![]() |
#481 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Własny konik na spółke :D
Cytat:
![]() moim zdaniem nie da się zlikwidować transportów koni do Włoch czy też przeznaczania starych koni na rzeź, niestety. Jeśli każdy, kto kupuje konia, brałby pod uwagę, że przez kilka ostatnich lat życia koń będzie tylko jadł, to o wiele mniej ludzi by sie decydowało na konie, a stajnie rekreacyjne chyba w ogóle by zniknęły. Niestety, względy ekonomiczne. Oczywiście można konia oddać do jakiegoś schroniska dla starych koni, ale takie placówki też mają poważne kłopoty finansowe. Można by wprowadzić jakiś czynsz za pobyt konia w takim miejscu (w miarę rozsądny, napewno nie 500 zł), ale to też by nie każdego przekonało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 |
Raczkowanie
|
Niestety,też uważam ze to niewykonalne.Co nie zmienia faktu ze jak coś możemy zrobic to róbmy. Tak jak np.opowiadam mojemu tacie o jeździe,ze nie zawsze cos wyszło itp. Tata zazwyczaj mnie rozumie,ale czasem rzuci tekstem ze np.te konie to takie biedne,po co je męczyc (nie do konca w zartach mówione,raczej bardziej serio). Ja tez mam tego swiadomość ze kon na pewno wolałby chodzic po pastwiskach a nie sie męczyc,byc szarpanym za pysk i kopanym bo brzuchu...Ale nie zrezygnuje z jazdy. Staram sie jezdzic delikatnie,jak najlepiej dla konia,chociaz nie powiem ze nigdy kon nie dostanie ode mnie batem,bo są takie sytuacje ze tak. Czyli jednym słwem przyczyniam sie do meczarni biednego zwierzecia.Niby tak ale... jak ja przestane jezdzic,ktos inny a nawet wszyscy jezdzcy na całym swiecei(co wiadomo ze nigdy sie nei zdarzy) to konie i tak nie pojda na pastwiska i nie bedą zyły długo i szczesliwie tylko raczej wszystkie pojdą na rzeź albo będą specjalne hodowle koni wyłacznie na rzez..Wiec co lepsze?
Dlatego wybrałam stajnie gdzie konie są dobrze traktowane. Takie tam moje rozważania nawet nie na temat,tak mi sie nasunęło :P pozdro P.S.Rider,nie wiem to tzreba juz indywidualnie gadac z wydzierzawiającym najlepiej spisac umowe a wczesniej dokładnie ją przeczytac. Co do siodła...hmm..zadko sie zdarz ze siodło sie psuje.A jakby sie zepsuło z bardzo bardzo Twojej winy to nawet jak nie dizerzawisz konia to powinienes pokryc koszty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 |
Rozeznanie
|
Ewuśka miałam na myśli na przykład zerwanie sie popręgu lub przetarcie... czyli cos co zdarza się baaardzo żadko, ale jednak.
Mi też szkoda tych biednych koni, zwłaszcza wywożonych na rzeź ![]() Tak- koń to jednak wielki obowiązek i coraz mocniej przekonuję się do dzierżawy... Jak już. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Raczkowanie
|
owszem konie zawzse będą wywożone na rzeź i wcale nie chce naprawiać świata ale .... takie jest moje marzenie poprostu dać żyć normalnie i umrzeć ze starości chociaż jednemu
hmmm... ja też mam zawsze opory do uzycia batu ale instruktor wytłumaczył mi ze koń ma troche grubszą skórę niż np ja i tak bardzo tego nie odczuwa a pozatym jest róznica między skarceniem konia właśnie użyciem batu a biciem konia cytuje: "jak chcesz zobaczyć co znaczy bicie konia to moze wybierz się na targ gdzie ładuja konie do ciężarówek" i to mnie przekonało ze jak koń nie robi tego co ma to jednak trzeba go klepnąć w zad albo w lopatkę zrezygnowałam jedak z jazd w pobliskiej stadninie (ok 10 min) bo podczas pierwszej tam jazdy babka kazala mi batem potraktować brzuch!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 |
Rozeznanie
|
Masz rację Panterka... Też chciałabym dać godnie umrzeć chociaz jednemu koniowi. Tym bardziej, że samo patrzenie na konie jest dla mnie frajdą. Nawet jak są zmulone i nic nie robią:P
Ja miałam takie fajnego instruktora, który nie pozwalał bić palcatem w zad tylko przedłużać łydkę, czyli poprostu mocno w siodło. Działało nawet lepiej, ale koń musi pojąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
Raczkowanie
|
Dot.: konie a krzywe nogi
Fajnie jest trafić do stajni gdzie są dobzi instruktorzy i jak to powiedziała Ewuska_90 konie nie są jeszcze "zjechane".
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Co do tego bata o którego użyciu pisała panterka, to przecież chodzi o to, żeby dać zwierzakowi znak, a nie go katować. Ja zawsze trzepię nim w swój but, tak że jest odgłos i efekt mam ten sam co ludzie okładający konia gdzie popadnie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#488 |
Rozeznanie
|
Zresztą palcat to taki straszacz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Która z Was jeździ konno?
Ja z takim zapytaniem skierowanym do poznanianek. Czy gdzieś w poznaniu, okolicy poznania, możecie polecić stadninę? w miarę niedrogą z przyjazną atmosferą?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 |
Wtajemniczenie
|
na prawdę nikt????
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
czyli lekkie, dobrze wymierzone uderzenie za popregiem, by kon zrozumial dzialanie łydki. uderzenie w siodlo mija sie z celem, nic nie daje a tylko irytuje. Cytat:
prawidlowe uzycie bata to krótki, szybkie dobrze wymierzone uderzenie albo za popregiem, zeby uwrazliwic na łydkę albo w zad w formie kary. nigdy nie wolno karac konia za swoj brak umiejetnosci, wiec jesli dajecie prawidlowe pomoce do np. zagalopowania, ale kon nie reaguje, bat jest nieodzowny. Cytat:
bat nie sluzy równiez do poganiania konia. to nie jest magiczne urzadzenie, którym rozwiązuje sie problemy zwiazane z tym, ze czegos jezdziec nie umie. Bez skrajnosci - ani klepanie konia batem, ani bicie konia batem po głowie nie jest dobrym pomysłem. Rozumiem, ze konie rekreacyjne sa leniwe i/lub cwane, i czasem bez bata w ogole odmawiają współpracy, ale gwarantuje wam, ze konie nie są głupie, i kon ktory otwarcie "leci sobie w kulki" wie o tym, i zrozumie karę za swoje zachowanie. w koncu - ile mozna prosic.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#492 |
Zadomowienie
|
podpisuje się pod tym wszystkim co napisała Awia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Rozeznanie
|
Awia nic nowego nie wniosła. To wie każdy jeździec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 |
Zakorzenienie
|
rider - szkoda, ze napisalas cos innego
![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Raczkowanie
|
Widzę że trochę zeszłyście z tematu...
![]() Zapomniałyście o tym że oprócz krzywienia nóg jazda konna może je prostować! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Więc jazda konna wykrzywia lub prostuje... ![]() Mam nadzieję, że wam (pewno prostonogim dziewczynom) konie nóg nie pokrzywią... a sobie życzę ich wyprostowania... ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#496 |
Rozeznanie
|
Toż to ja wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 |
Raczkowanie
|
krzywe nogi.? mit, mit, mit.
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#498 |
Zakorzenienie
|
Krzywe nogi od jazdy konnej ??!! Pierwsze słyszę, jeżdżę już dobre kilkanaście lat, ale pierwszy raz słyszę żeby od jazdy konnej nogi sie krzywiły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Zakorzenienie
|
ja wiem tylko ze super jest w Mysłakowicach 7km od Karpacza u Pani Luizy
![]() ![]() kocham konie i jazde konna ![]() ![]() mimo ze jestem "stara" hehehe :d to podjelam chec nauki i bardzo sie teraz z tego ciesze ze sie zdecydowalam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#500 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Konie
ahhh kocham konieeee
![]()
![]() |
![]() |
#501 |
Zakorzenienie
|
taa, zwłaszcza gdy nagle cię iglasta gałąź zdzieli w oczy
![]() przerabiałam to ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 |
Zakorzenienie
|
ewentualnie dopoki nie poganią konia bezdomne psy ;>
nie, nie bardzo lubie tereny, za nerwowo. no chyba ze siedze na oazie spokoju, ale to sie rzadko zdaza. konie sportowe za duzo mają pary.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#503 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() nasze koniki nie boja sie psow ani lani.. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Strippi Lubin
Edytowane przez strippi Czas edycji: 2008-04-09 o 08:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 |
Przyczajenie
|
Hej ho kobitki, ja też jeżdżę konno, regularnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#508 |
Zakorzenienie
|
uff, a ja własnie skonczylam strone "mojej stajni"
Mojej, bo mojej ulubionej, z która jestem mocno związana, gdzie sie czuję jak w domu, i którą dobrze znam ![]() Jakby ktos chcial zajrzec - www.stajnia-centurion.pl ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 |
Zakorzenienie
|
a ja w lipcu 2 tygodnie w górach, z moimi koniskami i TŻ
![]() ![]()
![]() |
#510 | ||
Zakorzenienie
|
dziekuje
Cytat:
Cytat:
![]() no ja czekam do czerwca i tydzien z moimi pupilakami jupii moj tż też jedzie bo tez kocha konie i jazde konna
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.