|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4381 |
Przyczajenie
|
Dot.: Która z Was jeździ konno?
Dziewczyny! Co trzeba zrobić, żeby jeździć w barwach klubowych? Chciałabym jeździć tutaj http://kj.lesnawola.pl/ ale nie wiem, od czego zacząć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4382 |
Przyczajenie
|
Zapewne musisz być jeźdźcem zaawansowanym (panowanie nad koniem, galop, skoki). Jeśli już dojdziesz do tego stopnia, trzeba do nich napisać, spytać się czy zechcą jeszcze jednego uczestnika. Powinni przydzielić Ci konia do współpracy, ale czasami jest tak że trzeba mieć własnego. To wszystko kosztuje gruuube pieniądze
![]() Jeśli natomiast zaczynasz dopiero przygodę w jeździectwie radziłabym poszukać normalnej stajni w okolicy w której nauczysz się jak postępować z koniem i podstaw tego pięknego sportu. W KJ nie nauczysz się wszystkiego od początku, ale jak już będziesz "coś umieć" to będziesz miała możliwość spróbowania swoich sił w zawodach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4383 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4384 | |
Zadomowienie
|
Cześć Wam.
![]() Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#4385 |
Zakorzenienie
|
jeśli chodzi o barwy klubowe, to chyba trzeba mieć brązową odznakę jeździecką na ten moment żeby w ogóle móc mieć licencję wstępną (jeśli chodzi o zawody regionalne oczywiście). egzamin koło 100 zł, składki do pzj jakoś w dychach liczone. no i oczywiście im wyższe konkursy, tym lepsze uprawnienia wymagane, licencje, etc.
indywidualnie najlepiej po prostu pójść i zapytać trenera w klubie, bo w jednym wystarczy to że się regularnie jeździ i długo (stajnia może na jakichś przychylnych zasadach wypożyczyć konia do zawodów, u mnie bardzo częsta sprawa), a w innym trzeba mieć swojego konia... czy może któraś z Was orientuje się - a może była, widziała, coś wie - w temacie akademickich mistrzostw (województwa/Polski)? najbardziej interesuje mnie kwestia tego, czy w klasie amatorskiej trzeba mieć własnego konia, bo tak jak już wspomniałam moja stajnia konia do zawodów mi użycza, a czy może sekcje sportowe mają jakieś "dyżurne" konie*? *wiem że marzycielka ze mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4386 |
Zakorzenienie
|
Nie trzeba mieć własnego konia
![]() Halo, co tu taka cisza ![]() ![]()
![]() |
#4387 |
Zadomowienie
|
Co do AMP to cóż. Pewnie kluby mają konie do pożyczenia, ale odpłatnie. I na takim koniu trzeba wcześniej jeździć i to nie mało, żeby jechać nawet AMP.
Też się wybieram, ale dopiero w przyszłym roku, bo przygotowuje kobyłke od zera do ujeżdżeniowych.
![]() |
#4388 |
Zadomowienie
|
Ja nie jezdze
![]() ![]()
![]() |
#4389 |
Zakorzenienie
|
Fakt, to dość kosztowna pasja
![]()
![]() |
#4390 |
Zakorzenienie
|
ja w wakacje kupiłam sobie karnet i przypomniałam co i jak
![]() jestem ciekawa tylko czy to co na tę chwilę umiem, a to co będą ludzie reprezentowali na sekcji sportowej na uczelni, nie dzieli przepaść... ![]() muszę dorwać jakąś pracę, na konie powinno mi starczyć, ale jeśli chciałabym się rozwijać to niestety kasa pilnie potrzebna, a studia dzienne ![]() jakby mieć tak swojego konia ![]() ![]() w ogóle powiem Wam że śledzę "koński rynek" i czy tylko ja mam wrażenie że konie podrożały? ![]() chciałabym kiedyś sobie kupić zwykłą (koniecznie całkiem młodą, tj. minimum 5 lat) chabetkę, żeby mieć ją aż padnie ze starości (albo ja pierwsza padnę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4391 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Własny koń to o wiele większy wydatek niż jazdy gdziekolwiek. Pensjonat w stajni z jakimiś sensownymi warunkami to 500-600 zł. A w stolicy nawet koło tysiąca. Plus kowal raz na 2 mies., szczepienia, odrobaczanie, a jak coś się dzieje to wet + podstawowe badania + leki to wydatek od 300 zł w górę. Jeśli chcesz się rozwijać to treningi 30-50 zł minimum 4 razy w miesiącu. Zawody 150-200 zł za wyjazd. A jeszcze sprzęt, wcierki itp. Też kiedyś myślałam, że posiadanie konia jest dużo fajniejsze od samych treningów. Niestety pod względem finansowym nie było kolorowo. Sam zakup konia to pikuś, utrzymać go to jest większy problem. Teraz wiem, że dopóki nie będę miała 2 tys. miesięcznie na samego konia to sobie odpuszczę dla dobra zwierzaka. Co do cen koni to nie wiem, nie interesowałam się ostatnio.
![]() |
![]() |
#4392 |
Zakorzenienie
|
Dodaj do tego ogromną wiedzę z tego zakresu
![]()
![]() |
#4393 |
Zadomowienie
|
Tak, ale wiedzę zdobywa się zazwyczaj wraz z doświadczeniem, zwłaszcza tą praktyczną.
![]() |
#4394 |
Zadomowienie
|
Jak ja się cieszę, że mnie te finansowe sprawy nie dotyczą
![]() Co do kosztów weta to prawda - ja w razie potrzeby kupowałam potrzebne leki(igły i strzykawki gratis) i kobyłka miała je serwowane w domu. Później dowiedziałam się, że sam przyjazd weta kosztowałby 2 razy tyle. W sumie teraz czeka nas usg i jeżeli pokaże źrebaka to te wszystkie witaminy, duperelki no i zrobienie ładnego, dużego boksu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4395 |
Zakorzenienie
|
co do cen pensjonatu to wiem, znam ceny (aromer mnie najbardziej zadziwia pod tym względem
![]() ![]() dla mnie najprzyjemniej na tę chwilę brzmi współdzierżawa, ale zarówno tu gdzie mieszkam i tam skąd pochodzę ... nie ma przesytu ofert. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4396 |
Zadomowienie
|
U mnie jest jeszcze lepiej
![]() Po miesiącu odpuściłam, wolę żeby koń się u mnie wypasał i nic nie robił przez długi czas niż ktoś ją zajechał. Z resztą wystarczy sobie porównać konie, które pracują w lesie a mojego niewyrośniętego(i średnio mądrego) małopolaka ![]() I tym sposobem Ruda ma wakacje życia od jakiś 3 miesięcy aż do maja. Nie narzeka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4397 |
Zakorzenienie
|
hahahahhhaha andere a widzisz, ja szukałam (tzn. orientowałam się) jak u mnie wokolicy jest z dzierżawą, a najlepiej współ. o swoim rodzinnym miejscu zamieszkania powiem tyle że tam ofert generalnie NIE MA. albo ktoś ma swojego, albo jeździ się na szkółkowym (konie się wzajemnie nie lubią, kopią się notorycznie, trzeba jeździć na różnych częściach ujeżdżalni żeby nie nadstawiać tyłka).
a tu gdzie mieszkam, ne ma ofert w "miarę centrum", mogę skoczyć parę km na rowerze do stajni, ale nie 20-30 ![]() a co do koni do roboty w polu / w lesie, to już nie raz widziałam takie przypadki że "koń się nie słucha" i jakoś nikt nie widzi że koń ma obtarty kącik pyska i macha łbem i się szarpie bo GO TO BOLI. zawsze wina konia, mimo zwróconej uwagi, to jest jego wina i koniec. za to znam też innych ludzi* u których konie są hodowane po prostu z pasji (nie pracują w polu, mimo że gospodarstwo ogromne), jedyne czego się ich uczy to ogólnej ogłady i ewentualnie jazdy w bryczce ![]() *i dodam że Ci ludzie wcale nie są jacyś bogaci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4398 |
Zakorzenienie
|
Witam
Dopiero was znalazłam. Czy można dołączyć do wątku? Jestem stara koniara - czyli po 30-stce z 20-letnim stażem jezdzieckim ale głównie rekreacyjnym. Swoją niunie mam już od 19 lat. Szmat czasu razem, wspaniałego czasu. Teraz jako matka dwójki dzieci nie Mam czasu na jazdę wiec poszła w dzierżawę. Stoi w stajni gdzie stała i użytkuje ja moja przyjaciółka, a za razem jej była właścicielka. Także ruch ma i to najważniejsze. Choć dochodzą mnie słuchy ze zaczyna się starzec i gasnac. Smutno mi trochę z tego powodu, ale co poradzić na upływający czas?
![]() |
#4399 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że można
![]()
![]() |
#4400 |
Zadomowienie
|
Mela1234, witamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4401 |
Zakorzenienie
|
Mela1234
![]() ![]() to pozazdrościć! od źrebaka ją masz? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4402 |
Zakorzenienie
|
Tak. Jak miała rok rodzice mi ją kupili. Choć znam ją od urodzenia bo chodziłam na łąkę ja podglądać. Nawet przez myśl mi nie przeszło ze rok później będzie moja.
![]() |
#4403 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja w zasadzie też znam takie konie od źrebaka, nie są jakoś stare, ale to takie dziwne (i fajne!) uczucie jak te źrebaki mają swoje źrebięta ![]() naprawdę, człowiek czuje się taki dumny z siebie jak kiedyś taki mały szkrab wariował dookoła, a potem idzie się obok padoku i takie (przepraszam za wyrażenie, ale mówię o zimnokrwistych grubaskach) bydlę tupta wzdłuż ogrodzenia i rży na twój widok. niesamowite uczucie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4404 |
Zadomowienie
|
A ja nigdy nie sądziłam, że najpierw zaźrebię Rudą, a później siebie
![]() I będziemy rodzić w zbliżonych terminach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4405 |
Przyczajenie
|
To tu też się wbiję i przywitam
![]() ![]() Całkowicie swojego kopytnego nie mam, zadecydowałam że kupię dopiero po studiach by mnie nie ograniczał bo bądź co bądź koń to nie pies czy kot którego bez większego problemu można wszędzie zabrać ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Kamciax Czas edycji: 2014-10-12 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4406 |
Zadomowienie
|
Udalo sie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4407 |
Konto usunięte
|
Ja jeździłam kiedyś, myślę że jak będę miała więcej wolnego czasu wrócę do tego. Konie to niesamowicie mądre zwierzęta, mam wrażenie że one czują i rozumieją więcej niż zdecydowana większość ludzi (ale mogę być nieobiektywna, bo uwielbiam zwierzęta nad życie i przyszłość zwiążę m.in. z ich ochroną). Mogłabym mieć taką stadninę na własność jak ma Karolina Wajda (o ile dobrze pamiętam jest singielką i cały wolny czas poświęca zwierzakom
![]() ach i nie rozumiem jak Włosi mogą jeść koninę, dla mnie to jest po prostu obrzydliwe i nieludzkie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4408 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, dołączam do jeździeckich pogawędek
![]() Ja właśnie wracam do jazdy po długiej przerwie i w końcu czuję, że żyję ![]() Problem tylko w tym, że niby to jest jak jazda na rowerze- tego się nie zapomina. Dosiad mam, styl jakiś tam jest, pomocy umiem używać, ale kontrola nad koniem, odwaga- zupełnie nie ta, co przed przerwą ![]() Gdybym tylko miała więcej pieniędzy na porządny trening... ![]() Edytowane przez _Mia Czas edycji: 2014-11-09 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4409 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny dla konia mającego tendencje do noszenia głowy wysoko bardziej polecacie baucher czy jednak wielokrążek? Mam mordkę 11,5 no i ciężko mi pożyczyć jakiekolwiek z tych wędzideł od kogoś znajomego bo niestety nie w tym rozmiarze a w końcu muszę się na któreś zdecydować tylko cały czas mam dylemat...
Pozdrawiam ![]()
![]() |
#4410 |
Zadomowienie
|
Hej. A dlaczego chcesz zmieniać od razu widzidło? Spróbuj najpierw jeździć na wytoku, polonżować trochę na pessoa czy wypinaczach i zobacz czy zachowuje się tak samo. Sprawdź też siodło czy coś konia nie uwiera.Z doświadczenia wiem, że zmiana wedzidła (przypuszczalnie na ostrzejsze) jest kiepskim pomysłem przy koniach wysoko noszących głowę czy wyrywających wodze. To nic nie daje, bo nie znalazłaś przyczyny problemu.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:11.