![]() |
#1021 |
Rozeznanie
|
Dot.: "Zapychające" składniki w kosmetykach
Może się zdarzyć, niestety, że sam talk nie zapcha, sam olej mineralny też nie, a razem - koncertowo. To indywidualna reacja każdej skóry.
![]() |
#1022 |
Przyczajenie
|
na począteczku proszę o cierpliwość i dobrnięcie do końca mojego długaśnego wywodu
![]() Kurcze blade, mieszkam w kraju, którego klimat jest jednym z najgorszych dla rozwoju chorób skóry i alergii. Byłam u dermatologa (z pochodzenia, równiez polka) ze swoją paszczę, która jest niemiłosiernie zanieczyszczona, cała masa zaskórników, którym sama pomogłam się rozwijać, wyciskaniem. Sprawą końcową są syfy, wynik zanieczyszczenia i wyciskania. Nareszcie zdałam sobie sprawę z tego co robię, osiągając dno swojego jestestwa, ale to już inna bajka. Generalnie, pani doktor stwirdziła, że powinnam odstawic wszystko co do tej pory używałam, a w 100% ręce i przepisała mi następujące maści: Ketoconazol - który jak powiedziała jest antybakteryjny i antygrzybiczny (przy czym grzybicy nie mam, ale jak powiedziałam na początku, klimat jest wymarzony dla wszelkich paskudztw). Kazała się smarować 2 razy dziennie. Zaczęłam czytać skład tej maści i jest taki: propylen glycol (E490), stearylalcohol, cetylalcohol, sorbitanmonostearaat, polysorbaat, isopropylmyristaat, natriumusulfiet (E221), water Z tego co sama wiem, to propylen glycol jest wybitnie zapychającym pory składnikiem, które ja chcę oczyszczać - a może się jednak mylę??? Poza tym dostała erytromycynę w gelu na syfki i maść siarkową. Maści siarkowej jeszcze nie kupiłam, bo najpierw chciałam poczytać co to jest i podobno strasznie wysusza. Pomimo, że mam mieszaną cerę to jednak nie chcę jej przesuszyć. Czy ktoś coś wie na jej temat? I ostatnia sprawa, na razie nie mogę zastosować się do zaleceń lekarza i przestać używać fluidu. Nie wyjdę na ulicę i nie będę straszyć. mam jednak nadzieję, że po tygodniu niewyciskania będę to mogła zrobić, jako tako. Fluid, którego używam ma następujący skład: purified water (aqua), cyclopentasiloxane, cyclomethicone, glycerin, isononyl isononanoate, bis-peg/ppg-14/14 dimethicone, propylene glycol, sodium chloride, cetyl dimethicone, vinyl dimethicone/methicone silsesquioxane crosspolymer, cetyl peg/ppg-10/1 dimethicone, dipropylene glycol, disteardimonium hectorite, peg/ppg-20/15 dimethicone, fragrance (parfum), silica, triethoxycaprylylsilane, disodium edta, hydrolyzed wheat protein, mannitol, aesculus hippocastanum (horse chestnut) seed extract, panax ginseng root extract, ficus carica (fig) fruit, sucrose, alumina, yeast extract (faex), calcium pantothenate, biotin, sorbic acid, bht, butylparaben, methylparaben, phenoxyethanol [+/- (may contain) titanium dioxide (ci 77891), mica (ci 77019), iron oxides (ci 77491, 77492, 77499)] bardzo proszę o podpowiedź na temat składu maści i fluidu. Czy moje obawy co do propylenglycolu są na miejscu i czy ten fluid jest tragiczny. Jejciu się napisałam, z góry dziękuję za chwilę uwagi i za podpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1023 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o skład podkładu - umieść go proszę w wątku do tego przeznaczonym: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199086 Lepiej unikać bałaganu na forum...
![]() |
![]() |
#1024 |
Przyczajenie
|
![]()
dzięki za reakcję
komedogenny - znaczy, że nie zapycha porów, tak? A czy znasz jakąś dobrą stronkę gdzie mogę o tym poczytać. Za fluid sorki, już przenoszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1025 |
Rozeznanie
|
komedogenny = zapychający pory. Propylene glycol porów nie zapycha.
![]() Co do komedogenności - polecam tabelę wielokrotnie na Wizażu podawaną: http://www.zerozits.com/Articles/acn...e6.htm#inglist com grade = zdolność do zapychania (im wyższa wartość, tym większa) irr grade = zdolność do podrażnienia (jw.)
![]() |
#1026 |
Raczkowanie
|
...............
Edytowane przez Michał84 Czas edycji: 2014-08-12 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1027 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Natomiast opisana przez Ciebie reakcja skóry wygląda mi raczej na uczulenie - specyfik ten zawiera dużo konserwantów (zaznaczyłam na czerwono).
![]() |
![]() |
#1028 |
Raczkowanie
|
...........
Edytowane przez Michał84 Czas edycji: 2014-08-12 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1029 |
Rozeznanie
|
Może to być jeden składnik, a może być ich i kilka. Twoja skóra mogła się ogónie uwrażliwić. Nota bene: objawy, które opisujesz wskazują przede wszystkim na phenoxyethanol.
![]() |
#1030 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam
![]() Czytałam gdzieś na wizazu ze ktores składniki w kosmetykach powodują jeszcze większy wysyp pryszczy na twarzy.Wie ktoś może które to?? Z góry dzięki za odp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1031 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Które składniki kosmetyków powodują jeszcze wiekszy wysyp na twarzy??
Cytat:
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=86424
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1032 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1033 |
Rozeznanie
|
Rozbroiłaś mnie swoją szczerością.
![]() ![]()
![]() |
#1034 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zalecam zaprzyjaznic sie z wyszukiwarka ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#1035 |
Przyczajenie
|
no,ale ja słyszałam,ze avon ma bardzo dużo konserwantów i jest szkodliwy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1036 |
Zakorzenienie
|
Witam
Zawędrowałam na ten watek ponieważ boję się silikonów ![]() ![]() Już wiem że wszystko co się kończy na siloxane (czy xane? ![]() ![]() A co to jest Ethylexyl methoxycinamate? Bo czytałam tu na forum że to silikon a słownik wizażowy znalzł to jako filtr? Czy też w takim razie jest silikonem? Przejrzałam wszystkie swoje kosmetyki i w każdym jest coś z tych silikonów ale tylko cyclopentasiloxane mnie zapycha w ten sposób że robią się gule. Zawsze miałami mam wągry i czasami pryszcze także nie wiem czy reszta mnie zapycha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1037 |
Rozeznanie
|
A ja wlasnie testuje co mnie tak fatalnie zapchalo.
Uzywam Avene- emulsji i uwielbiam ja, ale ktos na forum stwierdzil, ze strasznie zapycha. Po kilku dniach stwierdzilam, ze jednak to wina PAULI- dziwne..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1038 |
Zakorzenienie
|
Ethylexyl methoxycinamate to filtr,jednak poza ta funkcja jest takze baza kremow i potrafi tez dzialac komodogennie poniewaz jest tresciwym skladnikiem.
Silikony moga Cie zapychac i tyle,pewnie podobnie moga dzialac tez pochodne silikonow ale to nie jest pewne poniewaz duzo zalezy od skaldnikow,ktore moga je aktywizowac. Duzo tez zalezy jaka jest kombinacja silikonow,bo np. mnie ogolnie one krzywdy nie robia a wrecz lubie kremy z ich udzialem ![]() ![]() Jezeli jestes pewna,ze szkodza Ci cyclopentasiloxane to zwrocilabym uwage na wszelkie koncowkiu -siloxane;-methicone;-methicole.
![]() |
#1039 |
Rozeznanie
|
Dzieki Hexxana
![]() Juz myslalam, ze bede musiala pozegnac sie z emulsja... Dzisiaj kupilam Effaclar k , chociaz tak sobie mysle, ze E. i Paula to przeciez kwasy BHA-to czemu zapycha P., a E.- nie????? czyzby inne podlaze mial Effaclar? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1040 |
Zakorzenienie
|
Mialam odlewke l Pauli i niezbyt dobrze wspominam spotkanie z tym kosmetykiem,poza tym pamietam ze sporo osob narzekala na ten kosmetyk.
Przyznam,ze skladu nie porownywalam ![]()
![]() |
#1041 |
Rozeznanie
|
no wlasnie, ja sie spotkalam tez z niezbyt pozytywnymi opiniami..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1042 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
uuu, no to wszystkie silikony, które są w każdym moim kosmetyku, nie wiem jak się przed nimi ustrzec. Ale reszta silikonów mi nie robi gulów, no chyba że te pryszcze które czasami mi wyskakują to ich sprawka ![]() A powiedz mi czy można jakoś do danego zapychacza przysposobić konkretne krostki/pryszcze/wągry/gule? Zeby można było wiedzieć że od np silikonów wychodzą gule a od innego skłądnika coś innego. Czy od reszty tamtych silikonów też powinnam się spodziewać tego samego czy one mogą inaczej mi zanieczyścić cerę? a - jeżeli pisze w składach silikone (bo też tak spotkałam) to też oczywiście jest silikonem.... ![]()
kosmetyki stroje karnawałowe dla dziewczynki same dziecięce! ciuszki twory i potwory Edytowane przez gothika Czas edycji: 2007-09-22 o 22:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1043 |
Rozeznanie
|
u mnie zanieczyszczenie rozpoznalam doslownie po tygodniu uzywania kwasow. Pojawilo sie po prostu duzo zaskornikow, na
szczescie nie mam wysypu jakis ropnych krostek. Wlasnie dzisiaj, zakupilam moj dawno juz zapomniany, ale zarazem ulubiony Effaclar- on mi krzywdy nie robi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1044 |
Przyczajenie
|
A ja zapraszam do mnie - myślę, że może Was link zainteresuje:
http://www.czystaprzyjemnosc.pl/skin...1e2b4a1cf3a90e Pozdr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1045 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1046 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
#1047 |
Zakorzenienie
|
hej
Mam pytanie na temat effaclaru a dokładnie jednego składnika: stosuję effaclark kilka tygodni - żadnego oczyszczania ani nic nie zauważyłam, wiekszego wysypu tez nie mam ale zastanawia mnie jedno: dopiero teraz zauważyłam że ma on w składzie cyclohexasiloxane i trochę się przeraziłam bo cyclopentasiloxane mnie kiedyś zapchało. Tylko teraz nie mam takich guli (ale mam jakies tam nowe dziwne wypryski) jakie miałam kiedyś jak stosowałam podkład z tym składnikiem. Czy ten składnik może mnie inaczej zapychać niz tamten? Czy powinnam odstawić effaclar? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1048 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Effaclar K ma to do siebie,ze jest bardzo lagodnym kwasem i dlugofalowym dzialaniu i dopiero po jakims czasie zauwazymy wstepne efekty.Moge Ci jedynie poradzic zebys sprobowalam uzyc jeszcze maseczki aspirynowej,dac czas na zaleczenie niespodzianek i zrobic jeszcze jedno podejscie-jezeli efekt bedzie taki sam-czyli drobny wysyp malych bialych pryszczy w okreslonych skupiskach to stawialabym na pozapychane pory.
![]() |
![]() |
#1049 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze używam na zmiane z ef acnederm - to chyba nie jego sprawka...? Jeszcze jedno ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1050 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmmm trudno okreslic bo efekt oczyszczania to z reguly wysyp ale niekoniecznie;sama nie mialam wiekszych niespodzianek ale jakis czas temu okropnie mnie urzadzil Effaclar K wspomagany maseczka aspirynowa-zaleczylam i przeszlam na Hydracid Alfa-nie dzieje sie NIC,pieknie wygladzona i uspokojona cera ![]() Stawialabym jednak na pozapychane pory ![]() Wszelkie podraznienia powinny goic sie w miare szybko i mozliwe,ze to,co zostaje "po" to plamy-tez mialam kilka takich ale pozbylam sie ich dzieki uzyciu Acne Dermu.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:59.