|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 |
Zadomowienie
|
Dot.: Która z Was jeździ konno?
U mnie śnieg sypie. Musze na tygodniu pojechać i ,,zrobić'' kopyta Rudej, bo już ten czas. Tzn. pewnie dopiero w sobotę, bo egzaminy mam cały tydzień i czasu pewnie nie znajdę
![]() Cwana cholercia jak jej coś nie smakuje, np. płatki kukurydziane(czasem jej wsypuję do miski) to je pyskiem wypycha i kury karmi. Dopóki zostanie jeden, jedyny, malutki płateczek to będzie grzebać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4292 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja dzisiaj z koleżanką przeleciałam dziegciem 6 koni ze stajni ![]()
![]() |
![]() |
#4293 |
Wtajemniczenie
|
Ja jak mówiłam nie jeżdżę od października ze względu na chore nerki
![]() Naszczescie odznakę mam juz za soba tak wiec :P
![]() |
#4295 |
Wtajemniczenie
|
Andere zasadniczo tak , bo nie ma nawrotu bólu i zapalenia pęcherza a i udało mi się raz wpaść do stadniny starej i wsadzili mnie na kucyka
![]() ![]()
![]() |
#4296 |
Zadomowienie
|
Oooo! To super! Powiem szczerze, że z moimi nerkami też ,,lepiej'', nie byłam u lekarza, ale w sumie mnie już nie męczą, tak jakby przeszły wszelkie dolegliwości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4297 |
Wtajemniczenie
|
Dziekuje
![]() ![]()
![]() |
#4298 |
Zadomowienie
|
A powiedzcie mi, jakie jest Wasze zdanie. Klacz może chodzić w irokezie czy uważacie, że powinna mieć jednak długą grzywę?
![]() ![]()
![]() |
#4299 |
Zadomowienie
|
W załączeniu wrzucam dwa zdjęcia, jedno z lata z grzywą a drugie z teraz
![]()
![]() |
#4300 |
Zadomowienie
|
Moja klacz miała irokezika 2-3 lata(w tym sporo czasu tak krótkiego, że stojącego), teraz zaczęłam jej zapuszczać. Ogólnie przy krótkiej grzywie końska szyja pięknie wygląda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4301 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4302 |
Raczkowanie
|
W zeszłym tyg kupili u mnie nową kobyłkę, miałam zaszczyt pierwsza ją przetestować
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4303 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moja dzisiaj pobiła rekord! 7 albo 8 bryknięć w jednym terenie! heh... Stała 3 dni i energia ją rozpiera, a tu lipa, nie było gdzie pogalopować, bo wszędzie błoto itd... Przez prawie 2h nawet się nie zmęczyła :p No ale ma kondycję, w końcu praktycznie 6 razy w tygodniu na niej jeżdżę, to była nasza pierwsza tak długa przerwa od daaaaaaaawna ![]() Widzę, że kukurydza dodawana do paszy robi swoje ;p
![]() |
![]() |
#4304 |
Wtajemniczenie
|
a ja zostalam internetowym instruktorem na etacie
![]() Szkoda tylko ze napewno juz nie wroce intensywnie do sportu , nie pozwoli mi na to podjecie pracy i nauka w jednym ![]() ![]()
![]() |
#4305 |
Rozeznanie
|
Wieki mnie tu nie było. Czas znowu się udzielać
![]() ![]() ![]() https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...23356176_n.jpg https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...22381730_n.jpg https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.n...46502459_n.jpg https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...14463248_n.jpg https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...87082992_n.jpg https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.n...91936243_n.jpg https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.n...34088268_n.jpg https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.n...57194062_n.jpg https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.n...93093496_n.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4306 |
Przyczajenie
|
Witam Was Moje Drogie
![]() Poszukuje kompanki która zapisała by się ze mną do stadniny w Poznaniu w celu nauki jeździectwa. Kocham konie od zawsze i też chce zacząć przygodę z tymi pięknymi kopytnymi ![]() A jak wiadomo zawsze raźniej we dwoje ![]() Na nauke nigdy nie jest za późno ![]() Czekam na odpowiedzi BUZIACZKI ![]() Edytowane przez Kyndrka Czas edycji: 2013-10-24 o 16:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4307 |
Wtajemniczenie
|
Jak z Poznania polecam dojechac trochę i Stajnia w Kociałkowej Górce wspaniała do nauki w każdym wieku . Trenerka Agnieszka Adamczak koniecznie !
![]()
![]() |
#4308 |
Zadomowienie
|
Nie było mnie parę miesięcy i wątek umarł <bije> jak tam Wasze Miśki?
Moja ma się dobrze, chociaż muszę się pożalić, jaką głupotę zrobiłam. Podkułam Miśkę (bo zawody na trawie, to lepiej hacele wkręcić itd itp), ale po siedmiu tygodniach rozkułam, bo jednak naczytałam się o podkowach, zawody były na piaszczystym podłożu i stwierdziłam, że nie ma sensu. No i zaczął się problem :p kowal rozkuł, rozczyścił i Miśka następnego dnia chodzić nie mogła ![]() A wet mi mówił, że prawdopodobnie koń będzie musiał być znowu podkuty bo nie da rady chodzić.... :P kuć więcej nie zamierzam, bo ambicji sportowych jakichś super nie mam, więc męczyć konia nie będę ![]() hmm ale się rozpisałam :p ---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- wybaczcie, że dwa posty jeden pod drugim ale mam dwa pytania :p 1. co sądzicie o dziegciowaniu kopyt? Zaznaczam, że zdrowych kopyt, ale np z miękką strzałką. 2. możecie polecić dobrego kowala w okolicy wrocławia? obawiam się, że ten mój za mocno rozczyścił kopyta po rozkuciu i stąd te problemy. chciałabym znaleźć kogoś, kto dobrze robi kopyta i nie ścina za dużo ![]()
![]() |
#4309 |
Raczkowanie
|
Jazda konna ŚLĄSK!
Witam.
Od wielu wielu lat chodzi za mną nauka jazdy konnej. Ostatnio mam trochę gotówki, więc postanowiłam spróbować. I tu moje pytanie.. Czy zna ktoś dobrą "szkołę" jazdy konnej na Śląsku? Najlepiej w pobliżu Piekar Śląskich. Chodzi mi o naukę dla osoby początkującej i totalnie zielonej w temacie. ![]() Możecie też napisać mi, na co zwrócić uwagę na początku takiej nauki? ![]() Jestem strasznie podekscytowana (jak małe dziecko ![]() Pozdrawiam.
![]() |
#4310 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jazda konna ŚLĄSK!
Ty masz rzut beretem do Zbrosławic http://www.zbroslawice.info.pl/ :P
Ja się też zapisuje na szkółke od 20 lutego, bo dopiero wtedy zaczyna się 3 miesięczna szkółka, przeczytaj sobie na stronie ![]() Może się spotkamy ![]()
![]() |
#4311 |
Zakorzenienie
|
Ah zazdroszczę własnych kopytek
![]() Mnie nawet na jazdy nie stać, ale odkładam póki co na szkołkę, mam nadzieje że do lutego na 3 miesięczną uda mi się uskładać ![]()
![]() |
#4312 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jazda konna ŚLĄSK!
Szkółka to jedna z najgorszych form nauki jazdy na początku
![]() ![]() 1. Jest presja, bo komuś w grupie wychodzi lepiej, a przecież każdy ma swój tok uczenia się. Innym coś wychodzi lepiej, innym gorzej. 2. Za przeproszeniem wozi się tyłek na tym koniu w grupie, jeden za drugim i czego to nauczy? Tzn. wożenia się jak worek ziemniaków, bo pracy z koniem to nie uczy ![]() ![]() 3. Konie z rekreacji w dużych stadninach to zazwyczaj konie sportowe na emeryturze, zajechane, tzn. człapaki. Uwierzcie mi, lepiej znaleźć jakąś małą, kameralną stajnię, gdzie z takimi konikami do rekreacji ktoś pracuje od małego, a jazdy wcale nie są strasznie drogie. Instruktor może się zająć swoim jeźdźcem i wszystkiego go uczyć na spokojnie, tłumaczyć, bez wyścigu szczurów ![]() Jazda konna to niestety jeden z droższych sportów jakie można sobie wymyślić i trzeba brać to pod uwagę, jeśli chce się tym zająć na poważnie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4313 | |
Przyczajenie
|
Hej wszystkim! Dolaczam sie do watku jako zkoniowana
![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4314 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() No Miśka całe dnie spędza na padoku, noce w boksie i na obiadek wchodzi, wyścielone ma słomą, zmieniane średnio raz w tygodniu. Posmarowałam jej kopytka i teraz jest już ok ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4315 |
Raczkowanie
|
A może któraś z was pomoże małej chorej klaczce?
https://www.facebook.com/events/6384..._mall_activity Jest to bardzo ważne, czas ucieka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4316 |
Przyczajenie
|
To i ja się zamelduję
![]() Mam na imię Patrycja i również jeżdżę konno,własne konie posiadam od 7lat ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4317 |
Zadomowienie
|
Konno nie jeżdżę, ale konie znam. Mamy tu jakieś revoltowiczki?
![]() |
#4318 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich!
![]() ![]() Moja przygoda z końmi zaczęła się wtedy kiedy mój tata mnie, jako kilkulatkę, nawet kilka razy w tygodniu zabierał do miejscowej stadniny koni. Co ciekawe od razu wsadzano mnie na duże konie, a nie na kucyki i na takich właśnie wierzchowcach zaliczyłam swoje pierwsze lonże. Niestety, stadninę zlikwidowano i przez kilka lat miałam tylko sporadyczne okazje przejażdżek. Jednak w wieku 15 lat byłam na dwutygodniowym obozie konnym na Kaszubach, gdzie oprócz oporządzania konia nauczyłam się także jeździć kłusem. Na tym skończyła się moja jeździecka przygoda, gdyż nigdy potem nie jeździłam już na koniu (jak wspomniałam w moim mieście nie było już stadniny). Obecnie mam 22 lata, jestem na studiach i chciałabym wrócić do nauki jazdy konnej, tym bardziej, że w mieście moich studiów jest kilka stajni. W związku z tym mam kilka pytań: - czy nie jest już za późno na rozpoczęcie nauki jazdy konnej? Świadomie piszę "rozpoczęcie", gdyż zdaję sobie sprawę, że moje doświadczenie jeździeckie jest dość marne, ale jakieś obycie z końmi mam. - ile czasu zajęłoby mi nauczenie się takich czynności jak jazda kłusem, galopem i skoki? Po obozie wiem, że opanowanie kłusa wcale nie jest takie łatwe. Chociaż, szczerze mówiąc, mam nawet wątpliwości co do tego czy umiem dobrze jeździć kłusem. Nie wiem czy jest możliwa poprawna jazda tym stylem po 2 tygodniach nauki. - chcę jeździć bardziej dla rekreacji niż zawodów. Marzy mi się, by pewnego dnia wziąć konia ze stajni i urządzić sobie np. przejażdżkę po lesie. Czy dla początkującego jeźdźca taka wyprawa będzie bezpieczna? Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi ![]() Edytowane przez Ssandi Czas edycji: 2013-12-18 o 22:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4319 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nigdy nie jest za późno na rozpoczęcie nauki jazdy konnej!! ![]() ad. 2 Nie można powiedzieć, ile czasu Ci to zajmie, bo jest to sprawa bardzo indywidualna! Jedni załapują kłus na pierwszej jeździe, inni na 5., a jeszcze inni na 10. Poza tym człowiek uczy się całe życie. Ja mimo, że mam konia prawie 2 lata, to dalej robię pewne błędy w kłusie i galopie i cały czas staram się być jak najlepsza ![]() ad. 3 Niestety niezbyt dobry pomysł. Samej (początkującej) nikt Cię nie puści w teren, tym bardziej na szkółkowym koniu. A jak puszczą, to znaczy, że są niepoważni ![]() Koń to zwierzę. Wystarczy chwila nieuwagi i może się czegoś wystraszyć i spłoszyć, bryknąć lub ponieść. Bezpiecznie można jeździć tylko w dwie osoby (lub więcej). Wyobraź sobie, że coś się stanie i spadniesz w środku lasu. Kto Ci pomoże....? Nikt.... ![]() Jechać w teren samemu mogą tylko osoby naprawdę dobrze jeżdżące, czujące się pewnie i znające ryzyko i swojego konia. Ja jeżdżę czasem sama, ale odważyłam się na to dopiero niedawno (ze względu na zmianę stajni, w nowej nie mam z kim jeździć, więc musiałyśmy się usamodzielnić trochę), chociaż tak jak napisałam mam swojego konia prawie dwa lata (a jeżdżę już ok. 4 lat). Zdarzało mi się, że Miśka poniosła w lesie (złamana kość ogonowa), bryknęła 7 razy w terenie lub się czegoś wystraszyła i odskoczyła na bok... Nie znam dnia ani godziny jak coś jej wpadnie do główki ![]() W mojej starej stajni nie było mowy o tym, żeby rekreant pojechał sam w teren ![]() Ale wyjazd w parę osób jest bardzo przyjemny, wrażenia te same, a bezpieczeństwo dużo większe ![]()
![]() |
![]() |
#4320 |
Raczkowanie
|
Parzystokopytne
Są tu może miłośniczki lub posiadaczki koni
![]() Przedstawiam Dropsa- kuca szetlandzkiego ![]()
Walczymy z brzuszkiem... Edytowane przez teenage_girl Czas edycji: 2014-01-05 o 22:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:09.