|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Seksualne problemy katolików
W sumie jak tak myślę, to KK powinien mieć jakiś stały cennik. Tak po prostu. Bo rzeczywiście normalne jest, że za usługi się płaci, nienormalne jest natomiast, że koszty są tak różne w różnych parafiach
|
|
#302 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Zresztą w kociołach już są takie 'cenniki', można się zapoznać, zapytać. Nie wierzę, że jak kogoś nie stać - a chodzi do kościoła! to ksiądz nie 'zejdzie' z ceny czy w ogóle odpuści, ale jeżeli w ogole go nie widać na mszach a nagle chce ślubu i mu nie w smak 300 zł to bym nie zeszła
|
|
|
|
|
|
#303 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#304 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#305 |
|
Raczkowanie
|
Amani - odpowiedz na to pytanie. za czyje pieniądze?
|
|
|
|
|
#306 |
|
Raczkowanie
|
Podejdź do księdza i spytaj jak to Cie nurtuje
Ale podejrzewam, że za swoje, tak samo jak fryzjerka, grabarz, bankier i sprzedawca .
Edytowane przez Celebre Czas edycji: 2012-02-01 o 16:03 |
|
|
|
|
#307 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
widać , że chyba żadnych spraw nie załatwiałaś finansowych z klerami .. |
|
|
|
|
|
#308 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podejrzewam, że nie jesteś parafianką wszystkich plebanii w Polsce, i nie wiesz jak to jest u innych ale mędrkujesz i najeżdżasz choćbyś nic więcej nie robiła tylko 'wyciągała' pozwolenia. P.S. Ja za 'pozwolenie' ślubu w innej parafii nie zapłaciłam ani grosza
Edytowane przez Celebre Czas edycji: 2012-02-01 o 16:11 |
|
|
|
|
|
#309 |
|
Raczkowanie
|
Jakby opodatkować księży, to czarne na białym byśmy wiedzieli , ile co kosztuje, ponieważ z każdej złotówki ksiądz by się musiał rozliczyć.
Celebre- piszesz, że ksiądz za swoje .. tak , ale czy fryzerka, czy taksówkarz czy urzędnik musi zapłacić PODATEK DOCHODOWY a ksiądz nie płaci. pytanie- Dlaczego nie płaci?????? Bo to grupa uprzywilejowana, ludziom obcina się zasiłki pogrzebowe, żeby stypy nie robi, a tu ksiądz zawoła za wyprawienie mszy. oddzielnie się płaci grabarzowi. dlaczego on ma nie zapłacić podatku a ja mi z pensji muszą odciągnąć te 19 % ????????????????????????? ??? |
|
|
|
|
#310 |
|
Rozeznanie
|
Celebre zdziwiłabyś się. Mieszkam za granica, więc moją parafią, jest ta najbliżej miejsca obecnego zamieszkania. Nie wymeldowałam się, więc dalej figuruję w dokumentach parafii moich rodziców, podobnie mój mąż. Ślub braliśmy w Polsce, w jeszcze innej parafii a licencję i kurs przedmałżeński mieliśmy sporządzone w najbliższej polskiej parafii za granicą.
O dziwo ŻADEN z księży nie robił nam kłopotów. Nie potrzebowaliśmy niczyjej zgody, żadnych papierków poza licencją i wręcz popatrzyli na nas dziwnie, gdy zapytałam się o zapowiedzi (teoretycznie powinny wisieć we wszystkich wymienionych kościołach, oczywiście odpłatnie. Usłyszałam: "Nie ma sensu. I tak nie spełniłyby swojej roli."). Co więcej, ksiądz stwierdził, że kwestię spowiedzi przedmałżeńskiej pozostawia naszemu sumieniu i nie będzie nas jak dzieci komunijne z karteczkami ganiał. |
|
|
|
|
#311 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przypadek 1 na 1000. naprawdę !! |
|
|
|
|
|
#312 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#313 |
|
Raczkowanie
|
Ludze zawsze zapamiętają 1-go złego niż tysiąc porządnych... Co do podatku to jest ustawa, która reguluje opodatkowanie 'zryczałtowanym podatkiem dochodowym niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, które prowadzą pozarolniczą działalność gospodarczą, a także przez osoby duchowne'. Więc jak Cię interesują zasady płacenia podatków przez księży to poszukaj i poczytaj.
|
|
|
|
|
#314 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie ryczałt - ksiadz nie wystawia paragonu...
przyjedz do mojego miasta i pokaż mi tych porządnych
|
|
|
|
|
#315 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2012-02-01 o 16:27 |
|
|
|
|
#316 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz policz sobie, ile ksiądz może zebrać na ofierze w kościele, na ślubach, chrztach, i pogrzebach. Miesięcznie ładna sumka wychodzi, poza tym, księża często uczą też w szkołach, za co dostają normalną pensję. Poza tym kościoły też mogą korzystać z dotacji unijnych. Dodatkowo państwo finansuje np. renowacje, budowę kościołów. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#317 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.fronda.pl/news/czytaj/tyt...panstwu__17035 (nie podawałabym Frondy jako źródła w przypadku ideologicznego tematu, ponieważ cenię w miarę obiektywne media, ale przy prostej wyliczance chyba nie robi to różnicy) |
|
|
|
|
|
#318 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ogólnie nie jest to takie proste i oczywiste, że wystarczy zrobić cennik - poza tym jaka byłaby reakcja społeczeństwa? Przecież nie ma żadnego przymusu płacenia, można skorzystać z innej parafii, gdzie ksiądz jest "normalniejszy". I czemu to KK ma wprowadzać tego typu zwyczaje? Znasz jakąś religię, która by działała na tej zasadzie?
|
|
|
#319 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#320 |
|
Zakorzenienie
|
Aż tak dużo chętnych to chyba nie ma.
|
|
|
|
|
#321 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że po prostu opacznie to zabrzmiało i miałaś na myśli "mniej niż obecnie", a nie "mniej bo walą drzwiami i oknami" bo byłby to kolejny głos w dyskusji bez minimalnej wiedzy o rzeczywistym stanie KK, który przeżywa kryzys powołań..
|
|
|
|
|
|
#322 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nasz ksiądz ma na głowie całą parafię, nie będę wymieniać jego obowiązków, bo o większości pewnie nikt z osób świeckich nie ma pojęcia... ale nawet jakby mi zapłacili 5-krotność mojej obecnej wypłaty, to nie chciałabym wykonywać podobnego zawodu.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#324 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Wygodne, mnie nie stać na auto, i na gosposię. Kolejny wątek w którym kończę rozmowę z paniami "wszechwiedzącymi", które uważają że tylko chadzając do kościoła można mieć wiedzę na temat religii, oraz obowiązków i zajęć księdza. Pozdrawiam. |
||
|
|
|
|
#325 |
|
Zakorzenienie
|
Nie no bez kitu, a co ksiądz powiedzmy na takiej małej wiejskiej parafii musi robić, że ma tyle pracy?
|
|
|
|
|
#326 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#327 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
... Teraz przynajmniej widać skąd u Ciebie to zacietrzewienie. Ksiądz ma auto a Ty nie! Bardziej poważnie - ponieważ nie podajesz argumentów przeciwko księżom to nie bardzo jest z czym polemizować. No i jak można prowadzić dyskusję z osoba, która ma ugruntowany pogląd na jakąś sprawę? Próżny trud. Są księża w porządku i są nie w porządku, jest lekarz ok i jest do bani. 'Nie podoba mi się leczenie, zmieniam przychodnię', albo leczę sie sama
|
||
|
|
|
|
#328 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(nie , nie mówię o ocenie czy "profesja" księdza jest ciężka czy nie)
|
|
|
|
|
|
#329 |
|
Konto usunięte
|
Z Tobą zakończyłam. Druga wypowiedz nie była przecież kierowana do Ciebie.
End OT. Tutaj też end OT, bo robi się to żałosne. Wybacz, ja nie odczytuje Twoich znaków dymnych na temat, w czym ja nie mam racji wypowiadając się. Ty nie masz racji, i możemy się tak licytować. Śmieszne jest to, że nie chcesz czytać ze zrozumieniem tylko po to, by zdyskredytować moje wypowiedzi. Nie ma sensu coś takiego . Miłego wieczoru. |
|
|
|
|
#330 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do drugiej części Twojej wypowiedzi, to że ktoś ma odmienne zdanie niż Ty, to nie znaczy, że uważa się za wszechwiedzącego. A mnie też dziwi jak osoby, które ostatni raz w kościele były na swojej pierwszej komunii świętej (ok, przesadzam, ale ładnych parę lat temu) i "zna" życie kościelne wyłącznie z artykułów prasowych o "księdzach" molestujących dzieci, wielce mają wiedzę na ten temat. Cytat:
dlatego trzeba przygotować odpowiednio obrzędy, jest inny porządek mszy, jeśli jest to maj - są majowe, w październiku różaniec, w marcu bodajże różaniec. Codziennie rano chodzi również na odwiedziny chorych do domów parafian, zdarzają się też namaszczenia itd. Opiekuje się ministrantami: musi dbać o grafik, odpowiednią punktację itd., dba o intencje za jakie jest msza danego dnia. Organizuje spotkania rady parafialnej, ustalają wydatki kościoła i inne rozliczenia. Kontaktuje się z innymi, zaprzyjaźnionymi parafiami. Prowadzi księgi np. zgonów, urodzeń, ślubów. Wydaje akty i zaświadczenia. Dba o całe obejście kościoła, rozplanowanie, organistów, chór. Spowiada. Prowadzi rekolekcje.To jest naprawdę kropla w morzu, napisałam te rzeczy, które przychodzą mi do głowy w pierwszej kolejności i jestem pewna, że jest tego dużo więcej.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:38.

. Zresztą w kociołach już są takie 'cenniki', można się zapoznać, zapytać. Nie wierzę, że jak kogoś nie stać - a chodzi do kościoła! to ksiądz nie 'zejdzie' z ceny czy w ogóle odpuści, ale jeżeli w ogole go nie widać na mszach a nagle chce ślubu i mu nie w smak 300 zł to bym nie zeszła

Podejrzewam, że nie jesteś parafianką wszystkich plebanii w Polsce, i nie wiesz jak to jest u innych ale mędrkujesz i najeżdżasz choćbyś nic więcej nie robiła tylko 'wyciągała' pozwolenia.