![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Bruschetta - własnie wcinam, kto lubi ?
nie znałam tej potrawy wczesniej. ale to taka zapiekanka we wloskie wersji z aromatycznym zapachem który juz za mną chodzi i jeszcze dzis bedzie zrobiona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
Oj jak dawno już nike robiłam...
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#123 |
Zadomowienie
|
A ja zaraz się za bruschettę zabieram
![]() Będzie z dodatkiem fety (bo i tak mam otwartą i szukałam właśnie do czego ją zużyć), z przepisu, który przed chwilą na chybił trafił znalazłam ![]() http://kulinarneinspiracje.blogspot....erem-feta.html Mniam mniam.. Aaa skosztowałam oliwy z bułeczką i poczułam się jakbym wróciła na Thassos, skąd ją przywiozłam.. Absolutny powiew lata, nie wierzę, że śnieg za oknem ![]() Już zjedzona ![]() ![]()
11.06.2011 - Żonka ![]() 23.07.2012 - zostałam mamą małej Milenki ![]() nakarm Psiaka: http://www.pmiska.pl Edytowane przez amandi84 Czas edycji: 2012-02-10 o 19:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Bardzo lubie
![]() |
#125 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]() Alternatywne przepisy na bruschettę: Przepis podstawowy: chleb, pomidory, bazylia, oliwa, czosnek, sól Na 1 porcję, czyli 2 kromki pieczywa bierze się 1 pomidor, i 2 łyżki oliwy, reszta (bazylia i czosnek) zgodnie z upodobaniem. Kromki pieczywa opiec na chrupko w tosterze (na patelni, to nie jest ten sam efekt, niestety - sprawdziłam) i natrzeć czosnkiem (czosnek nadaje bruschettcie specyficzny, lekko ostry smaczek i jest niezbędny). Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę (w plastry, to też nie jest ten efekt, co trzeba), wymieszać z posiekaną bazylią. Na kromkach położyć pomidory, posolić, polać oliwą (przynajmniej 1 łyżka na kromkę - oliwa też jest niezbędna, bez niej bruschetta traci cały smak, być może dlatego pomidory pokrojone w kostkę są lepsze, bo oliwa wpływa w nie). Pozostałe przepisy są modyfikacją przepisu podstawowego. Z pieczonym żółtym serem Na patelni (koniecznie teflonowej, do innej przylgnie) zapiekamy bez tłuszczu na chrupko i rumiano ser (dowolny, może być wędzony, ale może być też zwykły Gouda). Układamy go na kromkach, a pod pomidorami. To ulubiona wersja Mojego. Z mozarellą Pokrojoną w plastry mozarellę (niepieczoną ![]() Ze szparagami To przepis, który widziałam w tefałenie u Tessy Capponi-Borawskiej - na wierzchu po 1 przekrojonym na pół gotowanym zielonym szparagu. Całość, nawet z tym żółtym serem nie powinna przekroczyć 300 kcal (w wersji podstawowej tylko ok. 200 kcal, licząc dietetycznie, że 2 łyżeczkami oliwy - 60 kcal - "opędzlujemy" obie połówki bułki). Ja najbardziej lubię z pieczywem pszennym (zresztą w "oryginale" bruschettę robi się z ciabaty, a to jest właśnie pszenna bułka, o prostokątnym kształcie, wypiekana z dodatkiem słodu jęczmiennego - u mnie zastępuje ją zwykła bułka) i oliwą aromatyzowaną czosnkiem (specjalnie taką robię sobie do bruschetty). To również świetna potrawa do przygotowania na grillu -> bułkę opieka się na chrupko na ruszcie, pomidora "zaparza" też na ruszcie w folii aluminiowej (trzeba mu tylko czubek przekroić "na krzyż", czosnek można użyć surowy lub posmarować kromkę upieczonym na pastę, potem tylko pokroić pompomdorka w kostkę, posolić i polać oliwą, a otoczenie rozpływa się w zachwytach, że coś tak pysznego można zrobić w warunkach polowych ![]()
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2012-07-05 o 10:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zadomowienie
|
Ja robię nieco inaczej - kromki pieczywa (zwykle bagietki) podpiekam w piekarniku polane oliwą, a pokrojony drobniutko czosnek dodaję do pomidorów, reszta tak samo. W zimie robiłam z suszoną bazylią, ale oczywiście absolutnie nic nie zastąpi świeżej. Dzięki bazylii na balkonie jadam teraz z 3 razy więcej pomidorów.
Spróbuję z mozarellą, choć chyba najlepsza najprostsza wersja. Ta przystawka jest tak pyszna i prosta, że aż nie do uwierzenia ![]()
11.06.2011 - Żonka ![]() 23.07.2012 - zostałam mamą małej Milenki ![]() nakarm Psiaka: http://www.pmiska.pl Edytowane przez amandi84 Czas edycji: 2012-07-03 o 12:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Żandarm na emeryturze
|
Pierwsza tegoroczna trafiona->zatopiona (czyli zrobiona->zjedzona).
![]() Z własnych, pysznych i pełnych pomidorowego smaku, dojrzałych na krzaku, działkowych pomidorów (że się tak pochwalę wrednie) ![]()
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2012-07-05 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
Pyszna ja ja wcinam czesto z pomidorkami koktajlowymi , oregano , sola , oliwa z oliwek , bazylia no i oczywiscie kromka chlebka tostowana ( mozna i z serem zoltym lub mozarella na wierzchu )
![]() ![]()
![]() Edytowane przez Anitast Czas edycji: 2012-07-03 o 22:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wersja z oliwkami (najlepiej czarnymi) tez jest smaczna ,zamiast bazylii dobre jest tez oregano (jak na pizze) ,w polsce niestety o dobra mozzarelle trudno ,pomidory powinny byc bardzo soczyste i aromatyczne,a bazylia najlepiej swieza. polecam tez bruschetta z baklazanem i pomidorami ,albo z kremem oliwkowym (z czarnych oliwek) lub z kremem z soczewicy (pychaaaaaaa ) lub z szynka (ale wloska szynka surowa) nie nasza polska bo to juz zupelnie co innego .
![]() |
![]() |
#130 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]() Ser położony na ciepłą kromkę najwyżej lekko się roztapia. I w ogóle cała ta mieszanina to raczej zwykła ciepła kanapka, przede wszystkim z serem. Pomidory w niej to tylko dodatek, a nie kwintesencja. Gdzie tu bruschettowa oliwa i świeża bazylia? Masło?! Szybciej? U kogo szybciej rozgrzewa się piekarnik niż patelnia ![]()
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2012-08-09 o 09:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Rozeznanie
|
Uwielbiam to, zwłaszcza teraz, kiedy pomidory są takie pomidorowe
![]() ![]()
![]() |
#133 |
Żandarm na emeryturze
|
O mamo
![]() A byłam przerażona, jak spróbowałam na łyżeczce i zakrztusiłam się goryczką ![]() Właśnie wciągnęłam bruschettę z dwoma ostatnimi własnymi pomidorkami z działki, resztę zeżarła zaraza ![]()
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2018-08-26 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.