|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Zadomowienie
|
Dot.: Która z Was jeździ konno?
Tylko z jedzeniem nie przedobrzyć tak jak ja ;/ Moja Klucha potrzebuje lekkiej diety i więcej ruchu żeby spalić 'to' na cielsku. Niby całymi dniami(i czasem nocami) gania po pastwiskach. Nie licząc tej słynnej punkt 17 i koń zaczyna brykać. Jak wczoraj oglądałam jej zdjęcia z marca/kwietnia i jakieś wcześniejsze to szok... Chude i marne, a jakie niskie!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2312 |
Rozeznanie
|
Ja też dzisiaj skróciłam Birmie grzywę, ale niewiele tak o 3-4 cm, żeby się pozbyć brzydkich końcówek. Jeszcze ogon nas czeka, ale muszę przemyśleć jak się do niego zabrać.
Ale pochwalę się, że nawet nieźle mi z tą grzywą poszło, ładnie wygląda ![]()
![]() |
#2313 |
Zadomowienie
|
Mojej ścięłam, bo już nie mogłam wytrzymać tej poprzecieranej, poobgryzanej grzywy( o ile to można było nazwać grzywą). Teraz to zapuścimy żeby była taka dłuuuuga i piękna. Będę miała radochę, już oglądam kosmetyki dla niej. Podcinanie koniom grzywy jest nie dobre, niestety ja musiałam zaryzykować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2314 |
Zadomowienie
|
czy ktoras z was szuka konia do kupienia i kochania? dodam, ze wspanialego konia o cudownym charakterze....
![]() |
#2315 |
Zadomowienie
|
A dlaczego chcesz sprzedac?
![]() |
#2316 |
Zakorzenienie
|
masz jakieś fotki? co to za koń? za ile? znajoma szuka dla siebie.
![]() |
![]() |
#2317 |
Zadomowienie
|
prosze o kontakt na priv jesli ktos jest zainteresowany, fotki wysle mailem
musze sprzedac, bo nie mam czasu jezdzic - mieszkam od roku za granica wałaszek stoi w Łodzi traken, 10 lat, kary, wspaniały charakter - taki łagodny przytulasek
![]() |
#2318 |
Zadomowienie
|
Ja jutro pójdę 'załatwiać' towarzystwo dla Rudej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2319 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
She's nothing like a girl you've ever seen before Nothing you can compare to your neighborhood hoe I'm trying to find the words to describe this girl Without being disrespectful Damn Girl You'se a sexy bitch, a sexy bitch.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2320 |
Zadomowienie
|
Koteczku, przepiękna kobyła. Dobrze widzę, że lewe oko ma rybie, a prawe normalne?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2322 |
Zakorzenienie
|
Ładną fryzurkę ma Rudzia. Uwielbiam irokezy ale niestety w obecnej stajni nie mam pozwolenia na wystrzyganie koni na O.
Choc dziś jednego pomagałam przerwac i... hyhy, przerwać tez się da na irokeza ![]() Ogony tez najchetniej ciachałabym powyżej kości piętowej, ale cóż, tez krzyczą ze za krótko ![]() Nic nie piszę bo dostaję kolejną mega lekcję pokory. Zostałam wsadzona na młodą konię zaraz po zajezdce. Oj, uczy taki młodziak pokory, oj uczy. Szkoda gadać nawet. Zostaje milczeć, jeździć i ... no chyba płakać nad sobą, bo nie wiem co innego.
![]() |
#2323 |
Zadomowienie
|
Ja sciełam na ircia konia na którym jezdze ogon tez uwaliłam i wszyscy zadowoleni
![]() ![]() cava człowiek uczy sie przez całe zycie ![]() ![]() Aaaaa zapomniałam wam napisac ze byłam w niedziele w terenie, było bosko chciałabym tylko w teren jezdzic ![]()
![]() |
#2324 |
Zadomowienie
|
Ojjj... Uwielbiam na młodych koniach jeździć, a zwłaszcza jak się samemu konia nauczy i potem widzi postępy
![]() Może się zamienimy? Ja ostatnio dostawałam spokojną 'staruszkę'. Nic jej się nie chciało(nie licząc tego, że nie mogłam jej zatrzymać w drodze powrotnej), jak szła to się tak potykała, bo nie chciało jej się nogi podnieść o te 2 cm wyżej ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() U nas najbardziej szarga uczniów po placu 17to letnia "babulinka" ![]() Wyobrażacie sobie to?. A cwana, od razu wyczówa czego się dany człowiek boi, albo co go najbardziej dołuje- więc raz leci jak lokomotywa, a zaraz pod drugim początkującym udaje przez godzinę że nie umie zakłusować ![]() A jeszcze tak sobie popiszę- ta młodzia, to kolejny koń w stajni z SK Rzeczna. I no po prostu szacun wielki dla ludzi którzy tam pracują i konie wychowują- wszystkie bez wzgledu na charakter są doskonale ułozone do obsługi - szanują i nie boją się człowieka. W boksie pełna kultura, na wskazanie stają pod ścianą, niczego się nie boją, przy czyszczeniu stoją jak wmurowane nawet nogą nie ruszą, nóżki podają, przy karmieniu tez grzecznie bez rzadnego rzucania się na żłób czy strasznia, można im bez problemu dościelać czy sprzątac jak stoją w boksie. A to młodziaczki ledwo po zajezdce, często po wyścigach, czy ledwo co sciągnięte z padoków gdzie sobie dorastają. Nigdy nie miałam okazji, ale musze się wybrac kiedyś i wprosić na ogladanie, zobaczyć tych wszytkich "panów Wiesiów i panów Bronków" starych, doświadczonych masztalerzy. Bo napradę - czapka z głowy za tak dobrze wychowane konie.
![]() |
![]() |
#2326 |
Zadomowienie
|
Też bym z chęcią zobaczyła taką stajnię, a najlepiej dała im Pyzę!
Staruszki staruszkami, ale potrafią dać czadu! Ten pan u którego często jeżdżę jak kupił nowe konie to były jazdy ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez andere Czas edycji: 2009-10-01 o 07:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2327 |
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj pojeździłam na Numisiu, nie dosc ze chłopak ma humory to jeszcze ja jakos ostatnio kiepsko... wolałabym sie przesiasc jeszcze na hucuły no ale... i pytanka moje zeby kon był ładnie zebrany i nie wlókł nóg za soba daje mu naprzemiennie łydki ale nie pomaga, no i jak ruszymy do kłusa to albo zaraz sie rozpedza do galopu albo po chwili traci naped mimo ze ściskam łydki i przechodzi do stepa, nie piszac o tym ze nawet belki lezace na zmiemi przeskakuje jak co najmniej poł metrowa przeszkodę a potem w galop ;| pomocy co mam robic?
![]() |
#2328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie masz nikogo doświadczonego do pomocy z ziemi? Tak przez internet to nie da się nawet zdiagnozować czy problem leży po stronie konia czy Twojej, czy obydwojga. ![]() Zaangażowanie zadu wynika z wielu , nakładających się na siebie spraw. To zadanie dla konia i jeźdzca po równo, oboje muszą być do tego zdolni fizycznie i psychicznie- to wiele miesięcy regularnego treningu, odpowiedni stan ujezdzenia, równowagi i siły mięśni konia oraz jeźdzca. Łydki naprzemiennie stosowane to na pewno nie tędy droga- spotkałam sie z takim sposobem na przyśpieszanie stępa w różnych szkółkach, ale to co najwyzej w ogólnym rozrachunku i na dłuzsza metę spowoduje stępienie wrazliwości na łydkę. Reszta (to nierówne kłusowanie, samowolne zagalopowania, przejścia w dół, skakanie przez drązek) to mi wyglada na problemy z równowagą i ogólny brak jakiegokolwiek ujezdzenia - tyle że też, przez internet to nie wiadomo czy szwnakuje ujezdzenie i równowaga Twoja, konia, czy obojga. Ten koń to co on robił (z nim robiono) wcześniej?
![]() |
![]() |
#2329 |
Zadomowienie
|
Jestem od wczoraj wściekła, wściekła i jeszcze raz wściekła!
![]() ![]() ![]() ![]() Jak zeszłyśmy na dół to poszłam z nią po 'drodze' pobiegać. Kłusik piękny, Ruda do przodu nóżki wyciąga jak zawodowiec, sadełko się trzęsie. No to do rzeczy. Ona zaczęła brykać, wygłupiać się, wariacje na całego, jak zobaczyłam, że jedzie samochód(łooo matko samochód) to zeszłam z nią na bok. Ludzie dziwnie się na mnie patrzyli(jak zawsze kiedy widzą, że wyprowadzam konia na spacer). Patrzą na mnie jak na wariatkę ![]() A druga rzecz przez którą ciśnienie mi się podwyższa to uświadamiający mnie sąsiad ![]() ![]() ![]() Ajć, jeszcze mi się przypomniało! Jak kiedys z nia biegałam po tej drodze to gonimy ile sił w nogach, koń sie cieszy jak nie wiem co. Były takie krzaki i mój ojciec jakichś stary(pusty) ul wystawił. Ruda nagle się połapała, że przebiega koło czegoś, czego nie zna i nigdy tam nie widziała. Wiecie jak się spłoszyła? Żeby mnie nie zdeptać wyprzedziła mnie i dopiero odskoczyła na bok, tak, że ja jej się na zadeńku rozbiłam. Zawsze jak się coś dzieje to patrzy na to żeby mnie nie zdeptać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2330 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2331 |
Zadomowienie
|
cava- konika dostał DPS z innej stadniny jak do nich przyszedł to miał zakodowane tkactwo i kopanie na wszystkie 4 nogi, wyprowadzili go na prosta i nadaje sie do jazdy no i ma predyspozycje skokowe.
Mam pomoc z ziemi ale mimo ze wydaje mi sie ze wszystko robie dobrze to cos nie idzie, wczoraj jeździłam z 1,5 godziny jakos szło ale ile to kosztuje, miałam dziewczynę do pomocy ktora uczyła sie ujeżdżenia w Hiszpanii dała mi wiele cennych wskazówek, jak ona wsiada na konia to on płynie a jak ja wsiadam to powłóczy nogami i sie potyka ![]()
![]() |
#2332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety, to nie jest tak ze jak koń umie a jeźdzcowi się wydaje że dobrze robi to będzie OK. Kon to taki barometr- nie oszukuje, nie robi złośliwości, robi tylko tyle i w taki sposób ile jeździec ujedzie. Potrzebujesz regularnych lekcji jazdy konnej, kogoś kto jak ostatnia za przeproszeniem menda, będzie stał nad Tobą i nie odpuszczał, tylko :"reka, noga, wyprostuj się, nie pochylaj... i tak do użygu. Ale to musi być ktos kto faktycznie będzie wiedział co i poc o koryguje i jaki to ma dac efekt. Tak z tego co napisałaś w tych 2 postach , "ciotkadobrarada" ![]() Niestety, bez oglądu tylko tyle mogę, bo moze na to się nakłądac (a pewnie nakąłda się, bez równowagi nie ma niezaleznej ręki) złe działanie wodzami, sztywna, martwa, lub nieobecna ręka, nie wiadomo tez jak i gdzie trzymasz łydki. Niestety, nie da się nauczyć jezdzić przez internet, z ksiązki, od koleżanki, z ziemi.
![]() |
![]() |
#2333 |
Zadomowienie
|
Dzieki za odp
![]() ![]()
![]() |
#2334 |
Zadomowienie
|
Co o tym myślicie? http://wwr.com.pl/artykuly/trening/P...ego_konia.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2335 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No sorry, ale jeździec rekreacyjny taki jak ja czy Ty, siedzi dobrze _ale_ jedynie_ jak na etap na którym jest, a nie obiektywnie dobrze. Nie można spoczywac na laurach i opierac się na opiniach kolezanek i znajomych mających często takie samo albo i mniejsze pojęcie o jezdziectwie, bo to zamykanie sobie przed nosem drzwi do jezdziectwa. Jakbyś siedziała dobrze i miała doświadczenie to po pierwsze kon by dobrze chodził a po drugie, byłabyś w stanie natychmiast zdiagnozowac i skorygowac problem. Po prostu- dlatego jezdziectwo to taki okrótny w swej szczerości sport. Bo nie da się niczego zatuszować - wszytko widać po koniu, bo koń nie kłamie. Nie chcę Ci dokuczać, ani zniechęcać po prostu chcę Ci uświadomić, że jesli pojawiają się problemy w duecie koń- jeździec, to sa one zawsze z winy czowieka. A jedynym na nie lekiem jest regularna praca pod okiem dobrego szkoleniowca. Drugim rozwiązaniem jest odpuścić sobie ustawianie konia i po prostu sobie jezdzic dla przyjemnosci na spacery do lasu. No ie każdy musi być sportowcem, czasem wystarczy miło spędzić czas w siodle.
![]() |
![]() |
#2336 |
Zadomowienie
|
Wydaje mi sie ze mam dobrych instruktorów tylko z samego dobrego siedzenia niewiele wynika bo przeciez chodzi o łydke, kolano cokolwiek innego przy czym siedzieć dobrze można.
Nie chce jezdzic wyczynowo ale umiec dobrze sterować koniem zeby jezdzic bezpiecznie
![]() |
#2337 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie widziałam jak jeździsz, więc tylko teoretyzuję sobie, może Twoje problemy wynikają z czegoś innego zupełnie. Ale jedno jest pewne jak 2x2 - jak jeździec dobrze jedzie to koń dobrze idzie. Po prostu trzeba ćwiczyć i ćwiczyć i ćwiczyć...
![]() |
![]() |
#2338 |
Zadomowienie
|
Jeszcze ze 100 km w siodle i bedzie lepiej
![]() Dzieki za rady ![]()
![]() |
#2339 |
Raczkowanie
|
Witam Wszystkie Koniary,chciałam do Was dołaczyć.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2340 |
Zadomowienie
|
Witaj Tusiaczkek. Im więcej tym lepiej. ostatnio tu taka pustka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.