![]() |
#601 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Zapychające" składniki w kosmetykach
Agaton22 poczytaj tutaj o nawilżaniu przesuszonej buźki:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=116074 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#602 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny narazie czytam 8 strone tego watku, ale chcialabym zebyscie w miedzy czasie pomogly mi
![]() Krem Garniera usuwajacy niedoskonalosci skóry Skład: Aqua, Cyclohexasiloxan, Glycerin, Alcohol Denat., Nylon-66, Hydrogenated Polyisobutene, Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate, Slicylic Acid, Aloe Barbadensis, Zinc Pca, Cucumis Sativus, Hamamelis Virginiana, Cetyl Alcohol, CI 42090, Dimethicone, Disodium EDTA, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Glyceryl Stearate, Hexylene Glycol, Methylparaben, Peg-100 Stearate, Phenoxyethanol, Propylene Glycol, Propylparaben, Triethanolamine, Parfum Na moje oko gliceryna, troche alkoholu, glyceryl sterate? Nie wiem co jeszcze ![]() TOnik Garniera ![]() Skład: aqua, alcohol denat., dipropylene glycol, glycerin, zinc pca, spiraea ulmaria, triclosan, salicylic acid, niacinamide, benzophenone-4, ci 42090, peg-60 hydrogenated castor oil, sodium hydroxide, zapach, (B3694/1) Alkohol, gliceryna chyba nic wiecej? Dopeiro sledze to wsytzko i wypisalam sobie nawet te, na ktore zwracac uwage ![]()
![]() |
#603 |
Zadomowienie
|
![]()
tak się zastanawiam - skąd wiemy czy dany krem nas zapycha czy krostki są wynikiem oczyszczania skóry? wygląda to jakoś inaczej? trzeba czekać kilka tygodni żeby to stwierdzić?
macie jakies sposoby na rozróznienie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#604 |
Raczkowanie
|
Krem Garniera niby sklad ma nieciekawy, po wodzie silikon, gliceryna, denat, konserwant, ale z tego co pamiętam całkiem nieżle sobie radził z moją cerą, naprawde usuwał te "niedoskonałości" i mimo gliceryny nie zapychal, choć ten kwas salicylowy ma dośc daleko w skladzie. Natomiast tonik to wg mnie pomyłka totalna, smierdziel, wysuszacz i nic więcej(hmm.. ale ma niacynamide).
P.S. Właśnie doczytałam,że to dobrze, że ten salicylowy jest tam, gdzie jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#605 |
Zakorzenienie
|
Ok urde to klapa Ja kupilam ten zestawik, zeby pomoc mojej cerze
![]() ![]() ![]()
![]() |
#606 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#607 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#608 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje za rady
![]() ![]()
![]() |
#609 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: jak odróżnić oczyszczanie od zapychania?
Podpisuję się pod tym pytaniem...tez mnie to dręczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#610 |
Wtajemniczenie
|
Hmm... Myślę, że wskazówką może być przede wszystkim rodzaj preparatu, jakiego używamy - te zawierające kwasy lub/i retinoidy będą raczej odpowiedzialne za "wysyp" będący oznaką oczyszczania skóry. Z kolei nawilżacze, filtry, kremy przeciwzmarszczkowe, nie bazujące na kwasach, mogą zatykać pory wskutek częstej zawartosci składników typu płynna parafina, duża ilosć gliceryny, izopropyle itp.
Oznaką oczyszczania się skóry są raczej krostki i wypryski ropne, bo to "oczyszczanie" polega na szybszym ujawnieniu stanów zapalnych, które "drzemią" w skórze. Z kolei zatkane pory to przede wszystkim zaskórniki i tworzące się na ich bazie stany zapalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#611 |
Zadomowienie
|
tylko też czasem kwsy i retinoidy mogę mieć zatykające podłoże (vide trójglicerydy w lotionie BHA Pauli).
Ale wydaje mi się, ze sposób Erato jest dobry. Wysyp przy oczyszczaniu to takie już "pączkujące" czerowne wypryski ![]() Chociaż to tez zalezy od właściwości danej cery. U mnie przy złuszczaniu Retinem A pojawia się dużo zaskórników- tych czarnych, czyli otwartych, które wcześniej były zamknięte, no i można tez zaobserwować jak one się zmieniają pod wpływem złuszczania- robią się takie bardziej płytkie, zamiast się powiększać i bardziej zapychać pory. A jeszcze pozostaje kwestia jak od tych dwóch rodzajów wysypów odróżnić wysyp alergiczny ![]() Ja dawniej miałam z tym problemy, ale znam już swoją cerę na tyle, że wiem, kiedy dany wysyp oznacza uczulenie na dany kosmetyk. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#612 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() "Niespodzianki" alergiczne zazwyczaj nie są ropne, za to swędzą, albo się łuszczą, i są czerwone. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#613 |
Zadomowienie
|
u mnie te alergiczne są takie ropno- wodne, do złudzenia przypominaję te przy stanach zapalnych, z ta różnicą, że właśnie bardziej swędzą. Dawniej nie umiałam tego rozróżnić i traktowałam je jakimiś specyfikami antybakteryjnymi, co kończyło się nie za dobrze
![]() A mnie właśnie Retin nie zatyka, to jest jakiś fenomen, bo z reguły to moja skóra mało co toleruje z tych potencjalnie zapychających składników ![]() Erato, nie wiesz dokładnie jakie on ma podłoże- ja wyrzuciłam opakowanie z ulotką i nie mam teraz gdzie sprawdzić, co to mnie nie zatyka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#614 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#615 |
Zakorzenienie
|
Rayne dziekuje Ci za polecenie Dermosanu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#616 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#617 |
Przyczajenie
|
WItam
Czy mozecie mi pomoc w ocenie skladu zelu po goleniu AA http://www.wizaz.pl/produkty/baza/pr...p?produkt=7737 , czy sa w nim skladniki mogace 'zatykac' jego skład: Skład: Aqua, Hammamelis Virginiana, Glyceryl Polymethacrylate and Glucoproteins and Yeast Extract and Aleuretic Acid, Glycerin, Propylene Glycol, Cephalins and Disodium Cocoamphodiacetate, PEG-26 Buteth 26/PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Panthenol, PEG-75 Lanolin, Carbomer, Triethanolamine, Lactose and Cellulose and Hydroxypropyl Methylcellulose and Ultramarin and Tocopheryl Acetate abd Retinyl Palmiate and Ascorbyl Palmiate, Imidazolidynyl Urea and Triethlene Glycol and Dehydroacetic Acid and Methylparaben and Propylparaben, Phenoxyethanol and Methylodibromo Glutaronitrile, Parfum pozdrawiam R |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#618 |
Raczkowanie
|
Retin może zapychać ze względu na isopropyl - myristate. W składzie na czwartym miejscu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#619 |
Przyczajenie
|
Kajol, a jak radzisz sobie z niespodziankami alergicznymi? Mam mniej więcej takie jak Ty, trochę wodne, czasami ropne, ale zawsze swędzące
![]() ![]() ![]() Wybaczcie off topic, ale nie mogłam się powstrzymać... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#620 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#621 |
Raczkowanie
|
Ewentualnie gliceryna, ale jeśli ktos jest bardzo wrażliwy, bo dosc daleko w składzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#622 |
Raczkowanie
|
Możecie sprawdzić skład kremu Pharmaceris T:
Aqua, Cyclomethicone, Cetearyl Glucoside, Glycerin, Sodium Salicylate, Polyacrylamide, Hydrogenated Decyl Olive Esters, Alcohol, Lecithin, C13-14 Isoparaffin, Citrus Medica Limonum (Lemon) Peel Wax, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Allantoin, Laureth-7, Azelaic Acid, Xantan Gum, Atelocollagen, Sodium Chondroitin Sulfae, Methylparaben, Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Parfum, Linalool, Butylphenyl Methylpropional, Limonene (D-Limonene L-Limonene), Hydroxyisohexyl-3-Cyclohexene Carboxalaldehyde, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Geraniol, Alpha-Isomethylionone, Citral, Cl 42090 Używam go obecnie, ale potem chce kupić sobie coś innego. Rano, gdy użyję go wieczorem, moja twarz bardzo się błyszczy. Mam cerę mieszaną, mały trądzik. Mogłybyście coś polecić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#623 |
Raczkowanie
|
Jeśli mogłybyście sprawdzić jeszcze trzy produkty byłabym wdzięczna:
aqua, decyl glucoside, cocoamidopropyl betaine, cocoamide dea, radix astragali, glycyrrhiza glabra ext. capryloyl glicine (and) sarcosine (and) cinnamomum zeylanicum bark extract, panthenol, fito tocotrienol complex, acrylates / c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, ci 42090, parfum Aqua, Maris Aqua, Propylene Glycol, Alchemilla Vulgaris Extract, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Citrus Grandis (Grapefruit) Extract, Polysorbate 20, Citrus Grandis (Grapefruit) Seed and Peel Extract, Chandrus Crispus (Carrageenan) Extract, PEG/PPG-20/20 Dimethicone, DMDM Hydantain, Jodopropynyl Butylcarbamate, Polyquaternium-10, Disodium EDTA, Fragnance, Methylparaben, Triethanolamine Aqua, Sorbitol, Panthenol, Propylene Glycol, Melissa Officinalis, Camellia Sinesis, Allantoin, Parfum, Disodium EDTA, Tridecth-9, PEG-5, Ethylhexanoate, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, DMDM Hydantoin, Iodopropynyl Butylcarbamate, Benzophenone-1, Citronellol, Limonene, Alpha-Isomethyl Ionone, Butylphenyl, Methylpropional, Linalool, CI 19140, CI 42090 Na moje oko są w porządku, ale ja nie znam się na tym tak dobrze jak Wy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#624 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#625 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
pozostałe dwa to toniki: Idea 25, Citrobiotic, Delikatny piankowy tonik antyrodnikowy i Uroda, Melisa, Tonik bezalkoholowy z zieloną herbatą, wyciągiem z melisy, alantoiną i prowitaminą B5. Wszystko znalazłam na KWC w kategorii "Najlepsze produkty". Są bardzo zachwalane i chciałam sprawdzić czy mogę je sobie kupić nie ryzykując pogorszeniem stanu mojej cery. Chcę sobie jeszcze kupić krem matujący Siarkowa Moc, ale nie wiem jaki ma skład. Myślałam też o nowym żelu-peelingu z Nivei, ale też nie znam składu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#626 |
Zadomowienie
|
Skład kremu siarkowego podawano gdzieś na forum, może nawet w tym wątku. Zawiera poliakrylamid.
To wygląda całkiem nieźle: Seba Med, Clear Face, Żel pielęgnacyjny Skład: Aqua, Aloe barbadensis, Propylene Glycol, Glycerin, Sorbitol, Panthenol, Sodium Hyaluronate, Allantoin, Sodium Carbomer, Sodium Citrate, Phenoxyethanol Cena: 35-40 zł / 50 ml |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#627 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#628 |
Zadomowienie
|
Takiej odpowiedzialności na siebie nie wezmę
![]() A co do kremu Barwy. Proszę, oto skład: Składniki: Aqua, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Hydrogenated Olive Oil, Olea Europaea, Olive Oil Unsaponifiables, Magnesium Aluminum Silicate, Dicaprylyl Carbonate, Butyrospermum Parkii, Zinc Oxide, Polyacrylamide, C13-14 Isoparaffin, Laureth-7, Allantoin, Sulfur, PEG-30 Castor Oil Vaccinium Myrtillus, Saccharum Officinarum, Citrus Aurantium Dulcis, Citrus Medica Limonum, Acer Saccharinum, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Imidazolidinyl Urea, Parfum, Citral, d-Limonene, Linalool. https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=372 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#629 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a z kremu barwypochodne oliwy z oliwek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#630 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:35.