![]() |
#391 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Karma - (po) co to jest i jak się liczy :)
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#392 |
Zakorzenienie
|
Ja już pisałam wcześniej, że niezbyt podoba mi się pomysł z karmą i całymi punktami, macaniem się i siłą dotknięć. Jednak widzę, że niektórzy podeszli do tego z dużym entuzjazmem, no cóż ja go tyle nie mam dla tego pomysłu.
![]() Może dlatego, że nie chciałabym, aby jedni drugich faworyzowali, aby ktoś patrzył na wizankę przez pryzmat zielonego światełka, kolejnego licznika i jakoś nie specjalnie karma wydaję mi się miarodajnym żródłem wyraźania sympatii. Jak ktoś chcę komuś podziękować ewentualnie wcisnąć negatywa, to zrobi to w PW. Po prostu. ![]() ![]() Dobrym wyjściem z sytuacji byłoby ukrycie (licznika) karmy-bez wyjątków, niechby [dla entuzjastów] był gdzieś tam w panelu użytkownika, tak aby zainteresowany miał ją do wglądu i mógłby sobie sprawdzać co 5 min. czy przybyło mu karmy. ![]()
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
eeek, to może takie neutralne pytanko teraz: gdzie mogę sprawdzić kto mnie nakarmił (i ewentualne komentarze)?
#394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#395 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#396 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
w panelu użytkownika na samym dole
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
fenks, dziewczynki! co ja bym bez was...
![]() ![]()
#399 |
Zadomowienie
|
Zgadzam sięz Tobą dureksis...może i będziemy brać pod uwagę, ale wydaje mi się, iż z dużo większym dystansem a i stosunek nasz będzie inny do nich
![]() Ja przesiaduję często na wizażu, lubię sobie po prostu poryć czasami w babskich tematach ![]() Dużo zawdzięczam temu portalowi, Adze, iż go założyła, Złosiowi za wzorowy nadzór, moderatorom i wizażankom, dlatego chcę tu pozostać ![]() Ale jako, iż nie uważam się za żaden autorytet w żadnej dziedzinie i nie mam żadnego doświadczenia ani praktyki w makijażu (sama stosuję raczej ascetyzm i minimalizm) to nie wypowiadam się w sprawach, o których nie mam pojęcia rownym naszym kochanym moderatorom, czy starym dobrym wizażankom. Dla mnie to system nagradzania za coś (i to jest OK, niech będzie-ale może między sobą), tylko co z innymi wizażankami będącymi w cieniu? Trochę mi to trąci faworyzowaniem... ![]() A teraz troszkę czuję się odepchnięta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#400 | |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
Zadomowienie
|
Dzięki Aguś
![]() ![]() Tylko, żę ja sama zaczynam się lapać na ukradkowym spoglądaniu na ten wskaźnik..zwalczam to, ale tak sobie właśnie myślę, iż nie jestem w tym sama ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#402 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z karmą będzie podobnie p.s. każda z nas kiedyś zaczynała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#403 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#404 |
Zakorzenienie
|
Ta karma to jakaś nowa Komnata Chwały, tak ? Tak to rozumiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#405 | |
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#406 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
Ten system karmy na pewno nie jest równy. Czy doskonały? też wątpię. Ale jest inny i ma główne oparcie w zasadach buddyzmu. Już dyskutowałam na ten temat ze Zło, bo ja byłam gotowa wszystkim dać tę samą moc dotknięcia. Ale przekonał mnie jeden argument. Tak jak w życiu, każdy ma jakąś karmę, na którą sobie zapracowujemy całe życie. Jedni mają większą, drudzy mniejszą. I nawet jeśli nie nazwiemy tego karmą, to zawsze w naszym otoczeniu znajdziemy osoby, które są bardziej pomocne, uczynne czy lepsze od innych znanych nam osób. I te osoby lubimy, mamy do nich większe zaufanie itp... Tak jest w życiu. Na wizażu to jest jedynie zabawa, ale zabawa, która musi mieć jakieś reguły. W regułach są osoby, które mają większą i mniejszą karmę. Ale inaczej niż w życiu, na wizażu "siła dotyku" ma bardzo trywialne korzonki - to przede wszystkim staż i ilość postów na forum. Tak było najprościej proporcjonalnie rozłożyć te punkty. Teraz, na początku tego eksperymentu, widać mocne dysproporcje i zgadzam się z Tobą, że najwięcej zyskały osoby najstarsze stażem bo dotyk stał się sposobem wyrażenia jakiejś sympatii, czy dziękuję za całokształt. Ale to są takie początki i myślę, że to się szybko zmieni. W tym systemie podoba mi się jedno. Daje możliwość zrobienia ukłonu w czyjąś stronę. To naprawdę miłe obdarowywać i być obdarowanym. A że nie jest oparty na zasadach równości? Może to jego atut. Nie potrafię teraz tego ocenić. Dajmy mu szansę i zobaczymy co przyniesie. Zawsze będzie można zmienić reguły czy w ogóle to wycofać. To tylko zabawa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#407 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#408 |
Zadomowienie
|
AguśZ rozumiem wszystko i nie jestem całkowicie anty, jednak pozwolę sobie dodać, iż w życiu możemy być naprawdę uczynne, miłe a tutaj po prostu z racji małego doświadczenia i małej wiedzy (niekoniecznie braku chęci pomocy) dostajemy po uszach...a wizaż to w końcu miejsce miłego spędzania czasu...
Rozumiem zasadę podziękowań i dowartościowań wizażanek siebie wzajemnie, lub nawet bez wzajemności- ale pokazywanie tego publicznie- to juz podchodzi mi o jakiś system naliczań i punktacji ![]() Ot takie moje skromne zdannie..nie gniewaj się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#409 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Ja też mam częściowo takie odczucia. Zwłaszcza po pierwszym dniu, gdzie tak wysoka punktacja mojej karmy to jak popis próżności ![]() Chcieliśmy ze Złosiem wprowadzić coś nowego, jakąś kolejną zabawkę, która da Wam trochę radochy na forum. Ale faktycznie ta zabawka może być przykra dla osób, które są mniej popularne. I może im być przykro, nawet jeśli to są tylko jakieś tam głupie punkty. Dlatego na pewno będzie sonda, ale też sama przyjrzę się mocno temu systemowi i ostatecznie to ja zadecyduję czy warto dalej to ciągnąć. Teraz jest za wcześnie, żeby wyciągac takie wnioski, bo teraz to ranking popularności, ale już za trzy miesiące może się okazać rankingiem uczynności. Jeśli nie, wywalimy go. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#410 |
Zakorzenienie
|
AgaZdziękuję za obszerną odpowiedz.Proszę jeszcze o ustosunkowanie się do zapytania w sprawie jawności.Chodzi o to,aby wszyscy mogli zobaczyć za co dana osoba została dokarmiona lub zabrano jej punkty.W pewnym stopniu mogłoby to wykluczyć nieuczciwość,czyli wzajemne nabijanie sobie karmy.Zwłaszcza,że wizażanki z dłuższym stażem mają więcej znajomych i mają o wiele więcej punktów do przydzielenia.
![]() Oczywiście wiem,że jest to tylko zabawa i nie można traktować jej jak wyroczni ,jednak w każdej grze obowiązują zasady fair play i każdy powinien mieć równe szanse-przynajmniej na początku. ![]()
#411 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#412 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#413 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#414 |
Zakorzenienie
|
Ale przyznawanie karmy tylko dlatego,że zna się daną osobę też nie jest uczciwe wobec innych użytkowników,którzy nie mają swojego grona znajomych.
Dziękuję za wyjaśnienie. ![]()
#415 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja jestem za tym, zeby przyznawanie karmy bylo uwidocznione, ale to pierwsza reakcja, i mozliwe ze sie myle. Czas pokaze, moze rzeczywiscie tak bedzie lepiej..
![]() |
#416 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
Osobę, którą znamy, lubimy możemy dotknąć tylko 1 raz na dziesięć dotknięć innych użytkowników. Jeśli w między czasie jej nie dotknie 10 innych użytkowników, to Ty nawet jeśli ją bardzo lubisz nie zmienisz jej karmy; Teraz były dotyki z sympatii, ale ich nie można powtarzać bez końca, jeśli ta osoba nie zasłuży na wdzięczność również innych użytkowników; |
|
![]() ![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
ja rowniez jestem za mozliwoscia wgladu w to kto za co dostal karme- skoro wszyscy widza ile ktos ma pnkt - jest to widoczne- to w takim razie powinnismy miec rowniez mozliwosc sprawdzenia ZA CO- a nie chce nic mowic ale teraz dotyka sie za ni
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#419 | |
Killing me softly
|
Cytat:
![]() Karmie jestem przeciwna. Nadal nie widzę większego sensu. Nie dlatego, że mam 10 punktów i czuję się jak powietrze ![]() ![]() Nie przepadam za sztucznym dokarmianiem i wolałabym, gdyby każdy miał możliwość wyłączenia karmy w swoim profilu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#420 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
Kto, komu i za co - to będzie tajemnica ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:58.