![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
kawa kapitanska-pomozcie!!!
Znacie moze przepis na kawe po kapitansku?Slyszalam ze bardzo dobrze stawia na nogi!!Wiem tez ze dodaje sie jakis alkohol,ale jaki?w jakich proporcjach?Jaka kawa-parzona czy rozpuszczalna?Czy dodaje sie jeszcze jakies skladniki?Bo wydaje mi sie ze tak....Z gory dzieki za odpowiedzi!!
![]() |
#182 |
BAN stały
|
Dot.: kawa kapitanska-pomozcie!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kawa inaczej
z bananem :ślinka leci:
tyle że teraz to mam ochotę tylk na coś gorącego ![]() a na taka schłodzoną to latem
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Kawka rano była-dziś bez szaleństw -z mlekiem i cukrem ![]() ![]() Tak,tak-wczoraj tyle było-a dziś tylko 19 - już chyba będzie się ochładzać,bo nawet tutaj to była za wyskoa temp. jak na początek listopada.Chociaż od ubiegłego piątku było tak gorąco do 28 stopni.A [początek tygodnia był zimny i deszczowy ![]()
![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na ulicach leży śnieg. Jest zimno i ponuro. No i chlapa oczywiście. Ile ja bym oddała za 19 stopnii. Kawa u mnie dzisiaj zwykła czarna i czarna z mlekiem. A na wieczór zrobię sobie coś kawowo-czekoladowo-krówkowego. Coś na wzór wyżej podanej kawki z krówkami ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
U mnie też pewnie taka temperatura za długo już nie pogości
![]() ![]() Śnieg lubię,ale jak mówisz-że chlapa to już mi się go odechciewa ![]() Oj,kawka krówkowa na pewni będzie pyszna ![]() To ile dziennie kawek wypijasz i na wieczór też pijesz ![]()
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasem nawet z 5 ![]() Wieczorem też - ale kawa zazwyczaj na mnie nie działa. [znaczy się wieczorem nie działa, w ciągu dnia mnie delikatnie rozbudza] Jeszcze szybciej usypiam....
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
Wow,nawet 5
![]() ![]() ![]()
![]() |
#189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie po to, żeby się rozbudzić. Późnymi popołudniami i wieczorami - wyłącznie dla przyjemności. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
A ja z kolei z rana piję na przebudzenia-a po południu dla przyjemności
![]() I kto by pomyślał,że temat o "małej czarnej" może być taki ciekawy ![]()
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każdy temat może być ciekawy jeśli ma się interesującego rozmówcę To pewnie dlatego wiele z nas zamiast się uczyć, pracować, gotować czy robić pranie siedzi tutaj zbijając bąki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I wsadzam w kopertę i odsyłam zwrotnym,żeby nie pisać tego samego ![]() ![]() Nauka do południa,praca do 15 ,gotowanie w międzyczasie ,a pranie pralka robi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Żeby nie było takiego OT, to wstawiam (może nie przepisy, ale...) ciekawostki na temat kawy : Odkrycie kawy Nie wiadomo dokładnie, kiedy pierwsza osoba odkryła działanie krzewu kawy i zaparzyła napój z jej nasion. Istnieją jednak dwa źródła mówiące o pochodzeniu kawy. Pierwsze z nich pochodzi z około 900 roku p.n.e., kiedy to arabski lekarz o imieniu Rhazes wspomina o niej jako o lekarstwie. Drugie źródło to opowieść o etiopskim pasterzu kóz imieniem Kaldi (około 300 roku n.e.). Opowiadane są różne wersje obydwu historii, ale zasadnicza ich treść pozostaje taka sama. Skąd wzięła się kawa Legenda o Kaldim Legenda ta mówi o pasterzu kóz, Kaldim, który żył w Etiopii około 300 roku n.e. Zauważył on, że po zjedzeniu jagód pewnego krzewu jego kozy były ożywione i energiczne do późnego wieczora. Spróbował sam tych czerwonych jagód i doświadczył takiego samego ich działania. Wspomniał o tym mnichom z pobliskiego klasztoru, którzy od tej pory zażywali jagód, aby nie zasnąć podczas nocnych zgromadzeń modlitewnych. Przez przypadek odkryli, że ziarenka można uprażyć i że napój przygotowany z palonych ziaren nie tylko daje ten sam efekt, ale również ma znacznie lepszy smak. Od tej pory ziarna kawy i sporządzany z nich napój nich uważane były za luksusowy środek pobudzający. Kawa zdobywa świat Systematyczna uprawa kawy zaczęła się w ogrodach tarasowych Jemenu. Za pośrednictwem muzułmańskich pielgrzymów udających się do Mekki i Medyny spożywanie kawy rozpowszechniło się na całym Bliskim Wschodzie. Następnie uprawa rozprzestrzeniła się w Arabii i Egipcie, gdzie picie kawy (lub "Kahweh") szybko stało się codziennym zwyczajem. Od początku siedemnastego wieku kawa stała się znana w Europie, a jej popularność bardzo szybko rosła. Wszędzie zaczęły powstawać kawiarnie, zwłaszcza we Włoszech, Wielkiej Brytanii, Holandii, Francji i w Niemczech. Na początku osiemnastego wieku Holendrzy rozpowszechnili uprawę kawy w Indonezji, Francuzi zawieźli rośliny na Martynikę, a Hiszpanie założyli plantacje na Karaibach, w Ameryce Środkowej i w Brazylii. Historia Douwe Egberts sięga roku 1753 Kawa dziś Największym producentem kawy na świecie jest Brazylia. Za nią plasuje się Wietnam, Kolumbia i Indonezja. Także inne kraje są producentami kawy, ale wielkość produkcji jest mniejsza. Kto więc ją pije? Wielu z nas pije kawę - na północy i na południu, na wschodzie i na zachodzie, o wschodzie i o zachodzie słońca. Mamy wiele receptur oraz wiele rytuałów picia kawy i wszyscy wiedzą czym jest kawa! Oblicza się, że w przemyśle kawowym lub w firmach z nim związanych pracuje ponad 20 milionów ludzi na całym świecie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Zakorzenienie
|
Bardzo fajne ciekawostki
![]() Też poszperałam i znalazłam coś takiego na : http://samozdrowie.interia.pl/dietet...ews?inf=535877 Wklejam całość Cytat:
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
Freso gdyby nie ta wzmianka o kaloriach byłabym w 7 niebie.
A takto jakieś czwarte czy piąte ![]()
![]() |
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
I ulubione spodnie w które nie możemy się dopiąć też nam to wynagrodzą
![]() Będzie pretekst, żeby kupić nowe ![]()
![]() |
![]() |
#198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To super motywacja do picia kawy ![]() Lecę oblecieć wątki z subs. i żegnam się już na dziś kawowo-kawowych snów życzę ![]()
![]() |
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Ja też lecę sobie śnić kawowo.
Miłych snów ![]() Tak na deser jeszcze trochę ciekawostek ![]() Jak należy przechowywać kawę? Tylko kawa świeża dobrze smakuje. W Douwe Egberts zalecamy, by raz otwarte opakowanie starannie zamknąć, umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce. Taki sposób przechowywania kawy gwarantuje, że kawa da Ci to, co ma w sobie najlepszego. Zawartość opakowania należy zużyć do 3 tygodni, bo tylko w tym czasie kawa zachowuje pełny bukiet smaku i aromatu. Na ile porcji naparu wystarcza jedna paczka kawy? Z jednej paczki kawy o wadze 250g otrzymuje się ok. 30 filiżanek kawy, zależnie od tego, czy wolimy kawę mocniejszą czy słabszą. Jakie są sposoby parzenia kawy? Kawę można parzyć na różne sposoby, niejednokrotnie sposób parzenia ma podłoże kulturowe. Bardzo popularna jest kawa filtrowana i z zaparzacza z tłoczkiem. W ostatnim czasie coraz bardziej rozpowszechnione staje się picie espresso, szczególnie poza domem. Z punktu widzenia walorów smakowych kawy, bardzo ważna jest grubość przemiału ziarna kawowego. Czy lepsza jest kawa drobno zmielona czy grubo zmielona i jakie ma to znaczenie? Smak kawy zależy w dużym stopniu od tego, czy używamy kawy grubo- czy drobno mielonej. Aby picie kawy sprawiało prawdziwą przyjemność, należy zawsze używać kawy o grubości przemiału odpowiedniej dla rodzaju parzenia. W procesie mielenia ziarna kawy są rozdrabniane i przygotowywane do uwalniania zawartego w nich aromatu w procesie sporządzania naparu. Z uwagi na różnice długości cyklu parzenia, temperatury wody a także sposobu mieszania wody, każdy sposób parzenia wymaga użycia kawy o innej grubości przemiału. Z uwagi na różnorodność metod parzenia kawy, do każdej z nich należy dobrać odpowiednio zmielone ziarno. Stopień ekstrakcji warunkują trzy czynniki: * stopień przemiału * proporcja ilości kawy do ilości wody * długość cyklu parzenia, czyli czas kontaktu zmielonego ziarna z wodą W zasadzie im krótszy cykl parzenia, tym drobniejsze musi być zmielone ziarno - od tego zależy czy w wyniku ekstrakcji uzyskamy kawę o dobrym smaku. Im dłużej parzymy kawę, tym grubszy musi być przemiał. W przypadku kawy bardzo drobno zmielonej z wodą styka się większa część powierzchni ziaren, co umożliwia szybsze wyekstrahowanie zawartych w niej olejków aromatycznych. Dłużej trwające metody parzenia wymagają użycia kawy grubiej zmielonej, w przeciwnym razie może dość do przeekstrahowania. W ekspresie ciśnieniowym przygotowanie porcji kawy trwa zaledwie 20 sekund, więc kawa musi być bardzo drobno zmielona. Kawa nieodpowiednia dla danego sposobu parzenia może być za mocna i gorzka lub zbyt słaba i bez smaku.
![]() |
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Bardzo ciekawe ciekawostki
![]() Buuuu,dzisiaj nikt nie pije kawki ![]()
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
Właśnie uświadomiłaś mi, że dzisiaj nie piłam kawy
![]() Trzeba to nadrobić ![]() Obecnie zieloną herbatkę sobie popjam i się rozgrzewam, bo na dworze zimmmmno. Brrrr...
![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzień bez kawy,dniem straconym ![]() A ja niedawno wypiłam herbatkę z cytryną ,bo też u mnie coraz zimniej-dziś tylko 13 stopni było ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 13 stopni... romarzyłam się. U mnie góra 2. Ale podejrzewam, że było mniej bo sople lodu wisiały ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale dawno nie widziałam sopla ![]() Ale oczy wybałuszam ![]()
![]() |
![]() |
#205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zwykłą z mlekiem ![]() Na dobranoc ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Zaraz zwijam żagle i spływam ![]() -kawowych ,słodkich snów życzę ![]()
![]() |
#207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawzajem... Niech Ci się zmielone ziarenka przyśnią ![]() I mleko wprost w ten czarny napój bogów. I czekoladka... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Raczkowanie
|
Ja sobie zrobiam kawe z amaretto. Lyzeczka kawy rozpuszczalnej zalana do 1/3 filizanki wodą + kieliszek amaretto. Na to bita smietana opruszona kakao. pycha.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Zakochałam sie w Waszych przepisach
![]() ![]() Muszę jeszcze tylko przekonać moje kubki smakowe że słodka kawa też może być dobra (bo nawet posłodzona 0,5 łyżeczki cukru mi nie smakuje, toleruję tylko całkowicie gorzką ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Czarną kawę też wolę zdecydowanie bez cukru,bo on psuje mi jej smak.Natomiast pod każdą inną postacią-słodzę ![]() Poranna kawka zaliczona-dziś cappuccino o smaku karmelowym ![]() Smacznych kawek i Wam życzę i uciekam do obowiązków ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:19.