![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Karma - (po) co to jest i jak się liczy :)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie.
A jak ja mam dyszkę, jak każdy miał, a w pasku na dole rozwija mi się, że Wizażanka mnie tyknęła, a ja wciąż mam 10 - czyli co? Czy mam już minus punkty a się wyzerowały, a nie widzę tego, i czemu nie widzę? A może ona mnie nie tyknęła a mi się zdaje?
![]() |
#243 |
Zadomowienie
|
A ja tylko chyba raz dotknęłam...
Wiem, wiem, hytrus ze mnie, ide rozdawać ludziom szczęście ![]()
#244 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
Ja też mam mieszane uczucia.Podoba się pewnie tym osobom,które zbiorowo dostały masę dodatnich punktów.Ja od kogoś dostałam negatywną karmę. I szczerze jestem częściowo w szoku,bo nie mam zielonego pojęcia dlaczego,a właściwie za co dostałam ten komentarz. Gdyby dała mi to osoba do której coś personalnie napisałam to jeszcze bym wiedziała czemu mam u niej przechlapane,ale ja niczego takiego sobie nie przypominam
![]()
#246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie martw się- może to tylko pomyłka? ![]() ![]() ![]()
![]() |
#247 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#248 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
Natomiast bez komentarza, to faktycznie nie ma sensu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Podróżniczka
|
Moim zdaniem to troszkę bez sensu. Znajomi będą dotykać znajomych ci znajomi następnych i tak w kółko
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#250 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() p.s. Co złego w tym, że jest się życzliwym wobec znajomych? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#251 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() Ale jak jest napisane - nie ma reguły ktora mógłaby określić na jakiej podstawie dawać karmę. Bardzo dobrze, że program blokuje takie macanki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
poza tym po zmacaniu znajomych zawsze przyda się ktoś nowy do zmacania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jeszcze co myśleć o tej nowości na forum
![]() Narazie muszę się z tym dokładnie zapoznać, poczytać i zobaczyć o co biega. Nie spotkałam się jeszcze z Karmą na żadnym forum na którym bywałam. Póki co widzę, że wiekszość już "poobmacywana" ![]()
#254 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do negatywów bez komentarza- nie podoba mi się to. ![]() P.S. Magdzia, super podpis. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Ja mam jeszcze pytanie natury technicznej: czy można wyświetlić wszystkie otrzymane dotknięcia, tak jak np. PW? Bo widzę, że wyświetla sie ostatnich 10... Chciałabym podziękować za "dotyki", ale nie mogę wszystkim...
![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#256 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Zakorzenienie
|
a mi się zaczęło podobać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#258 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#260 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Teraz w panelu powinno być 20 pomacań ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#262 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#263 | |
Administrator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#264 | |||
Wtajemniczenie
|
Idea ogolna bardzo mi sie podoba, ale widze kilka niedociagniec i uwazam, ze to jest nie fair. Dluzsze stazem wizazanki i tak latwo sie rozpoznaje, maja czesto napisy "wtajemniczenie" czy "zakorzenienie", rozpoznaje sie ich awatarki, czesto sa moderatorami, dlaczego mialbyby miec jeszcze wieksza moc przydawania punktow?! I tak je szanujemy i doceniamy za to, ze sa tak pomocne i zwiazane z wizazem, maja zdecydowanie wiecej do powiedzenia, lepiej i dluzej go znaja
![]() ![]() Cytat:
No i przede wszystkim : Cytat:
Na jednym z forum byla taka ikonka ksiazki, klikajac na nia ukazuja sie wszystkie wpisy innych uzytkownikow forum : co ta osoba mysli o drugiej osobie. Kazdy uzytkownik moze wpisac sie tylko raz, moze tez edytowac. W ten sposob powstaje tak zwana "ksiega kosci" (ktora moglaby np. zastapic "liste znajomych" na wizazu, ktora chyba za bardzo nie ma sobie chetnych ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez jowisia Czas edycji: 2006-02-26 o 05:23 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#265 | ||
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Twoje uwagi są bardzo cenne i na pewno masz rację, jeśli popatrzmy na to pod kątem równości i sprawiedliwości. Zaczęłam się nad tym zastanawiać po wpisie Shemreolin ![]() Ten system karmy na pewno nie jest równy. Czy doskonały? też wątpię. Ale jest inny i ma główne oparcie w zasadach buddyzmu. Już dyskutowałam na ten temat ze Zło, bo ja byłam gotowa wszystkim dać tę samą moc dotknięcia. Ale przekonał mnie jeden argument. Tak jak w życiu, każdy ma jakąś karmę, na którą sobie zapracowujemy całe życie. Jedni mają większą, drudzy mniejszą. I nawet jeśli nie nazwiemy tego karmą, to zawsze w naszym otoczeniu znajdziemy osoby, które są bardziej pomocne, uczynne czy lepsze od innych znanych nam osób. I te osoby lubimy, mamy do nich większe zaufanie itp... Tak jest w życiu. Na wizażu to jest jedynie zabawa, ale zabawa, która musi mieć jakieś reguły. W regułach są osoby, które mają większą i mniejszą karmę. Ale inaczej niż w życiu, na wizażu "siła dotyku" ma bardzo trywialne korzonki - to przede wszystkim staż i ilość postów na forum. Tak było najprościej proporcjonalnie rozłożyć te punkty. Teraz, na początku tego eksperymentu, widać mocne dysproporcje i zgadzam się z Tobą, że najwięcej zyskały osoby najstarsze stażem bo dotyk stał się sposobem wyrażenia jakiejś sympatii, czy dziękuję za całokształt. Ale to są takie początki i myślę, że to się szybko zmieni. W tym systemie podoba mi się jedno. Daje możliwość zrobienia ukłonu w czyjąś stronę. To naprawdę miłe obdarowywać i być obdarowanym. A że nie jest oparty na zasadach równości? Może to jego atut. Nie potrafię teraz tego ocenić. Dajmy mu szansę i zobaczymy co przyniesie. Zawsze będzie można zmienić reguły czy w ogóle to wycofać. To tylko zabawa. Cytat:
![]() I w pewnym sensie sama idea przyznawania karmy jest gwałtem na tych moich zasadach. Przyznaję, że nie czuję się z tym dobrze, ale nie chcę też narzucać wszystkim swojego światopoglądu i zmieniać coś co ma nieco inną logikę. Pozdrawiam Cię gorąco i dziękuję za Twoje cenne uwagi ![]() PS. jeszcze jedno małe wtrącenie. Nie podoba mi się wizja otwartej książki. To prowadzi do analizy, kto za co i dlaczego. A tak są tylko jakieś tam punkciki, do których możemy mieć baaaardzo luźny stosunek ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
BAN stały
|
Dzięki temu wątkowi wiele się dowiedziałam. Też miałam problemy ze zrozumieniem ''karma" ale teraz mam jasność
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
Zadomowienie
|
oj już się boję...
![]()
![]() |
#268 |
Zadomowienie
|
Pomarudzę, aby przyznawanie karmy nie wiązało się koniecznie z konkretnym postem. Przecież wiele osób pomagało i otrzymywało wsparcie od Wizażanek nie tylko na otwartym forum, ale i na PW, telefonicznie, w świecie realnym. To chyba też się liczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#269 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Ale przecież w wyjaśnieniach Zło dotyczących karmy jest taka informacja: "Jeśli zapoznasz się dokładnie z pojęciem karmy zrozumiesz, że nie możemy ustalać regulaminem zasad dodawania i odejmowania karmy. To, czy czujesz się dobrze z daną osobą zależy tylko i wyłącznie od Ciebie!" Więc wydaje mi się, że to jest oczywiste, że jak chcesz to możesz komuś dać swój dotyk za "całokształt" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#270 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:50.