie)mądrymi hasłami i wcale się tego nie wstydzę

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości