|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Konie
Konie piękne są i mądre. Jak dla mnie za duże
, boję się ich siły i wielkości, dwa razy mnie wsadzono, żebym się przejechała, to miałam wrażenie, że klacz ze mnie kpi One to czują, diabły i wykorzystują, skubały mnie, prychały znienacka za plecami, szturchały głową, a ja tak nieskładnie głakałam i dotykałam Koty to taki bardziej mój rozmiar, xs to owszem, ale xxl z kopytami mnie jednak troszkę przeraża. Moja młodsza siostra za to jeździ od lat, zajmuje się nimi, łapie kontakt, nie boi się i jest w tym naprawdę dobra.Dlatego ja wielbię je platonicznie TARA: http://www.ligon.chorzow.pl/tara/ TYCHY PRZYSTAŃ OCALENIE: http://www.przystanocalenie.pl/ |
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Konie.....cudowne....magi czne
W sumie to moje (całkiem realne) marzenie jest mieć swoje własne A jak bardzo chciałabym zobaczyć konie Fryzyjskie(widziałam je tylko na zdjęciach)są niesamowite,cudowne,boski e ...zobaczymy co czas pokaże...w sumie załącze kilka zdjęć
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Która z Was jeździ konno?
A wiecie co ja wam powiem, że niektóre z was są typowymi lalkami ze stajni, które zawsze tam są i potrafią tylko pokazać ile potrafią i nie maja pojęcia o psychice ludzi. Możecie sobie wiedzieć ile chcecie o koniach (choć wiadomo, że to zwierzęta, a one abstrakcyjnie myśleć nie potrafią, nimi rządzą instynkty),ale pamiętajcie, że to ludzie jeżdżą na koniach i aby uświadomić społeczeństwo, że zwierzęta i w waszym wypadku szczególnie konie trzeba szanować siebie nawzajem oraz pokazać ludziom ofiarując im kawałek miłości do koni. Krytykując, ośmieszając, a zwłaszcza wywyższając się przed niedoświadczonymi ,,jeźdźcami" zatracacie rzeczywistość i tworzycie swoje kółeczka uwielbienia.
Co do wypowiedzi jednej z dziewczyn, że instruktor kazał jeździć na jednej z pierwszych lekcji anglezowanym bez strzemion, to troszeczkę dziwne, no chyba, że instruktor widział w Tobie potencjał i myślał, że sobie poradzisz. Nie należy jednak się zrażać, bo kiedy uczyłyście się jazdy na rowerze pewnie też spadałyście na początku, to normalne i zdarza się nawet najlepszym Dziewczyny mają racje co do czyszczenia koni, kiełznania i siodłania. To właśnie dzięki tym zabiegom możemy bliżej poznać konia i uszanować go zarazem, dzięki temu sam proces jazdy konnej nie jest tak nudny i w pewien sposób chyba uczy nas odpowiedzialności. Troche denerwują mnie stajnie, gdzie nie pozwala się robić takich rzeczy. |
|
|
|
|
#94 |
|
Zadomowienie
|
Ewe328 - jakie piekne...
Czwarte zdjęcie - czy ten koń coś widzi? Podobnego posiadam, ale niestety bez tak długiej grzywy...Czy przypadkiem nie przeszkadza ta grzywa koniu? Pytam z ciekawości.
|
|
#95 |
|
Rozeznanie
|
Ja chyba czegoś nie rozumiem
Przeciez jeździectwo to nie tylko klepanie tyłka na koniu, w tym sporcie chodzi właśnie o kontakt ze zwierzakiem, przebywanie z nim, poznawanie go. Nie wyobrażam sobie żebym mogła przyjść do stajni wsiąść na konia, pojeździć, zsiąść i pojechać do domu. Przecież to jest czysta przyjemność bycie z koniem, czyszczenie go, przebywanie z nim sam na sam Dla mnie codziennie jest to niesamowitym przeżycie, obcowanie z tak wielkim zwierzakiem, który mógł by mi zrobić krzywdę jednym swoim ruchem, a tego nie robi. Gdy jestem z koniem zapominam o wszystkich problemach, wyłączam się. Poza tym tak jak pisała Aiwa nie można dobrze jeździć konno nie znając sie na podstawach, na tym jak koń może się zachowoać, że płochliwość, wierzganie to są naturalne odruchy. Koń to żywa istota ma prawo sie przestraszyć, ma prawo mieć zły dzień, być smutnym czy pobudzonym. Doskonale wyczuwa, strach, nieufność i wszelkie uczucia nam towarzyszące i czasami doskonale potrafia to wykorzystać. Nie można koni traktowac jak samochodu wsiadam i jade. POZDRAWIAM |
|
|
|
|
#96 |
|
Zadomowienie
|
Konie są piękne!
|
|
|
#97 |
|
BAN stały
|
Kocham patataj
A Fryzyjątka moje kochane wprost pasjami uwielbiam ![]() Strony albumów o koniach na których widniały ich fotografie- jakie w dziecinstwie notorycznie przegladałam do snu- są w tym momencie prawie niemozliwe do odszyfrowania ![]() Spalam z nimi ,calowalam i sie tulilam ![]() Hehe teraz na szczescie juz mi przeszlo..... A gdzie jezdzicie drogie wizazanki?! Ja jak tylko mam okazje wyskakuje albo do Swoszowic albo na Kobierzynską w Krakowie. A wakacje bez chociaż tygodnia w stadninie koni w Białogórze uważam za stracone....
|
|
|
|
|
#98 |
|
Rozeznanie
|
ja teraz na 3 -4 miesiace jade do stajni w Sobótce za Wrocławiem,bede pomagala przy konikach no i oczywiscie nodziennie na nich jezdzila ![]() a tak na codzien, to jezdze w Lubelskich i Świdnickich osrodkach jezdzieckich ![]() Pozdrawiam wszystkie koniary;-)
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
w wakacje byłam w stajni pod Łebą, gdzie za pomoc przy koniach dostaje się zakwaterowanie (no luksusy to nie są) i jazdy.
Choć wytrzymałam 10 dni tylko, to bardzo polecam ten teren po plazy...a co do wspomagania ratowania koni, to podpisuję petycje (szkoda tylko, że nie doppisuje się tyle osób, co pod odwołaniem Giertycha...) kupuje cegiełki i takie tam- polecam http://www.viva.org.pl/sklep/catalog...roducts_id=120 |
|
|
|
|
#100 |
|
Raczkowanie
|
ja jeszcze jeździć nie zaczełam...ale planuje w te wakacje znaleść miejsce gdzie mogłabym to nadrobić
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś też bylam taka twarda jeździlam w każda możliwa pogodę... z tego okresu zostały mi odmrożone ręce, o które w tej chwli musze sie naprawde troszczyć. Po upadku razem z koniem na zmarznięty grunt myslalam też, że pozegnam sie z nogą, ale jazde dokonczylam - chociaz musieli mnie na konia wrzucac. I co mi z tego?Tak naprawde wazna jest przyjemność z jazdy i z kontaktu ze zwierzakiem a nie poświęcenia (i to ze strony jezdzca i konia). Ocena kto jest lepszym jezdzcem po tym czy jezdzi w zimie czy w lecie jest bezzasadna. W normalnych (nie miastowych) warunkach w zimie nie wyjechalabys poza stajnię - chyba ze z pługiem śnieżnym przed sobą Dla mnie w tej chwili zima jest stanem naturalnego spoczynku (i odpoczynku takze zwierzakow) i nie widze w tym nic zdrożnego.pozdrawiam wszystkich koniarzy
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#103 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
aaaaaaa jak sobię przypomnę Hubertusa na plaży kilka lat temu...to aż mnie ciarki przechodzą !!!!!! I przyłączam się do apelu!!!! Kupujcie, wpłacajcie , pomagajcie !!!!! |
|
|
|
|
|
#104 |
|
Raczkowanie
|
a ja jeszcze wkleje pare zdjęć
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
a i jeszcze ten....piękny,koński uśmiech
|
|
#106 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie wszystkie koniery
![]() Kazystajac z tego ze juz jest watek o konikach i wypowiadaja sie tutaj osoby jezdzace i znajace sie na rzeczy mam takie pytanie ! Czy ktoras z was drogie dziewczyny posiada albo wie gdzie mozna kupic takie sztyblety !! ?? Prosze o pomoc !
|
|
#107 |
|
Rozeznanie
|
jak najbardziej w sklepach jezdzieckich :PP
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
|
|
|
|
|
#108 |
|
Rozeznanie
|
no tak
tylko bardziej chodzilo mi o internetowe sklepy ;-)
|
|
#109 |
|
Rozeznanie
|
a no to tez sa przerozne np http://www.starymlyn.com.pl http://www.amigo-konie.pl itp
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie zakochalam w tych sztybletach:
http://www.mustang.waw.pl/gfx/usg/butelegant_600.jpg do nabycia w sklepie Mustang www.mustang.waw.pl dobry sklep tez: http://www.fausthorse.pl http://www.x-horse.com.pl/ http://www.okser.pl/ polecam temat na volcie: http://www.voltahorse.pl/forum/viewtopic.php?t=1732
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#111 |
|
Rozeznanie
|
bardzo ladne sa te wiazane sztyblety .... ale na stonie nie oglam znalezc ich ceny ?
hmm.. , akurat te co mi sie podobaja sa strasznie drogie
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
sa tez na stronie amigo.,
http://amigo-konie.pl/sklep/product_...roducts_id=139 drogie skubane sa, bo to USG, kosztuja 407PLN(stanialy az o 50 zlotych od zimy )ale powiem ci, ze ostatnio kupilam sobie Aigle Equiboots (to te czarne na fotce) dalam...juz nie pamietam, ale chyba ok 400 zlotych.sa super - wygodne jak kapcie, dla kogos kto pracuje z konmi na ziemi(jak ja) idealne, a jezdzi sie tez super. sliczne sa tez damskie - zreszta dolaczam fotke. Aigle to jedna z najlepszych firm produkujacych buty do jazdy konnej, szczegolnie krotkich. Dlugie to wiadomo, Petrie lub Konigs.tylko ceny zabojcze. ok 2000-3000 PLN
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#113 |
|
Rozeznanie
|
no pracuje na ziemi i sporo jezdze
Jak narazie to potrzebuje czegos takiego ,tak na szybko bo mialam strasznie duzo wydatkow i nie stac mnie narazie na buty za 300-400 zl a bardzo bym takie chciala ale to moze po wakacjach;-)Jak narazie poluje na cos tak do 120 zl .. jest troszk takich sztybletow.... No jeszcze sie porozgladam Dzieki dziewczyny
|
|
#114 |
|
BAN stały
|
Za 120 zł to chyba w Decathlonie widzialam
![]() A te na fotce wyżej.......PIĘKNE !!!!!!!!! ![]() Choc ja prawde mowiąc przyzwyczaiłam się do jazdy w adidaskach i sztylpach - od 12 lat tak pomykam....I chyba za pozno na zmiane
|
|
|
|
|
#115 |
|
Rozeznanie
|
hehe ja tez tak jezdze
i calkiem wygodnie jest ,ale adidasy powoli zaczynaja mi sie rozpadac i postanowilam ze czas na zmiane
|
|
#116 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez kocham koniki
![]() W tej chwili mam ich 6 a juz niedługo będzie 7.Teraz 4 to klacze zimnokrwiste, moje ulubione grubaski, i 2 kuce, klacz z młodym ogierkiem.Mam ten komfort, ze kiedy tylko chcę i mam ochotę biorę siodło i jadę gdzie nas kopyta poniosą koniki są cudowne
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
Katarzynko - ja na Twoim miejscu uskladalbym i kupila jednak drozsze.
Jezdzilam w sztybletach Hippika, nietstey jak dla mnie byly srasznie niewygodne. strasznie strasznie. juz wolalam jezdzic w jakis adidasopodobnych niz w nich. ewentualnie te: http://www.fausthorse.pl/product_inf...roducts_id=549 nie sa brzydkie,a kosztuja 170PLN. albo takie: Pfiffa: http://www.fausthorse.pl/product_inf...roducts_id=525 a tu znalalzlam sznurowane za 130 PLN. http://okser.pl/sklep/5051-hkm-sztyb...ane-p-302.html dorzucam fotke - moje buty za mna na koniu
|
|
|
|
|
#118 |
|
Zadomowienie
|
Słuchaj Katarzynka21, w jakis stajniach w Lublinie i Świdniku jeździsz? Może jakoś się nieco znamy, ja przezs 3 lata jeździłam w Bonanzie u Kuby Puchały (+), później trzymałam Kiesę (może znasz) w Wierzchowiskach, niedalego Jotgiela (tam Stachurski stajnie miał, nie wiem jak teraz) a później w Ostrodze. Z LKJ, Kentera też kilka dziewczyn znam. Może jakies wspólne drogi były??
![]()
|
|
|
|
|
#119 |
|
Rozeznanie
|
Witam !
Ale swietnie nareszcie ktos ze Świdnika W bonanzie jezdzila ale daaaaawmo z 5 lat temu i to tez tylko kilka razy . w wierzchowiskach nie bylam ,kenter...taaak dobrze znam Kasie i Andrzeja (dobrze pamietam Wspolpracowali ze szwadronem moze pamietasz i znasz kogos ? ? niestety szwadronu juz nie ma a teraz gdzie jezdzisz ? ooo wlasnie jak juz jest ktos "znany " ...to zapytam sie o cos Ciebie ale to na PW ;-) Pozdrawiam
|
|
#120 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziewczyno - nie wiesz co tracisz...Jaką Twój koń ma mieć kndycję jeśli całą zimę stoi w stajni, co on będzie pamiętał z lekcji jakie otrzymał w lecie? To dosyć nieodpowiedzialne zachowanie.. Zmień swoje podejście do konisiów a doświadczysz tego co jest marzeniem każdego koniarza - doświadczysz bezgranicznego zaufania Twojego konia. Pozdrawiam sedrecznie i życzę miłych wrażeń w siodle...
|
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:14.

, boję się ich siły i wielkości, dwa razy mnie wsadzono, żebym się przejechała, to miałam wrażenie, że klacz ze mnie kpi
One to czują, diabły i wykorzystują, skubały mnie, prychały znienacka za plecami, szturchały głową, a ja tak nieskładnie głakałam i dotykałam
Koty to taki bardziej mój rozmiar, xs to owszem, ale xxl z kopytami mnie jednak troszkę przeraża. Moja młodsza siostra za to jeździ od lat, zajmuje się nimi, łapie kontakt, nie boi się i jest w tym naprawdę dobra.

W sumie to moje (całkiem realne) marzenie jest mieć swoje własne
...zobaczymy co czas pokaże...w sumie załącze kilka zdjęć
Pytam z ciekawości.
Przeciez jeździectwo to nie tylko klepanie tyłka na koniu, w tym sporcie chodzi właśnie o kontakt ze zwierzakiem, przebywanie z nim, poznawanie go. Nie wyobrażam sobie żebym mogła przyjść do stajni wsiąść na
Dla mnie codziennie jest to niesamowitym przeżycie, obcowanie z tak wielkim zwierzakiem, który mógł by mi zrobić krzywdę jednym swoim ruchem, a tego nie robi. Gdy jestem z koniem zapominam o wszystkich problemach, wyłączam się. Poza tym tak jak pisała Aiwa nie można dobrze jeździć konno nie znając sie na podstawach, na tym jak koń może się zachowoać, że płochliwość, wierzganie to są naturalne odruchy. Koń to żywa istota ma prawo sie przestraszyć, ma prawo mieć zły dzień, być smutnym czy pobudzonym. Doskonale wyczuwa, strach, nieufność i wszelkie uczucia nam towarzyszące i czasami doskonale potrafia to wykorzystać. Nie można koni traktowac jak samochodu wsiadam i jade.