Seksualne problemy katolików - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-01, 15:10   #301
Suvia
Zakorzenienie

Dot.: Seksualne problemy katolików

W sumie jak tak myślę, to KK powinien mieć jakiś stały cennik. Tak po prostu. Bo rzeczywiście normalne jest, że za usługi się płaci, nienormalne jest natomiast, że koszty są tak różne w różnych parafiach

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 15:18   #302
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
W sumie jak tak myślę, to KK powinien mieć jakiś stały cennik. Tak po prostu. Bo rzeczywiście normalne jest, że za usługi się płaci, nienormalne jest natomiast, że koszty są tak różne w różnych parafiach
no właśnie, nie bardzo. Są wsie, są małe miasta, są duże miasta itd. Co za tym idzie są ludzie o różnych statusach społecznych i różne wielkości kościołów. Mały kościółek zapłaci mniej za ogrzewanie i prąd niż duża parafia dlatego jestem przeciwna ogólnokrajowym cennikom usług kościelnych . Zresztą w kociołach już są takie 'cenniki', można się zapoznać, zapytać. Nie wierzę, że jak kogoś nie stać - a chodzi do kościoła! to ksiądz nie 'zejdzie' z ceny czy w ogóle odpuści, ale jeżeli w ogole go nie widać na mszach a nagle chce ślubu i mu nie w smak 300 zł to bym nie zeszła
Celebre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 15:53   #303
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 15:58   #304
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Celebre Pokaż wiadomość
no właśnie, nie bardzo. Są wsie, są małe miasta, są duże miasta itd. Co za tym idzie są ludzie o różnych statusach społecznych i różne wielkości kościołów. Mały kościółek zapłaci mniej za ogrzewanie i prąd niż duża parafia dlatego jestem przeciwna ogólnokrajowym cennikom usług kościelnych . Zresztą w kociołach już są takie 'cenniki', można się zapoznać, zapytać. Nie wierzę, że jak kogoś nie stać - a chodzi do kościoła! to ksiądz nie 'zejdzie' z ceny czy w ogóle odpuści, ale jeżeli w ogole go nie widać na mszach a nagle chce ślubu i mu nie w smak 300 zł to bym nie zeszła
A ja mam takie pytanie. Za czyje pieniądze księża kupują samochody. Za czyje pieniądze kupują paliwo. Za czyje pieniądze wynajmują sobie gosposie?
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 16:00   #305
iziczek88
Raczkowanie

Amani - odpowiedz na to pytanie. za czyje pieniądze?
iziczek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 16:00   #306
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Podejdź do księdza i spytaj jak to Cie nurtuje Ale podejrzewam, że za swoje, tak samo jak fryzjerka, grabarz, bankier i sprzedawca.

Edytowane przez Celebre
Czas edycji: 2012-02-01 o 16:03
Stary 2012-02-01, 16:03   #307
iziczek88
Raczkowanie

Cytat:
Ale to wtedy chyba ani nie chrzcisz ani nie bierzesz ślubu w tej do której nie chodzisz?
Nawet jak nie chce brać w tej parafii, to musi mieć karteczkę od proboszcza z "pozwoleniem"za które zapłaci nie małą sumkę. Tamten drugi ksiądz bez tej karteczki nie udzieli jej sakramentu.

widać , że chyba żadnych spraw nie załatwiałaś finansowych z klerami ..
Stary 2012-02-01, 16:07   #308
Celebre
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iziczek88 Pokaż wiadomość
Nawet jak nie chce brać w tej parafii, to musi mieć karteczkę od proboszcza z "pozwoleniem"za które zapłaci nie małą sumkę. Tamten drugi ksiądz bez tej karteczki nie udzieli jej sakramentu.

widać , że chyba żadnych spraw nie załatwiałaś finansowych z klerami ..
Gratuluję sokolego wzroku Podejrzewam, że nie jesteś parafianką wszystkich plebanii w Polsce, i nie wiesz jak to jest u innych ale mędrkujesz i najeżdżasz choćbyś nic więcej nie robiła tylko 'wyciągała' pozwolenia.
P.S. Ja za 'pozwolenie' ślubu w innej parafii nie zapłaciłam ani grosza

Edytowane przez Celebre
Czas edycji: 2012-02-01 o 16:11
Stary 2012-02-01, 16:09   #309
iziczek88
Raczkowanie

Jakby opodatkować księży, to czarne na białym byśmy wiedzieli , ile co kosztuje, ponieważ z każdej złotówki ksiądz by się musiał rozliczyć.
Celebre- piszesz, że ksiądz za swoje .. tak , ale czy fryzerka, czy taksówkarz czy urzędnik musi zapłacić PODATEK DOCHODOWY
a ksiądz nie płaci.
pytanie- Dlaczego nie płaci??????
Bo to grupa uprzywilejowana, ludziom obcina się zasiłki pogrzebowe, żeby stypy nie robi, a tu ksiądz zawoła za wyprawienie mszy. oddzielnie się płaci grabarzowi.
dlaczego on ma nie zapłacić podatku a ja mi z pensji muszą odciągnąć te 19 % ????????????????????????? ???
Stary 2012-02-01, 16:10   #310
Switezianka_23
Rozeznanie

Celebre zdziwiłabyś się. Mieszkam za granica, więc moją parafią, jest ta najbliżej miejsca obecnego zamieszkania. Nie wymeldowałam się, więc dalej figuruję w dokumentach parafii moich rodziców, podobnie mój mąż. Ślub braliśmy w Polsce, w jeszcze innej parafii a licencję i kurs przedmałżeński mieliśmy sporządzone w najbliższej polskiej parafii za granicą.

O dziwo ŻADEN z księży nie robił nam kłopotów. Nie potrzebowaliśmy niczyjej zgody, żadnych papierków poza licencją i wręcz popatrzyli na nas dziwnie, gdy zapytałam się o zapowiedzi (teoretycznie powinny wisieć we wszystkich wymienionych kościołach, oczywiście odpłatnie. Usłyszałam: "Nie ma sensu. I tak nie spełniłyby swojej roli."). Co więcej, ksiądz stwierdził, że kwestię spowiedzi przedmałżeńskiej pozostawia naszemu sumieniu i nie będzie nas jak dzieci komunijne z karteczkami ganiał.
Switezianka_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 16:11   #311
iziczek88
Raczkowanie

Cytat:
Gratuluję sokolego wzroku Podejrzewam, że nie jesteś parafianką wszystkich plebanii w Polsce, i nie wiesz jak to jest u innych ale mędrkujesz i najeżdżasz choćbyś nic więcej nie rozbiła tylko 'wyciągała' pozwolenia.
P.S. Ja za 'pozwolenie' ślubu w innej parafii nie zapłaciłam ani grosza
Może miałaś w parafii prawdziwego księdza z powołania i nie chciał się Twoim kosztem dorabiać.
Przypadek 1 na 1000.
naprawdę !!
Stary 2012-02-01, 16:12   #312
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
Przypadek 1 na 1000.
To ja jestem drugi i to dużo bardziej skomplikowany :P
Switezianka_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 16:17   #313
Celebre
Raczkowanie

Ludze zawsze zapamiętają 1-go złego niż tysiąc porządnych... Co do podatku to jest ustawa, która reguluje opodatkowanie 'zryczałtowanym podatkiem dochodowym niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, które prowadzą pozarolniczą działalność gospodarczą, a także przez osoby duchowne'. Więc jak Cię interesują zasady płacenia podatków przez księży to poszukaj i poczytaj.
Stary 2012-02-01, 16:20   #314
iziczek88
Raczkowanie

No właśnie ryczałt - ksiadz nie wystawia paragonu...
przyjedz do mojego miasta i pokaż mi tych porządnych
Stary 2012-02-01, 16:26   #315
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-02-01 o 16:27
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 16:30   #316
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Podejdź do księdza i spytaj jak to Cie nurtuje Ale podejrzewam, że za swoje, tak samo jak fryzjerka, grabarz, bankier i sprzedawca.
Nie znasz odpowiedzi? Podpowiem Ci, że za pieniądze parafian, którzy np. tak jak ja za odprawienie pogrzebu zapłacili 700 złotych, dodatkowo podwiezienie księdza na cmentarz, i przy okazji opłata za miejsce na cmentarzu.
Teraz policz sobie, ile ksiądz może zebrać na ofierze w kościele, na ślubach, chrztach, i pogrzebach. Miesięcznie ładna sumka wychodzi, poza tym, księża często uczą też w szkołach, za co dostają normalną pensję.
Poza tym kościoły też mogą korzystać z dotacji unijnych. Dodatkowo państwo finansuje np. renowacje, budowę kościołów.

Cytat:
Ludze zawsze zapamiętają 1-go złego niż tysiąc porządnych... Co do podatku to jest ustawa, która reguluje opodatkowanie 'zryczałtowanym podatkiem dochodowym niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, które prowadzą pozarolniczą działalność gospodarczą, a także przez osoby duchowne'. Więc jak Cię interesują zasady płacenia podatków przez księży to poszukaj i poczytaj.
A wiesz co to ten podatek zryczałtowany, i ile księża mają ulg?
Stary 2012-02-01, 16:38   #317
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Jakby opodatkować księży, to czarne na białym byśmy wiedzieli , ile co kosztuje, ponieważ z każdej złotówki ksiądz by się musiał rozliczyć.
Celebre- piszesz, że ksiądz za swoje .. tak , ale czy fryzerka, czy taksówkarz czy urzędnik musi zapłacić PODATEK DOCHODOWY
a ksiądz nie płaci.
Bo to grupa uprzywilejowana, ludziom obcina się zasiłki pogrzebowe, żeby stypy nie robi, a tu ksiądz zawoła za wyprawienie mszy. oddzielnie się płaci grabarzowi.
dlaczego on ma nie zapłacić podatku a ja mi z pensji muszą odciągnąć te 19 % ????????????????????????? ???
Co za bzdury.. 50 znaków zapytania nie przykryje indolencji , którą wykazujesz w temacie . Tak to jest, kiedy "leci" się po nagłówkach newsów, łapie jakieś puste hasła i uważa, że ma się jakąkolwiek wiedzę..

http://www.fronda.pl/news/czytaj/tyt...panstwu__17035 (nie podawałabym Frondy jako źródła w przypadku ideologicznego tematu, ponieważ cenię w miarę obiektywne media, ale przy prostej wyliczance chyba nie robi to różnicy)
Stary 2012-02-01, 16:46   #318
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Chodzi chyba o to, że kk nie może się zdecydować, czy odprawić pogrzeb/ślub/chrzciny za ''co łaska'', co skutkowało by mniejszymi wpływami za wykonywane usługi, czy ''jechać'' wg stałego cennika, który może by rzucił więcej światła na kasę pobieraną przez nich i ujednolicił opłaty, ale zaczął by się bardziej kojarzyć z podatkami, które należało by odprowadzać za każdą ''usługę''. Takie podatki płaci każdy usługodawca. Wymyślono zatem kiepski kompromis, który nazywa się ''co łaska, ale nie mniej niż trzysta''. I taka hipokryzja ludzi irytuje.

Nie porównywała bym kk z bankiem, który jest instytucją stworzoną do zarabiania pieniędzy. Chociaż może to porównanie nie jest znowu takie ''od czapy''
Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie. Za czyje pieniądze księża kupują samochody. Za czyje pieniądze kupują paliwo. Za czyje pieniądze wynajmują sobie gosposie?
Cytat:
Amani - odpowiedz na to pytanie. za czyje pieniądze?
Cytat:
a ksiądz nie płaci.
Cytat:
Cytat:
No właśnie ryczałt - ksiadz nie wystawia paragonu...
przyjedz do mojego miasta i pokaż mi tych porządnych
iziczek88 - chyba już koleżanki mnie wyprzedziły, mnie nie było przy komputerze. Ze swojej strony tylko dodam, że w każdej parafii jest lub powinna być rada parafialna i rada ekonomiczna. Nie jest to tak, że ksiądz robi sobie co chce. Kościół to nie firma, przedsiębiorstwo, więc nie jest osobą prawną, która ma jakiś zakres czynności prawnych. Wierni to nie klienci. A posiadanie statusu osoby prawnej to nie tylko "fajne rzeczy" takie jak ustalenie cenników i odprowadzanie podatków, ale również wymogi jakie musi spełniać osoba prawna, no i np. fakt, że może być pociągnięta do odpowiedzialności prawnej na drodze sądowej a jak przegra to co? zamkniemy parafię? ogólnie nie jest to takie proste i oczywiste, że wystarczy zrobić cennik - poza tym jaka byłaby reakcja społeczeństwa? Przecież nie ma żadnego przymusu płacenia, można skorzystać z innej parafii, gdzie ksiądz jest "normalniejszy". I czemu to KK ma wprowadzać tego typu zwyczaje? Znasz jakąś religię, która by działała na tej zasadzie?

-26kg

Amani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 17:09   #319
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Amani Pokaż wiadomość
iziczek88 - chyba już koleżanki mnie wyprzedziły, mnie nie było przy komputerze. Ze swojej strony tylko dodam, że w każdej parafii jest lub powinna być rada parafialna i rada ekonomiczna. Nie jest to tak, że ksiądz robi sobie co chce. Kościół to nie firma, przedsiębiorstwo, więc nie jest osobą prawną, która ma jakiś zakres czynności prawnych. Wierni to nie klienci. A posiadanie statusu osoby prawnej to nie tylko "fajne rzeczy" takie jak ustalenie cenników i odprowadzanie podatków, ale również wymogi jakie musi spełniać osoba prawna, no i np. fakt, że może być pociągnięta do odpowiedzialności prawnej na drodze sądowej a jak przegra to co? zamkniemy parafię? ogólnie nie jest to takie proste i oczywiste, że wystarczy zrobić cennik - poza tym jaka byłaby reakcja społeczeństwa? Przecież nie ma żadnego przymusu płacenia, można skorzystać z innej parafii, gdzie ksiądz jest "normalniejszy". I czemu to KK ma wprowadzać tego typu zwyczaje? Znasz jakąś religię, która by działała na tej zasadzie?
Znam religie gdzie duszpasterze nie zarabiają wcale. Księża od prawie zawsze byli dość majętną i uprzywilejowaną grupą społeczną. Myślę, że gdyby życie księdza było mniej wygodne, to byłoby o wiele mniej chętnych na to stanowisko.
Stary 2012-02-01, 17:14   #320
_vixen_
Zakorzenienie

Aż tak dużo chętnych to chyba nie ma.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 17:26   #321
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Znam religie gdzie duszpasterze nie zarabiają wcale. Księża od prawie zawsze byli dość majętną i uprzywilejowaną grupą społeczną. Myślę, że gdyby życie księdza było mniej wygodne, to byłoby o wiele mniej chętnych na to stanowisko.

Mam nadzieję, że po prostu opacznie to zabrzmiało i miałaś na myśli "mniej niż obecnie", a nie "mniej bo walą drzwiami i oknami" bo byłby to kolejny głos w dyskusji bez minimalnej wiedzy o rzeczywistym stanie KK, który przeżywa kryzys powołań..
Stary 2012-02-01, 17:26   #322
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Aż tak dużo chętnych to chyba nie ma.
Ja tam nie wiem, czy ok. 600 osób co roku to tak mało...
Stary 2012-02-01, 17:33   #323
Amani
Zakorzenienie

Cytat:
wygodne życie księdza? no tak, jeśli swoją wiedzę o obowiązkach księży sprowadzasz do napisania kazania raz na tydzień to rzeczywiście jest to dość wygodne nasz ksiądz ma na głowie całą parafię, nie będę wymieniać jego obowiązków, bo o większości pewnie nikt z osób świeckich nie ma pojęcia... ale nawet jakby mi zapłacili 5-krotność mojej obecnej wypłaty, to nie chciałabym wykonywać podobnego zawodu.

-26kg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-01, 17:48   #324
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiaen1 Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że po prostu opacznie to zabrzmiało i miałaś na myśli "mniej niż obecnie", a nie "mniej bo walą drzwiami i oknami" bo byłby to kolejny głos w dyskusji bez minimalnej wiedzy o rzeczywistym stanie KK, który przeżywa kryzys powołań..
Minimalną wiedzę posiadam, nawet większą niż minimalną, i ten "kryzys powołań", to na tle tego co w Polsce było to naprawdę... Kryzys.

Cytat:
Napisane przez Amani Pokaż wiadomość
wygodne życie księdza? no tak, jeśli swoją wiedzę o obowiązkach księży sprowadzasz do napisania kazania raz na tydzień to rzeczywiście jest to dość wygodne nasz ksiądz ma na głowie całą parafię, nie będę wymieniać jego obowiązków, bo o większości pewnie nikt z osób świeckich nie ma pojęcia... ale nawet jakby mi zapłacili 5-krotność mojej obecnej wypłaty, to nie chciałabym wykonywać podobnego zawodu.
Wyśmiewać też doskonale potrafię. Pacz :
Wygodne, mnie nie stać na auto, i na gosposię.

Kolejny wątek w którym kończę rozmowę z paniami "wszechwiedzącymi", które uważają że tylko chadzając do kościoła można mieć wiedzę na temat religii, oraz obowiązków i zajęć księdza.

Pozdrawiam.
Stary 2012-02-01, 17:49   #325
_vixen_
Zakorzenienie

Nie no bez kitu, a co ksiądz powiedzmy na takiej małej wiejskiej parafii musi robić, że ma tyle pracy?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-01, 17:53   #326
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Nie no bez kitu, a co ksiądz powiedzmy na takiej małej wiejskiej parafii musi robić, że ma tyle pracy?
Tak jak widzisz. Co tydzień musi kazanie napisać. W czasie kolędy musi obejść wszystkie możliwe domy. Musi msze odprawić. Pogrzeb, ślub, chrzciny. Ja mu nie zazdorszczę tak ciężkiej fizycznej i intelektualnej pracy.
Stary 2012-02-01, 18:05   #327
Celebre
Raczkowanie

Cytat:

Kolejny wątek w którym kończę rozmowę z paniami "wszechwiedzącymi", które uważają że tylko chadzając do kościoła można mieć wiedzę na temat religii, oraz obowiązków i zajęć księdza.

Pozdrawiam.
Cytat:
Tak jak widzisz. Co tydzień musi kazanie napisać. W czasie kolędy musi obejść wszystkie możliwe domy. Musi msze odprawić. Pogrzeb, ślub, chrzciny. Ja mu nie zazdorszczę tak ciężkiej fizycznej i intelektualnej pracy.
Jakoś nie zakończyłaś ... Teraz przynajmniej widać skąd u Ciebie to zacietrzewienie. Ksiądz ma auto a Ty nie! Bardziej poważnie - ponieważ nie podajesz argumentów przeciwko księżom to nie bardzo jest z czym polemizować. No i jak można prowadzić dyskusję z osoba, która ma ugruntowany pogląd na jakąś sprawę? Próżny trud.
Są księża w porządku i są nie w porządku, jest lekarz ok i jest do bani. 'Nie podoba mi się leczenie, zmieniam przychodnię', albo leczę sie sama
Stary 2012-02-01, 18:10   #328
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Minimalną wiedzę posiadam, nawet większą niż minimalną, i ten "kryzys powołań", to na tle tego co w Polsce było to naprawdę... Kryzys.

Pozdrawiam.
Co ma chodzenie bądź niechodzenie do kościoła, wobec kontrowania Twoich wypowiedzi, w których ewidentnie nie masz racji (nie , nie mówię o ocenie czy "profesja" księdza jest ciężka czy nie)
Stary 2012-02-01, 18:35   #329
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Jakoś nie zakończyłaś ...
Z Tobą zakończyłam. Druga wypowiedz nie była przecież kierowana do Ciebie.

End OT.

Cytat:
Napisane przez kasiaen1 Pokaż wiadomość
Co ma chodzenie bądź niechodzenie do kościoła, wobec kontrowania Twoich wypowiedzi, w których ewidentnie nie masz racji (nie , nie mówię o ocenie czy "profesja" księdza jest ciężka czy nie)
Tutaj też end OT, bo robi się to żałosne. Wybacz, ja nie odczytuje Twoich znaków dymnych na temat, w czym ja nie mam racji wypowiadając się. Ty nie masz racji, i możemy się tak licytować. Śmieszne jest to, że nie chcesz czytać ze zrozumieniem tylko po to, by zdyskredytować moje wypowiedzi. Nie ma sensu coś takiego . Miłego wieczoru.
Stary 2012-02-01, 23:32   #330
Amani
Zakorzenienie

Cytat:

Pozdrawiam.
Nie każdy ksiądz ma gosposię. A auto ma, czemu by nie, jest XXI wiek, ma na rowerze jak ojciec Mateusz pomykać?

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi, to że ktoś ma odmienne zdanie niż Ty, to nie znaczy, że uważa się za wszechwiedzącego. A mnie też dziwi jak osoby, które ostatni raz w kościele były na swojej pierwszej komunii świętej (ok, przesadzam, ale ładnych parę lat temu) i "zna" życie kościelne wyłącznie z artykułów prasowych o "księdzach" molestujących dzieci, wielce mają wiedzę na ten temat.

Cytat:
Powiem Ci na przykładzie naszej małej parafii - liczba wiernych około 2 tysiące. Ksiądz jest jeden. Codziennie odprawia mszę, w niedzielę 3 a pierwsze piątki i soboty miesiąca 2. Oprócz tego pogrzeby i śluby. Jak wiadomo, świąt kościelnych jest o wiele więcej niż Boże Narodzenie i Wielkanoc dlatego trzeba przygotować odpowiednio obrzędy, jest inny porządek mszy, jeśli jest to maj - są majowe, w październiku różaniec, w marcu bodajże różaniec. Codziennie rano chodzi również na odwiedziny chorych do domów parafian, zdarzają się też namaszczenia itd. Opiekuje się ministrantami: musi dbać o grafik, odpowiednią punktację itd., dba o intencje za jakie jest msza danego dnia. Organizuje spotkania rady parafialnej, ustalają wydatki kościoła i inne rozliczenia. Kontaktuje się z innymi, zaprzyjaźnionymi parafiami. Prowadzi księgi np. zgonów, urodzeń, ślubów. Wydaje akty i zaświadczenia. Dba o całe obejście kościoła, rozplanowanie, organistów, chór. Spowiada. Prowadzi rekolekcje.
To jest naprawdę kropla w morzu, napisałam te rzeczy, które przychodzą mi do głowy w pierwszej kolejności i jestem pewna, że jest tego dużo więcej.

-26kg

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości