![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Do Kawoszy!
Cytat:
kupuję?! Zawsze Narzeczony biega za kardamonem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
Zadomowienie
|
Taverney, kawka z kardamonem jak marzenie, padam do stóp
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() super wątek i jeszcze raz dzięki za kardamon - daje taki ciepły, głęboki smak! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Świetne te wasze przepisy a jakże - ja tez uwielbiam kawę - przepadam zwłaszcza za kawą cynamonową w Pożegnaniu z Afryką- mimo że mam w domu eksper ciśnieniowy (taki malły DeLongi) nie umiem sama zrobic takiego cuda. Tą Kawę pijam gorzką, czarną. Na szybko - zalewam kawę po prostu zimnym mlekiem bez cukru, bo tak jest po prostu szybciej ale to profanacja niemalże...
Mam taki przepis na szybki deser a la Tiramisu, który robię jak mam słodyczo i kawolubnych gości: potrzeba do tego: - biszkopty, - krem ajerkoniakowy bodajże Otkera - ajerkoniak - mleko do kremu - napar z kawy - gorzkie kakao/ewentualnie czekolada - polecam blaszke z wyjmowanym dnem (ta stosunkowo najmniejsza) dalej jest bardzo prosto: układam na blaszce (można dac papier) biszkopty, polewam wywarem z kawy(gorzkim lub słodzonym - jak kto woli) robię krem z torebki na nieco mniejszej ilości mleka, dodaję pół szklanki ajerkoniaku, ewentualnie pół kostki masła (jest smaczniejsze)- wykładam krem na biszkopty,posypuje czarnym kakao lub tarkuje na wierzch czekoladę i skrapiam ajerkoniakiem, musi poleżec w lodówce ok pół godziny i można matychmiast wcinać (RADA- deser ma bardzo delikatna konzystencje więc dobrze go najpierw wyjąć z blaszki w całości - po to ten papier - a potem kroić bo można zmasakrować - no ale to na pewno wszystkie dobre gospodynie wiedzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
![]()
SMAK KAWY MOŻNA WZBOGACIĆ NA WIELE SPOSOBÓW,NIE TYLKO MLEKIEM I CUKREM Z DODATKIEM ALKOHOLU,ŚMIETANY CZY SKÓRKI Z CYTRUSÓW BĘDZIE PRAWDZIWIE WYKWINTNYM NAPOJEM
FARYZEUSZ kostkę cukru wrzucić do ogrzanej filiżanki i zalać kieliszkiem rumu,wlać filiżankę gorącej kawy i zamieszać udekorować bitą śmietaną,posypać startą czekoladą lub cynamonem KAWA PO IRLANDZKU do wysokiego kieliszka wrzucić kostkę cukru i wlać mały kieliszek whisky zalać gorącą kawą przybrać bitą śmietaną,ewentualnie posypać czekoladą w proszku Z CYTRYNĄ kawę zaparzyć,posłodzić do smaku,schłodzić,do puchaku(tam gdzie jest kawa) wlać 1-2 łyżeczki syropu z cytryny na wierzch włożyć plasterek cytryny,drugim udekorować napój Z ALKOHOLEM filiżankę zaparzonej kawy zagotować z miodem i kawałkiem wanilii,dodać po łyżce brandy,likieru kawowego i rumu podgrzać,usunąć wanilię,przelać do szklanki,udekorować spienionym mlekiem BORGIA 3/4 filiżanki napełnić gorącą kawą ewentualnie ją posłodzić dodać łyżeczkę czekolady w proszku udekorować bitą śmietaną i skórką z pomarańczy Z LODAMI kawę zaparzyć ewentualnie posłodzić mocno schłodzić,a następnie zmiksować z 2 kulkami czekoladowych lodów lub zalać nią lody,udekorować bitą śmietaną I COŚ DO KAWY-STEFANKA Z HERBATNIKÓW *szklanka mocnego naparu z kawy *48 herbatników *500g gorzkiej czekolady *3 łyżki rumu czekoladę rozpuścić na parze z łyżeczką kawy wymieszać z łyżeczką rumu pozostały rum wlać do kawy w mieszaninie moczyć herbatniki i układać na dnie prostokątnej,wyłożonej przezroczystą folią formy(końce folii powinny wystawać za formę)każdą warstwę herbatników smarować czekoladową masą(2 łyżki masy odłożyć) deser owinąć folią i wstawić na 2godz.do lodówki,wyjąć wierzch i boki posmarowć pozostałą czekoladą pokroić pionowo w niezbyt grube kawałki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mała Czarna Jako Deser
A ja znam jeszcze coś lepszego
![]() Żeby przyrządzić wyśmienitą kawę z lodami wcale nie trzeba tej pierwszej schładzać. Do miseczki wkładamy porcję lodów waniliowych lub śmietankowych (jak nie mam takich w pudełku, BigMilk na osobę też się sprawdza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Zacytuj, bo ja widzę tylko przepis ze schłodzoną kawą, a mnie właśnie głównie chodzi o to by kawa była gorąca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Nutka nie gryzie!
|
*Zaparzam pól szkl. kawy i dodaje pół loda "śnieżynke" (bez wafelka)-proste i pyszne
![]() *Mozna dodać kostę czekolady * z cytryna jest super na migrenę i obudzenie się * swietna jest też z koglem-moglem * z ciutka koniaku......
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam w domu dobry czeski rum, i chyba zrobie sobie właśnie tą z rumem ![]() a ta kawa z cytryną to musi chyba dziwnie smakować, co??
![]() |
![]() |
#43 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Śmieszna jesteś. Zamiast zwyczajnie powiedzieć coś w stylu 'fajny pomysł. Na to nie wpadłam" to dziwacznie się upierasz. Ile Ty masz lat?
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a z tymi wykrzyknikami co mam zrobić ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Grochem o ścianę. Ręce opadają.
Dobranoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
I mam nadzieję, że nie żywi Pani urazy
![]() ![]() ![]() Bo jak sobie jeszcze raz przeczytałam ten wątek to bardzo mi się zachciało z nas śmiać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
lullaby ale czego ty sie czepiasz :| przeciez morwa napisala zimną lub gorącą :|
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Ulubiona kawa (też zbożowa)
Czy macie jakieś ulubione rodzaje kaw, bez których nie wyobrażacie sobie dnia. Ja dotychczas piłam cykorię firmy Alcor-coffe. Niedawno jednak (za namową koleżanki) spróbowałam Ricore firmy Nestle i po prostu ją uwielbiam. Smakuje jak prawdziwa kawa, ale dzięki dodatkowi cykorii (60% cykorii, 40% kawy rozpuszczalnej) nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, nie podrażnia żołądka. Naprawdę polecam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ulubiona kawa (też zbożowa)
Ja ostatnio uzależniłam się od Jacobs Cappuccino z białą Milką i marcepanem, o której juz pisałam, ale też od tej z kawałakami orzechowej i karmelowej Milki.
Tak, wiem, że zaraz kawowi puryści ![]() ![]() Ricore Nestle również mi smakuje, zwłaszcza z duzą ilościa mleka. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
ja lubie rozpuszczalne, nescafe classic. rano biorę duży kubek, wsypuję tam 3 kopiaste łyżki kawy i trochę śmietanki, to mi daje odpowiedniego "kopa" na połowę dnia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie kawa to tylko z ekspresu Jacobs zielona innej nie lubie acha i bez śmietanki nie znosze rozpuszczalnej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
![]()
Sati koniecznie waniliowa lub Jacobs zielona z dodatkiem cynamonu lub przyprawy do szarlotki i odrobina zapachu waniliwego lub smietankowego..mmm..pycha i lwanise taka pije czekajac az upiecze sie szarlotka
![]() ![]()
![]() |
#57 |
Nutka nie gryzie!
|
Ja nie pije duzo kawy ..od czasu do czasu ale jak juz to nescafe Classic z dużą ilościa mleczka i cukru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Ja bardzo lubię inkę i od czasu do czasu piję rozpuszczalną jacobs.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
o! Jaki pyszny kawowy wątek
![]() Ja jestem kawową maniaczką, już nieźle uzależnioną od kawy ![]() Moja ulubiona to mocno palona Meksyk Maragogype Tapachula. Oczywiście z ekspresu ciśnieniowego z brązowym cukrem i odrobiną śmietanki. Albo Collumbia Excelso z aromatem czekoladowo-miętowym. Takie kawy pijam w pracy (mam dobrze, bo pracuję w sklepie z herbatą i kawą, he, he) W domu pijam Astrę niskodrażniącą (moim zdaniem lepsza od Jacobsa zielonego) z kardamonem zaparzaną w tygielku po turecku. Na wierch mleczna pianka i odrobina cynamonu. Taką kawę serwuje mi mój TŻ i jest rewelacyjna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
JA nie pijam za duzo kawy, jedną góra dwie dziennie. Ale bez porannej mocnej kawy nie można przecież zacząć dnia. Jest to u mnie najczęściej kawa rozpuszczalna Jacobs, Nescafe, lub tchibo. Oczywiscie ze smietanką u cukrem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:42.