|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie dawajmy zwierzakom byle czego!
Mój piesek je już od jakiegoś czasu karmę Gilpę Kennel. Wcześniej miał Eukanume, Royala, Purinę (od szczeniaczka Eukanubę) i żadnej z tej karmy po prostu nie chciał jeść. Miska mogła sobie leżeć, on dopiero podgryzał coś jak był bardzo głodny. Wyraźnie mu nie smakowały. Zresztą pisałam już o tym rok temu w tym wątku
![]() Jedyna jaką chce jeść to ta Gilpa. Karma zawiera jakiś wyciąg z omułka, pszenicę, zioła, mięso drobiowe. Nie jest tania - opakowanie 15kg kosztuje jakieś 145zł w internecie. Ale cóż zrobić z wybrednym psem ![]()
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
a propo tych uspionych zwierzat w karmach - nie badzcie takie pewne ze ksiazka nie jest zabiegiem anty konkurencyjnym.
Poza tym linie produkcyjne karmy pewnie tez sa dokladnie sprawdzane. Ja bym w to nie wierzyla, co ksiazka to jakas kosmiczna rewelacja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dobra, ja też mam nadzieję, że tam nie ma uśpionych zwierząt, bo przeciez wtedy w karmie byłyby wszystkie choroby, na które zwierzaki padły, morbital, który im podano etc.- horror Ale inne "smakołyki" w stylu ścięgien, błon (które dosskonale chłona wodę- czyli płacimy głównie za wodę w karmie) tam się napewno znajdują. Były przypadki (źródło- "UWAGA" na TVN) przyjmowania w ubojni padłych zwierząt, które były przeznaczone potem na jedzenie dla ludzi ![]() (paróweczki, kiełbaski) No to strach się bać, co jest w jedzeniu dla kotów... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
ja mojemu kocurowi zazwyczaj daję surowe mięso, bo lubi najbardziej. on generalnie jest bardzo wybredny, więc z whiskasów i tym podobnych już dawno zrezygnowałam, po tym jak po prostu ich nie tykał. wrzucam mu też do miski suchą karmę z zoologicznego, podobno dobrej jakości. no i mleko od czasu do czasu. tym sposobem tiger nie narzeka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
![]()
Mój piesek też uwielbia surowe mięso, gotowanego kurczaka, czasami lubi suchą popodgryzać(ale tylko junior nie wiem czemu ale suchej karmy dla dorosłych psów nie jada) a karmy w saszetkach i puszkach omija dalekim łukiem. A jego ulubionym przysmakiem są orzechy.
Po przeczytaniu waszych postów jestem w małym szoku jednak warto odłożyc te pare groszy i kupic cos porzdniejszego, zdecydowałam sie na ACANA. Edytowane przez ivonix Czas edycji: 2006-12-15 o 14:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Raczkowanie
|
Karmię Acaną swojego psa od ponad miesiąca. Zauważyłam, że wygląd sierści mojego psa znacznie się poprawił. Teraz jest o wiele bardziej błyszcząca i milsza w dotyku. Polecam tą karmę.
Nie zapomnijcie uzupełniać dzienną dawkę karmy WITAMINAMI. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
gotowej karmy, takiej jak acana nie trzeba, a nawet nie nalezy uzupełniac witaminami, bo zwierzak będzie ich miał po prostu ZA DUŻO, a to też szkodzi. Gotowe karmy już maja witaminki, i to w ilości odpowiedniej, dla zwierzęcia- dzienną dawkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Witamin nie trzeba podawać to karm z najwyższej półki takiej jak np. RC. Ale wyczytałam na jednym formum o żywieniu zwierząt (gdzie rad udziela weterynarz), że do Acany powinno się dodawać 50% dawki.
Duże znaczenie ma także, kupowanie karmy u sprawdzonych sprzedawców. Często zdarzają się podróbki markowych karm. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
ja bym polemizowała, czy RC to najwyższa półka...RC było z najwyższej półki, ale od jakiegoś czsu bardzo się pogorszyło :/ wtedy, kiedy produkcję przeniesiono do Polski...:/
witaminy: acana Witamina A 34,500 lU/kg Witamina D 2000 lU/kg Witamina E 230 lU/kg Tiamina 51 mg/kg Ryboflawina 43 mg/kg Kw. pantotenowy 56 mg/kg Niacyna 210 mg/kg Pirodyksyna 30 mg/kg Kwas foliowy 3,3 mg/kg Witamina B12 0,5 mg/kg Cholina 2860 mg/kg Witamina K 2,0 mg/kg Biotyna 0,6 mg/kg Beta Karoten 4 mg/kg Lizyna 1,6 mg/kg przykładowa ilość witamin w karmie RC- http://www.royal-canin.pl/index.php/koty_produkty/54 jak widać, niektórych witamin acana ma więcej. A dawkowanie rc jest zdecydowanie mniejsze, czyli w rc jest mniej witamin, niz w acanie... A po co w rc witamina C, którą koty potrafią same syntetyzować, tego nie wiem... ![]() Inna sprawa, że za dużo witamin tez szkodzi... A suplementy witaminowe...nie oszukujmy się- przecież wet to sprzedaje= na tym zarabia i nie mówcie mi wiecej o witaminach, mam z tego w pon. kolosa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Raróg
|
Ech, nieważne, odwołuję
![]() ![]()
🌹14 lat z Wizaż.pl ![]() Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc... ![]() Edytowane przez Laura2112 Czas edycji: 2006-12-23 o 06:47 Powód: bo tak, szkoda słów ;P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Zadomowienie
|
Moja- nie moja Kicia jada tylko surową pierś z kurczaka oraz suchego exigenta 35/30, Acany oraz większości innych karm nie tknie. Iamsa przegryzie jak ją zacznie wykręcać z głodu
![]() W ogóle jest anorektyczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do karmy...najlepiej gotowac samemu.. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Nie pracowal przy usypianiu psow w schronisku, tylko wylapywal szlajajace sie psy po okolicy, po czym je usmiercali i utylizowali w ten walsnie sposob. Przez przemielenie cial na karme...
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
z tym gotowaniem samemu to odwieczny problem, tak jak z jedzeniem dla dzieci - z jednej strony gotowy produkt jest zbilansowany a z drugiej w domu jak robisz mniej wiecejwiesz co w nim jest (mniej wiecej, bo same wiecie o np myciu kurczakow plynem do mycia naczyn kilka razy by mozna go i kilka tygodni sprzedawac dluzej)
moja kicia je kitekata, nie narzeka, ma sie swietnie. nie popadajmy w paranoje z tym jedzeniem. a swoja droga wiedzialyscie ze na odklaczanie tez jest karma? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Raróg
|
Nie popadamy w paranoję
![]() Powiedz mi, któremu drapieżnikowi (jakim jest kot) starczy te cztery procent "mięsa" (czy ile tego tam jest w Kitekat)? Po co kotu barwnik w karmie, kolor nie ma tu żadnego znaczenia, ot ładnie w miseczce dla ludzkiego oka, a zwierzak wcina te chemiczne barwniki, chyba nie o to chodzi. Ma się świetnie - na razie, mnie przekonuje stwierdzenie, że wet przy sekcji jest w stanie stwierdzić, że kot jadł kiepską karmę (po stanie narządów). Oczywiście, że są karmy na odkłaczenie. Jest od groma świetnych, specjalistycznych karm.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
wiesz ja kiedys specjalnie sprawdzilam co to za barwniki (w kamie bardzo kolorowej)
wiec to sa barwniki ktore mamy w musztardzie itd np. wiekszosc z nich jest pochodzenia naturalnego. a moj kot ma karme + jedzenie normalne (no i saszetki) i to uwazam jest dosc dobrym rozwiazaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
![]()
Gdy adoptowałam kotka to zaraz mnie poinformowano, że kot nie powinien jeść świństw jakim jest jedzenie sklepowe, bo jest w nim mniej niż 4% mięsa, dlatego ma suchą karmę z 60% mięsa, a z mokrego daję mu wyłącznie czyste mięso: gotowane serca kurczacze, żołądki z kurki, kurczak gotowany i surowy, indycze podroby i indyk, ryba sparzona, surowe mięso wołowe, wątróbka - ale rzadko, bo za często nie powinno się jej dawać kocięciu, jajko, a raczej żółtko jajka, bo białkiem mój Stefan gardzi
![]() ![]() Kotek codziennie dostaje pastę odkłaczającą Malt-Soft z Gimpet i tej samej firmy witaminki - uwielbia te przysmaki ![]()
![]() |
#108 | ||
Raróg
|
Cytat:
![]() No no, to sobie Stefan je wręcz podręcznikowo ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Raczkowanie
|
Na rynek weszła nowa karma Orijen. Moja goldenka wszamała już cały worek 13kg i nie ma na co narzekać. Wcześnie jadła RC, który przestał jej smakować,Orijenem jestem zachwycona
![]() Przede wszystkim granulki wydają się mniej wypiecozne niż w reszcie karm, no i pies się dobrze trzyma. ![]()
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
podbijam wątek
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
zdecydowałam, że we wrześniu odstawiam suchą karmę - i zaczynam podawac moim czworonogom - gotowane jedzenie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
a co myślicie o Rayal i Choice ?
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
A może któraś z Was wypróbowała już na swoim kocie nowość(chyba
![]() ![]()
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
od kilku weterynarzy wiem, że jesli juz karmic to - Royalem, Hillsem - Choice chyba też należy do grupy lepszych karm. Jest też BOZITA - jest to Szwedzka karma, która ma bardzo dobre opinie - nie zawiera konserwantów i jest produkowana z mięsa zwierzat, którym nie podawano hormonów wzrostu ! niestety nie wszystkie psy chętnie ją jedzą - nie ma w niej sztucznych "poprawiaczy" smaku i zapachu... mozet o dlatego.
więcej o Bozicie: http://www.bozita.germapol.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to prawda jest droga, ale przynajmniej wiem, że ma wszystkie potrzebe witaminy i mikroelementy. Na szczęście moja Shih Tzu waży niecałe 5 kg i nie je zbyt dużo.... gorzej mają właścicele tych większych ras..... taki piesek przeciez je dziennie tyle co moja miesięcznie....
![]() |
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
Ooo a mój kot cały czas to je ;-/ I nic innego...tylko sucha karma i te okropne śmierdzące żarcie w puszce...bleee
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
czy podsumowując swoim pupilom warto dawac:
Royal Glipa Acana Bozita Hills Orijen Choice Kurcze, dzsiaj byłam w zoologicznym i chciałam kupić Acanę, sprzedawczyni mi ją odradziła, bo powiedziała, że jest tania ale kiepska.... aż w domu spradziłam czy nie pomyliłam nazwy ale nie..... no i oczywiście kupiłam drższy Royal ![]() czyżby chodziło im wyłącznie o to, żeby kupować droższe karmy.... następnym razem nie dam się zwieść i kupię Acane, bo naprawdę była w normalnej , przystępnej cenie.....
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
dobrych karm, szczególnie w sklepach netowych, jest baardzo duzo. Trzeba po prostu z głową czytac skład karmy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
![]()
http://www.grandecane.pl/product_inf...roducts_id=383
chyba kupię wielką pakę Acany, bo wychodzi taniej i jeszzce za darmo kurierem przysyłąją... może macie jeszzce jakieś ,,tanie" sklepy netowe.....
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
A ja się nacięłam w sklepie na bojową staruszkę. Poprosiła mnie żebym jej pomogła wybrać coś dla kota, bo dostała od dzieci, zeby jej smutno nie było a nie wie co ma kupić. Oczywiście nastawiła się na KK i W. Bo dobre, bo reklamują tak, bo każdy kupuje. Udało mi się ją przekonać do Purinki, choć mało mnie nie zdzieliła parasolem po głowie, że kota już na początku życia chcę jej otruć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.