![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Konie
Cytat:
![]() ![]() ![]() BTW - Słoneczko, peperoni nie robi się z konia, chyba nie wiesz co jadłes ![]()
![]() |
![]() |
#242 |
Raczkowanie
|
Dot.: Która z Was jeździ konno?
Awiu, pewnie masz racje, ale... Wyprowadz mnie z bledu jesli zle mysle.
napisalas o 2 typach i o tym iz slazak w nowoczesnym typie wierzchowym ma taki uslalony eksterier, ze wylacznie kare. Tak wiec slazaki w starym typie moga miec kazda masc, nawet jesli nie maja domieszki innej krwi. Spotkalam sie z wieloma slazakami i naprawde zazwyczaj gniadosze. Koniki byly na dotacje, wiec czyste slazaki, a nie slazaki np. w 3/4 czy tez tylko w typie slazaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
wiesz, ekspertem hodowlanym nie jestem
wiem ze te "nowe" ![]() ja slazaki starego typu spotykałam rozne - choc głownie kare lub skarogniade. acz siwego slązaka nie widziałam nigdy ![]() takze pewnie masz racje.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Raczkowanie
|
ja tez ekspertem nie jestem, ale tak mi sie wydaje. A swoja droga tez nigdy nie widzialam ani siwego ani np.srokatego slazaka.
Mozliwe ze jest tak iz dla tej rasy akceptowane sa np. 3 masci podstawowe - kary, gniady, kasztan (no wlasnie jak z kasztanem?), a najbardziej pozadana jest kara i poprzez ukierunklowana hodowle doprowadzono do tego ze te slazaki w nowym typie sa zazwyczaj kare. Hmmm.. Nigdy slazaki mnie nie interesowaly, ale teraz to chyba zajrze na strone zwiazku hodowcow, tam powinno byc cos na ten temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Raczkowanie
|
sprawdzialm na stronie zwiazku, co prawda programu hodowlanego dla koni rasy slaskiej nie ma ale przejrzalam wykaz ogierow kryjacych rasy slaskiej. Kare, ciemno i skarogniade oraz gniade. Innych masci nie ma, wiec chyba tylko te wystepuja. Gniadych jest b.duzo tak pol na pol. Nie uwzgledniono tam podzialu na konia w starym i w nowym typie (tzn mozna szukac po wymiarach ewentualnie). Wydaje mi sie ze kare sa po prostu bardziej pozadane, bardziej sie podobaja i moze stad tez tyle karych slazakow, ludzie jak maja wybor wola pewnie pokryc karym niz gniadym. Bo przeciez gen odpowiedzialny za kara masc jest recesywny, w innych polskich rasach kary kon wystepuje dosc rzadko...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Zakorzenienie
|
tu cos mam ciekawego:
http://www.silesian-horses.ovh.org/staresl.html mowia o tym, ze dopuszczona jest masc siwa, ale poza tym tylko gniada, ciemnogniada, skarogniada i kara polecam artykul, jest o starych i nowych typach www.silesian-horses.ovh.org
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Zakorzenienie
|
<puka sie awia po głowce>
własnie znalazlam swoje zdjecie na gniadym ślazaku (zdjecie sprzed ok 5 lat)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
BAN stały
|
Sory, faktycznie to było głupie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Raczkowanie
|
Dot.: sa wsrod nas koniarze?
Melduje sie kolejna koniara. Jezdze od 10lat z przerwami duzymi, mam dwa koniki
![]() Bryczeski mozna kupic w lumpeksie za 20zł, wystawrczy dobrze poszukac, ja ostatnio znalazlam z pelnym skorzanym lejem Cavallo za 20zł ![]() Nefretam tez jestem z worclawia, gdzie jezdzisz? Ucalujcie ode mnie w chrapki wszyskie Wasze ukochanie koniki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Raczkowanie
|
Jeżdże w Świniarach w Hippo-klubie, a ty?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Raczkowanie
|
Ja konie trzymam na maslicach, ale tam po prostu gospodarz hoduje sobie koniki i z jego konikow korzystam do jazdy. Nie ma tam klubu jezdzieckiego (choc jest instruktor, dojezdza na tel i prowadzi czasem jazdy).
Caly czas sie waham czy nie wykupic karnetu w Groblicach czy w Borowej, tam podobno w miare ucza, moze poprawili by mi dosiad.. tylko daleko i samej nie chce mi sie taki kawal jezdzic.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Rozeznanie
|
hey,jezdze konno od ponad roku dosc systematycznie przynajmniej 2 godziny w tygodniu.oprocz tego bylam na kilku 2 tygodniowych wyjazdach gdzie jezdzilam 2 razy dziennie
![]() konie to wspaniale zwierzeta,przy ktorych czuje sie wspaniale ![]() od roku jezdze w stajni Hippoland w Józefowie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Rozeznanie
|
hey,jezdze konno od ponad roku dosc systematycznie przynajmniej 2 godziny w tygodniu.oprocz tego bylam na kilku 2 tygodniowych wyjazdach gdzie jezdzilam 2 razy dziennie
![]() konie to wspaniale zwierzeta,przy ktorych czuje sie wspaniale ![]() od roku jezdze w stajni Hippoland w Józefowie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Raczkowanie
|
Sylwiaa Ty gdzie mieszkasz??bo mam pomysł mały, jeśli tylko mieszkasz gdzies niedaleko mnie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Rozeznanie
|
Anya pytasz o mnie ?? Jesli tak to jestem z Czestochowy a jaki masz pomysl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O Ciebie Kochana pytałam, to troszke daleko odemnie bo ja jestem z okolic Nowego Sącza.Mam u siebie koniki, wiadome jest że pracy przy nich dużo, gdybyś mieszkała blizej to mogłabyś mi pomóc przy nich a w zamian osiodłać sobie klacz i pojeździc na niej.Szkoda tylko że to tak daleko... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Rozeznanie
|
Dlaczego ja mam takiego pecha ze nie znam nikogo ode mnie kto ma konia
![]() ![]() A Wy tak daleko mieszkacie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
baaardzo piekne miasto.
sylwio - jak sie chce to sie znajdzie ja przez 2 lata jezdzilam w zamian za pomoc w kamienicy polskiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Raczkowanie
|
Sylwuś ja napewno nie zmienie miejsca zamieszkania, tzn nie przeniesiemy całego gospodarstwa...troszke by to trudne moglo być..Ale szukaj, napewno Ci się uda, a przecież warto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny szukam i szukam i nic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Raczkowanie
|
Hey dziewczyny! Ja troszke jezdze konno jestem poczatkująca. Bardzo lubie konie te zwierzeta maja w sobie cos. Ostatnio jezdzilam na koniku musze sie tylko nauczyc galopowac. Jak znajde troszke czasu to wkleje zdjecie
![]()
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, a mogłybyście mi doradzić, czy lepsze są czapsy czy oficerki? Bo zawsze jeździłam w czapsach, a teraz mam możliwość kupienia skórzanych oficerek. czy takie buty spadają lub szybciej się niszczą? Czy te obcasy są bezpieczne? No bo jak jeździłam w adidaskach to cokolwiek się działo, wyjmowałam nogi ze strzemion, a te obcasy chyba jednak trzymają te strzemiona.
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
Margitto - oficerki sa stworzone do konnej jazdy wie sa najbezpieczniejsze ze wszytsckih mozliwych kombinacji
tak jak sztyblety+sztylpy adidasy nie sa bezpieczne, nie trzymaja stopy, nie ochraniaja kostki. jak masz mozliwosc - kup, choc ja polecalabym wersje czapsy plus sztyblety, gdyz dla rekreacyjnego jezdzca oficerki sa zbedne acha - i jesli oficerki to skórzane. nie ma porównania po prostu dobrze pasowane oficerki nie spadaja, sa wygodne i trwale przez bardzo dlugielata minus? koszt nowych to grubo ponad 1 000 PLN dlatego nieodmiennie polecam sztyblety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Zakorzenienie
|
dziękuję, ale teraz to już sama nie wiem.
Piszesz, że są rewelacyjne, ale z drugiej strony, że dla rekreacyjnego jeźdżca są zbędne. Ja jeżdżę rekreacyjnie, no ale mam możliwoć kupienia niedrogo od znajomej właśnie ze skóry. To może jednak nie ma sensu hmm..
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
po prostu oficerki sa niezbedne gdy jezdzisz skoki, ujezdzenie lub inną dyscypline.
chodzi o odpowiadnie trzymanie łydki, ułatwianie jej ułozenia, czucie konia. poza tym gdy jezdzi sie kilka koni dziennie tez wazne jest, by byly trwale pisalam to w kontekscie adidaskow - gdyz mialas watpliwosci. natomiast na twoim miejscu wybrałabym zestaw czapsy plus sztyblety skorzane. w sztybletach mozna wszytsko robic w stajni, czapsy dopiac przed jazda ja na lekkie jezdy nawet czapsow nie zakladam - dluga podkolanowka zdaje egzamin. czpasy jak sama wiesz pelnia takie same zadanie jak dluga cholewka oficerek. takie cos wyglada tak: http://amigo-konie.pl/sklep/images/i...aliano_tyl.jpg wracajac do punktu wyjscia - oficerki sa fajne, ale trudno kupowac je tylko dlatego ze jest okazja obecnie nawet na zawodach ludzie startuja w zestawie czapsy plus sztyblety równie elegancko a nieco wygodniej gdyz skorzane oficerki maja to do siebie, ze musza sie do nogi jezdzca dopasowac. jesli chcesz kupic uzywane, to musisz sie liczyc z tym, ze beda Cie mocno na poczatku obcierac.wiadomo, kazdy ma inny ksztalt nogi, grubosc kostek jesli oficerek nie ma z tylu zamka, to wsiaganie i sciaganie go z nogi jest uciazliwe. poza tym jesli odrobine przytujesz w lydce, zalozenie tych butow graniczy z cudem. nowoczesne oficerki wyposazone sa nie dosc, ze w zamek z tylu, to takze w doszyta gume, ktora rozciaga sie lekko oraz sznurówke z przodu, by idealnie móc dopasowac but do nogi jak widac jest sporo minusów - dlatego ja nie mam oficerek tylko porzadne sztyblety, oraz 2 pary czapsów - treningowe i eleganckie i Tobie szczerze polecam taki komplet.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Konto usunięte
|
Kiedyś w dzieciństwie, dwa razy miałam okazję jeździć konno.Średnio miło to wspominam, bo cały czas zjeżdżałam w prawo lub w lewo i w ogóle byłam chyba za mała na tego konia.
![]() Mimo wszystko, chciałabym kiedyś znowu móc spróbowac swoich sił ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Zadomowienie
|
Ja już od miesiaca jeżdze 2 razy w tygodniu/ Ale mam w sobie taki lęk że mimo iż nieźle trzymam równowagę koń zrobi coś nieprzewidywalnego i zrzuci mnie na ziemie
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
uskow - no wlasnie, boisz sie ze spadniesz.
a powinnas po prostu spasc taka prawda, ze jak spadniesz, to myslisz sobie - eee, nie bylo tak zle i potem juz sie nie boisz. i lepiej Ci idzie prawda jest taka, ze spasc musisz.im wczesniej, tym lepiej pamietaj tylko w locie, bo starac sie upasc na tylek ![]() wiem, brzmi to okropnie, ale pierwsze upadki zbyt bolesne nie sa i rzadko dzieje sie jezdzcowi krzywda. na zachodzie organizowane sa specjalne kursy - nauka spadania z konia jezdzi sie na kucach bo specjalnym gumowanym podlozu i instruktorzy ucza, jak spadac by nie polamar rak nog i obojczykow fajna sprawa ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurcze mi by sie przydała taka nauka spadania z konia ![]()
![]() |
#270 |
Raczkowanie
|
Witajcie koniary
![]() Margitto ja mam i sztyblety+czapsy i oficerki.. Oficerki leza w szafie i czekaja nie wiadomo na co a non stop jezdze w sztybletach + chapsach. Sa po prostu duzo wygodniejsze. Zwlaszcza do chodzenia, przeciez przy koniach tez trzeba czasem podbiec, troche pochodzic a w oficerkach jest to przynajmniej dla mnie strasznie niewygodne.. Awio - fajne te kursy na zachodzie, naprawde cos takiego jest?? niezle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.