![]() |
#1171 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zapychające składniki w kosmetykach.
witam. trochę poczytałam , bardzo dużo tutaj świetnych informacji. mam pytanie dotyczace podkładu Norma Teint Vivhy do cery z niedoskonałościami. zaznaczę , żę mam cere z acne comedonica podsuszone, gdyż stosuję na twarz krem COsmelan 2, który mocno złuszcza i wypłyca pory oraz wysusza zaskórniki. powiedzcie, czy ten podkład nie jest komedogenny i jakich kremów powinnam stosować zamiennie z tym Coslemanem, żeby trochę skórę nawilżyć. mam teraz Hydrabio Biodermy i Cetaphil MD Galdermy. Będę wdzięczna za odpowiedź. aha i stosuję też na fluid bronzer YSL, żeby nie byćza bladą. ale nie wiem z sumie, czy sobie nie zatykam tym wszystkim porów jeszcze gorzej a walcząc z tymi pryszczami to nie jest za dobre.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1172 |
Raczkowanie
|
Hej przeglądałam ten wątek, wrzucałam w wyszukiwarkę, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie - co to jest ethylhexylglycerin? Głównie interesuje mnie to, czy jeżeli zapycha mnie glycerin to ten składnik też będzie? Jest on mniej więcej w połowie listy składników pewnego kosmetyku, którego zakup rozważam i tak właśnie nie wiem czy powinnam poszukać czegoś innego... Mam skórę skłonną do zapychania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1173 |
BAN stały
|
Moje pytanie pewnie wam - znawczyniom tego tematu wyda sie glupie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1174 |
BAN stały
|
Podajci prosze takie bardzo popularne zapychacze, ktore zapychaja najwiecej osob. Bo czuje sie jak dziecko we mgle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1175 |
BAN stały
|
![]()
Mam zerowa, naprawde zerowa wiedze na ten temat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1176 |
Kici kici miau miau
|
Dot.: bladze jak dziecko we mgle :( pomozcie prosze
wklej sklad dwoch kremow albo trzech ktore Ciebie zapchaly
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1177 |
BAN stały
|
Alantan plus zapycha czy nie?
Jest dosc prosty w skladzie, t chyab plus prawda? Uzywam go na ranki po wyciskaniu. Mam pytanie, tam jest parafina, czy ten krem moze zapychac i powodowac wysyp? jesli tak to co innego polecicie na stosowanie do czasu wygojenia twarzy po wyciskaniu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1178 |
Zadomowienie
|
Dot.: Alantan plus zapycha czy nie?
Alantanu jedna bałabym się na buzie stosować ze względu właśnie na parafinę i z tego co pamiętam tez glicerynę. Ale to, że nie te składniki zapychają, nie znaczy, że Ciebie tez pozapycha
![]()
![]() |
#1179 |
BAN stały
|
Nie ma gliuceryny, tylko parafina. Musze stosowac kilka dni, bo mam straszne podrazniopna twarz i zadnego innego kremu nie z apteki balabym sie nalozyc. Moze cos innego zamiast tego alantanu na gojenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1180 |
Raczkowanie
|
Ja od dawna używam go na ślady po krostach i różne podrażnienia i nie zauważyłam żeby zapychał...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1181 |
BAN stały
|
Miejmy nadzieje, bo ta parafina mnie przestraszyla.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1182 |
Zadomowienie
|
Z tym Alantanem trzeba uważać. Bo oprócz parafiny zawiera również bardzo często zapychający isopropyl. Ja osobiście nie mam odwagi kłaść go na twarz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1183 |
Raczkowanie
|
Używałam go kiedy poparzyłam sobie twarz jakims tam kremem i nie zapchał mnie. Miałam go na twarzy praktycznie non stop przez prawie tydzień.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1184 |
BAN stały
|
Czyli tego isopropoylu te nalezy unikac, zapamietam sobie. A moze po prostu doradzcie mi jakis lekki dobzre nawilzajacy krem, o jakims prostym skladzie, bez zadnych perfum. Prawie kazdy krem mi podraznia skore twarzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1185 |
Raczkowanie
|
Mnie Alantan nie zapycha. Musisz wypróbować na sobie. Nie jest on akurat drogi, więc śmiało można kupić, a jak nie będzie pasował to można wykorzystać na mniej podatne na zapychanie części ciała.
Wg mnie Alantan dobrze nawilża i jest w sam raz na podrażnienia. Ale też chętnie poczytam, jakimi kremami można go zastąpić.
![]() |
#1186 |
Przyczajenie
|
Dot.: Ethylhexyl Stearate
Ale czy zapycha pory?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1187 |
Zakorzenienie
|
Testy przeprowadzone na uszach króliczych wykazały silny potencjał komedogenny stearynianu etyloheksylu (synonim: Octyl Stearate) [J. E. Fulton Jr., S. R. Pay, J. E. Fulton III, Comedogenicity of current therapeutic products, cosmetics, and ingredients in the rabbit ear, J. Am. Acad. Dermatol. 1984, 10(1)].
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2012-08-02 o 18:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1188 |
Raczkowanie
|
Słówko odnośnie ALantanu Plus ( w wersji krem) na mojej twarzy - zapychać mnie nie zapycha, łagodzić podrażnienia - nie specjalnie łagodzi, co dziwne - MATUJE mnie, a nawet lekko wysusza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1189 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() mnie nie wysusza. dla mnie jest idealny. wyleczył mi suchą problemową cerę do tego stopnia, ze mogę bez podkładu z domu wyjść- kiedyś sobie tego nie wyobrazałam. nie zapycha mnie, super nadaje się na noc i na dzień. na razie jest u mnie numerem jeden ![]()
![]() |
![]() |
#1190 |
Zadomowienie
|
chyba lepszy jest tormentiol
![]() ![]()
![]() |
#1191 |
Raczkowanie
|
A na co dokładnie go stosujesz? I w jakim celu? Bo chyba nie jest nawilżaczem. Nie spotkałam się z nim wcześniej, więc pytam.
![]() |
#1192 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tormentiol super działa po goleniu bikini-nie wyskakuja podraznienia.
![]() |
![]() |
#1193 |
Przyczajenie
|
Dziekuje bardzo za pomoc. A sam Ethylhexyl nie stearate.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1194 |
Raczkowanie
|
słuchajcie, ja używałam do tej pory alantanu plus maść, który natłuszczał i w ogóle(świeciłam się ja psu...
![]() ![]() http://www.alantan.pl/Alantan-leki/A...-Plus-krem.php
![]() |
#1195 |
Raczkowanie
|
no właśnie, stosujecie krem czy maść? co lepsze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1196 |
Wtajemniczenie
|
Oj mnie Alantan Plus zapchał, jak nic wcześniej i nic później. Nie pamiętam już, czy to był krem czy maść, nie wiem czy wtedy były dwie wersje, bo kolorystyka opakowania chyba była inna (fioletowa?). W każdym razie, matowił mnie, i w ogóle fajnie działał, dlatego miałam do niego ze trzy podejścia co najmniej - ale niestety, każde kończyło się zapchaniem
![]()
![]() |
#1197 |
Raczkowanie
|
Widzę, że wątek trochę obumarł, ale może uda mi się tutaj uzyskać pomoc.
Otóż strasznie zapchał mnie filtr Klorane Enfant 50+ i w ten oto sposób produkt bez typowych zapychaczy spowodował u mnie wysyp kaszki na czole i kilku większych wyprysków po bokach twarzy i na żuchwie. Wiem, że zapycha mnie ciekła parafina, po dłuższym stosowaniu - przetestowałam na Lipobase, którą stosowałam w czasie alergii i po tygodniu miałam takie gule, które pozostawiły mi przebarwienia. W Klorane brak jednak parafiny. Zapychał mnie tez filtr nieapteczny Cien, ale on ma genaralnie paskudny skład. Dotąd stosowałam filtry mineralne: SVR barwiony i Avene - one nie powodowały większych problemów, choć cera nigdy nie była po nich idealna ani tym bardziej tak nawilżona jak po Klorane lecz wręcz podkreślają skórki, które zawdzięczam Locacidowi. Czy przyczyną zapychania może być Tocopheryl Acetate obecny w Klorane i Cien a ponadto w Auridermie, który stosuję na codzień pod filtr? Dodam, że nie służył mojej cerze też FlavoC z BU, a tam była wit. E, choć wcześniej obwiniałam spirytus, który dodałam. Zapychał mnie też Atoderm, który zawiera i parafinę i tocopheryl acetate. Ale w SVR też jest tocopheryl acetate i takich problemów nie miałam. Może to kumulacja tego składnika w Auridermie i filtrze to spowodowała? Kolejne pytanie czy czymś innym jest Tocopheryl Glucoside , który jest w Avenkach, może on mnie nie zapcha? Czy może moje problemy wynikły z kumulacji składnika i jak odstawię Auriderm, to będę mogła używać Klorane? Na koniec dopiszę, że na filtr stosowałam puder Babydream i kompakt IsaDora quasi mnineralny, zawierający sporo silikonów. Proszę o pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1198 |
Raczkowanie
|
Mam doświadczenia z kompaktem isadory, faktycznie quasi mineralny, zapchał mnie straszliwie - raz że jest nafaszerowany silikonami, dwa, że po wielu próbach okazało się, że zapycha mnie talk (który notabene kompakt ma w składzie, a producent wabi nas w reklamie, że go wcale nie ma). teraz, gdy używam EDM nie mam takich problemów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1199 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, trochę się pogubiłam. Na biochemii tu i tam przeczytałam o tym ze emolienty to zapychacze ale np. tu nic o tym nie ma http://www.wizaz.pl/images/sikora/emolienty/
Czyli jak to jest? Zapychają tylko syntetyczne, czy wszystkie? Help... Po edycji: znalazłam fajną stronkę http://www.geocities.com/mcsworld2000/comedogenic.htm, czy coś byście jeszcze dodaływtym lub zmieniły??? P stronie niezapychjących wpisali wazelinę, wydaje m się,że poinna być po stronie zapychaczy. Edytowane przez magdaSEM Czas edycji: 2009-05-08 o 10:50 Powód: dodałam link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1200 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny od ok. 1 msca uzywam bronzera z MAC'a , na policzkach zaczely pojawiac mi sie drobne krostki, zaskorniki. Czy to mozliwe by ten puder brązujacy tak mnie zapchal? Moze ktoras z was miala z nim do czynienia
![]() pozdrawiam Skladu mie moge wypisac bo dawno wyrzucilam kartonik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:39.