Karma - (po) co to jest i jak się liczy :) - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-02-26, 14:21   #331
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka
Dot.: Karma - (po) co to jest i jak się liczy :)

A ja myślę, że złotym środkiem na rozwiązanie "problemu" karmy jest DYSTANS. Nie możemy zapominać, że to TYLKO internet i nawet jeśli wizażowe znajomości znajduja odzwierciedlenie w świecie realnym, to nie można wszystkiego traktować śmiertelnie poważnie.

Ja również mam wiele wątpliwości, głównie dotyczących tego, że rozbieżność mocy dotknięcie waha się od 1 do ponad 50 (tak jest w tym momencie, a na pewno ta różnica zwiększy się z czasem ). Są też inne kwestie, które nieco mnie niepokoją, ale o tym była mowa już wczesniej, więc nie będę się powtarzać. Nie uważam przez to, że system jest głupi i bezużyteczny. Myślę, że należy rozpatrywać go w kategorii nowej zabawki Przyznam, że sama cieszę się, kiedy ktoś doceni moją wypowiedź, jednak nie jestem na forum po to, żeby uczestniczyć w walce o... no własnie o co? Znajomych na forum nie posiadam, więc nie mam co liczyć na zbiorowe macanko, ale w tej sytuacji tym bardziej cieszy mnie fakt, że ktoś zupełnie obcy docenia moje zdanie i pomoc
vretka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-26, 14:24   #332
ufcio
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

ja juz sie do tego całkowicie przekonałam hehe wchodze dzisiaj na wizaz a tu znowu mnie pomacano. (jedrny tyłeczek mam, co nie? ) ja karme rozdaje z dystansem nie szukam po całym wizazu uzytkowniczek ktore z dwa lata temu mi pomogły. tylko jestem na jakims watku, spodobała mi sie wypowiedz, jej ton, podejscie do sprawy i daje jedzonko. albo np. dziewczynom z wigw dałam w podziekowaniu ze są. mysle, ze z czasem tak, jak ines napisała, to wszystko bedzie działało jak nalezy. po prostu patrzysz ktos ci pomogł myslisz, podziekuje mu i dotykasz go
a co do negatywow to jeszcze nie dostałam negatywnego (uuff...) ale pewnie nie jedna wizazanka bedzie chciala sie wyzyc i co wtedy zrobie? nic. w ramach zemsty pojde nakarmic kogos innego pozytywna energią, zeby pokazac, ze to nie ma dla mnie znaczenia.
ufcio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-26, 14:26   #333
i_n_e_s
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AgaZ
Ponieważ, tak jak już wcześniej pisałam, sama nie mam do końca wyrobionej opinii o karmie na naszym forum. Proponuję takie rozwiązanie. Od dzisiaj za trzy miesiące zrobimy sondę na głównej stronie wizażu - właśnie na temat karmy. Zdecydujecie wtedy demokratycznie, czy ma pozostać, czy też ją usuniemy.

Już sobie zaznaczyłam w kalendarzu A na razie po prostu sprawdźcie same jak to funkcjonuje i czy ma sens
Bardzo dobry pomysł Zobaczymy czy karma się przyjmie. Miło, że jednak nie jest tak, że już postanowione i koniec kropka wizażanki nie mają nic do powiedzenia tylko możemy zadecydować
i_n_e_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-26, 14:27   #334
dureksis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vretka
A ja myślę, że złotym środkiem na rozwiązanie "problemu" karmy jest DYSTANS. Nie możemy zapominać, że to TYLKO internet i nawet jeśli wizażowe znajomości znajduja odzwierciedlenie w świecie realnym, to nie można wszystkiego traktować śmiertelnie poważnie.

Ja również mam wiele wątpliwości, głównie dotyczących tego, że rozbieżność mocy dotknięcie waha się od 1 do ponad 50 (tak jest w tym momencie, a na pewno ta różnica zwiększy się z czasem ). Są też inne kwestie, które nieco mnie niepokoją, ale o tym była mowa już wczesniej, więc nie będę się powtarzać. Nie uważam przez to, że system jest głupi i bezużyteczny. Myślę, że należy rozpatrywać go w kategorii nowej zabawki Przyznam, że sama cieszę się, kiedy ktoś doceni moją wypowiedź, jednak nie jestem na forum po to, żeby uczestniczyć w walce o... no własnie o co? Znajomych na forum nie posiadam, więc nie mam co liczyć na zbiorowe macanko, ale w tej sytuacji tym bardziej cieszy mnie fakt, że ktoś zupełnie obcy docenia moje zdanie i pomoc
vretka zgadzam się z Tobą ale pytanie jest takie??
Czy będziemy brać pod uwagę zdanie kogos, kto na wizażu nie ma znajomości i w związku z tym, jego karma waha się od 10-20??
Chyba niee..
I to może być problem
Stary 2006-02-26, 14:31   #335
malkol13
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to malkol13

Cytat:
Napisane przez dureksis
oj, żeby nie było tylko, że kto ma więcej karmy, ten ma i autorytet, bo daleko nie zajedziemy
oby...
malkol13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-26, 14:31   #336
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vretka
No wlasnie, dystans...
Naprawde nie ma czym sie tak emocjonowac.
Po tygodniu zbiorowe macanie ucichnie, wszyscy sie przyzwyczaja do karmy i przestana zwracac uwage na to ile kto ma punktów.

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-26, 14:34   #337
malkol13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ines1985
Ujemna karme bez komentarzy chyba mozna zglaszac Szefostwu...
Pisano juz w tym watku, ze takie sytuacje nie powinny miec miejsca.
jezeli ta osoba ktora ja wystawila stawia ja nagminnie... wiec.. niektore osoby beda mogly podostawac i zglaszajac zazalenie.... a odp jaka?? ze 5 osob to jeszcze nie jest nagminnosc:P

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-26, 14:34   #338
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dureksis
vretka zgadzam się z Tobą ale pytanie jest takie??
Czy będziemy brać pod uwagę zdanie kogos, kto na wizażu nie ma znajomości i w związku z tym, jego karma waha się od 10-20??
Chyba niee..
I to może być problem
Ale zupelnie nie rozumiem czemu tak uwazasz

Nie wiem jak dla Ciebie ale np. dla mnie wszyscy pozostana rowni, bez wzgledu na to jaką maja karme...
Nie wyobrazam sobie sytuacji, ze olewam zdanie kogos kto ma karme 10.
I nie sądze aby ktokolwiek tak robil.

Dziewczyny, dystans...

Stary 2006-02-26, 14:36   #339
malkol13
Zadomowienie

zdanie kazdego jest brane pod uwage... ale jezeli przyjdzie ktos nowy i spyta sie o fryzure to wybierze ta ktora przykladowo ma wieksza karme...
Stary 2006-02-26, 14:44   #340
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malkol13
zdanie kazdego jest brane pod uwage... ale jezeli przyjdzie ktos nowy i spyta sie o fryzure to wybierze ta ktora przykladowo ma wieksza karme...
Hmm. No nie wiem, bo ja bym wybrala tą ktora mi sie bardziej spodoba.
Bo nie wiem czy dobrze zrozumialam . Ze ta nowa osoba wybierze fryzure proponowana przez osobę ktora ma wieksza karme?
Dla mnie to nie do pomyslenia.
Gdyby osoba z karma 500 zaproponowala mi krotkie wlosy to NIGDY bym nie wybrala jej propozycji.
Natomiast gdyby osoba ktora ma karme 10 zaproponowala mi dlugie wycieniowane wlosy z grzywka to na pewno zastosowalabym sie do jej rady bo w takiej fryzurze czulabym sie lepiej niz w krotkich wlosach.

Naprawde wydaje mi sie ze niepotrzebnie szukacie dziury w calym. Kazdy ma swoj rozum i wydaje mi sie ze przy ocenie kogos, wieksze znaczenie bedzie mialo to, co dana osoba ma do powiedzenia, a nie to jaką ma karmę.

Stary 2006-02-26, 14:44   #341
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Napisane przez Ines1985
Smoczyca i Nan chyba sie juz nie udzielaja na wizażu
Gdyby sie udzielaly i Wizazanki trafiałyby na ich posty to na pewno mialyby duzo wiecej punktów karmy.
To znaczy, że jak kogoś nie ma tu dwa tygodnie, to już się zapomina o jego życzliwych radach i pomocy, mimo, że w nawet w tytule wątku pisało się "Do Smoczycy", a jakimś okołonoworocznym rankingu "różnych naj" Ona i np. PaniKota, czy Nan były w ścisłej czołówce

To jeszcze jeden dowód, na słuszność mojego zdania o "instytucji karmy". Naprawdę szkoda, że nie można jej indywidualnie wyłączyć.

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda
Noor jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-26, 14:51   #342
malkol13
Zadomowienie

chyba cos nie jest do konca w porzadku...
Stary 2006-02-26, 14:54   #343
margitta
Zakorzenienie

A czy może być tak, że przeglądamy sobie wątki i jakaś wypowiedź kogoś kogo nie znamy i coś nam się nie spodoba, więc odbieramy mu karmę? Czy to też jest część systemu?
Stary 2006-02-26, 14:55   #344
awia
Zakorzenienie

no wlasnie.
tak samo Nan, ktora zawsze potrafila znalezc rozwazne, pozbawione negatywnych emocji arguemnty w najbardziej "ostrych" sprawach.
to ze nie udzielaja sie juz tyle na wizazu to znaczy ze co?
umarł król, niech zyje król....?
awia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-26, 14:58   #345
dureksis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ines1985
Ale zupelnie nie rozumiem czemu tak uwazasz

Nie wiem jak dla Ciebie ale np. dla mnie wszyscy pozostana rowni, bez wzgledu na to jaką maja karme...
Nie wyobrazam sobie sytuacji, ze olewam zdanie kogos kto ma karme 10.
I nie sądze aby ktokolwiek tak robil.

Dziewczyny, dystans...
ja nie mówię, ze tak jest i będzie, ja sobie tylko gdybam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-02-26, 14:59   #346
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez Noor
To znaczy, że jak kogoś nie ma tu dwa tygodnie, to już się zapomina o jego życzliwych radach i pomocy, mimo, że w nawet w tytule wątku pisało się "Do Smoczycy", a jakimś okołonoworocznym rankingu "różnych naj" Ona i np. PaniKota, czy Nan były w ścisłej czołówce

To jeszcze jeden dowód, na słuszność mojego zdania o "instytucji karmy". Naprawdę szkoda, że nie można jej indywidualnie wyłączyć.
Lex retro non agit

Być może powiedziane nieco na wyrost, ale trudno wymagać od kogoś, żeby przeszukiwał wszystkie swoje wątki w poszukiwaniu wypowiedzi, za które chciałby komuś podziękować. Dziewczyn nie ma na forum juz od jakiegoś czasu, a wydaje mi się dość oczywiste, że w pierwszej kolejności jako osoby do obkarmienia przychodzą nam do głowy te Wizażanki, które pomogły nam stosunkowo niedawno. System jest tworem bardzo młodym, więc może warto poczekać na to, aż się rozwinie i wtedy zdecydowac czy jest potrzebny czy tez nie
Stary 2006-02-26, 14:59   #347
malkol13
Zadomowienie

podawane na pojedynczych przykladach sprawy dotycza wiekszej ilosci osob... a rozbieznosc punktowa...do 50?? tzn za ta sama rade znajomemu dam 50 a nowej osobie 3 pkt??
Stary 2006-02-26, 15:00   #348
dureksis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez margitta
A czy może być tak, że przeglądamy sobie wątki i jakaś wypowiedź kogoś kogo nie znamy i coś nam się nie spodoba, więc odbieramy mu karmę? Czy to też jest część systemu?
no właśnie to może być trochę nie hallo. z reszta sama już nie wiem, mam kupę wątpliowści... :/
Stary 2006-02-26, 15:00   #349
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Noor
To znaczy, że jak kogoś nie ma tu dwa tygodnie, to już się zapomina o jego życzliwych radach i pomocy, mimo, że w nawet w tytule wątku pisało się "Do Smoczycy", a jakimś okołonoworocznym rankingu "różnych naj" Ona i np. PaniKota (23 pkt. karmy, w tym 13 ode mnie) były w ścisłej czołówce
Nie chodzi o zapominanie. Chodzi o to ze malo kto zadaje sobie trud wpisania nicka w wyszukiwarke, wyswietlenie wszystkich postow uzytkownika i dopiero nakarmienie go. Tym bardziej ze niektore osoby odeszly z forum chyba na zawsze? Nie wiem, bo nie sledzilam tamtej afery do konca, ale np. Smoczycy to juz "wieki" tu nie widzialam.
Gdyby przykladowo PaniKota jeszcze udzielala sie na forum, Wizażanki trafialyby na jej posty i "karmilyby" ją - co do tego nie mam wątpliwości.

Stary 2006-02-26, 15:02   #350
dureksis
Zadomowienie

vretko- pieknie powiedziane
Stary 2006-02-26, 15:04   #351
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malkol13
podawane na pojedyhnczych przykladach sprawy dotycza wiekszej ilosci osob... a rozbieznosc punktowa...do 50 pkt?? tzn za ta sama rade znajomemu dam 50 a nowej osobie 3 pkt??
Hmmm,no właśnie ,jak to jest?
Wydaje mi się,że ten nowy system kar i nagród jeszcze bardziej podzieli wizażanki na nowe,stare i wprowadzi niesnaski między nami.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-26, 15:05   #352
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez malkol13
podawane na pojedynczych przykladach sprawy dotycza wiekszej ilosci osob... a rozbieznosc punktowa...do 50?? tzn za ta sama rade znajomemu dam 50 a nowej osobie 3 pkt??
Przyznawać możesz zawsze taką samą ilość punktów karmy (no chyba, że w międzyczasie Ci urośnie ) Rozbieżność pojawia się jedynie wśród róznych uzytkowników.
Stary 2006-02-26, 15:07   #353
Ami
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgaZ
Ponieważ, tak jak już wcześniej pisałam, sama nie mam do końca wyrobionej opinii o karmie na naszym forum. Proponuję takie rozwiązanie. Od dzisiaj za trzy miesiące zrobimy sondę na głównej stronie wizażu - właśnie na temat karmy. Zdecydujecie wtedy demokratycznie, czy ma pozostać, czy też ją usuniemy.

Już sobie zaznaczyłam w kalendarzu A na razie po prostu sprawdźcie same jak to funkcjonuje i czy ma sens

Agnieszko, to tylko nagłośnij porządnie tą sondę. Tak żeby takie ślepoty jak ja też na nią trafiły.
Ami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-26, 15:12   #354
malkol13
Zadomowienie

dzwina sprawa z tymi puntkami...najlepiej by bylo jakby na kazdym forum byla taka mala sciaga z punktami co za co...doradizlas fajny makijaz, fajny sposobik 2 pkt, fryzura 2pkt... jakas diete ktora zadzialala 10 pkt...

nie na zasadzie ze innej ilosci nie mozemy przeznaczyc tylko taki wskaznik w jakiej mniej wiecej granicy

a PRZEKUPKI?? jak to dziala na nich?przyslalas ciuch z plama ktorego nie bylo na focie -50:P
Stary 2006-02-26, 15:15   #355
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Napisane przez vretka
Lex retro non agit

Być może powiedziane nieco na wyrost, ale trudno wymagać od kogoś, żeby przeszukiwał wszystkie swoje wątki w poszukiwaniu wypowiedzi, za które chciałby komuś podziękować. Dziewczyn nie ma na forum juz od jakiegoś czasu, a wydaje mi się dość oczywiste, że w pierwszej kolejności jako osoby do obkarmienia przychodzą nam do głowy te Wizażanki, które pomogły nam stosunkowo niedawno. System jest tworem bardzo młodym, więc może warto poczekać na to, aż się rozwinie i wtedy zdecydowac czy jest potrzebny czy tez nie
Właściwie nie tyle powiedziane na wyrost, co nie przystające do kontekstu
W przypadku karmy w ogóle trudno czegokolwiek "wymagać", bo "macanie" jest całkowicie dobrowolne. Mnie akurat poszukanie posta osoby, która mi pomogła nie wydaje się wielkim wysiłkiem, więc dla mnie nie jest to tak oczywiste.
Nie będę też decydować, czy karma jest potrzebna, czy nie, bo to zadanie i kompetencje AgiZ, nikogo wiecej (to jej piaskownica i ona tu ustala zasady - to też pisałam już wielokrotnie).

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda
Stary 2006-02-26, 15:18   #356
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

dziewczyny, to tylko internet-nie traktujcie tego aż tak bardzo poważnie

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-02-26, 15:21   #357
jaszmurka
Zakorzenienie

A mi się wydaje że robimy tu z igły widły. Jak ktoś będzie czuł potrzebę do dokarmi nawet osobę o 1 poście- bo dlaczego miałby tego nie zrobić?
Wydaje mi się że to jest indywidualna sprawa każdej z nas- kogo tycnie,
Ja nie tycam każdego kto mi wpadnie w ręce tylko tego kto w moim odczuciu na to "zasłużył". I nie patrzę czy ta osoba ma 8758465 postów czy 12 :|

Zgadzam się z Ines- to wszystko ucichnie jak tylko się poobmacujemy z tymi których najczęściej zauważamy i wydaje mi się że wtedy ta ilość 10 dozwolonych pacnięć w ciągu doby będzie za duża bo nie będzie aż tyle osób do obdarowania - takie mam przeczucia.

No nie wiem- narazie jestem neutralna- za mocno się nie emocjonuję z tego powodu ale też nie mam nic przeciwko. to tyle.

wyloguj
jaszmurka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-02-26, 15:21   #358
Noor
Żandarm na emeryturze

Cytat:
Napisane przez Ines1985
Chodzi o to ze malo kto zadaje sobie trud wpisania nicka w wyszukiwarke, wyswietlenie wszystkich postow uzytkownika i dopiero nakarmienie go.
Jeśli to właśnie ma być normalne, to lepiej nie ciągnijmy już tego wątku, bo karma traci w moich oczach reszki, i tak wyjątkowo malutkiego, kredytu zaufania

I ciągle uważam, że więcej wspólnego ma z forum plotkowym, niż z jakąkolwiek pomocą.

Stary 2006-02-26, 15:28   #359
Moonlight
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agabil1
dziewczyny, to tylko internet-nie traktujcie tego aż tak bardzo poważnie
właśnie! podenerwujemy się dopiero jak karma okaże się niewypałem jak na razie mi się ten pomysł podoba choć jestem niedożywiona

ale zaczynam powoli mieć wątpliwości... czy z tego molestowania nie wyjdą dzieci?!
Stary 2006-02-26, 15:28   #360
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Napisane przez malkol13
dzwina sprawa z tymi puntkami...najlepiej by bylo jakby na kazdym forum byla taka mala sciaga z punktami co za co...doradizlas fajny makijaz, fajny sposobik 2 pkt, fryzura 2pkt... jakas diete ktora zadzialala 10 pkt...

nie na zasadzie ze innej ilosci nie mozemy przeznaczyc tylko taki wskaznik w jakiej mniej wiecej granicy

a PRZEKUPKI?? jak to dziala na nich?przyslalas ciuch z plama ktorego nie bylo na focie -50:P
Malkol, punktów nie przyznaje sie w taki sposób. Ty na przykład masz teraz moc dotkniecia 1, wiec każdej osobie mozesz dać lub odjać jeden punkt. Ja mam moc dotknięcia bodajze 11, tak wiec każdemu mogę dać lub odjąć 11 punktów... I tak dalej i tak dalej. Nie można sobie wybrać, X dam 10 punktów, Y - 50, a Z nie lubię, wiec jej odejmę 20. Zło wszystko opisał w poście drugim, a przez cały watek też zostało to wyjaśnione.
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości