Jakie macie kompleksy ? :> - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-29, 15:50   #1981
bartnix
Rozeznanie

GG do bartnix
Dot.: Jakie macie kompleksy ? :>

duży nos i usta, krzywe palce u rąk, piegi (nos w słoneczny dzień to trochę jak u pijaczka wygląda, taki czerwonawy) straszne uda, nieładny brzuch

brak pewności siebie i skłonność do narzekania

jak szaleć to szaleć

bartnix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 16:12   #1982
weronika7
Wtajemniczenie

Bartnix, duże usta to raczej atut
Stary 2009-07-29, 21:10   #1983
menorka
Rozeznanie

Wypiszę tu wszystkie moje kompleksy! o!(wyżyję się)
1. Pieprzyki - o cholera jak ja ich nienawidzę! To moja zmora, zwłaszcza te na twarzy... Pozbyłabym się ich wszystkich! (Choć czasami wydaje mi się, że w nich tkwi cały mój urok)
2. Małe piersi - nie wiem co napisać! Są po prostu za małe! Ja lubię duuuże dekolty a wyglądam w nich głupio. Marzę by urosły(Jednak mój chłopak je kocha, więc niech już będą)
3. Nos - lekko przekrzywiony, chyba w lewo, nawet nie wiem. Jest jeden plus, a mianowicie jest mały, więc aż tak bardzo nie rzuca się w oczy.
4. Włosy - matowe, pół jest prostych, a pół falowanych. Tylko czasami fajnie się układają.
5. Cera - dziwna. Wyjątkowo dziwna. Nadal dojrzewam, więc to jeszcze staram się zrozumieć, gdyż może się poprawić.
6. Ręce - długie ręce, nie mogę sobie dobrać przez to bluzek, bo rękawy często są za krótkie.
7. Dłonie, głównie paznokcie- mało kobiece... Trudne do pomalowania.
8. Uda - nierówne, na szczęście szczupłe
9. Stopy - za duże.
10. Palce u stóp - krzywe.
11. Kolana - nieładne.
12. Sylwetka - lekko za szczupła.
13. Charakter - wredna baba ze mnie czasem
14. Zęby - brzydkie.
15. Usta - trudno to opisać, ale jakoś mi nie pasują.

Trochę się wypisałam i od razu lepiej

menorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 21:13   #1984
stupify
Zakorzenienie

menorka, nie martw się ja też mam mnóstwo pieprzyków, szczególnie na rękach i twarzy, każdy mówi, że dodają mi uroku
stupify jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 21:21   #1985
menorka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stupify Pokaż wiadomość
menorka, nie martw się ja też mam mnóstwo pieprzyków, szczególnie na rękach i twarzy, każdy mówi, że dodają mi uroku
stupify ja też właśnie mam je wszędzie... z jednej strony pozbyłabym się ich wszystkich, ale czy bez nich to byłabym ja? Chyba nie Dzięki za słowo otuchy

menorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 08:34   #1986
kiika
Zadomowienie

Nie mam kompleksów. Nie podoba mi się kilka rzeczy we mnie zarówno jeśli chodzi o wygląd jak i o charakter, ale nie uważam tego za kompleksy. Lubię siebie i swój wygląd, nie jestem idealna, ale właśnie taka nieidealna się sobie podobam . Skupiam się na tym co we mnie wartościowe i piękne, a jeśli przeszkadza mi coś w swoim charakterze to po prostu próbuję to zmienić.
kiika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 10:10   #1987
pagzik
Rozeznanie

GG do pagzik

Cytat:
Napisane przez tewa1259 Pokaż wiadomość
nie lubię piegów które zalegają na moim noosku i sukcesywnie wydostają się na policzki
masz wielkie szczęście!! Ja marzę o piegach, a wyskakują mi tylko latem
pagzik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-30, 10:46   #1988
kiika
Zadomowienie

Piegi są urocze u mnie nawet latem się nie pojawiają, a szkoda.
kiika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 15:12   #1989
ja2
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez stupify Pokaż wiadomość
nie lubię swojego charakteru m.in. braku wiary w siebie
A więc postaraj się uwierzyć w siebie. Nie wstydź się wypowiedzieć własnego zdania. Kiedy trzeba powiedz stanowczo- nie. Bierz życie w swoje ręce !

Cytat:
Napisane przez weronika7 Pokaż wiadomość
Brawa dla tej pani! Podpisuję się obiema rękami
Super! I o to właśnie chodzi !

Cytat:
Napisane przez watashi Pokaż wiadomość
To naprawdę piękna postawa ale np zęby zębami, włosy włosami ale z krzywymi nogami to nie taka prosta sprawa-nic tak nie wkurza jak chodzenie cały rok w długich spodniach kiedy obok same szorty i miniówki.. garbaty nos? prędzej umrę niż uznam go za atut. Odstające uszy powodują że w życiu nikomu oprócz rodziny nie pokazałam się(od 2 klasy podstawówki) w spietych włosach. Przeogromniate szerokie rozstępy w poprzek ciała (od szybkiego wzrostu) wszędzie łącznie z udami (łącznie z biustem który jest zaledwie B i nie urósł szybko więc nie mam pojęcia skąd się tam wzięły a ostatnio nawet mój chłopak zwrócił na nie uwagę chociaż nie wiedział ze to rozstępy myślał że jestem tak pocharatana od czegoś) więc tym bardziej pokazanie większej ilości ciała odpada. Więc nie potrafię się cieszyć jesli nie mogę włożyć miniówki i szortów o czym marzę od zawsze Wiadomo ze wnętrze jest najważniejsze ale nikt mi nie wmówi że wygląd nie jest ważny
Niestety człowiek ma taka mentalność, że w 99,9% wyolbrzymia swoje problemy o 50%.
Nie oceniamy siebie obiektywnie. Czy wiesz, że większość ludzi nie zauważa naszych kompleksów ? I, że jeżeli nie powiemy komuś o naszym problemie np. brzydkich kolanach to ta osoba tego nie zauważy. Fakt rozstępy to nie przelewki i jest to problem o który trzeba zadbać- stosować odpowiednie kosmetyki, masarze. Moje nogi również nie są idealne, kolana nie zbyt piękne (po dzieciństwie), a jednak kupiłam sobie prześliczną miniowe. Fajny fryz, łady makijaż, miniówa, fajna bluzka i dodatki i nikt nie zwróci uwagi na kolana! Gwarantuje Ci to Jeżeli chodzi o uszy, chciałabym je zobaczyć, czy na pewno jest tak źle. Możesz nosić włosy za ucho, jeżeli masz długie i to zniweluje efekt odstawania, opaski, włosy rozpuszczone. Dlaczego prędzej umrzesz, niż zaakceptujesz swój nos ? Tak oceniasz swoje życie ? Moim zdaniem wszystkie noski są fajne i seksi Ja również, nie napisałam, że wygląd się nie liczy, bo wpływa na nasze samopoczucie. Nie wiem ile masz lat, więc nie wiem czy biust będzie rosnąć, jednak każdy jest również fajny. Można nosić staniku push up, a bluzki dopasować do swojej figury, stosować masarze, stosować dużo balsamów. Wiem, że to nie jest takie łatwe, ale postaraj się zaakceptować siebie. Trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez Marcia_E Pokaż wiadomość
A ja mam zbyt obszerne łydki, są nieproporcjonalne do drobnej, szczupłej sylwetki, ale staram się je zmienić ćwiczeniami

W pełni popieram wypowiedź ja2
Super! Wierzę, że ćwiczenia przyniosą efekt

Jeszcze raz napiszę- zaakceptujmy siebie ! Zamartwianie się na pewno nas nie upiększy

ja2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 15:20   #1990
stupify
Zakorzenienie

ja2 kocham Cię hahahha XD naprawdę podoba mi się twoje podejście
stupify jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 19:49   #1991
weronika7
Wtajemniczenie

Mi też! a wiecie, że podobno każdy wydaje się sobie o 15% grubszy niż w rzeczywistości, a osoby z zaburzeniami odżywiania o 25%?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-31, 02:15   #1992
syyluusiiaa
Rozeznanie

wredna do przesady

KCŁ

Na ZAWSZE Tylko Ty

2 wrzesień 2009 - ZDAŁAM prawo jazdy

Ciche szczęście w zakątku, obok galopującej wieczności...
syyluusiiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 09:51   #1993
6cf34e7e8f39cee75534fdb852be8187cc381168_600e0a0280783
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kiika Pokaż wiadomość
Nie mam kompleksów. Nie podoba mi się kilka rzeczy we mnie zarówno jeśli chodzi o wygląd jak i o charakter, ale nie uważam tego za kompleksy. Lubię siebie i swój wygląd, nie jestem idealna, ale właśnie taka nieidealna się sobie podobam . Skupiam się na tym co we mnie wartościowe i piękne, a jeśli przeszkadza mi coś w swoim charakterze to po prostu próbuję to zmienić.
Jak ja chciałabym mieć takie podejście jak ty. A zwłaszcza jeśli chodzi o charakter. Ja mam okropny, dzień w dzień jestem upierdliwa, niszczę ludziom humor, a dopiero jak już na prawdę przesadzę to oni zwracają mi uwagę a ja nawet nie wiem za co, nie przywiązuję wagi do tego jak komuś dogryzę. Próbowałam już to zmienić, ale się nie da. Poprawa trwa może miesiąc a potem to samo. Więc to jest mój powiedzmy kompleks.
Od niedawna zauważyłam, że nienawidzę moich sińsów pod oczami i tego, że najpierw kusi mnie by zjeść coś słodkiego a potem jak już zjem to czuję się winna i uważam, że przytyłam, niedbam o siebie itp.
6cf34e7e8f39cee75534fdb852be8187cc381168_600e0a0280783 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 11:51   #1994
syyluusiiaa
Rozeznanie

[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;13520139]Jak ja chciałabym mieć takie podejście jak ty. A zwłaszcza jeśli chodzi o charakter. Ja mam okropny, dzień w dzień jestem upierdliwa, niszczę ludziom humor, a dopiero jak już na prawdę przesadzę to oni zwracają mi uwagę a ja nawet nie wiem za co, nie przywiązuję wagi do tego jak komuś dogryzę. Próbowałam już to zmienić, ale się nie da. Poprawa trwa może miesiąc a potem to samo. Więc to jest mój powiedzmy kompleks.
Od niedawna zauważyłam, że nienawidzę moich sińsów pod oczami i tego, że najpierw kusi mnie by zjeść coś słodkiego a potem jak już zjem to czuję się winna i uważam, że przytyłam, niedbam o siebie itp.[/QUOTE]

koebieto jestem pewna ze masz jakies zalety uwierz w zalety swoje a kompleksy same znikna

KCŁ

Na ZAWSZE Tylko Ty

Stary 2009-07-31, 13:24   #1995
ja2
Przyczajenie

Ps. Dzięki Dziewczyny za uznanie

Edytowane przez ja2
Czas edycji: 2012-07-31 o 09:55
Stary 2009-07-31, 13:40   #1996
9bcd8d6a9691606220db279acbf81f81b2ccc931_62ddcef27e2e2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ja2 Pokaż wiadomość
To o mnie ? Dlaczego tam o mnie myślisz ? Na jakiej podstawie w ten sposób mnie osądzasz?
Masz ku temu podstawy ?

ja myslalam ze to jej komplex "wredna do przesady"...
9bcd8d6a9691606220db279acbf81f81b2ccc931_62ddcef27e2e2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 13:48   #1997
watashi
Zadomowienie

Cytat:

Niestety człowiek ma taka mentalność, że w 99,9% wyolbrzymia swoje problemy o 50%.
Nie oceniamy siebie obiektywnie. Czy wiesz, że większość ludzi nie zauważa naszych kompleksów ? I, że jeżeli nie powiemy komuś o naszym problemie np. brzydkich kolanach to ta osoba tego nie zauważy.
Tyle, że to mnie uświadomiono np o fakcie odstających uszu jeszcze zanim ja zwróciłam na nie uwagę A zdarzyło mi się w życiu już parę razy usłyszeć"miałaś kiedyś złamany nos?" czy " wyglądasz jakbyś miała kiedyś złamany nos-nie miałaś nigdy?" Ja raczej nie wspominam nikomu o mich kompleksach bo przecież nie jest to najmilszy temat do rozmowy
Fakt rozstępy to nie przelewki i jest to problem o który trzeba zadbać- stosować odpowiednie kosmetyki, masarze.
Neistety rozstępy są na całych udach, stare o już paroletnie i mimo regularnego stosowania kremów i masowania ich (walka z cellulitem) są tak smao widoczne. staram się tylko nie opalać bo na bladej skóze mniej je widaćMoje nogi również nie są idealne, kolana nie zbyt piękne (po dzieciństwie), a jednak kupiłam sobie prześliczną miniowe.
Ha! to moje zwycięstw ostatnio tez kupiłam sobie sukienkę przed kolano mimo moich krzywych nóg i mój chłopak był zachwycony^^ Od razu mi pewność siebie podskoczyłaOn sam twierdzi ze mam zgrabne nogi ale pewnie to dlatego że sam też ma krzywe
Fajny fryz, łady makijaż, miniówa, fajna bluzka i dodatki i nikt nie zwróci uwagi na kolana! Gwarantuje Ci to Jeżeli chodzi o uszy, chciałabym je zobaczyć, czy na pewno jest tak źle. Możesz nosić włosy za ucho, jeżeli masz długie i to zniweluje efekt odstawania, opaski, włosy rozpuszczone.
Wiesz..Na pewno nie jest tragicznie, widziałam gorsze Ale moja twarz nie prezentuje się zbyt ładnie z odsłoniętymi. Przyzwyczaiłam się ż enigdy nie zepnę włosów Staram się za to dbać o włosy zeby rozpuszczone były moją ozdobą Chociaż kiedy wieje albo pada to wrrr...
Dlaczego prędzej umrzesz, niż zaakceptujesz swój nos ? Tak oceniasz swoje życie ? Moim zdaniem wszystkie noski są fajne i seksi
Chodziło mi raczej o to, że zawsze będę go nie znosić i chyba nigdy go nie polubię, ma takiego paskudnego garbka którego planuje w przyszłosci mimo wszystko zlikwidować i cieszyć się prostym nosem i łądnym profilem
Ja również, nie napisałam, że wygląd się nie liczy, bo wpływa na nasze samopoczucie. Nie wiem ile masz lat, więc nie wiem czy biust będzie rosnąć, jednak każdy jest również fajny. Można nosić staniku push up, a bluzki dopasować do swojej figury, stosować masarze, stosować dużo balsamów. Wiem, że to nie jest takie łatwe, ale postaraj się zaakceptować siebie. Trzymam kciuki
19 Ale biust raczej już nie urośnie, powiększa sie raz w miesiącu przed okresem i pewnie od tego te rozstępy Ale tak jak napisałaś odpowiedni stanik robi swoje To mój najmniejszy kompleks chyba

Jeszcze raz napiszę- zaakceptujmy siebie ! Zamartwianie się na pewno nas nie upiększy

Dzięki za miłe słowa Ostatnio nawet doszłam do wniosku, że gdyby tylko nie ten nos to bym tak nie narzekała ale co zrobić wtedy bym pewnie narzekała bardziej na coś innego Pracuje nad sobą ale fakt jest to trudne
Pozdrawiam

Cytat:
To o mnie ? Dlaczego tam o mnie myślisz ? Na jakiej podstawie w ten sposób mnie osądzasz?
Masz ku temu podstawy ?

Chyba chodziło jej, że to jest jej kompleks. Przynajmniej ja to takz rozumiałam

watashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 14:25   #1998
syyluusiiaa
Rozeznanie

[QUOTE=ja2;13524220]To o mnie ? Dlaczego tam o mnie myślisz ? Na jakiej podstawie w ten sposób mnie osądzasz?
Masz ku temu podstawy ?

to jest mój kompleks.. potrafie byc wredna a pozniej tego zaluje...
to nie maialo sie tyczyc ciebie bo niby czemu mialabym, tak o tobie sadzic jak cie nie znam??

KCŁ

Na ZAWSZE Tylko Ty

Stary 2009-08-01, 13:40   #1999
Konto usunięte

syyluusiiaa

Coraz częściej próbuję znaleźć jakieś zalety. Latem i do tego w wakacje to jeszcze jest w miarę, bo nawet taka głupia opalenizna i słońce poprawia mi humor i nie marudzę aż tak i staram się zapomnieć o kompleksach, ale w inne pory roku jest dużo gorzej. Powrót do szkoły, brak cieplutniego słońca na dworze powoduje powrót myśli na temat wad i kompleksów.

Że też człowiek musi być tak stworzony, że nigdy nie będzie do końca z siebie zadowolony

Edytowane przez 6cf34e7e8f39cee75534fdb852be8187cc381168_600e0a0280783
Czas edycji: 2009-08-01 o 13:41
6cf34e7e8f39cee75534fdb852be8187cc381168_600e0a0280783 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-01, 19:53   #2000
ja2
Przyczajenie

edit####

Edytowane przez ja2
Czas edycji: 2012-07-31 o 09:59
Stary 2009-08-01, 20:40   #2001
ewelinucha
Zadomowienie

Ogromny kompleks: Brak biustu
Ten jeden kompleks przyćmił inne..
ewelinucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-02, 00:32   #2002
syyluusiiaa
Rozeznanie

[1=6cf34e7e8f39cee75534fdb 852be8187cc381168_600e0a0 280783;13536904]syyluusiiaa

Coraz częściej próbuję znaleźć jakieś zalety. Latem i do tego w wakacje to jeszcze jest w miarę, bo nawet taka głupia opalenizna i słońce poprawia mi humor i nie marudzę aż tak i staram się zapomnieć o kompleksach, ale w inne pory roku jest dużo gorzej. Powrót do szkoły, brak cieplutniego słońca na dworze powoduje powrót myśli na temat wad i kompleksów.

Że też człowiek musi być tak stworzony, że nigdy nie będzie do końca z siebie zadowolony[/QUOTE]

na pewno jestes bardzo ładna dziewczyna p0amietaj ze opalenizne mozesz zatrzymac na dluzej <nie polecam solarium bo nie jestem jego fanka> na pewno masz tez ladne oczka wiec je podkresl ja mam strasznie krzywe nogi do tego krzywy nos i rozmiar biustonosza 65D a mimo tego zapuszczam wlosy <bo wiem ze facetow to pociaga> i staram sie podkreslic siebie w jakis inny sposob

---------- Dopisano o 01:32 ---------- Poprzedni post napisano o 01:32 ----------

Cytat:
Napisane przez ewelinucha Pokaż wiadomość
Ogromny kompleks: Brak biustu
Ten jeden kompleks przyćmił inne..

na pewno masz jakis tam biust podkresl go ciekawymi bluzkami w baski badz w falbanę to optycznie powiekszy twoj biust

KCŁ

Na ZAWSZE Tylko Ty

Stary 2009-08-02, 09:37   #2003
9bcd8d6a9691606220db279acbf81f81b2ccc931_62ddcef27e2e2
Konto usunięte

syyluusiiaa

matko jak ja bym chciala miec twoje podejscie... staralam sie ale nie wychodzilo
9bcd8d6a9691606220db279acbf81f81b2ccc931_62ddcef27e2e2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-02, 09:53   #2004
balckangel
Raczkowanie

GG do balckangel

mam okropne zęby... popsute a tak się boje dentysty nie mogę się przemóc żeby przełamać swój strach...
balckangel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-02, 14:46   #2005
weronika7
Wtajemniczenie

Nie ma się czego bać Jak byłam mała to też bardzo się bałam, a później jak trochę podrosłam musiałam za to odpokutować i bardziej bolało, więc lepiej rób póki jest tak, a nie czekaj aż się pogorszy. Zresztą przecież ten ból da się wytrzymać, chwila i po wszystkim
Stary 2009-08-02, 16:08   #2006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez syyluusiiaa Pokaż wiadomość
na pewno jestes bardzo ładna dziewczyna p0amietaj ze opalenizne mozesz zatrzymac na dluzej <nie polecam solarium bo nie jestem jego fanka> na pewno masz tez ladne oczka wiec je podkresl ja mam strasznie krzywe nogi do tego krzywy nos i rozmiar biustonosza 65D a mimo tego zapuszczam wlosy <bo wiem ze facetow to pociaga> i staram sie podkreslic siebie w jakis inny sposob
Bardzo podoba mi się twoje podejście do życia i dobrze wiedzieć, że facetów pociągają długie włosy bo jestem wtrakcie zapuszczania( marzą mi się takie jakie miałam w wieku 12 lat, czyli do połowy ud), a z oczami w sumie trafiłaś, a podkreślać je dopiero się uczę i mniej więcej właśnie na tym polegają moje wakacje, na nauce w robieniu makijażu oka, malowaniu paznokci i próbie uzyskania delikatnej, ładnej opalenizny.
Stary 2009-08-02, 16:59   #2007
ewelinucha
Zadomowienie

Syyluusia niestety wogóle nie mam biustu. Zazdroszcze ci twojego rozmiaru.
ewelinucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-02, 19:14   #2008
tonieani
Raczkowanie

może nie tyle że kompleks, ale nie lubię swoich
- kolan (są jakieś takie duże)
- ud (mogłyby być chudsze)
pupy też nie lubiłam, ale teraz mi się nawet podoba
tonieani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-02, 19:30   #2009
dolores1986
Raczkowanie

Ogromny nos,nigdy nie widziałam osoby która miałaby dłuższy niż mój,na dodatek jest garbaty.Gbdyby nie on mogłabym siebie zaakceptować,a tak wyglądam z profilu jak baba jaga dosłownie.

dolores1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-02, 20:35   #2010
watashi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dolores1986 Pokaż wiadomość
Ogromny nos,nigdy nie widziałam osoby która miałaby dłuższy niż mój,na dodatek jest garbaty.Gbdyby nie on mogłabym siebie zaakceptować,a tak wyglądam z profilu jak baba jaga dosłownie.

uh znam to, też nienawidzę swojego profilu, i mam dokładnie to samo mam różne kompleksy ale mogłabym się ogólnie akceptować, ale ten nos rujnuje mi wszystko

watashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości