|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
| Pokaż wyniki sondy: Wolisz koty czy psy? | |||
| koty |
|
15 | 30,61% |
| psy |
|
11 | 22,45% |
| uwielbiam wszystkie zwięrzęta |
|
22 | 44,90% |
| w ogóle nie lubię zwierząt |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty vs. psy.
Zwierzak to zwierzak...kot i pies..oba są kochane
A wracając do patrzenia psu w oczy: to jest dobry sposób jeśli ma się psa i jest on podporządkowany zawsze gdy chcę przegonić mojego psiaka gdy np. patrzy na mnie gdy jem to patrzę mu w oczy (czasem też warczę ) i on momentalnie odchodzi Ale z obcym psem -nie polecam hehehe
|
|
|
|
|
#32 |
|
Wtajemniczenie
|
Patrzenie psu w oczy to nie tyle zagrożenie dla psa ile wyzwanie. Jeśli w waszym stadzie to Ty dominujesz nad psem, to po spojrzeniu psu w oczy pies zazwyczaj odwraca wzrok, jeśli to pies dominuje - nie odwróci wzroku i może to potraktować jako "rzucenie rękawicy" - a wtedy może być różnie (ale to też nie jest reguła).
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#34 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiecie mnie nie chodziło o to że żadnemu psu nie wolno patrzeć. Jesli ma się własnego i dobrze wyszkolonego to czemu nie. Być może jest tak jak wy mówicie z tą próbą dominacji. Suka <amstaff> mojej koleżanki normalnie się ze mną bawiła, no i niechcąco jej w oczy spojrzałam i zaczęła warczeć. Dodam że była specjalnie szkolona. Więc tu chyba jednak nie chodziło o zagrożenie skoro spokojnie moglam się z nią bawić.
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jak to do świąt? To juz go nie macie?
|
|
|
#36 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mysle ,ze zdania jak np 'koty sa falszywe" sa wynikiem najnormalniejszej niewiedzy
I odrazu chce powiedziec ,ze moim zdaniem wiedza o zwierzaku , o jego zachowaniu nie jest przebywanie z nim raz na jakis czas,np ktos powie ,wiem o czym mowie bo kiedys mialem taki przypadek Koty sa stereotypowo uwazane za chadzajace wlasnymi sciezkami ,za falszywe i musze przyznac ,ze jak nie mialam kotow , nigdy w to nie wierzylam bo na zdrowy rozum jakby byly takimi omenami to juz bylyby zamkniete jako zwierze dzikie .Przyznam sie jednak ,ze chodzily mi mysli po glowie co bedzie jesli akurat sie temu kotu nie spodobam ,jesli mnie zaatakuje, teraz na slowo zaatakuje pekam ze smiechu i moze mi przyznac ( choc nie musza ) racje wiekszosc posiadaczek kotow (piszac wiekszosc mam na mysli takie osoby ,ktore przede wszystkim chcialy poznac swojego kota ,potrafia z nim rozmawiac bez slow ) Teraz mam 3 koty i naprawde na takie opinie o falszywosci chce mi sie smiac a czasem jest to przykre ,jesli osoby o malej wiedzy , rozmawiaja na ten temat np w domu przy dziecku ,lub co gorsza wpajaja mu takie stereotypowe myslenie To jest bardzo niebiezpieczne i mysle ,ze wlasnie przez takie bledy pozniej zwierzetom moze dziac sie krzywda . Trzeba pamietac o tym ,ze nic nie dzieje sie bez przyczyny , zwracac uwage na ogon ,bo on duzo nam o naszym kocie powie, kiedy jest nie w sosie ,kiedy jest zaciekawiony. Jestem o tym przekonana ,ze kot od tak nie podejdzie do czlowieka i go np nie ugryzie, jesli jest wychowywany w dobrym domu ,gdzie moze liczyc zawsze na nasza pomoc , nikt sie nad nim nie zneca to trzeba szukac przyczyny glebiej , a jesli jest poniewierany w domu to chyba nie ma sie co dziwic bo i tak zastosowal taryfe ulgowa ,ja np bym odrazu zagryzla Najwiekszym zagrozeniem dla zwierzat jest czlowiek , ktory albo nie ma dostateczniej wiedzy na jego temat albo poprostu jest okrutny . Musimy pamietac ,ze kot jak i inne zwierzeta to nie tylko zabawka lub cos co sie plata obok czlowieka ,to odrebna istota , indywidualny charakter , ktory mysli ,kocha i przede wszystkim czuje
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=psy+koty http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=psy+koty http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=psy+koty http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=psy+koty http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=psy+koty http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=psy+koty http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=psy+koty http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=psy+koty http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=psy+koty http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=psy+koty http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=psy+koty
|
|
|
#38 |
|
Mrs Mrau
|
Noor dawno Cię tu nie widziałam
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
Eeeeee tam....ciąglę się gdzieś tutaj plączę
|
|
|
#40 | |
|
Mrs Mrau
|
Cytat:
![]() dobrze się chowasz spryciaro
|
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Wolę koty, są bardziej czyste, mniej wymagające i słodziutkie
|
|
|
|
|
#42 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Kocham zwierzęta. Nie wiem co "wolę".
Ale od dziecka zawsze miałam koty (mam nawet takie zdjęcie, gdzie jako dziecię paromiesięczne leżę w łóżeczku a koło mnie kotka mojej babci Mniej więcej mojej wielkości była Musiała być dla mnie jak tygrys . Ta kotka broniła mnie kiedy płakałam i nigdy nie zrobia mi nic złego)Koty lubię ze względów czysto praktycznych, bo uważam, ze kochają tak samo jak psy. Za to nie trzeba ich na spacer wyprowadzać i ładnie pachną
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zadomowienie
|
Ja uwielbiam wszystkie zwierzaczki, ale najbardziej kocham psy.
Szkoda ze nie moge miec swojego Przeklete uczulenie...
|
|
#44 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Treser psow 'obejzal' axela i powiedzial ze ma po prostu bardzo terytorialny i dominujacy charakter...i prawdopodobnie za duzo cech wilka. Tak wiec zostal oddany do innego wlasciciela jako stroz. I mam z tego powodu niezlego dola :/
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wolę koty.
Jestem szczęśliwą posiadaczką znajdy-dachowca |
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Mam psiaka,wiec wole psiaki
).
|
|
#47 | ||
|
Raróg
|
Cytat:
![]() Ciężko z nim było, ledwo człowiek się ruszył, już miał kły zatopione w ręce Trochę to trwało, ale w końcu przyzwyczaił się do nas i stał się najkochańszym psem pod słońcem. Radośnie skakał wszystkim na pierś, raz przewrócił brata w zaspę śniegu, a biedak dopiero co "odstawił się" do dziewczyny. Podwórko po jego gonitwach wyglądało jak po bombardowaniu. I przez te gonitwy któregoś dnia dostał skrętu kiszek Wet stwierdził, że jest już za stary na tak poważną operację
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
ja uwielbiam psy(ale koty też mogą być)psy są super!(ale jak ktos mieszka w bloku to nie za bardzo)
psy po pierwsze sa słodzitkie milutkie i wierne.jak psa sie dobrze wychowa to mozna czuc sie przy nim bezpiecznie. koty natomiast jak dla mnie nie sa specjalnie super dlatego że czasem cos im stzeli do głowy i zaczynaja drapac.pozatym ich plus to to ze nie śmierdza,ale kota cieżko jest wychowac. podatniejszsze na ukladanie sa psy. co do patrzenia psom w oczy to faktycznie wzbudza to w nich agresję,ale wydaje mi się że dzieje się to tylko u obcych psów.bo ja jak mojemu kajtusiowi patrze w oczy to mi nic nie robi(chyab go zdominowalam już wiec sie nie rzuca)
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
a ja wolę psy i koty
( to i to )
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
ja zawsze wolalam psy i zawsze bede go chciala ale... ostatnio spodobala mi sie mysl ze jak bede mieszkala sama to sobie sprezentuje kotka
takiego malego.... najlepiej chcialabym miec i kota i psa... bo ciezko bedzie sie zdecydowac na jednego
|
|
|
#51 | ||
|
Raróg
|
Cytat:
Na pewno się dogadają
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo pewnie nie bede umiala wybrac jednego... najlepiej chyba jak od malego beda razem...
|
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
|
A ja kocham i pieski i kotki.Chociaz pieska nigdy nie mialam wiec nie do konca wiem jak to jest. Jedynie z obserwacji. A kotów mialam mnostwo
I chcialabym miec jeszcze jednego ale to dopiero jak sie od rodzicow wyprowadze. Pamietam jak bylam mala i chorowalam to w moim lozku lezalo zawsze kilka kotów.Tak przyjemnie grzaly i mruczaly. A potem robily kupy Zartuje Zawsze byly czyste i 'wołały' ze chca wyjsc. Ostatnia wałesa sie u mnie taka sliczna kotka Tlusciutka i ogroooomna. Lubie takie Dokarmiamy ja troche wiec caly dzien spedza na naszym podwórzu A jaka przyjacielska jest- po prostu do wysciskania![]() A co do pieskow to wydaje mi sie ze sa bardziej wymagajace.Ale skad ja moge to dobrze wiedziec ![]() Pozdrawiam!
|
|
|
#54 |
|
Przyczajenie
|
Jezusieńku, i teraz będziemy się przepychać kogo skrzywdził kot, a kogo pies?
Akurat wina tutaj nie leży po stronie psa gryzącego po nogach czy kota rzucającego się do gardła a opiekunów tych zwierząt, którzy nie poświęcili im wystarczająco dużo czasu. Jednak to że koty wydają się komuś fałszywe nie jest niczym nowym a tym bardziej dziwnym - koty to najbardziej inteligentne zwierze domowe co jest ściśle związane z niezależnością kota. Psy to drugi biegun, są typy niezależne, ale psy z natury są uległe, dlatego śmiało można nazwać psa najlepszym przyjacielem człowieka, bo pies czuje to co Ty czujesz i przeżywa wszystko razem z sobą (natomiast kot raczej stara się raczej absorbować Twoją uwagę). Jeszcze na temat zaufania - życie wielu ludzi na tym świecie zależy od psów (jedynie amerykańska armia przez ostatnie 60 lat wyszkoliła 30,000 psów "pomocniczych") i zapewniam Was, że ludzie pracujący jako parnetrzy psów w np. systemie MDD (Mine Dog Detection - to obecnie najskuteczniejszy system wykrywania min na świecie) ufają swoim podopiecznym bezgranicznie. To w moim odczuciu świetna rekomendacja dla psów. Bo kiedy człowiek wchodzi na pole minowe przy 50 stopniach i wietrze, który miota wokół bezlitośnie piachem i żwirem to nie ma tutaj miejsca na kompromis - pies daje z siebie wszystko tak jak i saper. Przeszkolone przez Brytyjczyków "M-Dogs" rozbrajały niemieckie miny w Afryce Północnej już 1943 roku. Zafascynowani sprawą Amerykanie w pośpiechu stworzyli 228 Kompanię Inżynierów Neutralizujących Miny (228th Engineer Mine Detection Company). W dokumentach zapisano, iż do kamapnii należy 220 najlepszych żołnierzy-saperów. Co ciekawe - wśród tych 220 najlepszych wówczas saperów zza wielkiej wody znalazło się... 100 psów! 120 ludzi i 100 psów, takiej kompanii jeszcze nie było Niestety spotkała się ona ze sporymi kłopotami i z racji sporych braków w przeszkoleniu oraz doświadczenia zarówno prowadzących jak i psów (psy bały się np. wystrzałów, Amerykanie nie pomyśleli, że podczas II WŚ ktoś będzie strzelał...) akcja skończyła się fiaskiem. Jednak psy brytyjskie rozminowały sporą część Afryki Północnej, do tej pory istnieje wiele placówek szkolących MDDs. Po kilka w Szwecji, RPA, USA, Niemczech.MDDs pracują obecnie w krajach takich jak: - Mozambik (15 psiaków "zabezpiecza" teren 10,000 metrów kwadratowych za jednym podejściem - to dużo, ale wciąż za mało) - Ruanda, - Bośnia i Hercegowina, - Chorwacja, - Kostaryka, - Tajlandia, - Afganistan, - Namibia. Może to Wam trochę zobrazuje to jak głupi jesteśmy my, ludzie, a jak szlachetne psy. Właśnie ze względu na to, że psy bardzo pomagają nam, ludziom - cenię je sobie najbardziej. Oczywiście sprawa MDDs to jeden z miliona dowodów na to, że psom można, a nawet trzeba ufać. |
|
|
|
|
#55 |
|
Zadomowienie
|
Ja zamierzam sobie kupić jakiegoś ładnego kotka półperskiego. Może wie ktoś ile one kosztują?
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo w tym watku nikt sie nie kloci...to jest jedynie wymiana zdan, gdybys uwazniej czytala to bys zwrocila uwage...ja wyrazilam swoja opinie a ktos inny zaprzeczyl co nie oznacza w zadnym wypadku klotni.
|
|
|
#57 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#58 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dodam jeszcze cos od siebie: "Jestem zagorzałą miłośniczką kotów, dlatego poświęcam ten wątek, by udowodnić wyższośc tych boskich stworzeń nad psami (kidding)" Reszte pozostawie bez komentarza Pozdrawiam.
|
|
|
#59 | |
|
Raróg
|
Może Neenech chodziło o to, że koty są często niedoceniane i źle osądzane... (szlag mnie trafia, kiedy dziesiąty raz muszę tłumaczyć znajomym, że kot nie przegryza gardła w nocy
).Też uważam, że tytuł wątku jest nieco nietrafiony, ale potraktowałam to z przymrużeniem oka i już Wiadomo, że nie ma tu o czym rozstrzygać.
|
|
|
|
#60 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też potraktowałam trochę ten temat z przymrużeniem oka. Ale zakładanie takich tematów jak ktos już wspomniał jest bez sensu. Jedna połowa będzie wolała to a druga tamto. A ostatnio na wizażu jest zbyt nerwowo. Nie wspomnę już o tym że było pełno takich wątków, chyba nawet ktoś linki podał.
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:51.

A wracając do patrzenia psu w oczy: to jest dobry sposób jeśli ma się psa i jest on podporządkowany 

I jak to do świąt? To juz go nie macie?
I odrazu chce powiedziec ,ze moim zdaniem wiedza o zwierzaku , o jego zachowaniu nie jest przebywanie z nim raz na jakis czas,np ktos powie ,wiem o czym mowie bo kiedys mialem taki przypadek
to juz bylyby zamkniete jako zwierze dzikie .Przyznam sie jednak ,ze chodzily mi mysli po glowie co bedzie jesli akurat sie temu kotu nie spodobam ,jesli mnie zaatakuje, teraz na slowo zaatakuje pekam ze smiechu
To jest bardzo niebiezpieczne i mysle ,ze wlasnie przez takie bledy pozniej zwierzetom moze dziac sie krzywda . 

).

klik